Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Multimetr do 100zł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Multimetr do 100zł

Jak w tytule, co możecie mi polecić do tej kwoty? Obecnie mam taki za kilka zł i przydało by się coś lepszego i dokładniejszego... Mam do wydania 100zł ale jak będzie coś warte dopłaty np 20zł to rozważę tą opcję...

miałem jakiś czas temu UNITa za ok stówkę i bywało tak że mu nie wierzyłem... Pomiar małych rezystancji potrafił być problemem i były rozrzuty pomiarów tego samego elementu w kilku próbach...Teraz mam UT58D z pomiarem indukcyjności i na razie jestem zadowolony
    http://allegro.pl/listing/search.php...p&string=UT58D

Skomentuj

UT70A. Tylko ze troche drozszy.

Skomentuj

no dobre rzeczy kosztują a na miernik nie warto żałować.Czyli UT ale z wyższej pólki(osobiście używam starego,poczciwego Metex'a i dwóch innych ale wierzę tylko :lol: Metex'owi) :lol:

Skomentuj

Osobiście mam UT70A, ale jakbym kupował miernik teraz to bez wahania dozbierałbym do miernika z pomiarem TrueRMS, nawet kosztem pomiaru indukcyjności.
          Niestety, na mierniku nie ma co oszczędzać. Często lepiej kupić okrojony miernik dobrej firmy niż kombajn firmy krzak.

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
            UT70A. Tylko ze troche drozszy.
            myślę że jeszcze bym przełknął te 150zł... Jakieś jeszcze propozycje?

Skomentuj

ja mam
              Mastech MY68
              zajebisty bo ma automatyczne dobieranie zakresów a nie ręczne (porażka...)

i jak sie zdecydujesz to uważaj na podróby, bo rynek wie ze sprzet się sprzedaje i robią podróby :) Oryginał ma logo Mastech'a itp.

Skomentuj

hint: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=310

Skomentuj

droższy nie zawsze znaczy lepszy ja mam unita z seri chyba 60
                  a miałem appe 305 (za 1200zł) która byłą żałosnym miarnikiem, miała wysoką dokładność pomiaru ale co z tego jak rezystora potrafiła pół minuty mierzyć a bateria trzymała jakieś max 3-4h

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero
                    ja mam
                    Mastech MY68
                    zajebisty bo ma automatyczne dobieranie zakresów a nie ręczne (porażka...)
                    Też jestem za nim, dałem 100 zł z przesyłką i naprawdę świetna sprawa :P
                    Btw. Z doborem zakresów to wolę raczej ręcznie, na szczęście można sobie wybrać opcję.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero
                      Mastech MY68
                      kurczę bardzo ciekawa opcja i w sam raz na moją kieszeń :mrgreen: Poczekam jeszcze troszkę na wypowiedzi innych osób ale jak na tą chwilę to MY68 jest nr 1 :wink:

Skomentuj

Jeszcze Brymen bierzcie pod uwage. No i Fluke :mrgreen:

Skomentuj

a jak jest z mierzeniem rezystancji rzedu kilku ohm? bo w wiekszosci aukcjach albo pisze ze mierzy powyzej 200ohm np albo nie ma podanego dolnego zakresu

Skomentuj

damiani ten ktory opisalem wyzej sprawdza sie bardzo dobrze w tej kwestii... :wink:

Skomentuj

heh damiani co dla Ciebie znaczy "dolnego zakresu" ?

dolphin123 ale co to znaczy "sprawdza sie świetnie" ? ....jaki masz błąd pomiaru dla tego niskiego zakresu ? bo to ze i wynik wypluje to wiesz...nie znaczy nic ;p ...

nie chodzi mi absolutnie o czepianie po prostu nie ściśle napisałeś,
                              mierzyć jakąś wielkość bez znajomości błędu ....to w ogóle nie jest pomiar....

więc jak piszesz "sprawdza się świetnie" to jedyny argument na tą świetność jest podanie jego dokładności ;p

MY-68 = dla niskich zakresów ą1,2% (tylko ze nie podają błędu wyświetlania to tez trochę zmieni "wynik" )

UNI-T UT58D oraz UT70A = 0.8%+ jedna znacząca cyferka

może i niektórzy napiszą "a po co mi lepsza dokładność" .... no ale kurde po to właśnie się kupuje "lepszy miernik" by mierzył jak najdokładniej wielkości ...

