Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Którego linuxa wybrać ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

jest nawet Nero pod linuksa jak chcesz, tylko wiadomo - komercyjne, trza odp. zadzialac coby dzialalo

Skomentuj

Zamieszczone przez tom3kk
      jest nawet Nero pod linuksa jak chcesz, tylko wiadomo - komercyjne, trza odp. zadzialac coby dzialalo
      K3B wystarczy w 100%.

Skomentuj

Uzywalem k3b pare lat temu jak sie pojawilo, osobiscie wnerwialo mnie to ze ten soft nie ma swojego silnika do wypalania.
        Czeste problemy z cdrecord, dvd+-rw tools. Crashe etc.

Patrzac teraz na bugfixy na k3b.org widze ze dalej chlopaki walcza.
        Nie wiem jak teraz to dziala, byc moze lepiej.

Nero posiada wszystko 'swoje', jest naprawde dobry.
        Jedyny bol to ze trzeba kupic licencje badz piracic key-generatorem.

Skomentuj

Używać pingwina i piracić ? Nie. Zresztą są inne wypalarki jak Brasero. Osobiście nigdy nie miałem problemu z K3B i Brasero (wypalarki LG, Lite-ON, Samsung).

Skomentuj

Pracic?
            Tak wszyscy maja mp3, flac wiec...

Ja do nero mam licencje, jedynie 70zl.
            A program ma wszystko swoje, dziala elegancko.
            I przede wszystkim nie jest to nakladka na soft konsolowy.

Kazdy uzywa tego czego lubi

Skomentuj

Mnie nero wybitnie wkurza, tak jak wiele nowych odsłon starych programów które urastają do setek mb nie bardzo wiadomo czemu...

Skoro już przy tym temacie jesteśmy - jaki soft polecacie ?
              Interesuje mnie taki typowy zestaw - odtwarzacz filmów + kodeki, odtwarzacz muzyki etc

Skomentuj

ten pod winde nowy jest straszy, ten pod linuksa to w ogole inny produkt,
                nie ma nawet co porownywac, jest 'lekki'

co do softu, to we wszystkich dystrybucjach jest ten sam

muzyka to np stary, poczciwy xmms, badz nowy Amarokk, beep media player - jest tego troche do wymieniania

do filmow, to jedynie 'mplayer', raczej wiekszosc uzytkownikow linuksa Ci to poleci, bo nawet nic lepszego pod linuksa nie istnieje
                [code][tomekk@zonk]:/# mplayer
                MPlayer SVN-r29287-4.3.3 (C) 2000-2009 MPlayer Team
                kodeki audio 115 & video 237
                [/code]
                on te kodeki ma ze soba, jest lekki i szybki,
                ja osobiscie nie uzywam nakladki, mozna sobie wlaczyc z nakladka nie ma problemu
                ogolnie mplayer odpala wszystko i ze wszystkiego, pliki nie pelne, pociachane
                nawet demka z quake3

do DVD xine np. (bo mplayer kuleje z obsluga dvd, chodzi o nawigacje)

Skomentuj

Jak postawisz Ubu to od razu będziesz miał soft do muzyki, filmów, pakiet biurowy(Totem, OpenOffice etc.).
                  Ja od siebie do muzyki polecam Exaile, do filmów wystarcza mi Totem + win32codecs (Ubu standardowo nie jest okodekowane).

Tom3kk - używasz Slackware :P to trochę inna półka niż newbi ma Ubu tak więc musi mieć coś z GUI.

Skomentuj

nom, dlatego mozna wlaczyc 'gmplayer' ktory jest domyslnie z mplayerem,
                    czyli mplayer z gui, nawet jakies skorki sa

Skomentuj

Chyba SMPlayer jest najlepszy. Wg mnie.

Skomentuj

A dlaczego chcesz uzywac LINUXA ? koniecznie ??? dlatego ze jest darmowy ? czy dlatego ze windows Ci sie nie podoba :) co by nie mowic LINUX jest z deko przereklamowany jedyne co dobrze na nim dziala to stawianie serverow sam do tego go uzywam ) ale jezeli chodzi o centrum multimedialne to niestety WINDOWS ))

A mowienie o stabilnosci to czy windows 7 czy linux jak jest dobrze skonfigurowany to dziala dobrze )

Ja eliminuje LINUXA pod wzgleden FLASH )) chodzi sporo wolniej niz na WINDOWSIE a ze robie sporo w ADOBE FLASH ) to mnie to zawsze draznilo )) moze wina zlego skonfigurowania ) ale coz jakos tak jest

Od jakiegos czzsu przeszedlem na MAC-OSx i podoba mi sie, daje mi duuuzo przyjemnosci z uzytkowania tak na co dzien )))

Mam 3 OS'y zainstalowane i w zaleznosci od humoru wybieram sobie jeden

Skomentuj

panowie, znalazlem jeszcze 10 kompletow plyt ubuntu 5.10
                          oddam za koszt wysylki + koperta (pewnie ok 2zl)
                          plyty oryginalne oczywiscie

