Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

klej przesiąka przez fornir przy klejeniu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

klej przesiąka przez fornir przy klejeniu

Kleję butaprenem kolumny i przez takie cienkie kanaliki w drewnie klej przesiąka mi przez fornir i robi plamy na jego wierzchniej stronie. Czemu tak jest? Czy może za którko odczekałem i przyłozyłem na mokry butapren? A może dzieje się tak z jakiegoś innego powodu ? Bardzo proszę o radę. Z góry dziękuję.

Mialem identyczny problem. Musisz dluzesz poczekac az klej przyschnie i dopiero wtedy przykladac.
    Z tymi plamami to troche przerabane. Poczekaj kilka dni az naprawde dobrze wyschną i sproboj je wyszlifowac.
    Ja szlifuje szlifierka oscylacyjna, niestety te plamy pozostaly ,naszczescie mniej widoczne. Jedynym wyjsciem zeby to naprawic to bejcowanie na ciemny kolor. Albo zrywanie forniru...

Problem jest tylko z tym cienkim fornirem. Z grubszymi kawalkami nie ma problemu

Skomentuj

Klej przesiąka przez koc. Też przy klejeniu

Butapren przesiąkł przez koc. Jest już zaschnięty. Jak go usunąć?

Skomentuj

Już teraz z nim nic nie zrobisz, przykro nam. Albo zrywasz albo bejcujesz na ciemno...

Skomentuj

Zamieszczone przez eXe
          Albo zrywasz albo bejcujesz na ciemno...
          co bejcuję na ciemno?

Skomentuj

Zamieszczone przez sokolasty
            Zamieszczone przez eXe
            Albo zrywasz albo bejcujesz na ciemno...
            co bejcuję na ciemno?
            Tak jak napisał Tato Muminka, szlifujesz ile możesz i fornir bejcujesz na ciemno aby plamy były jak najmniej widoczne.

Skomentuj

nie czytasz uwaznie :) kolega mowi teraz o kocu :), zmienil temat
              no ale mysle ze nic z tym nie zrobisz jak juz zaschlo na kocu

Skomentuj

tez mi sie zdazalo cos takiego z kocem. z rozwiazaniem przyszedl kolega - klej polimerowy zamiast butaprenu.
                koszt podobny a smierdzi zdecydowanie mniej i jak przesiaknie to mozesz nastepnego dnia go zmyc denaturatem
                teraz czekam na paczke z fornirem i tez bede kleil na ten klej. na probie nic nie przesiaka i nie marszczy forniru...

Skomentuj

Sorry mój błąd :)

Skomentuj

Butapren to dobry uniwersalny klej,ale trzeba znalezc ten odpowiedni. Napewno nie polecam Dragona,duzo kosztuje ale nie jest wart ani zlotowki,leje sie jak woda i po prostu jest do kitu,przy tym smierdzi najbardziej z testowanych przezemnie butaprenow.

Ja polecam klej dorexa,z tym klejem mozna juz cos zrobic,szybko schnie wiec nie trzeba tyle czekac.

Butapren ma dwie wady: po pierwsze to ze strasznie smierdzi a po drugie chemia jaka jest zastosowana w tym kleju bardzo mocno reaguje z tworzywami sztucznymi takimi jak plastik z domieszkami,tak wiec jesli ktos bedzie nakladal dywanik na kolumne i bedzie zaginal kanty to niech pod łapki,klamerki podlozy cos innego niz plastik bo moze sie "roztopic" i przykleic do dywanika.

Testy...to najlepszy sposob na zdobycie doswiadczenia :grin:

Skomentuj

Pawel S., probowalem kleic na polimerowy... na malej powierzchni bylem zachwycony... jednak przy wiekszej... niestety... kompletna klapa! wychodza bable, marszczy sie... i nawer przesiaka przez pory...

Skomentuj

mIKI, jaki to byl dokladnie klej?? ja mam "polibem" w butelce jak od plynu do naczyn. skoro tak mowisz to przetestuje na wiekszej powierzchni... jak bedze do du### to bede zmuszony na "moment" lub butapren

Skomentuj

Ja kleiłem polimerowym, nazywa się bunacol i tez jest w butelce jak płyn do mycia naczyń. Smarowałem obie klejone powierzchnie bardzo cieńką warstwą i czekałem aż podeschnie tak, że przy dotknięciu palcem nie kleił się. Później tylko mocno docisnąć i nie ma prawa przesiąkać ani pojawiać się bąble. Mimo wszystko wolę jednak butapren, zasada ta sama - smarowac cieńko dwie powierzchnie i czekaś aż podeschnie.

Skomentuj

robilem to na DRAGONie tez taka butelka jak plun do naczyn. potestuj bo ja nawet z twardym i mocnym debem mialem problem, zmarnowalem troche materialu przez to.
                            budapren niby tanszy ale w sumie wiecej go idzie i bardzo dlugo schnie no i tez moga byc szopki. moment naprawde jest bezkonkurencyjny.

Skomentuj

ventor, tez ostatnio uzywalem bunacolu ale nie do forniru i szczeze mowiąc klej jak na swoją cene to elastyczny i nieźle trzyma

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI
                                budapren niby tanszy ale w sumie wiecej go idzie
                                u mnie sa w tej samej cenie (10zl/litr) tylko ze butapren strasznie smierdzi i dlatego chcialem cos innego...
                                szkoda tylko ze niemoge znalezc starego poczciwego NITRO w duzych puszkach...

Skomentuj

Zamieszczone przez eXe
                                  Już teraz z nim nic nie zrobisz, przykro nam. Albo zrywasz albo bejcujesz na ciemno...
                                  Co wy opowiadacie. Ja użyłem do tego rozcieńczalnik od usuwania butaprenu i nie ma ani jednego śladu że byłą wcześniej plama

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI
                                    probowalem kleic na polimerowy... na malej powierzchni bylem zachwycony... jednak przy wiekszej... niestety... kompletna klapa! wychodza bable, marszczy sie...
                                    miales racje. fornir sie marszczy :cry: ale to nie zalezy od powierzchni tylko od forniru. ja testowalem na moich resztkach 1mm forniru i bylo cacy...
                                    ale jak kleje na kupiony 0,6mm to marszczy :sad:
                                    tak wiec zmarnowane 13zl... a wystarczylo dolozyc i poszukac momentu...

Skomentuj

Pawel S., u mnie na malych powierzchciach tez bylo fajnie, i rzniez popelnilem blad bo zrobilem wiecej (zahwycony) potem zalowalem... no ale teraz juz wiemy ze taki klej nie nadaje sie

Skomentuj

Pawel S., ja też kleiłem fornir 0.6mm i nie było żadnych problemów, zrób tak jak pisałem wcześniej. Posmaruj dwie powierzchnie bardzo cieńko np szpachelką, poczekaj aż podeschnie i mocno ściśnij przez kilka minut - nie ma możliwości, żeby się marszczył.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X