Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Komputer do 1400zł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Komputer do 1400zł

Witam.
    Szukam na allegro komputera, a ściślej to samej jednostki centralnej o cenie w granicach 1300 - 1400zł. Jestem bardzo do tyłu jesli chodzi o dzisiejsze komputery, więc wszelka pomoc mile widziana
    Moje wymagania: Szukam gotowego zestawy, nie chce bawić się w składanie kompa, dobrze by było żeby karta graficzna miała złącze DVI (chociaż pewnie teraz wszystkie mają ), no i w końcu chciał bym pograć w jakieś nowe gry.

Dobrze doradziliście mi już monitor i drukarkę, więc myślę, ze i tym razem mnie nie zawiedziecie

Czekam na konkrety.

Nie kupuj gotowych zestawów z allegro ! Wkładają tam co popadnie. Znajdź najlepiej jakiś sklep w twoim mieście, który zamówi osobno części i złoży to w całość. Wyjdzie taniej i lepiej.
    Ja ostatnio też trochę wypadłem z obiegu, więc nie podam Ci konkretów. Zapytam tylko, czy planujesz podkręcanie tego sprzętu ?

Skomentuj

Zerknij na ten link:
      http://www.purepc.pl/zestawy_kompute..._2010?page=0,0

Skomentuj

Zamieszczone przez Konradus99
        Nie kupuj gotowych zestawów z allegro ! Wkładają tam co popadnie. Znajdź najlepiej jakiś sklep w twoim mieście, który zamówi osobno części i złoży to w całość. Wyjdzie taniej i lepiej.
        W sumie masz racje, ale czy wyjdzie taniej, tego to nie był bym taki pewien.

Dobra to zmiana koncepcji: Jakie polecicie podzespoły do złożenia komputera za cene do 1400zł?

bart2111, dzięki za link, na pewno sie zapoznam
        Konradus99, nie planuje podkręcania komputera. Aktualnie pracuje na Duronie 1,2GHz, 256MB ramu więc wszystko co nowe będzie o niebo lepsze od obecnego zestawu.

Skomentuj

Zamieszczone przez ŁukaszN
          W sumie masz racje, ale czy wyjdzie taniej, tego to nie był bym taki pewien.
          Zależy jeszcze na jaki sklep w mieście trafisz :wink:

Skomentuj

zobacz też to http://forum.dobreprogramy.pl/zestaw...0-t267420.html
            masz tam wszystko wyjaśnione:)

Skomentuj

Ogółem polecam coś z AMD (intel kilka razy droższy a to to samo :P) socket: AM3

Skomentuj

Dostałeś link na purepc (dobre zestawy), poszukaj jeszcze na forum pclab'a. Propozycje zestawów z komentarzami ludzi znajdziesz na stronie sklepu proline. W tej cenie faktycznie AMD, kup coś ze zintegrowaną grafiką (za 1400 i tak nie pograsz) i wchodź w DDR3, podstawka AM3...z czasem go rozwiniesz :)
                pzdr

Skomentuj

Podałem tam linka do purepc za 1100 zł ma niezły sprzęt i grafa cale nie integra do tego zostaje jedynie kupić jaką budę :)

Skomentuj

a takie coś byś nie chciał?

[code]a) AMD Sempron 140 /2.7GHz, 1MB, BOX, AM3/ 139 zł
                    b) AMD Athlon II X2 240 /2.8GHz, 2x1MB, 65W, BOX, AM3/ 235 zł
                    c) AMD Athlon II X4 635 /2.9GHz, 2MB, 95W, BOX, AM3/ 415 zł
                    d) AMD Phenom II X2 555 Black Edit /3.2GHz, L3 6MB, 80W, BOX, AM3/ 405 zł
                    Procesor:AMD Athlon II X2 240 /2.8GHz, 2x1MB, 65W, BOX, AM3/ 235 zł
                    Płyta główna: AsRock 880GXH/USB3 /AMD 880G/ 345zł
                    Pamięć RAM: GoodRam 2GB 1333MHz CL9 199 zł
                    Dysk twardy: Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 179 zł
                    Karta graficzna: : AMD Radeon HD 4250
                    Nagrywarka DVD: Samsung SH-S223C SATA (black) 99 zł
                    Obudowa: TakeMe Aramis (bez zasilacza) 90 zł
                    Zasilacz: Fortron FSP400-60GHN 400W 169zł

Suma:
                    a) 1455 zł / b) 1551 zł / c) 1731 zł / d) 1721 zł[/code]
                    ewentualnie zmienić płyte i zamiast grafiki wziąć lepszy procesor, tylko czy wykorzystasz jego moc...