Skomentuj

Zamieszczone przez raffal81
                            co by nie mowic LINUX jest z deko przereklamowany
                            Bullshit. Na Pingwinie pracuję w pakietach biurowych, GRAM, projektuję 2D i robię milion innych rzeczy. Nawet BSD używałem jako desktopa. Nie widzę żadnego problemu. Sam właśnie polecasz przereklamowany [zresztą jak wszystko od Apla ] system i hardware. Dwa lata pracowałem na produktach Aple - już wolę BSD. Co do stabilności, sory, ale nie masz zielonego pojęcia i bredzisz. Nie znasz się to nie zabieraj głosu, wprowadzasz ludzi tylko w błąd.

Paweł
                            Ubu 5 jest stare strasznie :P

Skomentuj

A dlaczego chcesz uzywac LINUXA ? koniecznie ??? dlatego ze jest darmowy ? czy dlatego ze windows Ci sie nie podoba :)
                              "darmowośc " mam w dupie - mam za free wszystkie najnowsze windy z uczelni, a nawet jakbym kupił to wrzucam sobie w koszta ;]

co by nie mowic LINUX jest z deko przereklamowany jedyne co dobrze na nim dziala to stawianie serverow sam do tego go uzywam ) ale jezeli chodzi o centrum multimedialne to niestety WINDOWS ))

A mowienie o stabilnosci to czy windows 7 czy linux jak jest dobrze skonfigurowany to dziala dobrze )

Ja eliminuje LINUXA pod wzgleden FLASH )) chodzi sporo wolniej niz na WINDOWSIE a ze robie sporo w ADOBE FLASH ) to mnie to zawsze draznilo )) moze wina zlego skonfigurowania ) ale coz jakos tak jest

Od jakiegos czzsu przeszedlem na MAC-OSx i podoba mi sie, daje mi duuuzo przyjemnosci z uzytkowania tak na co dzien )))
                              Przypadkowo znalazłem płytkę z live cd starego linuxa i przypomniały mi się stare czasy ;]

Skomentuj

Zamieszczone przez Carmin
                                Paweł
                                Ubu 5 jest stare strasznie
                                no przeciez pisalem ze dawno w temacie nie siedze :P
                                zamawialem to chyba jeszcze jak w technikum bylem

to moze nowe zamowienie kartonika z darmowym oprogramowaniem?

Skomentuj

Zamieszczone przez Carmin
                                  co by nie mowic LINUX jest z deko przereklamowany
                                  Bullshit. Na Pingwinie pracuję w pakietach biurowych, GRAM, projektuję 2D i robię milion innych rzeczy. Nawet BSD używałem jako desktopa. Nie widzę żadnego problemu. Sam właśnie polecasz przereklamowany [zresztą jak wszystko od Apla ] system i hardware. Dwa lata pracowałem na produktach Aple - już wolę BSD. Co do stabilności, sory, ale nie masz zielonego pojęcia i bredzisz. Nie znasz się to nie zabieraj głosu, wprowadzasz ludzi tylko w błąd.

Paweł
                                  Ubu 5 jest stare strasznie :P

Czlowieku, to ty nie bredz, kazdy system operacyjny jest dobry, tylko administrator do dupy.

I jak nie umiesz czytac ze zrozumieniem to pora sie tego nauczyc, gdzie ja reklamowalem system od apple ???? napisalem tylko ze z niego korzystam, bo lubie sie rozwijac, a nie byc zapatrzony w jeden system, korzystam z wielu i kazdy ma swoje zalety.

No jezeli ty grasz na linuxie to za pewne jest on lepszy od windowsa, no skoro ogladasz na nim filmy to za pewne jest to centrum multimedialne wiec za pewne jest tez lepszy od windowsa, no i grafika 2d to za pewne tez jest lepszy od windowsa itp itp...

To nie sa zadne argumenty, wiekszosc osob ktore wypowiada sie na temat linuxa nawet nie mialo z nim do czynienia, nastepna czesc uwaza ze jak zainstaluja to beda profesjonalistami cenionymi sie w swiecie itp itp

Moja Opnia jest zawarta w pierwszym zdaniu tego postu.

Skomentuj

To nie sa zadne argumenty, wiekszosc osob ktore wypowiada sie na temat linuxa nawet nie mialo z nim do czynienia, nastepna czesc uwaza ze jak zainstaluja to beda profesjonalistami cenionymi sie w swiecie itp itp
                                    Uznajmy, że ani pierwsza ani druga opcja mnie nei dotyczy.