ja mam starego Unita ut30d nie wiem ile lat go mam .... hmm jak dobrze liczę będzie 10 bo wtedy do technikum poszedłem i w pierwszym tygodniu sobie miernik zakupiłem ;p (w sumie to jego możliwości na dzisiejsze czasy są śmieszne...ale do tego co robię to w zupełności mi wystarcza ;p i zmienię go pewnie jak ten...odmówi posłuszeństwa ...a jak na niego patrze to ani myśli mi taki psikus zrobić :wink: )
                              zmieniam w nim co jakiś czas baterie i chyba ze 2 razy przewody bo się połamały przy rączkach ;p
                              taka chęć posiadania bajeru jakim jest automatyczna zmiana zakresu kosztem dokładności pomiaru dla mnie jest ....co najmniej dziwna ;p

ja nauczony moimi przygodami osobistymi z Unitem polecam go szczerze ;p
                              nie wiem czy amatorowi potrzeba coś z "wyższej półki" no może takie bajery jak true rms by sie faktycznie czasem przydały... ale jakieś automatyczne zakresy itp to bez przesady ...odzwyczaja tylko od myślenia co się robi ;p

Skomentuj

Zamieszczone przez bawolek
                                no ale kurde po to właśnie się kupuje "lepszy miernik" by mierzył jak najdokładniej wielkości ...
                                No, akurat od multimetrów za 100 czy 200zł nie ma co oczekiwać dobrych pomiarów rezystancji <1ohm, wynik pomiaru będzie obarczony dużym błędem.

Do mierzenia tak małych rezystancji używa się (pomiar metodą techniczną) mostka Thomsona (potrzeba zasilacza, kilka rezystorów dekadowych i rezystor wzorcowy, galwanometr i jakąś godzinę aby wyznaczyć rezystancję z błędem pomiarowym <1 albo użyć mostka do pomiaru rezystancji.

Zamieszczone przez maxdila
                                a miałem appe 305 (za 1200zł) która byłą żałosnym miarnikiem, miała wysoką dokładność pomiaru ale co z tego jak rezystora potrafiła pół minuty mierzyć a bateria trzymała jakieś max 3-4h
                                Niestety, albo rybka albo pipka, albo masz szybki wynik obarczony dużym błędem albo dokładny kosztem czasu pomiaru.
                                Albo kupujesz auto sportowe, albo dostawcze, zależy do czego je potrzebujesz. Oczywiście można mieć i miernik szybki i dokładny, ale to $$. Pozostaje jeszcze pytanie, czy ktoś potrzebuje tak dokładnego pomiaru, bo i tak przy obliczeniach coś pozaokrągla, tego nie weźmie pod uwagę itp. Za to, że miernik ma 3% błąd pomiaru a nie 1% to już tragedia.

[ Dodano: 2009-12-18, 02:15 ]
                                no ale kurde po to właśnie się kupuje "lepszy miernik" by mierzył jak najdokładniej wielkości ...
                                No, akurat od multimetrów za 100 czy 200zł nie ma co oczekiwać dobrych pomiarów rezystancji <1ohm, wynik pomiaru będzie obarczony dużym błędem.

Do mierzenia tak małych rezystancji używa się (pomiar metodą techniczną) mostka Thomsona (potrzeba zasilacza, kilka rezystorów dekadowych i rezystor wzorcowy, galwanometr i jakąś godzinę aby wyznaczyć rezystancję z błędem pomiarowym <1 albo użyć mostka do pomiaru rezystancji.

Zamieszczone przez maxdila
                                Niestety, albo rybka albo pipka, albo masz szybki wynik obarczony dużym błędem albo dokładny kosztem czasu pomiaru.
                                Albo kupujesz auto sportowe, albo dostawcze, zależy do czego je potrzebujesz. Oczywiście można mieć i miernik szybki i dokładny, ale to $$. Pozostaje jeszcze pytanie, czy ktoś potrzebuje tak dokładnego pomiaru, bo i tak przy obliczeniach coś pozaokrągla, tego nie weźmie pod uwagę itp. Za to, że miernik ma 3% błąd pomiaru a nie 1% to już tragedia.

Skomentuj

heh damiani co dla Ciebie znaczy "dolnego zakresu" ?
                                  <200ohm, napisalem wyzej ;-)

Skomentuj

bawolek a co leniwy jestes ze Ci sie nie chce sprawdzic w nocie katalogowej? :wink:
                                    http://www.meraserw.szczecin.pl/file...instrukcja.pdf

Skomentuj

Kurczę waham się między MY-68 a UT58D :mrgreen: Bardziej jednak jestem za tym tańszym :wink:

Skomentuj

oj damiani...... zapytałem co to oznacza dla Ciebie bo interpretujesz to w drugą stronę ...jeszcze się nie zorientowałeś ? wedle tego rozumowania to na jakim zakresie chcesz mierzyć coś np poniżej 1R ?
                                        ... zauważyłeś już że to jest "górna" granica ? ;p ...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X