Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

TV LED 40 czy 46 cali

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez amdr
    HeatheN, to się nazywa świadomość ekologiczna, do której niestety Polacy wciąż nie dorośli. Mniejsze zużycie energii, mniejsza emisja CO2, brak metali ciężkich jak w świetlówkach, większa trwałość (zapytaj w serwisie o koszt wymiany świetlówki do LCD), a przy tym lepszy obraz i te 100W mniej nagrzane pomieszczenie. W łazience dla oszczędności zamontowałem lampki ledowe, teraz na pewno bym ich nie zamienił na halogenowe badziewie, dają fajne białe światło dzienne. Niektórzy buntują się nad wycofywaniem 100W żarówek wolframowych, a najwyższy czas żeby ten prehistoryk zniknął, to świeci 10-20W, a grzeje 80-90! A te 16W miesięcznie to koło 200zł rocznie, a za to można coś kupić.
    Mam same energooszczędne żarówki (poza kiblem bo tam sie nagminnie paliły od ciaglego wlaczania i wylaczania)
    Do tego ampitluner +duzy TV+akwarium roslinne (200W swiatla+100W grzalka+filtr 20W non stop)+klimatyzator odwilzacz kilka razy dziennie (2kW), w kompie spora zasilka 800W a reszta standard... I jak oszczedzic? Mniejsze akwarium? Tv z mniejszym poborem? Wywalic klime? a moze z tego wszystkiego zrezygnowac i cieszyc sie rachunkiem 40zł? Prosze....

A o co2 nie bede sie wypowiadal Ty w to wierzysz, a juz dawno udowodniono ze zwiekszona ilosc Co2 jest skutkiem efektu cieplarnianego, a nie jego przyczyna

Skomentuj

Nie na temat...
      Nie trzeba rezygnować, ale na całą łazienkę starcza 20W, tym bardziej na akwarium. Do WC polecam właśnie ledy w podwieszany sufit, 2 po 2,5W (np. 48 LED). Zresztą nie chodzi mi konkretnie o ciebie tylko o ogół - samochody w fatalnym stanie zostawiające za sobą chmurę spalonego oleju (niekoniecznie stare bo niejeden jest możliwie dobrym stanie, a zarobki w Polsce są jakie są), 20-letnie lodówki, pralki itp gdzie 3 razy tyle wydają na fajki, palenie śmieci w piecach, dziurawe szamba itp. Co do tematu to nie ma co liczyć, że nie opłaca się LED bo się nie zwróci, tylko popierać takie decyzje jak podjął kondrax.
      ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Najlepsze wyjście już zasugerowano - makieta z kartonu. To daje wyobrażenie o proporcjach względem pomieszczenia.

Każdemu kto deliberuje nad różnicą pomiędzy led, lcd z ccfl, a konkretnie tą serią Sharpa polecam udać się do sklepu, ustawić obok siebie kilka wybranych telewizorów i porównać je z Aquos'em. Podświetlenie pełnoekranowe i poziom czerni nie mają konkurencji. W 99% telewizorków podświetlenie LED jest krawędziowe i to widać w bezpośrednim porównaniu.
        Do tego radzę spojrzeć właśnie na zużycie energii i pomacać Aqos'a po kilku godz. pracy - temperatura wokół telewizora nie wiele przewyższa temp. otoczenia. Jak to jest przy CCFL czy plazmie to szkoda pisać.

Wadą tych modeli są gabaryty (strasznie grube jak na LED) i dziwne, a czasami ospałe oprogramowanie - zmiana kanału to 2,5 sek (włączanie telewizora w trybie standardowym trwa 10 sekund!). Do softu Sharpa trzeba przywyknąć.

Mam model 32LE700E od 2 m-cy (poprzednio LG 32LC51, a wcześniej była plazma Panasonica ze śmieszną rozdzielczością) i jeśli chodzi o jakość obrazu oraz pobór energii to Sharp jest liderem.

Skomentuj

najlepszym wyjściem jest takie rozwiązanie jakie ja przyjąłem :P zamiast zastanawiać się nad tv kupiłem projektor multimedialny obraz rewelacja do tego wielkość obrazu sam sobie ustalasz mecze i filmy w połączeniu z systemem 5.1 rewelacja.

Skomentuj

konradzik88, i cały dzień muszą być rolety opuszczone żeby cokolwiek było widać, a lampa po 800zł i projektor to dopiero watów żre
            Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
            Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

a i tak tv trzeba miec bo nie bedziesz przeciez caly czas ogladal na projektorze
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

konradzik88: A ten Twój projektor ciągnie materiał 1080?