Kurka, zawsze jak jest mowa o Windows i Linux to dochodzi do kłótni, nie ma bata żeby bez niej się obyło. ;]

Wszystko ma swoje wady i zalety, grunt zeby dobrac do swoich preferencji to co ma dla nas najwiecej zalet, a czego wady sa malo istotne.
                                    IHO linux oferuje duża swobode w konfigurowaniu systemu, stabilnosc, i szybkosc - wspomniany Windows 7 na laptopie z procesorem 3,4 i 1 GB ramu wlecze sie niemilosiernie. ktos móglby powiedizec " to stary sprzet", no dobrze ale to komputer jets dla systemu czy system dla komputera? Windows 2000, klasyczny XP czy Ubuntu/Mint smigaja o wiele szybciej. I tu koljena zaleta linuxa - system chodzi tak samo dzien po zainstalowianiu i dwa lata po zainstalwaniu. Ktos kto jak ja sciaga duzo malych programow i ogolnie "smieci" w systemie musi co jakis czas reinstalwoac Winde. W przypadku linuxa nia ma tez problemow z wirusami, i jest bardzo mila atmosfera w srodowisku "linuksiarzy".

Jelsi chodzi o wady, to na pewno dostepnosc oprogramowamnia (niektore programy jest ciezko znalezc), dyskryminacja przez tworcow sterownikow itp. Fakt poznawania systemu innego niz windows uznac nalezy raczej za zalete, o ile ktos ma odrobine ambicji.

Debiana nie polecam, bo poczatkow mialem problemy z prostszymi Mepisem i Siduxem (dystrybucje bazujace na debianie, niby bardziej od niego przyjazne). Na pcozatek wiec wybierz najnowsza dystrybucje z systemow ktore beda Cie za reke wpropwadzac w swiat linukxa - Mint lub Ubuntu. Wtedy linuksa można polubic, jak ktos sie rzuca na gleboka wode, to nei am sie co dziwic, ze potem jest zniechecony.

Skomentuj

Kolega (w wieku podeszłym-jak ja) kiedyś napisał:
                                      Z Windowsem jest tak samo jak ze mną, im dłużej chodzę tym bardziej jestem zmęczony i wolniej chodzę.
                                      I pod tym się podpisuje, ponadto nie mogłem strawić tego iż po niby szybkim uruchomieniu w tle się kotłuje.
                                      I co chwila okno-a to antywirus stwierdza że jest stary, a to firewall, a to jakiś antyszpieg i jeszcze kilka innych gówien.
                                      A to na stronę nie wchodź bo ci zje komputer, a to coś sobie do rejestru zapisze z czym potem sobie nie radzi.
                                      Dziękuję ludziom którzy tworzą linuksy :)
                                      Dziękuje im za to że tworzą coś co ja w pełni kontroluje.

PS.
                                      Ja tam mam wszystkie programy jakich potrzebuję na linuksie na szczęście.

Skomentuj

Ja sie nie kloce, ale znajda sie osoby ktore sa najmadrzejsze i wtedy wychodzi jak wychodzi.

Ok prosze bardzo chce ktos szybkiego systemu ??? "BTRON" :)))))

Ja uzywam windowsa od kiedy pamietam, 7 demke juz jakis ladny czas, kiedy wie co sie robi i nie instaluje wszystkiego co popadnie to system jest stabilny i chodzi szybko.,

Ja juz nie raz przerabialem te sytuacje WINDOWS vs LINUX, to jak COMMODORE vs AMIGA.

Kazdy korzysta z tego systemu jaki mu odpowiada, ja uzywam WINDOWSA bo uzywam PS w duzym stopniu, do tego 1000 dystrybucji LINUX'a doprowadza mnie do szalu, co uwazam to za wielki minus, ale coz ilu ludzi tyle opnii. Jedynie co to jakis czas temu chodzil server na linux'e i tu moge przyznac racje ze bylem zadowolony.

Skomentuj

Nigdy specjalnie nie ciagnelo mnie do linuxa, bo windows specjalnie nie robil mi problemow. Moze to dlatego, ze praktycznie od zawsze jade na oryginale? Raz w zyciu wirus namacil mi w systemie, ale dalo sie go odratowac. Na wydajnosc i stabilnosc samego systemu narzekac nie moge. Jak go sami nie zapchamy to bedzie dzialal dlugo. Moja obecna instalacja XP dziala bez formatu od okolo 4-5 lat i nie bardzo rozumiem dlaczego ludzie robia formata co 3-6 miesiecy.
                                          W kazdym razie Linux bardzo fajna sprawa, dla kogos kto jest glownie "uzytkownikiem" komputera, swietne rozwiazanie. Net, filmy, dokumenty, amatorska obrobka obrazu czy dzwieku ok.
                                          Problem zaczyna sie, gdy potrzebujemy do pracy profesjonalne oprogramowanie, ktore pisane jest wylacznie pod platforme windowsa badz osx appla. W takim przypadku Linux moze byc utrudnieniem i dlatego z uwagi na to, ze wydalem sporo kasy na soft, ktory pracuje stabilnie pod windowsem nie mam potrzeby uzytkowania Linuxa.

Jutro odbieram nowy komputer, na ktorym bedzie stal xp oraz w7 ale ponoc producent plyty glownej dodaje linuxa

Skomentuj

Czaruję...
                                          X