Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Komputer do 1400zł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez mal999
    mam też wątpliwości czy zasilacz 400W uciągnie 4850, alternatywnie możesz poszukać 4770 na DDR5 który pożera ok 50W mniej
    Spokojnie, w/w Modecom MC-400 ciągnie u mnie właśnie HD4850, z podkręconym E7300, 2GB RAM i dwoma dyskami, DVD, poza tym 6 wentylatorów z czego 4 podświetlane na niebiesko :razz: , i nawet nie jęknie :smile: Wymieniłem mu wentylator na Scythe z potencjometrem i kręci się średnio 800-900rpm więc mniej niż "potwór", który chłodził go wcześniej i nawet po długim graniu nie jest gorący.

Zamieszczone przez Yoshi_80
    Jeżeli chodzi o tanie płyty głowne to mam w domu 2 produkty gigabyte'a , jedna 2 lata , drugą 3 i oba kompy smigają aż miło.
    Też mam płytę gigabyte pod socket 775, model EP35-DS3. Do wad na pewno mogę zaliczyć dual-boota (jeżeli pokręci się mocniej) oraz to, że przynajmniej mój egzemplarz lubił robić fail-starty, przywracając ustawienia domyślne pomimo tego, że procesor pod pełnym obciążeniem był w pełni stabilny. Ale jeżeli ktoś się w to nie bawi, to Gigabyte dodatkowo ma jakiś system oszczędzania energii :smile: Tylni panel jest faktycznie bogaty.

Dysk na początek wziąłbym 640GB, np. Samsunga. Nie pamiętam już dlaczego i nie jestem na 100% pewny, że to prawda, ale chyba 500GB to taka okrojona wersja 640GB, a nie zupełnie inny dysk. Jeżeli się mylę to proszę o sprostowanie :smile:

Skomentuj

Co do dysku to te spory są bez sensu. Jeden lubi mieć komplet filmów które obejrzał a do których nigdy nie wróci, inny woli tylko najpotrzebniejsze rzeczy. Zamiast kupować większy dysk warto sie zastanowić czy nie kupić czegoś na USB co podłączymy do laptopa u kolegi itp.
      Osobiście mam dysk 250 i aktualnie używam 80 GB, nigdy nie usuwając rzeczy takich jak zdjęcia, mp3 czy inne dane które mogą mi sie przydać....

Skomentuj

Jeżeli nie grasz lub nie masz pilnie takiej potrzeby to zrezygnuj z grafy.
        Nie gram, bo nie mam na czym, co nie zmienia faktu ze chciał bym jednak w coś pograć :mrgreen: Znając siebie, jeżeli teraz nie kupie grafy, to i prawdopodobnie nie kupie jej przez najbliższy rok lub dwa, a później to już nie będzie sensu, wiec wole kupić teraz i mieć spokój

Ok, Yoshi przekonał mnie do procesora 3-rdzeniowego.

EDIT:
        Podliczyłem sobie to wszystko według cenników okolicznych sklepów i jestem jednak zmuszony zrezygnować z procesora 3-rdzeniowego i HD4850 bo wyjdę grubo ponad 1500zł

Na daną chwile jestem pewien takich podzespołów:
        Procesor: AMD ATHLON II X2 240 BOX [AM3] 2,8GHz 248zł
        Pamięć: GoodRam 2GB 1333MHz 194zł
        Dysk twardy: Samsung 500GB 16MB cache [HD502HJ] F3 183zł
        DVD: Samsung SH-S223L SATA LightScribe 84zł
        Zasilacz: Fortron FSP400-60GHN 169zł
        Obudowa: COOLER MASTER ELITE 330 RC-330-KKN1-GP 150zł

Razem = 1028zł
        Teraz Panowie brakuje tutaj płyty głównej i karty graficznej, na ten cel chciał bym (a raczej: jestem zmuszony) przeznaczyć (tylko) 500zł. Co dobrego polecicie??

Skomentuj

Zamieszczone przez Konradus99
          Spokojnie, w/w Modecom MC-400 ciągnie u mnie właśnie HD4850, z podkręconym E7300, 2GB RAM i dwoma dyskami, DVD, poza tym 6 wentylatorów z czego 4 podświetlane na niebiesko :razz:
          Musi pociagnac, taki zestaw bierze jakies 150W mocy srednio.

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
            Musi pociagnac, taki zestaw bierze jakies 150W mocy srednio.
            Ale to w spoczynku, pod obciązeniem to ok 150W ciagnie sam 4850. Z oszczędnych kart serii 4xxx to były 4670 i 4770, drugi model jako pierwsza karta był produkowany w 40nm.

