Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Płytka zasilacza - rozpoznanie tematu - szukam chętnych

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez irek
    Toroidy wiecznie wywalajace bezpieczniki to te z mniejsza iloscia zwoi czyli te z wyzsza indukcyjnoscia.
    Ze jak?

Skomentuj

tak, że miedź była za droga dla takiej firmy i użyli mniejszej ilosciu drutu na pierwotnym...

Skomentuj

irek, mam takie moze laickie pytanie , co z połączeniem obu mas i uziemieniem? Mając dwa zasilacze mono, masy zasilaczy później łaczymy ze kablami sobą w jednym punkcie obudowy, czy gdzieś w innym miejscu?

Chyba masz racje z rozdzieleniem na osobne płytki ze względu na sporą oszczędność PCB i wyjdzie sporo taniej. Na jednej płytce ciezko jest wszystko ładnie rozłożyć, żeby mieć 100% wykorzystania powierzchni.

pegelmesser, prąd rozruchowy trafa często wynika nie tyle z obciazenia pojemnościowego na trafie co z prądu magnesującego rdzeń. Rdzenie torroidów "pamiętają" kierunek namagnesowania w chwili wyłączenia, gdy włączasz i trafisz z siecią w kierunek odwrotny do zapamietanego masz duży prąd udarowy.

Im lepszy rdzeń tym większy prąd magnesujący popłynie, dlatego te trafa z małą ilością zwoi będą gorsze pod względem rozruchu.

Skomentuj

Tak, ale mała ilość zwojów to właśnie małą indukcyjność. Tylko o to mi chodziło.

Kwestia masy w przypadku dwoch zasialczy to temat rzeka. W skrócie, mozna powiedziec ze masy L i R powinny sie łaczyć jak najblizęj wejsć i z tamtad do masy globalnej w jedym punkcie obudowy.

Skomentuj

Ja zawsze wszystkie masy mam przykręcone w jednym punkcie, do stalowej obudowy. Masa sygnałowa zawsze tylko z jednego kanału, kable sygnałowe zewnetrzne tak samo - tylko lewa wtyczka jest kompletna (sygnał + masa), w prawej tylko sygnał a masa pełni tylko role ekranu. To wyklucza obecnośc jakiejkolwiek pętli. Jak robiłem 4-kanałowca to tak samo - tylko jedno wejscie z masą juz od samego źródła (audiotrak prodigy). Jednak nie wolno się pomylić, muszę zawsze pamiętać o tym że tylko lewy/przód ma masę wiec jakbym podłączył tam inne wejście, to mogło by byc po wysokotonowcach

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80
              irek, mam takie moze laickie pytanie , co z połączeniem obu mas i uziemieniem? Mając dwa zasilacze mono, masy zasilaczy później łaczymy ze kablami sobą w jednym punkcie obudowy, czy gdzieś w innym miejscu?
              Maja laczyc sie tylko przy zrodle co jest mozliwe w dual mono w osobnych budach. Praktycznie dual mono w jednej budzie masy lacza sie przy wejsciowych gniazdach. Poniewaz to jedyny wspolny punkt to z niego podlaczasz uziemienie. I tu zostaje jeszcze kwestia wspolnej czy osobnej masy potka volume. To juz do wyboru najlepiej sprawdzic obie wersje.

Zamieszczone przez pegelmesser
              Tak, ale mała ilość zwojów to właśnie małą indukcyjność. Tylko o to mi chodziło.
              Zle napisalem, mialo byc indukcja.
              Mala ilosc zwoi daje duza indukcje w rdzeniu a wiec latwosc nasycenia rdzenia a wiec latwosc do wywalania bezpiecznikow oraz buczenia przy podwyzszonym napieciu seici.

Skomentuj

Odświerzam temat, troche to trwało ale nie zawsze ma się czas i chęci na hobby .

W załaczniku pdf z projektem i wyglądem płytek (płytki nie w skali!).

