Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wizyta u Irka i pierwszy prototyp obudowy do UNIAmpa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wizyta u Irka i pierwszy prototyp obudowy do UNIAmpa

Co tu dużo mówić , zacznę od fot:

Prototyp, więc jeszcze sporo niedoróbek, front widać porysował się po drodze
    Dodam że w zasadzie to jeden z frontów, bo będzie ich wiele - jak również wiele będzie wersji wyposażenia Uni :)
    Żeby nie powiedzieć za dużo , ale też zaciekawić na koniec powiem że będzie też dostępna wersja uni z LAMPAMI

szykuje sie niezla tasma produkcyjna :)

najbardziej jednka ciekawi mnie cena tego cuda, bo zdaje sie ze nie bedzie to malo ;-)

Skomentuj

Zaginanie ręczne ;]

Zamieszczone przez damiani
      najbardziej jednka ciekawi mnie cena tego cuda, bo zdaje sie ze nie bedzie to malo ;-)
      wszystko w swoim czasie....

Ale stosunek cena / jakośc na pewno dużo lepszy niż tego syma z allegro za 800zł - o ile ktoś pamiętam o której aukcji mówię :lol:

W wersji z foto jest:
      -pełne zdalne sterowanie
      -wszystkie zabezpieczenia
      -wyjście na słuchawki odłączające kolumny
      -potencjometr z silnikiem
      -wybór kolumn A/B
      itd :P

Skomentuj

pytanie do samego irka (no chyba ze ktos jeszcze bedzie wiedzial :mrgreen: ), gdzie mozna zakupic takie gniazdo sieciowe?

Skomentuj

ja kupuje w elektroniku na miejscu :razz:

Skomentuj

Dodam że w zasadzie to jeden z frontów, bo będzie ich wiele
            I chwała Wam za to... :P Bo ta prototypowa to jest wyjątkowo paskudna.

Skomentuj

Zamieszczone przez damiani
              pytanie do samego irka (no chyba ze ktos jeszcze bedzie wiedzial :mrgreen: ), gdzie mozna zakupic takie gniazdo sieciowe?
              Ja kupiłem w sklepie elektronicznym. Mam na zbyciu takie gniazdo. Dał bym Ci je, ale nie opłaca się wysyłać bo takie gniazdo to sprawy groszowe.

Skomentuj

takero, wszystko ładnie pięknie, tyle że kurcze, móghłbys troszkę ładniejsza to obudowę zrobić Przynajmniej te badziewne plastikowe pokrętła wymienić. Apropo pokręteł - co to za potencjometr tam siedzi (od głośności), on jest z silniczkiem? Bo piszesz że pełne zdalne sterowanie, więc chyba jest?

Acha, a panel przedni skąd masz, wyciołeś sobie, skąd masz alu itd. Będą różne wersje kolorystyczne?

Co do wzmaka to w ogóle fajnie ze tyle tam siedzi gadzetów jak zabezpieczenia sterowanie, wybór kolumn i wyjście słuchawkowe (choć to ostatnie to nie wiem czy tak potrzebne, a tu chyba koszta rosnoął)

Ps. ten guzik ze strzałką to jest może od zmiany wejść?

Skomentuj

dzieki za oferte ale chodzi mi o konkretny sklep gdzie mozna kupic dokladnie takie samo zlacze (tzn przykrecane srubkami), w wiekszej ilosci po w miare przystepnej cenie

Skomentuj

Elegancko wygląda, z tym ze nie przypomina już to diy (czyt. barak duszy ) W każdym razie takie coś ma szanse trafić do masowego odbiorcy.

Skomentuj

Zamieszczone przez paldo
                      Przynajmniej te badziewne plastikowe pokrętła wymienić.
                      To tylko prototyp więc to nie problem, znajdź tylko jakieś ładne w normalnej cenie.
                      takero, wszystko ładnie pięknie, tyle że kurcze, móghłbys troszkę ładniejsza to obudowę zrobić
                      jak na razie nie ma góry etc, nie ma żadnego malowania, a sama buda ma charakter baaardzo prototypowy i głównie ma służyć sprawdzeniu czy wszystko jest ok spasowane i poukładane wewnątrz , czy nic z niczym nie koliduje.

Zamieszczone przez paldo
                      Apropo pokręteł - co to za potencjometr tam siedzi (od głośności), on jest z silniczkiem? Bo piszesz że pełne zdalne sterowanie, więc chyba jest?
                      tak, ale jest też wersja z elektronicznym sterowaniem głośnością, bez potka.