ŁukaszN, po tych kalkulacjach muszę ponownie zasugerowac Ci dwa wyjścia. Albo rezygnacja z karty i przepekanie na integrze albo coś z drugiej ręki.

Zakładając ze na płytę głowną wydasz ok 250zł to ok drugie tyle zostanie ci na grafę. Za to w sklepie kupisz coś pokroju 4650, może gdzieś sie trafi 4670 ewentualnie moze też 5550 no i z gefroców to chyba jedynie gt220.

Z drugiego obiegu spokojnie kupisz 4670 (sam ostatnio kupiłem za 200zł HISa ICQ) lub gefoce9600GSO i zostanie ci parę zł w kieszeni które albo dołozysz do proca X3 / HDD albo po prostu zaoszczędzisz. Obie karty są akuratne do monitora 19" i jego natywnej 1440x900. Pograsz nawet w nowe tytuły chociaż już prędzej na mid-low niż high .

Skomentuj

gefoce9600GSO
              jak dobrze poszuka to i 9800gt kupi w cenie 9600gso, sam to przerabiałem jakiś czas temu

Skomentuj

Zamieszczone przez ŁukaszN
                Jeżeli nie grasz lub nie masz pilnie takiej potrzeby to zrezygnuj z grafy.
                Nie gram, bo nie mam na czym, co nie zmienia faktu ze chciał bym jednak w coś pograć :mrgreen: Znając siebie, jeżeli teraz nie kupie grafy, to i prawdopodobnie nie kupie jej przez najbliższy rok lub dwa, a później to już nie będzie sensu, wiec wole kupić teraz i mieć spokój

Ok, Yoshi przekonał mnie do procesora 3-rdzeniowego.

EDIT:
                Podliczyłem sobie to wszystko według cenników okolicznych sklepów i jestem jednak zmuszony zrezygnować z procesora 3-rdzeniowego i HD4850 bo wyjdę grubo ponad 1500zł

Na daną chwile jestem pewien takich podzespołów:
                Procesor: AMD ATHLON II X2 240 BOX [AM3] 2,8GHz 248zł

Razem = 1028zł
                Teraz Panowie brakuje tutaj płyty głównej i karty graficznej, na ten cel chciał bym (a raczej: jestem zmuszony) przeznaczyć (tylko) 500zł. Co dobrego polecicie??
                Ja już bym wolał dodać kasy i kupić Athlona 4-rdzenie i mieć spokój na dłuższy czas :) , a do grafy i płyty głównej poczekać i przez ten czas dozbierać , ale to tylko moje zdanie

Skomentuj

Sory że nie odpisywałem, ale nie było mnie parę dni.

Więc tak. Na razie rezygnuje z karty graficznej, a w zmian za to wezmę lepszą płytę główną i procesor 3-rdzeniowy.

Specyfikacja:
                  Procesor: AMD ATHLON II X3 435 BOX (AM3) 303zł
                  Płyta główna: AsRock 880GXH/USB3 /AMD 880G/ 339zł

Razem = 1422zł

Teraz mi tylko powiedzcie czy wybrałem dobra płytę główną, czy może w tej cenie można znaleźć coś lepszego??

Skomentuj

Ja bym się zastanowił nad http://pccentre.pl/article/show/ASUS...MUSB3/id=17453 . Możesz go wyrwać nawet za 360zł, a gdy dopłacisz jeszcze 20zł to masz płytę z lepszą sekcją zasilania(?). Ta tańsza wersja jest w formacie mATX, czyli mniejszym standardzie. Tego phenoma podkręcili z 3,2GHz na ponad 4GHz. Do tego masz 3 lata gwarancji i wypasioną płytę. Jeśli coś jest źle to proszę sprostować :)

Skomentuj

Dysk z 16mb cache? Szukaj z 32 i nie szajsunga. Miałem wiele przygód z nimi. NIGDY WIĘCEJ.
                      Na zasilacz weź jakiegoś Chieftec'a.
                      Co do ramu, daj jakieś oznaczenie. I kup koniecznie w dual-chanel.
                      marcinsywala.pl
                      Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Fortrony też solidne zasilacze. Od razu mówię że na zasilaczu nie ma co oszczędzać sam się przejechałem na tym.
                        Yoshi dobrze mówi nie opłaca się nowej grafy kupować na allegro z drugiej reki coś dobrego można wyrwać a kupić jakąś solidniejszą płytę.
                        Osobiście nie jestem przekonany do AsRock to swego czasu był istny low end nie wiem jak teraz to jest