Projekt został przerobiony na dual mono, każdy z zasilaczy jest na osobnych płytkach. Na każdą płytkę wchodzą 4 elektrolity. Myślę, że tyle wystarczy. Masa na płytce prowadzona osobnymi ścieżkami i łaczy się dopiero na wyjściu. Nie widać tego w pdfie bo sie jakoś nie wydrukowało ale te połączenie masy powinno być pozbawione solder maski dzięki czemu będzie można je wzmocnić cyną. Prostownik zmieniony z MURów na klasyczny mostek 8A.

Do układu soft-startu zeby uatrakcyjnić i podnieść walory użytkowe dodałem zabezpieczenie przepięciowe na gazowym ochronniku przepięciowym (GDT) , dławiku i warystorze. Taki układ będzie dużo lepiej działał niż sam warystor. Szeregowo wpięty bezpiecznik po przepięciu powinien się spalić co będzie informacją o wystąpieniu problemu.
                Płytka soft startu posiada 3 wyjścia 230V AC, dwa wprost po zabezpieczeniu przepieciowym do których mozna podłaczyć reszte elektroniki zasilanej z sieci np trafo preampa czy częsci cyfrowej oraz wyjście soft startu dla traf/a od zasilacza końcówki mocy.

Całość spiąłem jako jeden projekt zawierający 3 płytki co ograniczy koszt tzw dokumentacji przy wykonywaniu płytek.
                Przewidywyany koszt dla 6 kompletów (1 soft start + 2 płytki zasilacza) to ok 27zł za komplet. Cenę moge potwierdzić jak wyślę projekt do kalkulacji. Na pewno nie powinna wyjść wyższa.
                Przy większej liczbie chętnych na pewno spadnie.

Czy osoby poprzednio wpisujące sie na liste chętnych są nadal chętne? Proszę o potwierdzenie. Nowi mogą sie oczywiście dopisać.

ps. później dodam listę częśći gdyż altium wywalił mi błąd przy generowaniu (duplikują sie oznaczenia elementów i program zaczął stękać).

ps2 zapomnailęm dopisać , płytki mają wielkość : 62x109 dla zasilacza oraz 62x70 dla soft startu
                Załączone pliki

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80
                  Czy osoby poprzednio wpisujące sie na liste chętnych są nadal chętne? Proszę o potwierdzenie. Nowi mogą sie oczywiście dopisać.
                  Potwierdzam

Lista:
                  1. ŁukaszN

Skomentuj

ja się na razie wstrzymuję, muszę przemyśleć co dokładnie chcę zrobić :???: Ale dam niedługo konkretną odpowiedź.

Skomentuj

Jestem chętny na pcb do soft startu.

Skomentuj

Yoshi_80 ....a co się stanie jak awarii ulegnie przekaznik na soft-starcie... ?
                        będzie pożar bocznikujących rezystorów :/...
                        tak mnie trochę wczoraj Mkul uświadomił ... bo sam po prostu nie zastanawiałem się nad tym ;p

co myślisz o zastosowaniu termistora PTC ;p ?

to że sprzedają różne zabawki w AVT wcale nie oznacza że są godne do kopiowania ;p

Irek kiedyś pisał coś o soft-startach )

Skomentuj

bawolek, nie popadajmy w przesade. Zepsucie sie przekaźnika jest bardzo mało prawdopodobne.
                          W AVT sprzedają też dobre rzeczy, zycze ci żeby twoje układy elektronicze były chociaż w połowie tak dobre jak ich. Używałem tego soft startu przez parę lat i spisywał sie znakomicie.
                          Żeby te rezystory sie spaliły (każdy ma 2W) musiałbyś pobierać moc ok 100W z sieci albo i więcej wiec wielce nieprawdopodobne zepsucie sie przekażnika nie jest oczywiste z natychmiastowym spaleniem sie rezystorów .

co myślisz o zastosowaniu termistora PTC ;p ?
                          A gdzie go chcesz zastosować? Jako ogranicznik prądu rozruchowego?

Skomentuj

Lista:
                            1. ŁukaszN
                            2. sikador

Skomentuj

Czaruję...
                            X