Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Aparat fotograficzny

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Co Ty mu tam za programiki oferujesz?

Paniki twoje foty też są duże no ale takie można już zdzierżyć
    Ja korzystam z www.fotosik.pl można zapodać miniaturę ktora po kliknięciu otworzy się w pełnym rozmiarze....
    Oto przykład:
    IS lub IV jest lepszy :P Da się powiększyć foto na cały ekran, na fotosiku i tak w okół są reklamy. Te reklamy też denerwują, trzeba się na klikać wszędzie by pozamykać.

kux chyba już rozjaśnił wady i zalety korzystania z manuala Przy okazji niektóre rzeczy były już powiedziane wcześniej kilkukrotnie

Skomentuj

Zamieszczone przez Paniki
      Co Ty mu tam za programiki oferujesz?
      .............................
      Bajkowy, aby osiągnąć takie same efekty w innych trzeba się naklikać że chooooooooo :mrgreen:

Skomentuj

Możesz kupić jak tu ktoś sugerował Fuji S5600, ale pamiętaj, że ten aparat jest dość spory... Możliwości ma natomiast jak większość malutkich kompaktów.
        Ja bym na Twoim miejscu poszukał jakichś promocji w sklepach dla idiotów i podobnych i po prostu kupił coś aktualnie przecenionego. Oczywiście uprzednio porównując na ceneo czy ta promocja to faktycznie promocja . Jest jednak pewne minimum, którego przekraczać nie można - generalnie należy przyjąć, że wszystko bez promocji w cenie <200 zł to badziew. Na to możesz ewentualnie zwrócić uwagę to sposób zasilania, opinie użytkowników co do ilości możliwych do zrobienia zdjęć na jednym ładowaniu oraz na tym jak szeroki kąt dostaniesz (dolny ekwiwalent ogniskowej). W najtańszych aparatach na cuda nie licz, ale jeśli któryś będzie miał 28 mm to bardzo fajnie.

Skomentuj

Osobiście na aparatach za bardzo się nie znam i nie posiadam żadnego (prócz tego w telefonie), ale czasem od siostry pożyczam Olympus SP-570 UZ.
          Związku z tym że jako fotograf jestem laikiem, wiec wszystkie zdjęcia są robione w „auto”, może pomogą Ci ocenić możliwości tego aparatu. Zdjęć nie zmniejszałem ani nie obrabiałem w żaden sposób więc trochę ważą...

Na zewnątrz z bliskiej odległości w cieniu:

Makro:

Na zewnątrz „krajobraz”, pod słońce:

Na zewnątrz „krajobraz”, bardzo ciemno:

No i w domu z bliska:

Skomentuj

Zamieszczone przez marusmk
            Ściągnij i uruchom programik z linka-będą ładne fotki bez ...schopa i innych , a programik taki maleńki i bez instalatora
            później bo nie mam atyvira na razie :razz:

IS lub IV jest lepszy No chętnie bym sprawdził co to ,tylko nie mów do mnie na raty :smile:

A tak wg to ja zaraz chyba zwariuje a kux i paniki będziecie najbardziej odpowiedzialni za to ! :smile: Ludzie ja chcę tylko kupić aparat owszem fajnie że tu tyle napisane, ba powiedział był nawet super bo się dużo dowiem, tylko że mi się już to w głowie nie mieści. Jestem typem człowieka którego niemalże wszystko interesuje, co wyda mi się interesujące. po kilku postach tutaj już mnie zaczynało brać.... i zacząłem się zastanawiać: może jakiś lepszy by kupić, a co to dokładnie ten odwrócony helios, jakie fajne zdjęcia macro, nawet zoom zaczął mi się wydawać interesującą opcją aparatu itp.

Jak chciałem wykonać sobie amp. lampowy to skończyło się na tym że teraz czytam o lampach, czytam też nie od wczoraj o akustyce, elektronice (która jest niezwykle obszerna), PC, inne mniejsze temaciki, najwięcej czytam o technologi drewna... a wy do tego wszystkiego jeszcze chcecie mi dołożyć fotografie przecież mi zaraz głowę rozerwie już przez sen czuje jak mój mózg dostaje palpitacji :lol:

Kumple się na mnie obrażają bo Ciężko mnie na browara wyciągnąć....

hehe ale spokojnie jeszcze nie zwariowałem :wink:

Dobra czyli jak na razie najwięcej i same plusy łapie firma Canon, a zainteresować się powinienem serią A mówiąc o nowych bo z używanych to puki co mój faworyt to Fuji S5600

Nie znam aparatów canon ale drukarki to wiem że mają dobre miałem styczność z paroma modelami tej firmy i wole je niż HP, Epson`a czy też lexmark`a

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide
              A tak wg to ja zaraz chyba zwariuje a kux i paniki będziecie najbardziej odpowiedzialni za to ! :smile:

sorry....
              ale ja uprzedzałem że jestem nienormalny.....
              może mój błąd, że ostrzeżenie powinno być na początku, a nie na końcu posta....
              na pocieszenie ci powiem, że w fotografii najważniejszą rolę gra światło, potem światło, potem światło, potem fotograf, potem fotografowany obiekt i potem aparat.....