Skomentuj

Zagadaj do csbiczka on ze tak powiem jest dobry w tym temacie wie co jak i za ile:) powinien Ci pomoc:)

Skomentuj

W tym zestawie w/w wziąłbym procek b), ale zamiast tej płyty głównej (Asrock za sporą kwotę) wziąłbym coś tańszego (i tak obędzie się bez podkręcania więc nie potrzeba nie wiadomo czego), a dołożył do lepszej grafiki (np. Radeon HD4850, mam i polecam). Powinieneś być zadowolony, pograsz sobie w nowe gierki :smile:

Skomentuj

Procesor: AMD Athlon II X4 620 /2.6GHz, 2MB, 95W, BOX, AM3/ 274,59zł
                          Płyta główna: Gigabyte MA770T-UD3P /AMD 770, DDR3 1333/ 241,80zł
                          Pamięć RAM: GoodRam 2GB 1333MHz CL9 131,15zł
                          Dysk twardy: Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 151,64zł
                          Karta graficzna: Palit GeForce 9600GT 512MB DDRIII /256bit/ HDTV DVI 228,69zł
                          Obudowa: TakeMe Aramis (bez zasilacza) 73,77zł
                          Zasilacz: Fortron FSP400-60APN 400W 110,66zł

Oczywiscie brakuje napędu , sądze iż będziesz mieć z poprzedniego kompa :)

Teraz tak , dokupujesz dobre chłodzenie pod procka za ok. ~80zł i kręcisz go spokojnie pod 3,2ghz.

Ceny są z grudnia z sklepu esc.pl (najtaniej)

Skomentuj

te ceny za za niskie! ten zasilacz teraz w esc kosztuje 169 zł czyli tak jak proponowałem:)
                            http://www.esc.pl/product_info.php?c...oducts_id=7368
                            płytę główną można rzeczywiście zmienić ale to już co kto woli:)

edit: podałeś troszkę inną wersje tego zasilacze jednak one też podrożała...

Skomentuj

Zamieszczone przez sm0k0
                              Procesor: AMD Athlon II X4 620 /2.6GHz, 2MB, 95W, BOX, AM3/ 274,59zł
                              Płyta główna: Gigabyte MA770T-UD3P /AMD 770, DDR3 1333/ 241,80zł
                              Pamięć RAM: GoodRam 2GB 1333MHz CL9 131,15zł
                              Dysk twardy: Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-II F3 151,64zł
                              Karta graficzna: Palit GeForce 9600GT 512MB DDRIII /256bit/ HDTV DVI 228,69zł
                              Obudowa: TakeMe Aramis (bez zasilacza) 73,77zł
                              Zasilacz: Fortron FSP400-60APN 400W 110,66zł

Oczywiscie brakuje napędu , sądze iż będziesz mieć z poprzedniego kompa :)

Teraz tak , dokupujesz dobre chłodzenie pod procka za ok. ~80zł i kręcisz go spokojnie pod 3,2ghz.

Kręcony procesor nie zastąpi grafiki, która tutaj jest dość przeciętna. Wolałbym wziąć dobrą dwurdzeniówkę a dołożyć do karty. Procka zawsze można kręcić tak, żeby nie ograniczył karty, odwrotnie jest trudniej :wink: Po za tym podejrzewam, że do takiej obudowy (najtańszej) nie zmieści się żadne lepsze chłodzenie, a i jej wentylacja skutecznie utrudni wyciskanie ze sprzętu siódmych potów.

Aha, co do zasilacza to ja polece jeszcze Modecoma MC-400 (nie Feel !), nie wiem po ile teraz chodzi ale również jest wart swojej ceny :smile:

Skomentuj

Więc tak:
                                Zamieszczone przez Konradus99
                                Wolałbym wziąć dobrą dwurdzeniówkę a dołożyć do karty.
                                Również tak myślę, więc nie ma sensu pchać się w 4-rdzeniowy procesor.

Zaraz to wszystko przeanalizuje, zobaczę jakie podzespoły sa w miejscowych sklepach i podam specyfikację do oceny. Jak macie jeszcze jakieś ciekawe propozycje to piszcie.

