Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wizyta u Irka i pierwszy prototyp obudowy do UNIAmpa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pawel S.
    pewnie ze sie da - zawsze mozesz zrobic wlasna obudowe
    i swoje wnętrzności , bo niestety nie ma nieograniczonej opcji wachlowania wszystkim wewnątrz - te moduły po prostu mają swoje wymiary.
    Inną sprawą jest to że niezależnie od tego jak wiele opcji się stworzy zawsze znajdzie się ktoś komu coś nie będzie akurat pasowało

Skomentuj

Doswiadczony inzynier projektuje od poczatku tak zeby nie bylo problemow pod koniec projektu. W kwestii wzmacniacza wazna role odgrywa estetyka i chyba nie jest tak jak piszesz takero ze komus nie pasuje ale raczej wiele osob twierdzi ze na froncie jest chaos. Oczyiwscie zostanie to ocenione przez odbiorcow... a to juz problem irka tak samo jak i jego decyzja co do tego jak ostatecznie bedzie wygladac skrzynka.

BTW paldo, podal przyklad calkiem estetycznej obudowy, no szkoda ze projekt wyklucza mozliwosc takiego ulozenia elementow na froncie.

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
        Doswiadczony inzynier projektuje od poczatku tak zeby nie bylo problemow pod koniec projektu. W kwestii wzmacniacza wazna role odgrywa estetyka i chyba nie jest tak jak piszesz takero ze komus nie pasuje ale raczej wiele osob twierdzi ze na froncie jest chaos. Oczyiwscie zostanie to ocenione przez odbiorcow... a to juz problem irka tak samo jak i jego decyzja co do tego jak ostatecznie bedzie wygladac skrzynka.

BTW paldo, podal przyklad calkiem estetycznej obudowy, no szkoda ze projekt wyklucza mozliwosc takiego ulozenia elementow na froncie.
        -krótko piszac,niech paldo zapoda resztę czyli dostosuje swój projekt do istniejacych już modułów.Zwymiaruje,dopasuje to ze potek volume jest z tyłu a gałeczka z przodu itp. :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez zbyszek
          -krótko piszac,niech paldo zapoda resztę czyli dostosuje swój projekt do istniejacych już modułów.Zwymiaruje,dopasuje to ze potek volume jest z tyłu a gałeczka z przodu itp. :wink:
          Ech, zacznijmy od tego że to nie moja produkcja (Uniamp), tak że ja poddałem pomysł, bo wydawało mi się ze tak da radę (wzorowalem sie na orginale i na tym co gdzie siedzi - mniej więcej). No ale jak nie da to trudno. Zacznijmy też od tego że nie wiadomo czy chłopaki chcą jakiś zmian . Jeżeli stwierdza że da rade to zmienić to zmienią, jeśli nie to nie. Myślę że dało by rade przynajmniej na jednej wysokości wszystkie przyciski i diody ustawić, to już by było wiele lepiej. Bo jak na razie to jest trochę chaos...

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
            No to dobrze wiesz ze nikt nie wezmie roboty giecia kilku blach.
            Wszystko jest kwestią ceny i chęci wykonawcy

Zamieszczone przez irek
            I dobrze wiesz ze jak robisz serie blach to pierwsze masz zawyczaj poza tolerancja albo z duza tolerancja a dopiero nastepne po korektach mieszcza sie w tolerancji.
            Tak jest jeśli wykonawca nie wie jak zrobić próbniki (które służą do ustawienia giętarki) i jak się nimi posługiwać. Nie przypominam sobie, żeby kiedykolwiek materiał roboczy włożony został w giętarę przed dokładnym ustawieniem zderzaków kąta i wymiaru.

Zamieszczone przez irek
            A i tak 0,01mm to mozesz miec powtarzalnosc a nie tolerancje zagiecia a to spora roznica.
            Jeśli coś jest powtarzalne w granicach tolerancji to spełnia warunki tolerancji. Do takich obudów wystarczy tolerancja szerokości przęsła ceownika na poziomie -0,0/+0,3mm co daje dopuszczalny zakres dokładności powtarzalności +/-0,15mm - da radę :)

Zamieszczone przez irek
            Dobrze tez wiesz ze giecie na prasie umozliwia znacznie ostrzejsze zagiecie bo na gietarce to bedzie duzy łuk.
            Tu akurat temat do szerokiej polemiki bo dużo zależy od samej giętarki oraz w przypadku prasy od matrycy, patrycy i ciśnienia tłoczenia.

