Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

winisd problem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

dabyl masz jakieś głośniczki komputerowe? jakie?

Skomentuj

http://www.allegro.pl/item863103678_...er_jakosc.html
      http://www.allegro.pl/item858631350_...cm_11_f_v.html

Skomentuj

dabyl jeśli masz, to chodzi mi o zbudowaniu czegoś podobnego do takiego subwoofera.

Skomentuj

Nie mam komputerowców i nigdy nie miałem ale wiem o co chodzi. Może faktycznie pójdź w tą stronę, którą proponuje damiani - głośniczki tańsze od ARN'a a pewnie zagrają podobnie

Skomentuj

no nie wiem czy podobnie... tak sobie myślałem, że zrobię dwa razy jak to: http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=1...rytach&start=0 zasilane wzmacniaczem 2*7W i do tego subwoofer z arn'a 150-05 albo 130-60 w obudowie ok. 5l. myślę, że to powinno zaspokoić moje wymagania

Skomentuj

Wpisz Mms, Fs, Re, Qms, Sd, BL, Pe, Xmax (lub za Hc - wysokość cewki, za Hg - wysokość szczeliny -> wtedy program wyliczy Ci Xmax). Popraw na końcu Znom na impedancję znamionową podaną przez producenta. Resztę pozostaw programowi do wyliczenia.
              Jakby się jakieś wyliczone parametry nie zgadzały - np bardzo niski czy wysoki fs/vas to upewnij się, że wpisane parametry są w odpowiedniej jednostce.
              Pewnie będzie grał "szybciej" i z lepszymi średnimi tonami (choć jemu podobno generalnie brakuje średnich tonów) ale będzie mniej basu
              "Ciekawa" teoria, szkoda że nijak się ma do rzeczywistości - chodzi o średnie tony.
              Generalnie taka mniejsza obudowa wykastruje Ci głośnik z basu i tyle...

Skomentuj

a to nie jest tak, że odciążenie głośnika od przetwarzania dolnej krawędzi jego pasma poprawia to, co przetwarza on wyżej? To jest pytanie a nie stwierdzenie więc nie bijcie

Skomentuj

Przy założeniu, że głośnik gra powyżej swojego Xmax to tak. Jakkolwiek różnica ta jest niewarta rezygnowania z basu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Caleb
                    Generalnie taka mniejsza obudowa wykastruje Ci głośnik z basu i tyle...
                    a jak w tych subwooferach creative'owskich albo logitecha? przecież tam są naprawdę mini-obudowy, a basu jest dużo.

Skomentuj

Ale oni nie dają ARN-150 tylko coś innego

Skomentuj

myślisz, że oni dają tam coś lepszego? co mogłoby być podobne do tego co oni tam dają?

Skomentuj

Niekoniecznie . Po prostu mają coś co wymaga mniejszej obudowy. A zazwyczaj jak coś wymaga mniejszej paczki to albo ma gorszą sprawność albo gorsze zejście. Cudów nie ma.
                          To że basu w komputerowych głośnikach jest sporo basu wynika z tego, że jest w nich pełnoprawny subwoofer. ARN-150 też zejdzie niżej jak się go odetnie nisko, no i nie zapominaj, że mamy kontrolę głośności samego basu.
                          Swoją drogą nie zdziwiłbym się gdyby ta Tesla zagrała lepiej jako subwoofer od Logitechów czy Creative'ów. W sumie ten Czech jest do tego nawet stworzony, tym bardziej że średnicę ma naprawdę lichą.

Skomentuj

Czaruję...
                          X