Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa kina domowego od podstaw - sub aktywny...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa kina domowego od podstaw - sub aktywny...

WItam, od jakiegoś czasu śledzę wątki na forum, szukam dobrego rozwiązania subwoofera aktywnego jednak co chwilę wyczytuję coś innego.. mam pokój 20 m^2, suba potrzebuję do słuchania muzyki i oglądania filmów, kiedyś złożyłem wzmacniacz na dwóch kościach TDA7294, wzmacniacz był ok ale głośnik który wpakowałem w obudowę był fatalny.. był to jakiś pomarańczowy głośnik z allegro 20cm średnicy, bas do pewnego momentu był ładny, potem robiła się sieczka. Biorąc pod uwagę fakt, że głośnik 20 cm potrafił nieźle grać zastanawiałem się nad głośnikiem STX GDN-22-140-8-SCX, obejrzałem sporo konstrukcji na tym głośniku, jedni byli zadowoleni inni nie. Po opiniach forumowiczów stwierdziłem że lepszy będzie głośnik 27cm... ( Cały czas mam na myśli podpięcie go do wzmaka na mostku Irka ) Jednak konstrukcje które znalazłem są na głośniku który nie jest dostępny w sklepie STXa.

Prosiłbym Was o pomoc, zastanawiałem się nad obudową zamkniętą ale zdecydowałem się na obudowę br. Chciałem żeby głośnik był z boku obudowy a br z przodu ale bardziej wizualnie odpowiadają mi jednak konstrukcje gdzie głośnik jest z przodu. Kolejny dylemat
    br z przodu pod głośnikiem czy od spodu obudowy?

Podsumowując, czy głośnik 22cm stxa wystarczy do pokoju 20m^2 ? Czy lepiej zrobić otwór br od dołu czy z przodu obudowy ? Nie ukrywam że będzie to pierwsza konstrukcja suba aktywnego od podstaw. Jeśli mielibyście jakieś wskazówki bardzo chętnie poczytam :)
    Temat założyłem bo mam już mętlik w głowie po przeczytaniu tylu tematów..

sporo czytałeś więc już sporo powinieneś wiedzieć
    ja bym nie dawał BR od dołu...

Skomentuj

Jaki budżet na sam przetwornik ?

Skomentuj

moglbys poszukac GDN 27-150-8 ktory pod mostek TDA nadaje sie idealnie. jednak moze byc za wolny do muzyki (zalezy kto co lubi) no i trudno go dostac (u mnie na miescie podobno jeszcze jest )

Skomentuj

Paweł jak brzmi ten STX ?, bo cały czas go mam ale bez obudowy bo brak kasy, głównie chodzi o kino.

Skomentuj

GDN 27-150 slyszalem dawno temu...
            do kina to bije ba glowe wszystkie tanie zestawy (nawet te troche drozsze)
            ale w muzyce slychac ta monotonie

tak wiec do kina z mostkiem TDA jak najbardziej warto. do muzyki juz niekoniecznie

Skomentuj

Do muzyki nigdy bym "subka" nie użył (takie uprzedzenie niekoniecznie poparte dowodami), nawet jak go podłączam "na ręce" to słychać jak muli niestety, bałem się że nawet w kinie może być za wolny.
              No dobrze , miałem pożyczonego Earthquake , nie pamiętam modelu i czy to był closed czy MB ale w muzyce kontrola po prostu absolutna ale to było dawno gdy nie słuchałem muzyki tylko basu i sopranu na +max (dlaczego mi się gust zmienił ?).

Skomentuj

Dziękuję za odpowiedzi, szukałem właśnie tego głośniczka ale nie mogłem znaleźć.. Nie spieszę się z budową więc może coś się znajdzie :)
                Powiedzcie mi czy wystarczy głośnik 22-140-8-SCX do mojego pokoju? Docelowo cały zestaw będzie grał w pokoju 5x4,5 metra. Kolumny na głośnikach GDN-22-140-8-SCX, GDM-14-150-8-SCX, GDWK-10-200-8-PJ. Amplituner soniaka STR seria DE najprawdopodobniej 485. Nie potrzebuje mocnego dudnienia w muzyce ale bardzo lubię silne doznania podczas oglądania filmów. Wiadomo, że każdy odczuwa to inaczej ale spróbuję oprzeć się na wrażeniach odsłuchowych z najpopularniejszych tutaj konstrukcji :)
                Myślę że spróbuję z głośnikiem 22 a jeśli to nie przyniesie zadowolenia, zakupię coś innego :)

Pozdrawiam !

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawlo_j23
                  szukałem właśnie tego głośniczka ale nie mogłem znaleźć.. Nie spieszę się z budową więc może coś się znajdzie :)
                  oficjalnie jest u mnie na miescie w sklepie http://mikrokoszalin.pl/glosnik-gdn2...p-5140974.html jak chcesz to moge zapytac czy jest fizycznie
                  tylko ze to SS czyli zolta membrana a nie czarna

Powiedzcie mi czy wystarczy głośnik 22-140-8-SCX do mojego pokoju?
                  do uzupelnienia pasma tak. ale ja bym jednak celowal w cos wiekszego

Kolumny na głośnikach GDN-22-140-8-SCX, GDM-14-150-8-SCX, GDWK-10-200-8-PJ.
                  to ty potrzebujesz suba conajmniej 12" :lol:

Skomentuj

No właśnie myślałem o 12" bo zapas mocy zawsze się przyda, ale taki klocek .. gdzie ja go postawię :P

Skomentuj

Dlatego dałem go w Off - topic bo nie wiedziałem do którego działu pasuje :] Teraz pytanie apropos głośnika 12" do suba, jaki według Was najlepiej będzie sprawował się do muzyki i do kina? Oczywiście z serii STX :] Na stronie widzę z lepszych tylko 450 W, chyba troszkę za dużo na wzmacniacz na mostku?

Skomentuj

Do kina? Gdn 30-550-4-AP będzie dobrym wyborem.

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver
                          Do kina? Gdn 30-550-4-AP będzie dobrym wyborem.
                          Cena też bardzo dobra, wzmacniacz na mostku od Irka będzie się do niego nadawał?

Skomentuj

Przydałoby się jednak coś mocniejszego...

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver
                              Przydałoby się jednak coś mocniejszego...
                              No właśnie.. mam już praktycznie złożony ten wzmak i chciałbym coś do niego więc może jednak ten 27cm ?

Skomentuj

W sumie mógłbyś dorobić drugi mostek Tda i popędzić nimi osobno każdą cewkę to mogłoby to zagrać, bo do jednego mostka to faktycznie tylko 27-150.

Skomentuj

Jest to jakaś myśl, ale chyba na początek spróbuję z 27ką i zobaczymy jak to będzie grało, jeśli kiepsko to zawsze można sprzedać podzespoły albo całego suba :]

Skomentuj

W sumie racja, powodzenia :)

Skomentuj

Dzięki za pomoc w wyborze :) Póki co więcej uwagi przywiązuję kolumnom ale przy okazji będzie budował się subik :)

Skomentuj

STX GDN-30-550-4-AP?? Jest taki? Na stronie jest STX GDN-30-500-4-AP, ale on ma jedną cewkę i to w dodatku 4R czyli do mostka TDA nie podjedzie, bo mostek powinien działać z obciążeniem 8R.

No chyba, że ten głośnik ma dwie cewki 8R połączone równolegle i trzeba by się do tego jakoś dobrać.

Jest jeszcze dwucewkowy GDN-30-500-2x4-AA, no ale to są cewki po 4R więc też nie bardzo pod dwa mostki TDA.
                                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Czaruję...