Zamieszczone przez irek
            W obu przypadkach material bedzie zagnieciony/ zarysowany.
            Nic bardziej mylnego. Dobra giętarka nie rysuje powierzchni, a ze względu na brak przesuwu łoża po materiale roboczym jest kilka technik zapobiegania uszkodzenia powierzchni. Jakich ? Choćby folia adhezyjna. Inne techniki mechanik też powinien znać :)

Zamieszczone przez irek
            Od wielu lat szukam domowej taniej i malej gietarki i jakos nie moge znalezc.
            Tu niestety nie dziwię się - mała giętarka jest synonimem kiepskiej giętarki. Zła wiadomość jest taka, że raczej nie znajdziesz dobrej małej giętarki. Nie zapominajmy, że taka maszyna musi się cechować niewiarygodną wprost sztywnością by dobrze zaginała. Poza tym w giętarkach naciski powierzchniowe są raczej niewielkie ale siły działające np. na łoże już ogromne.

Zamieszczone przez irek
            Oczywiscie jesli nadal twierdzisz ze jest to proste i mozliwe to wszystkie obudowy do uni powedruja do Ciebie na to giecie, zgadzasz sie?
            Wierz mi, że gdybym miał obecnie choćby dostęp do giętarki (nie wspominając o posiadaniu takiej maszyny) to z przyjemnością pomógłbym Ci w tym przedsięwzięciu (choćby z racji tego, że bardzo doceniam to co robisz dla wszystkich forumowiczów... a i sam korzystam z uniampa i jestem z niego wielce zadowolony :) ). Niestety rzeczywistość jest inna. Postaram się natomiast wywiedzieć na Politechnice Łódzkiej co dałoby się zrobić w tej materii. PŁ dysponuje doskonałej jakości giętarką i jeśli tylko podadzą przyzwoitą cenę to w razie potrzeby biorę wykonanie ceowników na siebie :)
            Potrzebne mi są natomiast takie dane jak materiał i wymiary przekroju ceownika - jak będziesz miał chwilę to wrzuć mi info jakbyś to widział, a ja postaram się "obrócić" wokół tej sprawy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Quester
              Postaram się natomiast wywiedzieć na Politechnice Łódzkiej co dałoby się zrobić w tej materii. PŁ dysponuje doskonałej jakości giętarką i jeśli tylko podadzą przyzwoitą cenę to w razie potrzeby biorę wykonanie ceowników na siebie :)
              Powiedz że to do wzmacniaczy diy, czyli też w pewnym sensie projekt naukowy :)) Chłopaki uczą się jak obudowe wykonać :mrgreen: Może coś taniej policzą

I w ogóle powiedz że jesteśmy harcerzami, to już w ogóle znizka będzie gwarantowana :mrgreen:

irek, z drugiej strony dobrze by było abyś zamieścił jakieś wytyczne co do obudowy, już nie tylko w kwestji tego projektu, ale np. jak ktoś same bebechy kupuje to dobrze by było abyt wcześniej wiedział w co to mu wejdzie a w co nie

Apropo, byłem w niedziele na wolumenie, i widzaiełm dośc fajne oldscholowe radio-wzmaki (amplitunery? :mrgreen: ) Radamora. Może by bylo dobre na obudowe. Jeden był uszkodzony i koles chcaił za takiego 100zł 9tyle ż eten był też mniej zadbany przy okazji)

Skomentuj

Zamieszczone przez paldo
                No i włącznik dać 1cm niżej, aby był w linji reszty guzików to już na pewno nie problem Zgadza się?
                Niestety tak sie nie da bo wylacznik i klawisz od wyboru kolumn jest na wspolnej pionowej plytce i tak calosc opuscisz o 1cm to przelacznik kolumn wypadnie pod obudowa :)

Nikt nie ustawia wszystkiego w jednej linii wiec to zalozenie jest z gory bledne. W przypadku uniampa wszystkie moduly nie zmieszcza sie w jednej linni.

Zamieszczone przez paldo
                irek, z drugiej strony dobrze by było abyś zamieścił jakieś wytyczne co do obudowy, już nie tylko w kwestji tego projektu, ale np. jak ktoś same bebechy kupuje to dobrze by było abyt wcześniej wiedział w co to mu wejdzie a w co nie
                Kazdy modul jest dokladnie zwymiarowany zewnetrznie i pod wzgledem rozmieszczenia otworow mocujacych, to wszystko masz na moim www. Sukcesywnie beda zamieszczane kolejne moduly.

Wszystko jest kwestią ceny i chęci wykonawcy
                Tu sie nic nie zmienilo od lat. Checi sa male a ceny wosokie.
                Glupiego sitodruku szukalem wiele miesiecy, bo w wiekszosci minimum to 250zl wiec przy 10blachach wychodzi 25zl/sztuke a to raczej 5razy za drogo. Jak juz sie znalazl ten co to zrobi za 100zl to farba odchodzi pod paznokciem, kolejny maluje od kilku miesiecy, bo nie ma czasu a sito mu peklo w miedzy czasie. Najlatwiej sie teoretyzuje.

