Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Multimetr do 100zł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

1-20ohm

np. w danych technicznych UT70A jest napisane "Rezystancja:200-2000M ohm" tzn ze w przypadku miezenia rezystancji ponizej 200ohm pomiar bedzie obarczony sporym bledem? jakim mniej wiecej?

Skomentuj

Mierzyłem niedawno rezystory 0,22 Ω i pomiar wskazywał 0,4 Ω. Po zwarciu końcówek pomiarowych miernik wskazał 0,2 Ω. Cudów za 150 zł nie wymagaj
      Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
      Grado SR125i

Skomentuj

damiani no przecież Ci podalem jaki ten miernik popełni bład na zakresach od 200R do 2M :) ...

Skomentuj

Zamieszczone przez taz
          Po zwarciu końcówek pomiarowych miernik wskazał 0,2 Ω. Cudów za 150 zł nie wymagaj
          mój obecny po zwarciu pokazuje 4,5ohma :lol: dlatego pora na zmiany :wink:

Skomentuj

A mój kosztował 70zł i pomiar miał dobry niestety teść nie przełączył a włożył do gniazdka i teraz cały czas pokazuje zero, a jak włącze tester to poszczy cały czas jak by miał zwarte kabelki, nie wiecie co mogło się stać? :neutral:

[ Dodano: 2009-12-19, 12:03 ]
            Dodam jeszcze że napięcia AC i DC pokazuje dobrze tylko z oporem ma kłopoty

Skomentuj

Po prostu napięcie 220V uszkodziło układ omomierza. Nie jesteś pierwszy, mnie też tak się przydarzyło. I tak masz szczęście że pozostałe funkcje działają poprawnie!

Skomentuj

lepiej kupic UT90A czy UT70A ?

a moze UT602 lub ut60b?

ut90A jest najtanszy, to jest jakas wyzsza seria czy numeracja cos innego tu oznacza? :)

ale najciekawiej wyglada ut60b... tylko drogie cholerstwo :roll:

http://www.allegro.pl/item886999846_...ut_60b_fv.html

Ponadto w serii UT60 można wyróżnić funkcje specjalne takie jak: pomiar względny, pomiar współczynnika wypełnienia, true RMS, detektor sygnałów AC, oraz pętlę 4-20mA (zależnie od typu miernika).
                ile w tym prawdy i ktore sie przydaje? do tej pory wystarczal mi zwykly miernik za 30zl ale sie rozsypal i trzeba zainwestowac :)

Skomentuj

UT70A.UT90A to jakis wynalazek, nie polecam.
                  UT60 nie znam serii.
                  Wszyztko jest na stronie http://www.uni-trend.com/ producenta

Skomentuj

kupilem ten: http://www.allegro.pl/item886401368_...60e_rs232.html

mysle ze okazyjnie :) jak sie sprawuje napisze pozniej jezeli ktos bedzie chcial

Skomentuj

Przeczytałem,.
                      a co sądzicie o BRYMEN BM805?
                      Myślę, że jest ok

Skomentuj

Trochę czasu mineło ale dopiero dziś dokonałem zakupu, wybór padł na UNI-T UT70A.
                        Dzięki za wszelkie rady i spostrzeżenia! :wink:

Skomentuj

csbiczek, mógłbyś napisać za jakiś czas, jak ci się ten miernik sprawuje ?
                          Muszę dokupić drugi miernik, a ten wygląda całkiem obiecująco, także byłbym wdzięczny za twoją opinię.

Skomentuj

Zamieszczone przez Zuku
                            csbiczek, mógłbyś napisać za jakiś czas, jak ci się ten miernik sprawuje ?
                            Muszę dokupić drugi miernik, a ten wygląda całkiem obiecująco, także byłbym wdzięczny za twoją opinię.
                            ok jak dojdzie to sprawdzę to i owo i napiszę parę słów o nim :wink:

Skomentuj

Ja mam UT70A, nie mam z nim większych problemów. Jedyny problem jaki zauważyłem, to gubił się przy pomiarze częstotliwości w okolicach 20kHz, nie wiem co by było na wyższym zakresie, bo nie mam takiego generatora. Do 18kHz wskazania były eleganckie.
                              Pomiar L i C też wypada dobrze, do reszty też nie mam zastrzeżeń.

Skomentuj

moj UT-60E mierzy rezystor 16R2 jako zworke albo max 4-5R :roll: co za shit, no chyba ze dostalem jakies gowniane rezystory ale to jest najmniej prawdobodobne bo miernik za 20zl dobrze je mierzy :razz:

Skomentuj

Multimetr dotarł, pierwsze wrażenie po wyjęciu z pudełka: wow, ale bydle :mrgreen:
                                  Zuku, specjalnie dla Ciebie:
                                  Pomiar rezystancji, rezystor 2,2ohm:

pomiar napięcia stałego(bateria 1,5V)

Jak byś chciał żebym coś jeszcze pomierzył to daj znać :wink:
                                  Głównym powodem wymiany multimetru u mnie był właśnie pomiar małych rezystancji (na pierwszym zdjęciu widać jaki rozrzut ma mój stary multimetr :twisted: )

Skomentuj

Uwazaj na ten miernik bo lubi sie psuc. Mi sie popsul tak ze zamaist 230V zmiennego w sieci pokazywal 83V!!!
                                    Wymienli na nowy bo nie potrafili naprawic. Teraz wskazuje 202V!
                                    ALe wystarczy go wylaczyc poczekac i znow dziala dobze.
                                    Gdy dziala zle pobiera ze zrodla moc! czyli robi mu sie jakies male zwarcie ktora od czasu do czasu sie pojawia.
                                    Miernik nie lubi duzej skadowej zniennej o czestotliwosciach ponadakustycznych- prawdopodobnie to one go tak urzadzaja.
                                    R68 sie wtedy gzreje jak smok a pobor mocy z sieci przy pomiarze napiecia wynosi 5W!!!

Skomentuj

brencik, będę miał to na uwadze, w razie czego jest gwarancja :wink:

Skomentuj

csbiczek, dzięki za pomiar :P Działa przyzwoicie, ale tak się zastanawiam, może czas zbierać na oscyloskop ...
                                        A mógłbyś pokazać pomiar pojemności i częstotliwości ? Najlepiej na jakimś skrajnym zakresie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Zuku
                                          A mógłbyś pokazać pomiar pojemności i częstotliwości ? Najlepiej na jakimś skrajnym zakresie.
                                          z tym jest już gorzej, sprawdzałem dziś. No ale też nie mam punktu odniesienia bo stary multimetr nie ma tych opcji i nie wiem na ile multimetr przekłamuje pomiar...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X