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123
                          AsRock to swego czasu był istny low end nie wiem jak teraz to jest
                          Asrock to były ECS wiekszosc poinformowanych wie jakie problemy byly z ta firma jednej plyty wypuszczali az 3 wersje z poprawkami :)

[ Dodano: 2010-08-03, 08:10 ]
                          dobrym stosunkiem ceny do jakosci z plyt glownych ma firma Gigabyte,dysk samsunga hm?? polecalbym seageta badz wd caviara te firmy zawsze staly na czele innych dyskow,podobnie z napedem DVD/RW wybralbym na Twoim miejscu sprawdzonego LG

Skomentuj

Z dyskami twardymi i napędami optycznymi nie ma reguły.
                            Jedne serie danego producenta są świetne inne trafiają sie wadliwe. Z posiadanych przeze mnie dysków najlepiej jeżeli chodzi o niezawodność wypdają seagaty. Miałem 5 dysków tej firmy, ani jeden sie nie zepsuł. Samsungi mam na razie 2 lata i działają, tyle moge powiedzieć.

Z napędów optycznych kolega ostatnio polecił mi sony bo sie okazało, że kupili neca i teraz jest sony/nec a co do neca nie mam zastrzeżeń. Kiedyś miałem cd-rw sony a w środku siedział lite-on i to była porażka, po roku zaczynał szwankować po dwóch w zasadzie czytał 1/3 płyt a pozostałe to zależnie od humoru.

Z płyt głownych jak pisałem upodobałem sobie gigabyta, wcześniej używałem firm które już niestety nie istnieją - abita i epoxa (kultowego abita be6-II mam do dzisiaj i służy mi w kompie do pomiarów ) .
                            Spokojnie można rozważać zakup płyty na starszym chipsecie 790 czy 785 bo praktycznie niczym sie nie róznia od 880/890 poza tym, że na płytach z tymi drugimi montują USB 3. Płytka na 785 powinna być parę zł tańsza .

Skomentuj

tak gigabyte jest ok
                              tez posiadam Abita, dobra marka
                              dobra płyta to podstawa, a później ludzie się dziwią że mają problemy z kompem lub urządzeniami peryferyjnymi

Skomentuj

gigabyte nie jest OK, to najbardziej problematyczne płyty główne, jednego dnia potrafią chodzić OK, drugiego się wywalać, zależnie od modelu i serii, przy czym nowsze serie często są krojone (zasilanie itp).

Abita już nie ma, z bezproblemowych płyt, które można kupić praktycznie bez rysyka pozostał ASUS, nigdy się na nim nie zawiodłem, chociaż niektórzy kupowali cholernie drogie modele serii Commando pod OC i padały, ale to było dawno już. Do spokojnej pracy jak najbardziej ASRock się nadaje, nowoczesne płyty, często sporo tańsze i też bez problemów, tych 2 marek bym się trzymał.

Chipset AMD - który nie weźmiesz będzie OK, polecam te z grafiką, 785 bawiłem się i mało się grzeje, ma niezłą wydajność i sprzętowo dekoduje HD nawet bez osobnej grafiki, HDMi itp - wszystko ma.

Miałem 2 dyski Samsunga, są ciche, chłodne, nie miałem problemów, tyle że ciut szybszy od serii F1 były Barakudy 7200.11, chociaż 7200.12 są nieco słabsze, zwłaszcza w transferze w obrębie 1 dysku. Poprawiły się WDC, ale jakoś nadal nie mam zaufania do końca.

Zasilacz Chieftec - trzymają deklarowane parametry, Fortron - te wytrzymują znacznie więcej niż deklarowane! Amacrox - niby wyższa marka FSP, ale są na styk lub nieco zawyżone.
                                ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Zgodnie z waszymi propozycjami zmieniłem dysk na Seagate i płytę główną. Zasilacz pozostaje bez zmian, bo akurat jest dość tani a opinie o nim są dobre.

Specyfikacja:
                                  Procesor: AMD ATHLON II X3 435 BOX (AM3) 303zł
                                  Płyta główna: GIGABYTE GA-MA785GT-UD3H AMD785G+SB710 [AM3] 337zł
                                  http://www.hitech.com.pl/?con=produc...=4af941e19b25f
                                  Dysk twardy: SEAGATE Barracuda 500GB 7200.12 SATAII 16MB ST3500418AS 173zł
                                  (Samsung 500GB 16MB cache [HD502HJ] F3 183zł)
                                  Zasilacz: Fortron FSP400-60GHN 139zł

