Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Którego linuxa wybrać ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Którego linuxa wybrać ?

Będzie służył głównie do oglądania filmów, słuchania flac-ów i przeglądania neta.
    Taki nieco media center, ale też do uniwersalnego użytku :)
    Nie obraziłbym się jakby większość softu była zintegrowana.
    Co możecie polecić ?

Z tego co miałem to polecam Ubuntu. Nigdy mnie nie zawiódł, większość obsługuje się prosto i przyjemnie jak w Windowsie. Lecz pamiętaj, że w Linuksie ciężko o jakość dźwięku jak w Windowsie !

Skomentuj

Ubuntu...

Skomentuj

Zamieszczone przez Patricious
        Lecz pamiętaj, że w Linuksie ciężko o jakość dźwięku jak w Windowsie !
        Słyszałem przeciwne opinie ;]

Skomentuj

Tzn. z tego co ja słuchałem, wygrywał Windows, ale nie testowałem różnych odtwarzaczy niż te zintegrowane z Ubuntu. Gdzieś jeszcze czytałem o tym artykuł, ale nie mogę teraz go znaleźć. Z resztą, co to dźwięku to sam ocenisz :)

Skomentuj

Ja polecam Ubuntu 9.10. Mam go jako drugi system. Moim zdaniem jakość dźwięku nie ustępuje Windows. Jest minimalnie trudniejszy w obsłudze ale na mój gust mniej awaryjny, szybciej się też ładuje.

Skomentuj

Linuksa* takero :P

W linuksie dzwiek idzie czysto, driver ktory jest w jadrze nigdy nic nie dodaje od siebie.
              Player np xmms, wyglada jak winamp.

Duzo poczatkujacych uzywa ubuntu, lecz ja doradzilbym nowa fedore.
              Szybciej sie uruchamia, nie meczy updatami, jest rownie solidna i latwa w obsludze.

Ja sam uzywam linuksa od prawie 11 lat i jest OK.
              Bylem lebkiem jak starszy kolega mi zainstalowal, tak juz zostalo.

Skomentuj

PClinuxOS.
                Powiem tylko tyle-Linuksa używam od 1997 roku.
                Przez ten okres wiele dystrybucji wypróbowałem-ale godny mojego dysku jest tylko on.
                Takero-jego plus jest taki że jego twórca Textar jest despotyczny trochę i nie pozwala na rozpasanie i eksperymenty, pomocników stałych ma tylko trzech i i wszystkie paczki przechodzą przez jego rękę.

Od kiedy odszedł z Mandrake (teraz Mandriva) wszyscy użytkownicy tego distra to odczuli na własnej skórze :)
                Jest mistrzem tworzenia paczek tak aby nic się nie gryzło.

Ale zarazem przestrzegę-Linuks bywa kapryśny, na jedej konfiguracji sprzętowej śmiga taka dystrybucja a na innej inna (jak się zna linuksa to można to pokonać ale jak się zaczyna.....).
                Trzeba popróbować.
                Ściągnąć go można spod adresu:

http://pclinuxos.com/?page_id=180

Skomentuj

nie jestem juz dawno w temacie ale kiedys najlepszy podobno byl mandriva czy cos takiego
                  a ubuntu to podobno najprostszy w obsludze linux...

mam jeszcze kilka plyt ale nigdy nie uzywalem :mrgreen:

Skomentuj

nie jestem juz dawno w temacie ale kiedys najlepszy podobno byl mandriva czy cos takiego
                    Madriva jest do kitu, to taki "windowsowaty" linuks. Tragiczna stabilnosc.

a ubuntu to podobno najprostszy w obsludze linux...
                    Chyba Minta nie widzieliscie - to taki User-friendly Ubuntu (tak, tak, może byc coś przyjemniejszego w uzytkowaniu od popularnego Ubunciaka, zresztą Mint na nim bazuje w 95. Oprocz zalet Ubuntu (można korzystac z masy programów na niego i z pomocy na jednym z najwieikszych for) system ten jest "latwiejszy" w obsłudze i bardziej multimedialny. No i ma calkiem niezly polski support http://linuxmint.pl/

Jak cos to pisz do mnie na gg, pomoge Ci skonfigurowac m.in tablice wyboru systemów ;]

Linuks jest minimalnie trudniejszy w obsłudze ale na mój gust mniej awaryjny, szybciej się też ładuje.
                    Jak już człowiek się oswoi z Linuksem, to doceni, że w tym systemie można skonfigurować dosłownie WSZYSTKO. Przesiadając sie z powrotem na Winde mysli się "o matko, jakie toto ograniczone!".

Skomentuj

Prawda o linuksie jest taka, że jak się raz go doprowadzi do stanu użytkowalności, tzn. skonfiguruje to będzie działał, aż nam się komputer nie zestarzeje :)

Ubuntu jest rzeczywiście jednym z najprostszych, więc takero jeśli nie chce Ci się bawić zbytnio w instalacje każdego programu osobno, w kompilacje, instalowanie środowisk itp. to bierz Ubuntu - instalujesz i używasz.