Skomentuj

Tu sie nic nie zmienilo od lat. Checi sa male a ceny wosokie.
                  Niestety jest to niezaprzeczalny fakt.

Zamieszczone przez irek
                  Najlatwiej sie teoretyzuje.
                  Gdybym nie miał praktyki w obsłudze maszyn do obróki skrawaniem i plastycznej to można by powiedzieć, że teoretyzuję

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                    Niestety tak sie nie da bo wylacznik i klawisz od wyboru kolumn jest na wspolnej pionowej plytce i tak calosc opuscisz o 1cm to przelacznik kolumn wypadnie pod obudowa :)
                    Hehe, to by było ciekawe rozwiązanie :mrgreen: :mrgreen:

A tak poważnie to spoko, rozumiem, nie wiedziałem ze się nie da :roll: lookne na ta stronę z tymi wymiarami. A rzeczywiście żadko się zxdarza aby wszystko było w jednej lini.

Skomentuj

Gdybym nie miał praktyki w obsłudze maszyn do obróki skrawaniem i plastycznej to można by powiedzieć, że teoretyzuję
                      To nie do Ciebie osobiscie tylko ogolnie na temat mechaniki w diy. Kazdy diyowiec mysli ze najprosciej zrobic obudowe z 3-4 milimetrowych blach aluminiowych a w rogi dac kwadrat o boku 10-15mm, tak mysla bo tak gdzies kiedys zobaczyli. A kazdy mechanik wie ze taka konstrukcja jest najtrudniejsza z mozliwych bo nie zostawia zadnego marginesu bledu i kazde 0,1mm bedzie widac. A wystarczy kupic dowolny radiator uciety na wymiar zeby sie przekonac ze z jednej strony mamy 1mm wiecej lub mniej niz z drugiej a sam radiator jest wygiety w łuk bo tak wlasnie wyglada profil wychodzacy z fabryki. Trzeba po prostu wiedziec co to jest tolerancja i umiec tolerowac na plus lub minus a to wcale nie jest takie proste.

Zamieszczone przez paldo
                      A tak poważnie to spoko, rozumiem, nie wiedziałem ze się nie da :roll:
                      Wszystko sie da. Mozesz przeciez kazdego leda czy kazdy przelacznik prowadzic na kabelkach i przyklejac do frontu osobno.

Skomentuj

irek, a do takiej Yamahy dało by rade wrzucić uniampa? Znaczy do takiej obudowy? Trafo podejrzewam się nie przyda z niej, pewno za słabe?

Skomentuj

Zamieszczone przez paldo
                          irek, a do takiej Yamahy dało by rade wrzucić uniampa?
                          tzn do jakiej?

Skomentuj

Kurde, jestem pewny że wklejałem link... :

http://allegro.pl/item905913426_wzma...aha_ca_vi.html

Skomentuj

ale po co chcesz ja niszczyc?

Skomentuj

Zamieszczone przez paldo
                                a do takiej Yamahy dało by rade wrzucić uniampa?
                                właśnie też mam podobny pomysł, chcę wrzucić uni do obudowy tunera
                                http://allegro.pl/item906130695_onky..._t_411rds.html
                                tylko tak że tuner też będzie działał, powinno się udać bo miejsca tam jest sporo, powstanie 'prawie amplituner' stereo :smile: . Trzeba będzie tylko znaleźć podobne stylistycznie przełączniki i gałkę i gdzieś to zmieścić na froncie.

Skomentuj

I jak postepy prac nad obudowa? Jest juz ładniejsza od pierwowzoru i funkcjonalniejsza?

Skomentuj

Ktoś może potraktować ten wpis jak offtop (właściwie nie wnosi nic konstruktywnego do tematu),ale chciałbym,żeby wątek nie zaginął w całej masie innych , niemniej ciekawych...tym bardziej,że Uni jest na prawdę warty zainteresowania .Jestem na forum od jakiegos czasu i śledzę rozwój tej konstrukcji,dlatego chciałbym dowiedzieć się o postępach prac ...

Skomentuj

I jak sytuacja z obudowa? Projekt zarzucony? Czy poległ na gruncie estetyki?

Skomentuj

A ja się zapytam czy zostaną udostępnione schemaciki dla reszty modułów które nie są jeszcze opublikowane??

Skomentuj

A ja się zapytam czy zostaną udostępnione schemaciki dla reszty modułów które nie są jeszcze opublikowane??
                                          a mógłbyś konkretniej?...Bo wydaje mi się,że wszystko jest do znalezienia na forum.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X