Razem = 1380zł

Co sądzicie o tej płycie głównej?? O podobnych parametrach, nawet niemal identycznych jest tez płyta ASUS M4A785TD-V EVO AMD 785G [AM3] http://www.hitech.com.pl/?con=produc...=4abcbdac4c213

Jeśli ktoś ma chęć to proszę o rzucenie okiem na płyty główne dostępne w tym sklepie: http://www.hitech.com.pl/?con=Produc...&mode=&aPage=1

Skomentuj

ŁukaszN, u ASUSa sekcja zasilania wyglada solidniej, naładowali tam tych cewek i do tego jakiś radiatorek sie nawet znalazł :smile: .
                                    W Gigabycie wygląda to zupelnie jak w mojej płycie sprzed dwóch lat, która nota bene na stronie producenta dostała beta-bios do obsługi 6 jajecznych phenomów .
                                    Być może mocy jej nie brakie ale dobre zasilanie procentuje przy OC bo w na fabrycznych taktach każda płyta idzie stabilnie.
                                    Co w gigabycie mnie akurat cieszy optyczny s-pdif, w asusie trudno powiedzieć bo nie widać panela. Dodatkowo Gigabyte ma nałądowane tych pci-expreesów 1x tylko nie wiem do czego. No ale zawsze sie znajdą jakieś karty które mozna tam wetknąć (np muzyczną czy w-lan). Osobiście bym wolał klasycznie mieć parę starych dobrych PCI niż nieprzydatne nowe złącza.

Trochę chyba drogo ten pocesor. Ostatnio zamówiłem sobie też athlona X3 ale 445 czyli pare Mhz szybszy i powinien byc na rdzeniu w rewizji C3. No i tez ma kosztować 300zł, zobaczymy jak mi go sciągną to czy tak będzie faktycznie :).
                                    Nie wiem tylko jak to jest z odblokowywaniem rdzeni na rewizjii C3 bo na C2 to duża część sie dawała przerobić na 4 jajeczny. Zreszta coś czuje, ze na mojej płycie i tak sie nie da odblokować bo nie ma tej funkcji, chyba, że dołożyli mi ją w nowym biosie :).

Skomentuj

W takim razie może być Asusu :)

Trochę chyba drogo ten pocesor. Ostatnio zamówiłem sobie też athlona X3 ale 445 czyli pare Mhz szybszy i powinien byc na rdzeniu w rewizji C3. No i tez ma kosztować 300zł
                                      Co zrobisz, takie są ceny u mnie w mieście, a tego 445 nawet nie ma u nich na stanie.

Skomentuj

ŁukaszN, rozważałeś może płytę na tańszych chipsetach 760 ? Nie jestemw 100% zorientowany czym sie roznią od 785 ale wydaje mi się, że chodzi głównie o obsługę crossfire.

Na 760 płyty są sporo tańsze, po drugie też więcej jest ich w formacie mikro-atx. Taką płytę kupisz ok 80-100zł taniej.
                                        Nie wiem czy cię to interesuje i ile będziesz kart rozszerzeń tam montował. W taką płyte wsadzić co najwyżej jedną karte graficzna, jedną w zwykłe PCI (sa dwa PCI ale grafa ma w 99% chłodzenie dwuslotowe i zasłania) i jedną w PCI-express 1x. Niby mało ale czasem nie ma co tam wstawiać. Ja mam mATX'a i wsadziłem dodatkowo tuner TV (ale mozna równie dobrze kupić na USB). Z muzy korzystam zintegrowanej ale też są na PCI-e 1x , więc generalnie mała ilość slotów PCI nie jest teraz taką bolączką jak kiedyś gdy płyty nie miały ani muzy ani lana zintegrowanego.

Dla mnie dodatkową zaletą jest mniejszy rozmiar bo obudowa nie jest juz taka ogromna i łatwiej ją upchać, no i mam leżącą a nie stojącą co mi bardziej pasuje. Z drugiej strony jest to trochę wada bo mała obudowa to mało miejsca w środku, cisnota jak diabli hehe.
                                        Ja kupowałem mikro ATXa ze wzgledu na rozmiar i cenę bo osiągi były porównywalne z większymi płytami.

Skomentuj

Yoshi_80, jakoś nie mam przekonania do tych mATX, z resztą jak sam pisałeś cieżko wszystko upchać na takiej małej powierzchni. Inna sprawa że mam wystarczająco dużo miejsca na normalnej wielkości obudowę, wiec w moim przypadku nie ma sensu zmniejszanie na siłe rozmiarów komputera.

Co do kart na tańszych chipsetach to jeszcze się zastanowię i poszperam w internecie, może znajdę jakiś model godny uwagi.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X