Zamieszczone przez paldo
                      Acha, a panel przedni skąd masz, wyciołeś sobie, skąd masz alu itd. Będą różne wersje kolorystyczne?
                      j.w. ;]

Zamieszczone przez paldo
                      Co do wzmaka to w ogóle fajnie ze tyle tam siedzi gadzetów jak zabezpieczenia sterowanie, wybór kolumn i wyjście słuchawkowe (choć to ostatnie to nie wiem czy tak potrzebne, a tu chyba koszta rosnoął)
                      Wyjście słuchawkowe jest standardem w każdym wzmacniaczu, a że większość diy go nie ma to już inna sprawa ;]

Zamieszczone przez paldo
                      Ps. ten guzik ze strzałką to jest może od zmiany wejść?
                      Dokładnie.

Zamieszczone przez ŁukaszN
                      Elegancko wygląda, z tym ze nie przypomina już to diy (czyt. barak duszy ) W każdym razie takie coś ma szanse trafić do masowego odbiorcy.
                      Poczekajmy z sądami do ostatecznej wersji, lub przynajmniej wersji przed "produkcyjnej"

Sprawa jest też taka że sporo osób mi pisze żę mało "haj endowa" ta obudowa itd, że oczekiwali by raczej czegoś takiego jak sprzedawał , czy raczej miał zamiar sprzedawać mIKI, tylko chyba nie każdy zdaję sobie sprawę z nakładu kosztów jakie to wymaga, bo zrobić można wszystko tylko że potem wszyscy zaczną pytać czemu to takie drogie
                      Co do braku duszy - jak patrzę na niektóre obudowy do wzmacniaczy DIY to ręce opadają, a widuję ich sporo u Irka który bardzo często dostaje je do naprawy.
                      Zwykle wzmacniacz z duszą, nawet ten ładny to 2 dechy, 4 kawałki blachy, dziura na diodą i druga na potka na przednim panelu.
                      Bez obrazy dla innych , ale tutaj jest pełen profesjonalizm, podwójny front by schować potencjometry (tego akurat jeszcze w tym froncie nie ma), schować przełączniki itd.

Skomentuj

Nie no, jak dla mnie jest ok, bardzo ciekawie się to zapowiada. Parę rzeczy można by ulepszyc od strony wizualnej i będzie git

Co do samego panelu przedniego to jest ok, a tam hiendy srajendy :razz: taki jest w sam raz. (A będzie czarna wersja??) Jedyne w co by się jednak przydało zainwestować to te pokrętła cholerna, dobra może masz rację że koszta urosnął, no ale myślę że akurat w to warto doinwestować, bo to naprawdę dużo daje wizulanie i sporo "mówi" o wzmacniaczu (w sensie sugestji, wiadomo że jak ktoś widzi wzmak z wypasiona gałką to od razu inaczej go traktuje niż z takim platikiem, nawet jak by ten z plastikiem lepiej grał Co do pokręteł to może tanio by wyszło wytoczenie z alu w jakims zakładzie przy większej ilości może nie będzie tak źle?? :roll:

Drogi kolego takero, z chęcia bym sobie tego posłuchał, bo jestem bardzo ciekaw jak to gra :razz: . A druga sprawa, to z chęcią bym pomógł jeśli chodzi o kwestie dizajnersko estetyczne, bo mnie wzmak zainspirował i wpadlo mi do głowy parę ciekawych pomysłów co by tu mozna zmienić :mrgreen: (oczywiście takich po kosztach). Trzeba się zgadać jakoś np. przy okazji frezarki

Skomentuj

paldo, gałki to już sobie każdy sam dokupić może
                          Jednak uprzedzam że bez znajomego z tokarką to tanio nie będzie ;]

Zamieszczone przez paldo
                          Drogi kolego takero, z chęcia bym sobie tego posłuchał, bo jestem bardzo ciekaw jak to gra :razz: . A druga sprawa, to z chęcią bym pomógł jeśli chodzi o kwestie dizajnersko estetyczne, bo mnie wzmak zainspirował i wpadlo mi do głowy parę ciekawych pomysłów co by tu mozna zmienić :mrgreen: (oczywiście takich po kosztach). Trzeba się zgadać jakoś np. przy okazji frezarki
                          Od przyszłego tygodnia jestem wolny, a przynajmniej mam taką nadzieję ;]

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                            paldo, gałki to już sobie każdy sam dokupić może
                            Jednak uprzedzam że bez znajomego z tokarką to tanio nie będzie ;]
                            Ano niby tak, ale jednak jakbyście chcieli z tym zrobić coś więcej, chociażby sprzedać chłopakom z audiostereo :razz: no to tu bez dobrej gałki się nie obejdzie :lol: (dobra sorry jak kogoś obraziłem, może nie wszyscy z as sa tacy ograniczeni, ale z pewnością sporo jest).