umiejętne doświetlenie czy to dodatkowym źródłem światła, czy odbicie go od dużej jasnej powierzchni, ewentualnie umiejętne wykorzystanie światła zastanego potrafi zdziałać cuda....
              a jak jest "płasko" i szaro buro to lustrzanka za 5kPLN plus szkło za następne 5kPLN plus PhotoShop za 4 kPLN i tak niewiele pomogą....

photographos czy jakoś tak, to po łacinie "malowanie światłem"

ktoś spyta "to po co ci lustrzanka?"

odpowiem:
              bo w zdecydowanej większości fotografuję lotnictwo.... często wojskowe, latające na dopalaczach, nisko, z prędkościami rzędu kilkaset km/h i potrzebuję błyskawicznego autofocusa oraz 8 kl/s
              gdybym robił pejzaże czy portrety pewnie rozejrzałbym się za czymś tańszym....:)

Skomentuj

Jako laik, green-man, nie znający się na foto, wypowiem się teraz na temat tych zdjęć zrobionych Olympus SP-570 UZ :smile: owszem ładne zdjęcia i ten aparat "trochę" kosztuje ale, wydają mi się jakieś takie "sztuczne", "martwe" , a pierwsze jest delikatnie za ostre. ale w sumie przecież to może być kwestia ustawienia auto, albo mojego monitora albo pewnie jeszcze czegoś innego...o właśnie albo oświetlenia

kux spoko ja tylko tak żartobliwie dramatyzowałem
                wygląda na to że jak już jesteś nie normalny to pozytywnie
                z resztą wszyscy są nie normalni tylko u nie których to się ujawnia z czasem albo wg....
                ( :oops: Ojjjj zaraz mnie "zabiją" )

Skomentuj

Te zdjęcia są już leprze lecz też robione w trybie auto:

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide
                    Chyba nie znam takiego sklepu no bo jak to by miało wg wyglądać 5 modeli aparatów 1.model pstrykam foto a później miły Pan wrzuca mi na kompa i sobie oglądam później 2. model a na końcu wszystkie porównuje.... hymhyhym o ile to możliwe to jakieś pół dnia by to zajęło...
                    wystarczy wziąść swoją karte pamięci, pstryknać kilka fotek aparatem i wyciągasz karte i wkładasz do drugiego...
                    mi to zaproponował sprzedawca w sklepie mix-electronics.

Skomentuj

A ja "moim" soniakiem h9 robię takie fotki :]
                      http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...146ddfc04.html
                      http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...4c551b659.html
                      http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...fe3486b32.html
                      http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...c5b149759.html
                      http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...09c80a8fa.html
                      http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...9069a8532.html
                      http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...b29783503.html
                      http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...6061ce6ed.html

Optyka świetna. Pamiętaj, że ciężko uzyskać zwykłym aparatem efekty jak na hybrydach lub lustrzankach. Ma powłokę antyrefleksyjną. Używanego H9 możesz nabyć za min. 700zł, H7 [podobny] już nawet za 500zł. Wątpię, żebyś używał 8Mpx, prędzej będzie Tobie szkoda karty :] Dołączę się do tematu i zapytam czy ktoś wie, gdzie można tanio wyczyścić optykę z kurzu?

Skomentuj

Mam kolejne pytanie:
                        Na obiektywach aparatów są cyferki np;
                        * 36mm - 432mm
                        * 6.6 - 21.6mm
                        * f = 8.3 - 83mm
                        Czy to są właśnie wspomniane wymiary ogniskowej?
                        Jeśli tak to z tego co zauważyłem, Kodaki mają największą w stosunku do modeli innych marek w swej cenie. Oszukują ? Lekko naginają ? czy może piszą prawdę?
                        I o ile dobrze zrozumiałem z tego co wyczytałem w tym temacie, to najlepiej by zaczynało się od ~28mm ? czy kończyło? Bo jeśli ma się zaczynać to będzie ciężko z modelami w cenie 300 - 400zł
                        Prosił bym o podanie jeśli to możliwe jakich wymiarów powinienem się trzymać/na jakie zwracać uwagę?

A co do nowych aparatów to kurczę mam problem ponieważ "pixele nie odpowiadają za jakość zdjęcia a w dużych ilościach 10mpx - 12mpx może wystąpić "efekt uboczny"
                        Ale kurcze nowych z mniejszą ilością jak 10mpx to ja znaleźć nie mogę(narazie przeglądałem allegro tylko)

PIRUL druga porcja zdjęć (okonie) już mi się podobają, (takie chyba mnie by już usatysfakcjonowały) Jak możesz to zapodaj jeszcze jakieś w MACRO....

