każdy kupuje to na co go stać i za taką cenę żeby nie zrobił się "przerost formy nad treścią" do wiercenia w domu raz na rok kupię wiertarkę za 50zł i będzie mi służyć do końca życia za to teraz gdy mam zacząć działalność musze zakupić coś co wytrzyma ciężką pracę na budowie poza tym dyskusja bez sensu bo fundusz został podany równie dobrze możemy wkońcu dojść do poziomu że janek ma wiertarkę za milin złotych a reszta to tani badziew i nic tańszego nie warto brać...
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
MINI WIERTARKA
Collapse
X
-
Wydaje mi się że porównanie głośnika do wiertarki jest nieodpowiednie. Głośnik ma grać i choćby zagrał tylko raz to przez ten jeden raz ma grać dobrze.
A wiertarka ma wywiercić dziurę i taką samą dziurę wywierci tania i droga wiertarka. Będzie miała taką samą średnicę (chyba ze taniocha dostanie mega bicia, ale mówimy o uzytkowaniu raz na jakiś czas, więc zanim dostanie bicia to troche czasu minie), taką samą głębokość (głębokość materiału) i spełni identyczne zadanie co ta "droga" dziura.
Założę się że w ślepym teście żaden by nie rozróżnił która wiertarka zrobiła jaką dziurkę
I przypominam że mówimy o sporadycznym użytkowaniu, jasne jest że przy codziennym katowaniu taniocha dostanie zaraz bicia (a moze i nie...) i będzie na złom.
Inna jest też sprawa że czyjś portfel to jego sprawa i jak ma możliwości to niech kupuje droższą, bo ergonomia lepsza, komfort pracy lepszy, zawsze jednak dłużej pożyje i same zalety.
Ale jeśli chodzi nam tylko o efekt (dziura w PCB) i nie mamy za dużo kasy, plus nie robimy tego masowo, czytaj sprzęt nie zarobi na siebie, plus nie mamy worka kasiory to kupno takiej taniej mini wiertarki będzie dobrym posunięciem. A wręcz logicznym
Efekt osiągniemy, a nikt nie będzie się pytał czy ta dziurka to zrobiona jest BOSCH-em czy jakimś max elektro cośtam.
Skomentuj
-
Ja od 2 lat używam takiej http://allegro.pl/item1095330113_min...akcesoria.html
I działa i ma się dobrze. Polecam
Skomentuj
-
Eeee... tak was czytam, czytam i czytam... i nie rozumie.
Ja odradził bym kupowania jakiejkolwiek mini wiertarki, drogiej czy taniej bez znaczenia, jak ma to służyć tylko do wiercenia „dziurek”...
Po pierwsze, najważniejszy jest statyw, dzięki niemu zaoszczędzisz na wiertłach.
Po drugie, na pewno masz w domu jakąś zwykłą wiertarkę. A jak nie, najtańsza marketowa wiertarka za 30pln będzie lepsza od nawet droższej (80-110pln) mini wiertarki.
Reasumując, do sporadycznego użytku lepsza i bardziej funkcjonalna będzie zwykła (najtańsza) wiertarka ze statywem.
Skomentuj
-
Każda sobie poradzi bez problemu, no chyba że mamy bardzo zużyty, nie centrujący uchwyt ale wtedy na allegro za 8pln możemy sobie kupić nowy...
Kwestia jest tylko sposobu montowania cienkich wierteł, a sposób jest bardzo prosty i znany od wieków. A polega na owinięciu wiertła cienkim drucikiem i tyle, bez żadnych gwoździków, papierków i "cudownych" uchwytów....
Ja obecnie do wiercenia używam starej „Celmy”, sprzęt nie do zdarcia jedyny minus to chałas...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez melisławA wiertarka ma wywiercić dziurę i taką samą dziurę wywierci tania i droga wiertarka. Będzie miała taką samą średnicę (chyba ze taniocha dostanie mega bicia, ale mówimy o uzytkowaniu raz na jakiś czas, więc zanim dostanie bicia to troche czasu minie), taką samą głębokość (głębokość materiału) i spełni identyczne zadanie co ta "droga" dziura.
Założę się że w ślepym teście żaden by nie rozróżnił która wiertarka zrobiła jaką dziurkę
Też przerabiałem te tanie wiertareczki pegasusa, bawienie się w te wszystkie mocowania wierteł, rozwalone blokowania wrzeciona, wyrobione uchwyty mocujące i ta ogromna moc (chyba 12W), która pozwala jedynie na obróbkę miękkich materiałów przy małej prędkości posuwu.
Tutaj wkładam wiertło 0.3~3.2mm, nie martwię się o bicie albo o to, że wiertło wypadnie. Nie ma problemu z wierceniem ani frezowaniem aluminium, wierceniem w blasze stalowej.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez joy_pltylko i wyłącznie do wiercenia otworów
Zamieszczone przez cudny90Z tymi profesjonalnymi wiertarkami do wiercenia dziurek w plastiku to coś jak z tymi markowymi szprychami do roweru
Skomentuj
-
Zamieszczone przez luke666Jeśli jest to PCB czy plastik to faktycznie, da się je wywiercić nawet kiepską wiertarką (czytaj popularny Pegasus za 25zł), choć mała moc wydłuża czas wiercenia.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez cudny90A poco mi frezowanie w aluminium?
Zamieszczone przez cudny90Może pokaż jak robisz tym podfrezowania pod głośniki
Zamieszczone przez cudny90albo może powiesz jeszcze, że toczysz tym gałki z aluminium?
Do czego dążysz?
Skomentuj
-
to jest takie zwykle wrzeciono na 3mm wiertła, na trzpień silnika nasadzone i zalane klejem.A wiertełko jest wstawione poprzez nawinięcie na nie drucika i zalanie klejem cyjanopanowym - szybko wycentrowane poprzez włączenie silnika na chwile i na końcu klej dwuskładnikowy- epoksydowy. BIcia są minimalne ale na tyle małe że nie przeszkadzają w wierceniu
Skomentuj
-
do tej pory używałem miniszlifierki (tego typu http://allegro.pl/miniszlifierka-12v...318142461.html). Jako tako nią wierciłem ale wiertło potrafiło stanąć w płytkę itp :P
w tym tygodniu przesiadłem się na dremela 300 i mam problem
przy wierceniu powstają zadziory. tak jakby wiertło przy wyjmowaniu szarpało miedź w górę. takiego czegoś nie było w przypadku tej miniszlifierki. do dremela tulejka do wierteł 0,8 i w obu przypadkach używam najtańszych wierteł 0,8, cena ok 1zł
niech ktoś kto ma dremela się wypowie jak jest u niego i jakiego "osprzętu" używa
Skomentuj
Skomentuj