Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przestroga przed forumowiczem

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez esh0
    A może tak autor tematu wrzuci zdjęcia płytek i poda cenę jaką zapłacił? Jeśli ktoś oczekuje rewelacji w cenie dwóch piw (w tym wysyłka!) no to przepraszam bardzo, ale nie doczeka się.
    Mylisz się, jeśli ktoś mi pisze, że towar jest sprawny to takiego towaru się spodziewam, niezależnie czy sprzedawca chce za niego 200zł czy 2 piwa.

Poczekajmy na fotki, a do tego czasu proszę o nie pisanie kolejnych postów bo i tak nic nie wniosą do tematu, a mogą wywołać kolejną kłótnie.

Zamieszczone przez El_liero
    Nie na temat...
    bym miał adma to zbanowałbym ludzi co swoją postawą oszukują innych forumowiczów tworząc negatywny obraz diyaudio w oczach innych
    W tym przypadku wstrzymajmy się z osądami do rozwiązania sprawy(z resztą w każdym przypadku)

Skomentuj

napisalem juz, jezeli masz jakies zastrzezenia co do tego co dostales odemnie(obojetnie co by to bylo) to nie widze zadnego problemu zebys mi to odeslal a ja zwroce Ci pieniadze, nie bede sie powtarzal, reszte wywodow sobie darujcie, zrobiliscie wielka afere z niewiadomo czego, nie mialem czasu przez jeden dzien i od razu na forum temat ze unikam kontaktu i jestem oszustem!!!

Skomentuj

niestety ze smutkiem patrze jak co raz pojawiają się w dziale offtopic zarzuty co do userów
        niestety coś złego dzieje się z tym portalem

Skomentuj

albo w koncu ludzie przestali sie bac wyrazac swoja opinie

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123
            a co tu ma do rzeczy portal?
            ludzie to ludzie...

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123
              DIYaudio.pl to nie portal aukcyjny ! To, że Użytkownicy handlują między sobą to jest ich sprawa i jeśli dają się naciągać to też nie jest wina portalu. Portal (wraz z forum) służy celom edukacyjnym oraz wymianie poglądów. DIYaudio.pl to nie Allegro, eBay czy Świstak.

Skomentuj

Rzeczywiście to nie portal aukcyjny, ale dział kupię/sprzedam jest. Zatem wszelkie kontrowersje z nim związane wpływają negatywnie na wizerunek serwisu o czym świadczą chociażby natychmiastowe wypowiedzi moderatorów i administratora. Gdyby nie było problemu, to nie pojawiałyby się takie tematy jak w ostatnim czasie. Skoro się pojawiają i użytkownicy je czytają to naturalną sprawą jest, że wizerunek się pogarsza. Oczywiście można się oszukiwać, ale nikt mi nie wmówi, że jak jakiś moderator nie pierwszy raz ma tego typu "problemy", a inni go tłumaczą na zasadzie "przecież on tak zawsze, ale to dobry chłopak..." to wszystko jest ok.
                Serwis przez to nie upadnie. No chyba, że znajdzie się ktoś kto stwierdzi, że te dyskusje nie służą forum i zacznie "sprzątać". Z moich dotychczasowych doświadczeń wynika, że w takim momencie zaczyna się koniec .

Skomentuj

Zamieszczone przez cob
                  Rzeczywiście to nie portal aukcyjny, ale dział kupię/sprzedam jest.
                  Jest dział ogłoszenia, a nie kupię/sprzedam - to zasadnicza różnica. Wszelkie dzienniki i większość periodycznych wydawnictw też ma dział ogłoszenia, mają reklamy ale czy to, że mogą się tam ogłszać i reklamować oszuści żle wpływa na wizerunek tych gazet i czasopism ? BZDURA ! Przecież żadne wydawnictwo nie weryfikuje konsekwencji jakie wynikają z zamieszczonych tam ogłoszeń. To, że w przypadku portalu następuje interakcja to już zupełnie inna bajka. To co próbujecie tu lansować jako pogorszenie wizerunku portalu to po prostu wasz wymysł i nic więcej. Czy myślisz, że na Elce, ASie i wielu innych forach i innej tematyce nie ma oszustów ? Niestety prawda jest taka, że im więcej użytkowników korzysta z serwisu tym większe prawdopodobieństwo, że w tej społeczności znajdzie się naciągacz, oszust, złodziej. Portalu w tym wina żadna. Krytykujcie tych co oszukują i nie wysnuwajcie wyssanych z palca tez o rzekomej winie po stronie gdzie jej nie ma w ogóle. Jak odpowiesz na ogłoszenie z gazety i ktoś Cię oszuka to też "stękasz" wydawcy tej gazety ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Quester
                    cob napisał/a:
                    Rzeczywiście to nie portal aukcyjny, ale dział kupię/sprzedam jest.

