Oj , doczytałem teraz że potrzebujesz frezów do maszynki za 25 pln, a te o których pisze to wyższa półka cenowa wiec chyba pozostanie Ci dedra,
Tylko jak kupujecie tanie frezy z łożyskiem to zawsze po kupnie sprawdzajcie stan tego łożyska i przede wszystkim dokrecenie jego. Raz musieliśmy użyć dedry i nowe łożysko po przefrezowaniu 3 mb sie rozleciało . 4m2 okleiny hebanowej do wymiany.
K0Mii, a potrzebujesz ich wszystkich ?
Bo lepiej kupić 2 czy 3 dobre, niż zestaw 15 z których używać będziesz i tak 3.
no racja na początek potrzebuje 2 frezy ale co będzie w przyszłości tego nie wiem. to jakiej firmy warto kupić żeby się po 3 mb frezowania nie rozleciał frez ?
A ja zapytam - jakie frezy sa uzywane do robienia frezu pod glosnik, zrobienia sciecia na brzegu np monitorka? jakich jeszcze uzywa sie przy dosc prostym DIY ?
Mam kilka frezów, właściwie bardzo dużo chinoli, bo kupiłem za 130zł 35szt(taki zestaw w walizce) i mam kilka z Dedry. Dedra o klasę lepsza, ale miałem taką sztukę (50mm z łożyskiem), że podczas frezowania odkręciło się łożysko i zniszczyłem sobie frezowany detal. Potem kupiłem następny taki sam i trzpień miał trochę więcej niż 8mm i nie wchodził do frezarki. Kupiłem trzeci i jest dobrze.
Czy te chińskie do czegoś się nadają? Pytam gdyż potrzebuję co najmniej 5-6, które tam są. Zestawy 12 sztuk nie posiadają odpowiednich kształtów i są pewnie tej samej jakości, a pojedyncze frezy o wymyślniejszych kształtach są już droższe. Poza tym najprostszy również chiński frez w markecie to 10zł i nie ma raczej zaokrąglonych, więc boję się, że nie dostanę takich jakie chcę w rozsądnej cenie.
Bylem dzisiaj w castoramie i kupilem dwa frezy Dedry. Zaplacilem za nie 15 zl. Jak na moje oko sa salidne i powinny duzo wytrzymac. Jedyne co mnie martwi to napis "Made in China" n opakowaniu :mrgreen:
Można iść na całość i kupić frez z wymiennymi płytkami.
a ja ostrze te co mialem w tanim zestawie :mrgreen:
i tak bylyby do wyzucenia wiec co mi szkodzi
Zamieszczone przez maxxx222
Co sadzicie o takim zestawie??
mam identyczne frezy z tanszego zestawu za ok 30zl
dopiero po 3-4 latach rozlecialo mi sie lozysko od prostego frezu z lozyskiem
lozyska w tych pozostalych sa gorszej jakosci ale da sie uzywac
a kilka frezow bedziesz uzywal sporadycznie lub tylko dla testu/ozdoby
Zamieszczone przez cob
Czy te chińskie do czegoś się nadają?
tak jak pisalem - kupilem zestaw za 30zl i nadal je mam (no poza jednym ktorego mi zgubil michal :evil: )
na kilka konstrukcji starcza
Zamieszczone przez maxxx222
Jedyne co mnie martwi to napis "Made in China" n opakowaniu
bo DEDRA to importer tak jak MONACOR :P
maxxx222, po co ci "kulisty" frez? ja jakos nie znalazlem jeszcze zastosowania dla niego :roll:
Zaplacilem za nie 15 zl. Jak na moje oko sa salidne i powinny duzo wytrzymac.
Dobrze piszesz na oko. Szybko się tepią , a opcje z łozyskiem......łożysko szybko robi ziuuuu i po robocie, bo dobre łozysko kosztuje i nie zawsze udaje sie tez dobrać.
Zamieszczone przez Pawel S.
a ja ostrze te co mialem w tanim zestawie
Ja te co miałem tanie nie ostrzyłem, tylko szybkim rzutem do kosza i już nie kupuje noname, ani Dedry, tylko CMT i Globus.
mnie nawet nie stac na nowa w pelni sprawna frezarke a co dopiero na takie frezy...
Gdybym wiedział że komuś mogą sie przydać...zprezentował bym Ci je.
W tej chwili zostały mi chyba tylko jakies kształtowe, jeszcze ich nie wyrzucam, ale kiedyś przyjdzie ten moment.
[ Dodano: 2010-02-23, 20:51 ]
oczywiście te noname :grin:
No to oficjalnie mowie ze chętnie przyjmę frezy rożnego kształtu i rodzaju.
Czasami wpadają mi różnorakie pomysły do głowy wiec coś może się przydać :mrgreen:
heh tyle ze Paweł to taki motorek napedowy tego forum, tutoriale, filmiki, konstrukcje ....wiec jak ktos chce prezentowac komus frezy ...to Paweł pewnie i filmiki instruktazowe zrobi ;p z ich uzycia
Skomentuj