WItam, od jakiegoś czasu śledzę wątki na forum, szukam dobrego rozwiązania subwoofera aktywnego jednak co chwilę wyczytuję coś innego.. mam pokój 20 m^2, suba potrzebuję do słuchania muzyki i oglądania filmów, kiedyś złożyłem wzmacniacz na dwóch kościach TDA7294, wzmacniacz był ok ale głośnik który wpakowałem w obudowę był fatalny.. był to jakiś pomarańczowy głośnik z allegro 20cm średnicy, bas do pewnego momentu był ładny, potem robiła się sieczka. Biorąc pod uwagę fakt, że głośnik 20 cm potrafił nieźle grać zastanawiałem się nad głośnikiem STX GDN-22-140-8-SCX, obejrzałem sporo konstrukcji na tym głośniku, jedni byli zadowoleni inni nie. Po opiniach forumowiczów stwierdziłem że lepszy będzie głośnik 27cm... ( Cały czas mam na myśli podpięcie go do wzmaka na mostku Irka ) Jednak konstrukcje które znalazłem są na głośniku który nie jest dostępny w sklepie STXa.
Prosiłbym Was o pomoc, zastanawiałem się nad obudową zamkniętą ale zdecydowałem się na obudowę br. Chciałem żeby głośnik był z boku obudowy a br z przodu ale bardziej wizualnie odpowiadają mi jednak konstrukcje gdzie głośnik jest z przodu. Kolejny dylemat
br z przodu pod głośnikiem czy od spodu obudowy?
Podsumowując, czy głośnik 22cm stxa wystarczy do pokoju 20m^2 ? Czy lepiej zrobić otwór br od dołu czy z przodu obudowy ? Nie ukrywam że będzie to pierwsza konstrukcja suba aktywnego od podstaw. Jeśli mielibyście jakieś wskazówki bardzo chętnie poczytam :)
Temat założyłem bo mam już mętlik w głowie po przeczytaniu tylu tematów..
Prosiłbym Was o pomoc, zastanawiałem się nad obudową zamkniętą ale zdecydowałem się na obudowę br. Chciałem żeby głośnik był z boku obudowy a br z przodu ale bardziej wizualnie odpowiadają mi jednak konstrukcje gdzie głośnik jest z przodu. Kolejny dylemat
br z przodu pod głośnikiem czy od spodu obudowy?
Podsumowując, czy głośnik 22cm stxa wystarczy do pokoju 20m^2 ? Czy lepiej zrobić otwór br od dołu czy z przodu obudowy ? Nie ukrywam że będzie to pierwsza konstrukcja suba aktywnego od podstaw. Jeśli mielibyście jakieś wskazówki bardzo chętnie poczytam :)
Temat założyłem bo mam już mętlik w głowie po przeczytaniu tylu tematów..
Skomentuj