[ Dodano: 2010-07-28, 21:35 ]
                                Procesor: AMD ATHLON II X2 240 BOX [AM3] 2,8GHz 248zł
                                Karta graficzna: POWERCOLOR RADEON HD4850 512MB DDR3/ 256bit TV 370zł
                                Pamięć: GoodRam 2GB 1333MHz 194zł
                                Dysk twardy: Samsung 500GB 16MB Cache F3
                                DVD: Samsung SH-223L SATA Lightscribe
                                Zasilacz: Fortron FSP400-60GHN

Wstępnie nastawiam sie na taki zestaw. Dysk twardy, zasilacz i DVD już raczej pozostanie tak jak jest, a wybór procesora, płyty głównej i karty graficznej możemy jeszcze przedyskutować.

Zastanawiam sie jeszcze nad płytą główną, dobrze było by kupić jakaś dobra i rozwojową płytę, aby umożliwiała ulepszenie komputera w przyszłosci. Co wybrać: ASRock M3A770DE, Asus M4A78LT-M, AsRock 880GXH/USB3, czy jeszcze coś innego??

Skomentuj

[quote="Konradus99"]
                                  Zamieszczone przez sm0k0
                                  Po za tym podejrzewam, że do takiej obudowy (najtańszej) nie zmieści się żadne lepsze chłodzenie, a i jej wentylacja skutecznie utrudni wyciskanie ze sprzętu siódmych potów.
                                  zastanów się nad obudową bo takie bebechy będą wydzielały trochę ciepła, polecam taką
                                  http://allegro.pl/item1155428728_obu...zarna_wwa.html
                                  mam też wątpliwości czy zasilacz 400W uciągnie 4850, alternatywnie możesz poszukać 4770 na DDR5 który pożera ok 50W mniej

Skomentuj

Jeżeli chodzi o tanie płyty głowne to mam w domu 2 produkty gigabyte'a , jedna 2 lata , drugą 3 i oba kompy smigają aż miło.
                                    Wcześniej teżmi miałem 3 lata na s939 troche wypasniejszą płyte gigabyta i też była super. Naprawde jak za płyty wtedy kupowane za 200zł nic złego nie moge powiedzieć dlatego z czystym sumieniem mogę polecić tę firmę i ich tańsze produkty.
                                    A np panel z tyłu mam bogaty bo np mam optycznego s-pdifa gdzie wiekszosc płyt nawet droższych wtedy tego nie miała.

Czy procesor 4 rdzeniowy to nadmiar, mozna sie spierać. Osobiście planuje zmianę na 3 rdzeniowego athlona bo to fajny kompromis miedzy mocą a poborem energii no i faktycznie czesto 1 rdzen w 4 rdzeniowych sie opiernicza a 1 rdzenia dwurdzeniówką brakuje.
                                    Warto rozejżeć się za procesorami athlon z nowej rewizji rdzenia C3. Niestety trudno taki dostać i najprostsza metodą jest zakup najwyższego modelu np athlona X3 445 bo ten nie był robiony w rewizji C2. Rdzeń C3 to obniżone nieco napięcie i mniejszy pobór mocy, na pewno OC też sie poprawiło :).

Osobiście zmieniłbym dysk twardy na większy. 500GB było dobre 3-4 lata temu. Jak masz czysty OS to na poczatku sie wydaje to kupą miejsca ale taki dysk spokojnie zapełnisz w rok czasu. Ja wole mieć wiecej HDD i nie kupować płyt DVD niż na odwrót. 1GB na HDD zawsze wychodzi najtaniej. Jeżeli chodzi o firmę to sam mam 2 samsungi i chyba sa godne polecenia. Przynajmniej po 2 latach nie mam jeszcze zadnego problemu a kupowałem je też troche z mieszanymi uczuciami

Jeżeli nie grasz lub nie masz pilnie takiej potrzeby to zrezygnuj z grafy. Przepękasz na integrze, w 2d i filmach nie ma żadnej róznicy a mozna mocniejszy setup zrobić na procesorze, ramie, HDD czy płycie głownej. Kartę graficzną moim zdaniem warto kupować z drugiej ręki bo są korzystniejsze ceny a ten element kompa zmienia się najczęsciej.
                                    Ostatni raz kartę w sklepie kupiłem chyba w 2001r a tak to na używkach lecę i jest git .

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80
                                      1GB na HDD zawsze wychodzi najtaniej.
                                      Mi wyszlo kilka zł za 1GB po tym jak HDD padl i tzreba bylo dane odzyskiwac...

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
                                        Mi wyszlo kilka zł za 1GB po tym jak HDD padl i tzreba bylo dane odzyskiwac...
                                        no to miałeś pecha, trzeba było robić kopię zapasową jak były takie cenne :lol:
                                        Wszystko sie psuje, płyty dvd też padają, rysują sie albo łamią, takie życie.

Skomentuj

Czaruję...