Jest dział ogłoszenia, a nie kupię/sprzedam - to zasadnicza różnica.
                    Dla mnie różnicy nie ma jeśli w dziale tym pojawiają się ogłoszenia tytułowane kupię/sprzedam. Jednakże nie mam z tym żadnych problemów. Po prostu wprowadzenie takiej opcji niesie za sobą różne możliwości, które mogą być różnie wykorzystane przez kogokolwiek. Serwis z tymi ogłoszeniami ma tylko tyle lub aż tyle wspólnego, że dział ten jest jedną z jego składowych.

Wszelkie dzienniki i większość periodycznych wydawnictw też ma dział ogłoszenia, mają reklamy ale czy to, że mogą się tam ogłszać i reklamować oszuści żle wpływa na wizerunek tych gazet i czasopism ? BZDURA ! Przecież żadne wydawnictwo nie weryfikuje konsekwencji jakie wynikają z zamieszczonych tam ogłoszeń. To, że w przypadku portalu następuje interakcja to już zupełnie inna bajka. To co próbujecie tu lansować jako pogorszenie wizerunku portalu to po prostu wasz wymysł i nic więcej. Czy myślisz, że na Elce, ASie i wielu innych forach i innej tematyce nie ma oszustów ? Niestety prawda jest taka, że im więcej użytkowników korzysta z serwisu tym większe prawdopodobieństwo, że w tej społeczności znajdzie się naciągacz, oszust, złodziej. Portalu w tym wina żadna. Krytykujcie tych co oszukują i nie wysnuwajcie wyssanych z palca tez o rzekomej winie po stronie gdzie jej nie ma w ogóle. Jak odpowiesz na ogłoszenie z gazety i ktoś Cię oszuka to też "stękasz" wydawcy tej gazety ?
                    Ja nie "stękam", tylko stwierdzam pewne fakty. Nie oskarżam serwisu o oszustwa. Po prostu w moim mniemaniu ostatnie sytuacje nie wpływają dobrze na jego wizerunek i tyle. Niezależnie od tego, czy słusznie, czy nie lub czy ktoś tego chce lub nie chce. Jednocześnie zwracam uwagę, że jeśli problematyczny jest moderator, to moim zdaniem sprawa jak najbardziej będzie kojarzona z serwisem. Oczywiście moderatorzy są z "łapanki" i oczywiście jak oszuka mnie prywatnie redaktor, czy inny pracownik z jakiegoś pisma to nie "stękam" w tym piśmie. Wszystko się zgadza, tylko co z tego. Trafili się "stękający" użytkownicy i już :). Zawsze można zbanować i pozamiatać :).

Skomentuj

Portalu w tym wina żadna.
                      Dokładnie, to nie serwis aukcyjny tylko dział ogłoszeń.
                      Proponuję też kilku osobom przeczytać jeszcze raz regulamin, sporo się wyjaśni.

Jak ktoś nie dostaje odpowiedzi z gg, maila lub PW ba, nawet telefon nie odpowiada przez jeden dzień to nie można od razu panikować. Mnie wczoraj rano dopadło choróbsko, nie miałem ochoty wychodzić z łóżka, ludzie się do mnie dobijali na telefon ale nie chciało mi się go wyciągać z powieszonych na krześle spodni, o odpalaniu kompa i sprawdzaniu poczty czy gg pisać nie trzeba.

Zawsze trzeba pamiętać, że ktoś mógł trafić do szpitala i nie będzie obecny przez wiele tygodni, nawet miesięcy, lub co gorsza już nigdy nie wejdzie na forum...

Skomentuj

No i gdzie ta fotka PCB?