Od przyszłego tygodnia jestem wolny, a przynajmniej mam taką nadzieję ;]
                            Spoko, to się zgadamy, akurat na przyszły tydzień te frezarki dojdą jak dobrze pójdzie...

Skomentuj

paldo, pojedź do unizetu i popytaj ile gałki metalowe chodzą ;]

Skomentuj

Mi się tam podoba. Wiadomo front panel to jest kwestia indywidualna i nie czepiajcie sie tych gałek, zawsze mozna zamówić ładne toczone za odpowiednią ilość $ tylko wtedy każdy zacznie narzekać ze za drogo etc. Nie wiem gdzie irek z tym celuje ale raczej chyba w obszar dobrego wzmacniacza za przystępną cene aniżeli dzieła sztuki za kosmiczną cene (które w środku ma elektroniki tyle co kot napłakał np jak to jest z GC ).

Skomentuj

paldo, pojedź do unizetu i popytaj ile gałki metalowe chodzą ;]
                                  Wiesz co, uchyl mi rabka tajemnicy. Tak z ciekawości patrzę w necie i jakoś nie moge nic ciekawego trafić. Moze wolumen? Spojrzałem z ciekawości nawet do akkkusa, aby górną granić cenową uchwycić. No rzeczywiście, do 300zł mają te gałki... No ale wiadomo jak to akkus :mrgreen: A w takim normalnym sklepie ile może kosztowac taka przyjemność?
                                  Jak drogo to może być plastik, oby jakiś ładniejszy Panowie, a co powiecie na drewnianą gałke :grin: :idea: Mogło by to fajnie i orginalnie wyglądać, jak by to dobrze przemyśleć :razz: A koszt takiej to już ... chociaż może nie jest to takie hop-siup, poza tym drewno pewno by się wyrabiało w miejscu z tyku z potkiem... no może średni pomysł...

Yoshi_80, też się zgodzę i też nie wiem gdzie chłopaki z tym celują, ale pisałem tak przyszłościowo, bo zawsze można wycelować wyżej niż niżej )

[ Dodano: 2010-01-25, 19:56 ]
                                  Acha, takero, te małe potencjometry to są od balansu i barwy, czy jak? Znaczy małe gałki a ten guzik obok to pewnie mute albo przełącznik wyjść, lub przełącznik na słuchawki?

Skomentuj

paldo, gałki kosztują po parę dych za sztukę, szczególnie te duże i szczególnie metalowe...

Zamieszczone przez paldo
                                    Acha, takero, te małe potencjometry to są od balansu i barwy, czy jak? Znaczy małe gałki a ten guzik obok to pewnie mute albo przełącznik wyjść, lub przełącznik na słuchawki?
                                    Niskie, wysokie, włącznik regulacji barwy

Skomentuj

na as jakiś koleś sprzedaje dość ładne gałki, może by też zrobił coś wg projektu - tak tylko dla informacji, zdj :

moje zapytania:
                                      -selektor jest na 5 par RCA a selektor na wybór z 4 możliwościami - czy to będzie faktycznie selektor 5 wejściowy, czy może jedno to jakieś wyjście na sub?
                                      -co sądzicie takero czy irek o dodaniu niedużego wyświetlacza np. 2x20 który będzie wyświetlał procedury sterowania: zmianę głośności, wejścia sygnały, witał i żegnał użytkownika a i mając już wyświetlacz można tanio dorobić analizator widma - było by to dobrym dodatkiem

Skomentuj

Zamieszczone przez tompul
                                        -selektor jest na 5 par RCA a selektor na wybór z 4 możliwościami - czy to będzie faktycznie selektor 5 wejściowy, czy może jedno to jakieś wyjście na sub?
                                        dokładnie, to może być zarówno pre out jak i sub out.

-co sądzicie takero czy irek o dodaniu niedużego wyświetlacza np. 2x20 który będzie wyświetlał procedury sterowania: zmianę głośności, wejścia sygnały, witał i żegnał użytkownika a i mając już wyświetlacz można tanio dorobić analizator widma - było by to dobrym dodatkiem
                                        Może być wszystko , wyświetlacz jest jednym z planów, zaraz obok lampy, albo raczej lampa obok wyświetlacza

na as jakiś koleś sprzedaje dość ładne gałki, może by też zrobił coś wg projektu - tak tylko dla informacji, zdj :
                                        kwestia ceny...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X