Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Znowu frezarka

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Znowu frezarka

Nie wiem czy taki temat już był, ale mimo wszystko założę.

Potrzebuję frezarki. Konkretnie chcę wyciąć otwory pod głośniki, br i terminal. No i frezy pod głośniki. Problem w tym, że nie wiem co jest do tego potrzebne oprócz frezarki.

No i teraz mam kilka pytań:
    1) Jaką tanią frezarkę kupić ? Na forum widziałem, że kupił ktoś kilka po 25 zł, więc pewnie takie za 100 zł też się będą nadawać.
    2) Jakie akcesoria są potrzebne do wykonania w/w przeze mnie czynności ?
    3) Czy mogę gdzieś znaleźć, dostać jakiś poradnik, tutorial jak to wogóle zrobić ? Widziałem na youtube filmik Pawła.S jak frezował pod terminal, ale mi chodzi o okrągłe otwory :)

Co do pytania 1, to byłem dzisiaj w Brico Depot i widziałem jakąś frezarkę za 119zł, ale pracownik powiedział, że to szajs. Dodam, że ja będę używał frezarki może raz, dwa razy na rok, więc nie musi to być jakiś super sprzęt :)

Pozdrawiam, proszę o odp.

Napisz do jaromas Czy jest w stanie załatwić ci tez frezarkę.
    Jeśli będziesz jej używał sporadycznie to taka ci wystarczy :mrgreen:

Skomentuj

te za ~100zł to są te same co te za 26zł z leclerca tyle ze może pod inną nazwą firmy wiec bedą podobnej - średniej jakości jesli będziesz używał jej tylko od święta to wystarczy,

tak wogóle to temat trochę na wyrost założyłeś bo troszke niżej w tym dziale masz dyskusje na temat frezów jest jeszcze toolbox i tam znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania... nie zdziw sie jak temat pojdze w kosz - ale nie mnie to oceniac

Skomentuj

potrzebujesz:
        frezarki
        frezow
        cyrkla
        kawalka MDF/wiorowki na proby
        wiertarka do zrobienia centralnego otworu na cyrkiel

Zamieszczone przez Patricious
        Czy mogę gdzieś znaleźć, dostać jakiś poradnik, tutorial jak to wogóle zrobić ? Widziałem na youtube filmik Pawła.S jak frezował pod terminal, ale mi chodzi o okrągłe otwory
        jutro bede konczyl fornirowac obudowe. tak wiec jak znajdzie sie pomocnik to chetnie zrobie taki wideo-tutorial jak to zrobic

Skomentuj

Pawel S., statywu nie masz ? ;]

Skomentuj

A czy jako cyrkla, można użyć prowadnicy ? Wpadłem na pomysł, aby jeden pręt prowadnicy przykręcić śrubką do środka otworu i na drugim jego końcu umieścić frezarkę. Nie będzie może to zbyt wygodne, ale może się udać. Próbował ktoś ?

Skomentuj

Możesz spróbować na jakimś odpadzie. Jak w prowadnicy jest jakaś porządna dziurka to może wyjść. Ja mam kawałek sklejki do której taśmą dwustronną przyklejam spód frezarki wysuwając frez od spodu, zaciskając hamulec, przykładając frez do narysowanego otworu i delikatnie spuszczając hamulec. Było tu na forum zamówienie na cyrkiel do frezarki ale jakoś umarło.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                Pawel S., statywu nie masz ? ;]
                mam ale taki malutki :P
                no i statyw przydalby sie tylko do samego frezowania...
                no chyba ze zmontuje filmik... :roll:
                A czy jako cyrkla, można użyć prowadnicy ?
                tak wlasnie fabrycznie wyglada cyrkiel z zestawu
                zobacz zdjecia tutaj http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=13176
                takim cyrklem mozesz robic jedynie duze otwory. do mniejszych potrzebujesz juz innego cyrkla

Zamieszczone przez Saginata
                Było tu na forum zamówienie na cyrkiel do frezarki ale jakoś umarło.
                jak zalicze sejse to moze ruszy :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                  mam ale taki malutki :P
                  no i statyw przydalby sie tylko do samego frezowania...
                  chinol 10zł kosztuje...

Skomentuj

taki maly badziew mam
                    a taki wiekszy jednak wiecej kosztuje

Skomentuj

Pawel S., mój ma grubo ponad metr i kosztował 10,99 na allegro...

Skomentuj

To zdecydowałem się kupić tą:'
                        http://www.allegro.pl/item900227965_...ezow_frez.html

Jest trochę droga, ale ma własny cyrkiel i frezy.

Skomentuj

Cyrkiel? Ja tam cyrkla nie widze :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                            Patricious napisał/a
                            A czy jako cyrkla, można użyć prowadnicy ?
                            tak wlasnie fabrycznie wyglada cyrkiel z zestawu
                            zobacz zdjecia tutaj http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=13176
                            takim cyrklem mozesz robic jedynie duze otwory. do mniejszych potrzebujesz juz innego cyrkla
                            [ Dodano: 2010-02-03, 11:26 ]
                            Zostaje tylko problem skąd wziąć cyrkiel na mniejsze otwory, bo nie wiem za bardzo jak to zrobić :/

Skomentuj

Imho ta cena nie jest niczym uzasadniona...
                              Wolałbym dołożyć i kupić coś firmowego, albo kupić to samo praktycznie za 100zł.

Skomentuj

Ja też bym wolał kupić za 100zł ;p Ale nie wiem nawet od czego zacząć w konstruowaniu cyrkla... to nie jest dla mnie takie proste.

Edit://
                                Dzięki za pomoc i rozsądek :) Kupię jakąś tanią frezarkę, a cyrkiel jakoś wspólnymi siłami z ojcem zrobię. Przeglądałem internet i nie wydaje się to dużym problemem.

Skomentuj

To w końcu kupiłeś ta z linka czy nie??
                                  Bo w następnym poście piszesz ze kupisz jakąś tania :roll:

Skomentuj

Nie kupiłem, tylko się zdecydowałem i chciałem poznać wasze opinie.

Skomentuj

Jest trochę droga, ale ma własny cyrkiel i frezy.
                                      KAZDA frezarka ma cyrkiel!
                                      tylko ze do naszych zastosowan on sie nie nadaje!
                                      no moze do frezu na glosnik powyzej 18cm sie nada. ale do mniejszych juz nie

pracowalem taka frezarka. mocna, wysokie obroty, dosc solidna. ale ciezka i malo poreczna :P

Zostaje tylko problem skąd wziąć cyrkiel na mniejsze otwory, bo nie wiem za bardzo jak to zrobić :/
                                      widac ze nie zagladales do tematu do ktorego dalem link

nie widac jedynie srubki M4 ktora jest wkrecona w ta sklejke

Skomentuj

Mogę się już pochwalić. Tato kupił frezarkę w Castoramie za 99zł. Firma chyba Handy Tool. Wykonałem cyrkiel, oraz pierwszy otwór pod terminal. Jest to wygodne i nie tak czasochłonne jak się wydało na początku. Jedyny problem jest w tym, że przez plastik do rury od odkurzacza zasłania mi dokąd się frez, przez co nie wiem jak dokładnie odmierzyć promień okręgu od śrubki :???:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X