Skomentuj

36-432 To jest ogniskowa obiektywu () Czyli zoom 432 / 36 =12 12-krotny zoom.
                          To niżej to chyba też. Tu wychodzi 3.(27) czyli 3.3
                          I niżej tak samo

http://pl.wikipedia.org/wiki/Ogniskowa_(fotografia)
                          http://www.fotografia.kopernet.org/obiektywy.html

Skomentuj

Te cyferki to rzeczywista ogniskowa obiektywów. Ponieważ w kompaktach matryce mają różne wymiary to ciężko ot tak stwierdzić jaki to ekwiwalent. Zamiast patrzeć na obiektyw zerknij do specyfikacji, gdzie będzie podany ekwiwalent.
                            Przeglądaj przez np. ceneo - masz tu pole "Ekwiwalent ogniskowej 35mm".
                            BTW ten aparat to tylko przykład, niekoniecznie najlepszy w swojej cenie...
                            Moim zdaniem mimo wszystko dość ciekawy - zaczyna się od 28 mm, zasilany dwoma paluszkami AA. Kręci przy okazji filmy w HD.

Skomentuj

Jak liczy się jakość zdjęć:
                              Fujifilm FinePix F200EXR (Polecam !!!)
                              Jak chcesz poświęcić niewielką część jakości na rzecz większego zooma:
                              Fujifilm FinePix F70EXR

Jak masz kasę to:
                              Canon PowerShot S90
                              Panasonic Lumix DMC-LX3

Nic lepszego aktualnie nie znajdziesz. Sam używam F200exr i jest bardzo dobry.

Większość moich fot dość mocno edytuje, więc nie dużo ci da jak je wrzuce, popatrz na necie za nieedytowanymi samplami i sam oceń DR/HighISO/Sharpness etc.

Skomentuj

Co do aparatów z wysoką ilością mpx
                                Weźmy np. tego Fujifilm FinePix AX200
                                jeśli foty z roz. 12mpx na matrycy 1/2.3 to pomyła...., to czy gdy zmniejszymy rozdzielczość, (w aparacie oczywiście) do powiedzmy, 3mpx to będzie już dobrze(jakość obrazu)? Jest wg taka możliwość/opcja w aparacie? Według mnie powinna być i chciał bym żeby była, oszczędziło by mi to choćby czasu na przerabianie zdjęć...(bym później chcąc je oglądnąć nie musiał "jeździć myszką po monitorze" w pionie i poziomie, czy też nie "ważyły" 4razy za dużo, lub w celu wrzucenia na forum itd....)
                                Dobrze rozumuje ?

Skomentuj

nie.... mocno upakowana matryca szumi i programowe zmniejszenie rozdzielczości nic nie da

Skomentuj

F200EXR/F70EXR mają taką (częściowo) opcje. Poszukaj informacji o technologii EXR.

http://www.fujifilm.com/products/dig...s/page_03.html

Inne firmy nie mają takiej opcji.

Skomentuj

kux albo ja nie wiem co to znaczy "mocno upakowana matryca" albo ty mnie źle zrozumiałeś Nie chodzi mi właśnie o programowe zmniejszenie,np. na PC czy w aparacie po zrobieniu tylko w przed.....
                                      przykład...:
                                      miałem kiedyś tel. jakiegoś siemens`a czy motorole (nie pamiętam) i on miał aparat 1.3 mpx (czyli rozdzielczość 1280x1024 jeśli się nie mylę) ale mogłem tez ustawić, przed zrobieniem zdjęcia, w jakiej rozdzielczości ma być zrobione np. 1024x960(czyli~1mpx) 640X480 lub 320x240(te służyły jako portrety do książki - "kto dzwoni" )

I chodzi mi o to czy w aparacie też tak można zrobić bo jeśli 12mpx to rozdzielczość za duża do takiej matrycy to jaki problem ustawić np. 5 czy 2mpx i w takiej robić zdjęcia......

[ Dodano: 2010-07-05, 18:58 ]
                                      dodając jeszcze do tego co napisałem: spójrzmy na dwa zdjęcia z pierwszego postu na tej stronie. Zdjęcia macro:
                                      1. kot
                                      2. pcb
                                      To drugie jest zrobione w innej(mniejszej rozdzielczości) niż pierwsze (czy też pozostałe).... czyli według mnie jest zrobione w 4.2mpx a reszta foto w 10mpx...

Skomentuj

Oczywiście, że da się, a raczej powinno, tylko nie myśl, że do wyboru będzie co 0,5Mpx ;]

Skomentuj

Oczywiście, że da się, a raczej powinno, tylko nie myśl, że do wyboru będzie co 0,5Mpx ;]
                                          Nie o to chodzi czy ja będę ustawiał jedno zdjęcie na 9mpx a do drugiego 8mpx
                                          tylko czy robienie zdjęć w mniejszej rozdzielczości rozwiąże problem ucisku pikseli na matryce aparatu co w efekcie zniweluje wspomniane szumy a w dodatku poprawi jakość obrazu ze względu właśnie na brak "upychu"... :?:

" ...jeśli 12mpx to rozdzielczość za duża do takiej matrycy to jaki problem ustawić np. 5 czy 2mpx i w takiej robić zdjęcia...... "

(napisałem trochę chaotycznie ale myślę że zrozumiale)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X