Skomentuj

Fotka wyjasni wszystko bedzie jako material dowodowy :p ,wysylalaj plytke damiani wiedzial dosokonale w jakim jest stanie i jak sie wytrawila bedac fair wobec jej zleceniodawcy powinien napisac wprost i przyznac sie do winy ze trawienie nie przebieglo po jego mysli i ze plytka nie nadaje sie do uzytku,teraz jak sprawa wyplynela na forum udajesz ze ze zwrotem wplaconej kwoty za plytke nie bedzie problemuu wiec odp. na pytanie po co wysylac w ogole taka plytke po to zeby pozniej zwracac kase czy poprostu chciales poleciec w kulki,dodajac zdjecie wytrawionej plytki przez Ciebie uzytkownicy forum poznaja odpowiedz bez twojej wypowiedzi juz

Skomentuj

A ja tylko czekam, kiedy będzie pierwsza rozprawa w sądzie z art. 212 kk albo art. 216 kk.
                            Bez jakichkolwiek zdjęć cały ten temat podlega pod 212 kk i to "damiani" jest tu pokrzywdzony.
                            Dziwi mnie, że admin w ogóle na to pozwala i nie boi się, że sam może być pociągnięty do odpowiedzialności karnej. Tu http://diyaudio.pl/viewtopic.php?p=245094#245094 kolejny taki temat... :/

Skomentuj

Art. 212. § 1. Kto pomawia inną osobę, grupę osób, instytucję, osobę prawną lub jednostkę organizacyjną nie mającą osobowości prawnej o takie postępowanie lub właściwości, które mogą poniżyć ją w opinii publicznej lub narazić na utratę zaufania potrzebnego dla danego stanowiska, zawodu lub rodzaju działalności,
                              podlega grzywnie, karze ograniczenia albo pozbawienia wolności do roku.
                              § 2. Jeżeli sprawca dopuszcza się czynu określonego w § 1 za pomocą środków masowego komunikowania,
                              podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
                              § 3. W razie skazania za przestępstwo określone w § 1 lub 2 sąd może orzec nawiązkę na rzecz pokrzywdzonego, Polskiego Czerwonego Krzyża albo na inny cel społeczny wskazany przez pokrzywdzonego.
                              § 4. Ściganie przestępstwa określonego w § 1 lub 2 odbywa się z oskarżenia prywatnego.
                              Ale jak dalej czytamy:

Art. 213. § 1. Nie ma przestępstwa określonego w art. 212 § 1, jeżeli zarzut uczyniony niepublicznie jest prawdziwy.
                              § 2. Nie popełnia przestępstwa określonego w art. 212 § 1 lub 2, kto publicznie podnosi lub rozgłasza prawdziwy zarzut służący obronie społecznie uzasadnionego interesu; jeżeli zarzut dotyczy życia prywatnego lub rodzinnego, dowód prawdy może być przeprowadzony tylko wtedy, gdy zarzut ma zapobiec niebezpieczeństwu dla życia lub zdrowia człowieka albo demoralizacji małoletniego.

Skomentuj

A czytać potrafimy?
                                Bez jakichkolwiek zdjęć cały ten temat podlega pod 212 kk.
                                Istnieje domniemanie niewinności i póki nie ma dowodów nie można nikogo oskarżać.

Bo jak pisałem ciche przyzwolenie administracji na linczowanie innych może się źle skończyć, może ten temat jest akurat słuszny nie wiem, ale jak tak dalej będzie w końcu trafi się temat, którego wszyscy będą żałować...

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Wiesz, potrafimy.
                                  Może źle wyszło bo nie miał to być żaden kontrargument do Twojej wypowiedzi.
                                  Tylko tak naprawdę jest jeszcze inna sprawa, nawet jeśli autor wątku wstawi tutaj zdjęcie to co to zmieni w sensie oceny jego działania przez innych użytkowników? Skoro jego słowa poddaje się w wątpliwość to jakim dowodem było by wstawienie tutaj przez niego zdjęcia? Skoro od początku miał by na celu tylko prowokację i to co pisze jest nieprawdą to zdjęcie też może być nieprawdziwe. A tak w ogóle to jakie mamy (jako forumowicze) prawo do osądzania kogoś po dowodach typu wypowiedź innego forumowicza lub zdjęcie wstawione na forum... eeehhh, no trzeba Ci przyznać rację joy_pl, że to śliska sprawa jak na załatwianie jej na forum :???:

Skomentuj

Zamieszczone przez joy_pl
                                    A czytać potrafimy?
                                    Bez jakichkolwiek zdjęć cały ten temat podlega pod 212 kk.
                                    Istnieje domniemanie niewinności i póki nie ma dowodów nie można nikogo oskarżać.
                                    A jak pod ten paragraf podciągnąć temat Brencik'a, o którym wspominasz w poprzednim poście?