Skomentuj

Facet pociacha sobie dysk śmiesznymi linuxowymi partycjami, zainstaluje, nie spodoba mu sie i bedzie odkręcać...

Ściągnij sobie KNOPPIXa. Zajmuje niewiele i odpala się wprost z płyty :) Spodoba się, pobawisz sie, zobaczysz co i jak, przede wszystkim nic nie zepsujesz, a jak sie znudzi to wyjmiesz płytę z napędu i już.

Skomentuj

No to Ubuntu też jest livecd :P :P

Skomentuj

i W Mincie też... ;p

Co do ciachania dysku - wystarczy jedną partycje dac linuksowi na pożarcie, a jak się nie spodoba to najwyżej format i tyle.

Skomentuj

ja ladych pare lat temu dlugo sie bawilem slackiem ...ale on jako dsytrybucja domowa to sie srednio nadaje a mnie wtedy bardziej rajcowalo grzebanie w nim niz sam system heh...

teraz jako drugiego systemu uzywam debiana, niektorzy pisza ze jest "trudny" ale to durny mit, polityka tej dystrybucji jest swietna :) skalowalna, uniwersalna :)

tu jest taki pewien paradoks bo jak ktos na linuchu troche czasu spedził to zdaje sobie sprawę ze distro ...nie gra wielkiej roli, i na "prawie" kazdym da sie to samo zrobić ...jedyne roznice to moze jak ktos sie przywiazal do np gnoma to kde sie troche rozni i na odwrot ale to kwestia taka sama jak przesiadka z xpka na win7...

Skomentuj

Różnymi dystrybucjami linuksa bawiłem się od końca lat 90-tych. Na początku było ciężko i trzeba dużo było walczyć z konsolą. Od tego czasu dużo się poprawiło, ale czasami, mimo wszystko, coś trzeba pogrzebać. Od dwóch lat używam tylko linuksa i jest to Ubuntu - dlatego, że jest proste, wygodne i wszystko, czego chcę, na nim działa. Są inne dobre dystrybucje, na przykład wspominany wcześnej PCLinuxOS. Na początek proponuję popestować sobie kilka różnych i wybrać tę, która najbardziej przypadnie go gustu. Dystrubucję jest dość prosto zmienić, zachowując ustawienia swoich ulubionych programów, ale to inna historia.

Skomentuj

czy Ubuntu jest w polskiej wersji językowej?

Skomentuj

Jest

Skomentuj

Zamieszczone przez ghazi
                                      Facet pociacha sobie dysk śmiesznymi linuxowymi partycjami, zainstaluje, nie spodoba mu sie i bedzie odkręcać...

Ściągnij sobie KNOPPIXa. Zajmuje niewiele i odpala się wprost z płyty :) Spodoba się, pobawisz sie, zobaczysz co i jak, przede wszystkim nic nie zepsujesz, a jak sie znudzi to wyjmiesz płytę z napędu i już.
                                      Jest dużo ciekawszych LiveCD od Knoppixa. Partycje jak i system plików nie są śmieszne, tylko przemyślane.

Zależy jak dużo czasu chcesz poświęcić na poznanie dystrybucji:
                                      - Mało: Ubuntu (Kubuntu, Xubuntu - zależy jakie środowisko chcesz), SUSE, Mint
                                      - Średnio: Debian
                                      - Dużo: Gentoo, Slackware

Co do zawarcia softu - w przypadku debianopochodnych instalacja wygląda tak, że uruchamiasz konsolę:
                                      - su
                                      - aptitude install [tu wpisujesz nazwy np. 2000 programów jakie chcesz mieć ] i system je pobierze, zainstaluje i wstępnie skonfiguruje.

np.
                                      su
                                      aptitude install k3b gnumeric pidgin amarok

Po tym będziesz miał program do wypalania K3B, arkusz kalkulacyjny Gnumeric, komunikator Pidgin i odtwarzacz Amarok.

Generalnie jestem zwolennikiem instalowania czystego systemu i dobieranie softu po swojemu.

Na początek weź Ubuntu lub Debiana (w wersji FULL masz tyle softu, że przez rok nie sprawdzisz wszystkiego ).

Zaletą Ubu jest Synaptic - program, który instaluje soft za Ciebie, ty tylko przeglądasz sobie katalog softu i zaznaczasz ptaszkami co chcesz mieć - lepiej niż na Windowsie gdzie musisz latać po stronach www.

Zamieszczone przez bingant
                                      czy Ubuntu jest w polskiej wersji językowej?
                                      Tak, wersji językowych jest cała masa. To nie jak Windows, że kupujesz PL to masz tylko PL, język zmieniasz na jaki chcesz i kiedy chcesz.

Skomentuj

Czaruję...
                                      X