Mystical - ale napisałeś inny model karty dźwięowej ja mam ALC 655 a ty ALC 650 więc to moze być co innego...masz tam wyjście Optyczne ??? bo ja mam tą wersje bez optycznego jedynie Coaxial.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
KARTY DŹWIĘKOWE - co wybrać
Collapse
X
-
Ano teraz sobie slucham wlasnie... Zintegrowana ma bardziej twardy bas, w wysokich jest jakas piskliwa jak dla mnie. W mp3 na ustawionej korekcji dostosowanej do SB slysze jakies znieksztalcenia w gornej czesci niskich tonow. Mozliwe ze to kwestia ustawien. Jak wylaczam korekcje to z kolei wysokie i srednie sa dziwnie wytlumione. Poziom szumow w porownaniu z SB jest dosc wysoki - slychac czasem cos dziwnego, jakby jakies przestrojenia. Moze to wlasnie sa te dzwieki ktore na nowo uslyszales? :)
Teraz akurat slucham Bacha z cd przez direct source. Nie mam tak jak poprzednio wrazenia przestrzennosci dzwieku. Tak jakby organy byly zamkniete w jakims szczelnym pomieszczeniu. Echa sa... ale bardzo niewyrazne. a wczesniej slyszalem zanikajace dzwieki organow.
Generalnie da sie sluchac - nie powiem, ale jakby "na pol gwizdka". Nie umiem opisac lepiej swoich wrazen, wiec sorry za jakies laickie sformulowania - takie mi sie nasuwaja. Lepiej chyba wlacze znow tak jak mialem :)
[ Dodano: 2004-11-27, 17:31 ]
paffik i git wybierz to co bardziej do Ciebie przemawia :)
Skomentuj
-
co do piskliwości wysokich tonów się zgodze...
ale z resztą stanowczo NIE.... nie słychać żadnych zniekształceń.... wszystko jest wyraźne a nie jak "przez szybe" jak opisujesz. Co do szumów - na SB live słyszałem je juz przy -30 db na wzmacniaczu teraz słychać je dopiero przy -11dB !!!!
widać jednak masz inną muzyczną... ustawienia dźwięku mam takie jak w standardzie nic nie podbite itd. No ale to jest chyba ta różnica modeli ....
Skomentuj
-
Ewentualnie jakosc utworu... ja sprawdzalem na swoim wyprobowanym zestawiku kawalkow :) Ale nie spieram sie. Skoro twierdzisz ze Twoje wrazenia sie prawie calkowicie roznia to moze rzeczywiscie jest jakas roznica w ukladach audio... Trzebaby zapytac dystrybutora msi na polske :) We srode jak bede to zapytam u importera w krakowie - moze beda mi w stanie cos powiedziec.
Skomentuj
-
Hm.. wlazlem sobie na stronke Realteka... i znalazlem dwie informacje wlasnie na temat naszych kart : "The ALC655 is a 16-bit" i "The ALC650 is an 18-bit"...
Nie bede przytaczal wszystkiego. Jak masz ochote to:
http://www.realtek.com.tw/products/p...odelid=2003051
http://www.realtek.com.tw/products/p...spx?modelid=30
Pozdrawiam :)
Skomentuj
-
hmmm no fakt Twój model jest 18 bitowy a mój 16... aczkolwiek mój jest bardziej bogatą wersją... nie znam się na tym aż tak ale widze ze ma wiecej opcji i jest bardziej zaawansowany. Niestety nie napisali jaki jest stosynek S/N w mojej wersji.
Ja poprostu opisałem różnice między SB Live a ALC655. Musicie mi wierzyć :P
Skomentuj
-
Ciekawy jestem keidy ssie wypowie Yoshi, bo pamietam że kiedys był doskonały opis karty jaką kupił (chyba Herkules kolo 300 zl), w wynikach pomieró miarzdżyła SB.
A nawiasem mowiąc, JA w swojej plycie (Epox na nForce 2) też mam spdif i jesli bym miał kupować karte muzyczną, to już bym chyba wolał dołożyć do ampli zeby mial wejśce cyfrowe i sam dzwięk przetważał. Odpadają szumy na kablu sygnałowym, i także konwersje zabieramy z środowiska które jest pełne zakłóceń- ja na swoim starym SB slyszałem jak pracował CD-rom:).
Houk
Skomentuj
-
posiadam płytę asusa a7n8x deluxe. na płycie jest Sound Storm + ALC650. Jestem zadowolony z tej kraty. Jednakże dźwięk mocno zależy od użytych sterowników. Co nowe kodeki to dźwięk jest troszeczkę inny. Mocną stroną tej karty jest to, że potrafi każdy sygnał przekodować do dolby digital. Niestety nie jestem szczęśliwym posiadaczem wzmachola z wejściem dd :(
Skomentuj
Skomentuj