Bo jak pisałem ciche przyzwolenie administracji na linczowanie innych może się źle skończyć, może ten temat jest akurat słuszny nie wiem, ale jak tak dalej będzie w końcu trafi się temat, którego wszyscy będą żałować...
                                    Administracja nie daje przyzwolenia, jak już pisałem wcześniej czekamy na fotki, o których na razie "pokrzywdzony" dużo mówi, ale jakoś nie potrafi ich zrobić. Jeśli ich nie będzie do czwartku(ten tydzień można poczekać) to temat ląduje w koszu, a ja jestem w stanie dać bana za oczernianie innego użytkownika.
                                    Nie można z góry zakładać, że zarzuty są fałszywe(tak samo w drugą stronę). Nie ma dowodów, nie ma winy.

Skomentuj

Zamieszczone przez cursor
                                      Administracja nie daje przyzwolenia, jak już pisałem wcześniej czekamy na fotki, o których na razie "pokrzywdzony" dużo mówi, ale jakoś nie potrafi ich zrobić. Jeśli ich nie będzie do czwartku(ten tydzień można poczekać) to temat ląduje w koszu, a ja jestem w stanie dać bana za oczernianie innego użytkownika.
                                      Nie można z góry zakładać, że zarzuty są fałszywe(tak samo w drugą stronę). Nie ma dowodów, nie ma winy.
                                      Jeżeli ktoś zakłada taki temat to mógł się najpierw wysilić i zrobić te zdjęcia...
                                      Zamieszczone przez cursor
                                      A jak pod ten paragraf podciągnąć temat Brencik'a, o którym wspominasz w poprzednim poście?
                                      Chodzi o potencjał tego tematu. Co innego jest wyrażanie własnej subiektywnej opinii wraz z konkretnym opisem "sytuacji" jak w tym temacie http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=10851 , a co innego nazywanie kogoś oszustem, bo... interes się nie udał, nie poprosiłem o foto, znalazłem później coś tańszego, itp.

I żeby była jasność nie staje po niczyjej stronie, chce tylko parafrazując temat "przestrzec użytkowników" przed pochopnym działaniem...

Skomentuj

Witam
                                        nigdy nikogo nie oczerniam bez powodu, przepraszam bardzo - dużych oczekiwani nie mam ale jeśli ktoś sprzedaje mi coś takiego po czym kontakt poniekąd się urywa to mnie szlak trafia... a ze jestem człowiekiem porywczym to od razu założyłem temat w tej sprawie i jak widać takich sytuacji jest coraz więcej wiec powinna być możliwość jakiejś oceny forumowicz - wstawiania opinii o jego pomocy w związku z np naszym tematem i opinii w innych działach jak np ogłoszenia...

Ps. kiedyś zaproponowałem temat działu przyklejonego w którym każdy opisywał by brzmienie poszczególnych głośników jakie słyszał itd, do tego do jakiego kompana, kompanów aktualnie jest zwrotka i średni koszt wykonania takiej konstrukcji... - temat moderowi się spodobał ale nic z tego jak widzę... a to by na prawdę uprościło wyszukiwanie konstrukcji i mniej by było tematów co i jak wybrać ale mowie o tym gdyż teraz też proponuje dodać coś do forum - ocenę forumowicza

proszę oto fotka:
                                        zaznaczone na czerwono - podtrawione (całkowicie uszkodzona ścieżka)
                                        zaznaczone na niebiesko - zwarcia (przykro mi ale już je usunąłem i jak ktoś ma pisać że może wcale ich tam nie było to niech sobie oszczędzi go gdyby nie było to tematu tez by nie było - bo po co to nie wiem)

Skomentuj

Nie wiem czemu się czepiacie tak kolegi, przecież po co by miał kogoś oczerniać gdyby było wszystko ok? Takie tematy są potrzebne żeby jednak wiedzieć na kogo uważać. Ja kupiłem JIGa od Damiani i na razie działa :grin:
                                          daniel69 nie wiem czy próbowałeś się z nim dogadać osobiście, bo jeśli tak i nie przyniosło to skutku, to uważam że w takim wypadku lepiej ostrzec innych.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X