witam mam dylemat zrobilem sobie przemeblowanko w pokoju i doswiadczylem dziwnego problemu jak do tej pory wszystko gralo ok to teraz moje fronty znosza dzwiek subwoofera i na odwrot SA W TEJ SAMEJ FAZIE.Wydaje mi sie to dziwne jak odwroce faze suba jest idealnie bass ogromny jak to mozliwe ze glosniki w tej samej fazie sie znosza?czy ich umiejscowienie gra tu tak ogromna role ? sub jest pod sciana a fronty na samym srodku tak ze do frontow mam 2m a do suba 4m
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
znoszenie sie fal?
Collapse
X
-
Zamieszczone przez AliPjak to mozliwe ze glosniki w tej samej fazie sie znosza?czy ich umiejscowienie gra tu tak ogromna role ?
i co z tego wychodzi? masz 2 takie same kolumny z takim samym sygnalem a fale sie zniosa :P
Skomentuj
-
Wszystko polega na odległości głośników od słuchacza. Jedyna optymalna odległość to równa odległość inaczej pozostaje tylko cyfrowo korygować opóźnienie. Dlatego stereo jest najlepsze a jak masz coś więcej to ustaw te głosniki tak aby miały tę samą odległość inaczej pstrykanie przełacznikiem fazy moze pomóc ale nie sposób idealny.
Mając suba w róznej odległości od słuchacza niż kolumny, pstrykacją fazą moze i zgrasz ją dla pewnych częstotliwości ale dla innych już ci się fazy znów zaczną znosić.
Skomentuj
-
pytam o kolumny efektowe bo chce zrobic takie ktore beda przenosiły te 60hz conajmniej mysle tutaj o glosnikach arn150 lub 188 bo w tesli chce wszystko skompletowac zeby barwa byla zblizowna do siebie w calym zestawie.Czyli cyfrowe delay na amplitunerze moze zapobiec tym znoszenia sie fal heh ustawialem tak na ok + - 0.5m chyba musze to pomierzyc dokladniej gdyz niestety nie mam ampli z auto ustawianiem odleglosci na mikrofonie a szkoda:(
[ Dodano: 2010-04-15, 15:39 ]
ale tak sobie mysle ze ustawianie opoznienie i tak nie zaradzi wszystkiemu bo przecierz sa fale odbite i pewnie one tu graja wieksza role a tego niestety proste ustawienie odleglosci raczej nie przewiduje :/ jakies rady jak ustawic zestaw zeby gral powiedzmy "idealnie" heh
Skomentuj
-
Zamieszczone przez AliPto jak to jest z kolumnami efektowymi?
powinny byc tez w przeciw fazie do frontow jezeli przenosza niskie tony ?a skierowane sa w przeciwna strone :/
dlatego w jednym miejscu jest bas a w innym kompletnie go nie doswiadczymy
takie sa uroki pomieszczen o kiepskiej akustyce :???:
Zamieszczone przez AliPniestety nie mam ampli z auto ustawianiem odleglosci na mikrofonie a szkoda:(
tak wiec taki system nie powie ci czy na srodku bedziesz mial bas czy nie :P
ale do ustawiania glosnosci sie nadaje
Zamieszczone przez AliPjakies rady jak ustawic zestaw zeby gral powiedzmy "idealnie" heh
Skomentuj
-
Zamieszczone przez AliPpytam o kolumny efektowe bo chce zrobic takie ktore beda przenosiły te 60hz conajmniej
Skomentuj
Skomentuj