Skomentuj

Nawet jeśli to jakości nie można porównywać, zresztą wystarczy pójść do kina, wiele detali gubi się, obraz nie jest do końca ostry, kolory nie są aż tak żywe jak na telewizorze, ale to akurat nie przeszkadza. W kinie na Transformersach nie widziałem autobota znikającego za drzewem po wyjściu z basenu, w domu na 720p było to bardzo dobrze widoczne. Do tego w lubelskim cinema city głośniki graja na granicy możliwości z lekkim przesterem, więc wolę obejrzeć w domu, nawet jeśli sporo ciszej ze względu na sąsiadów.

Skomentuj

Wczoraj przyszła nowa kanapa. Ustawiłem ją i wziąłem metrówkę i mierze, i co wyszło, że nie wziąłem jednego aspektu pod uwagę, mianowicie jak się siedzi na wprost to między mną a tv jest 3,5 metra około ale po rozłożeniu kanapy i leżąc nie od ściany jest 2,5 około a co przy sygnale nie HD według tabel polecane jest 40 cali a nawet 37. Także 46 chyba za dużo będzie bo bardzo często leżę oglądając. Jeszcze zrobię te kartony ale to po weekendzie.

Skomentuj

sadze ze przy 5k mozesz zamowic prezentacje w domu, nie bedzeisz mosial z bezsensownych tabel korzystać jeno zobaczysz na własne oczy..

Skomentuj

Zamieszczone przez HeatheN
                        sadze ze przy 5k mozesz zamowic prezentacje w domu, nie bedzeisz mosial z bezsensownych tabel korzystać jeno zobaczysz na własne oczy..
                        Chyba w sklepie, gdzie telewizor jest przynajmniej 500zł droższy. W internetowym o normalnej (niskiej) cenie nie ma mowy.
                        kondrax, Przy 2,30 skłaniałbym się ku 37 calom, a że masz 2,5-2,5 metra to 40. Kup go na odległość, jakby co masz 10 dni na zwrot, ale pewnie będzie to najlepszy rozmiar. Xbox gratis

Skomentuj

HeatheN, nie będę w zwykłym sklepie przepłacał

A co myślicie o tej technologi Quattron czytałem, że to szkoda kasy na to.

Skomentuj

Na pewno RGBY jest lepsze i dotychczas stosowane w drogich urządzeniach dla profesjonalistów, chociaż niekoniecznie będzie to zauważalne, może przy porównaniu bezpośrednim. Można szaleć, ale za rogiem czeka już 3D, nie wiadomo kiedy to wejdzie na dobre w wydaniu bez dodatkowych okularów.
                            Najfajniejszą rzeczą w tych tv jest idealnie płaski front jak w LG SL9000, więc nie ma rogów, gdzie zbiera się kurz.

Skomentuj

Ze mną jest coś nie tak, ja nie widzę obrazu 3D z okularami tylko "pokolorowane" przez szkła obrazy, tak samo jak nie słyszę w stereo efektów że "coś" jest o góry czy na dole czyli żę porusza się przestrzennie , tylko lewo, prawo i pasmo częstotliwości.

Skomentuj

Profesjonalista, 2 przyczyny tego mogą być:
                                1. albo jesteś ślepi i głuchy co sugeruje pójście do lekarza ostatniego kontaktu
                                2. albo masz zepsuty telewizor 3D i głośniki z targowiska

Skomentuj

Nie mam takiego telewizora, chodzę do kina albo po marketach gdzie leżą takie google i odpowiednie TV - efekt taki sam nie tworzy mi się obraz przestrzenny tylko każde oko wdzi swój kolor co jest denerwujace. Słyszę bardzo dobrze do teraz odbieram pisk niektórych telewizorów z przetwornicy, charczenie CD playera czy innych źródeł cyfrowych podczas odsłuchu wysokich tonów.

Skomentuj

Podłączę się pod temat.
                                    Czy zakup plazmy 40-42" ma sens do 1000-1200zł? Nadaje się to do oglądania filmów puszczonych z lapa S96S (ze względu na wyjścia) czy raczej tylko jako ekran reklamowy na dworze?:)
                                    Odległość 3-4m od miejsca siedzącego..
                                    http://www.notebookcheck.pl/uploads/...a_prawa_41.jpg

http://allegro.pl/listing.php/showca...a%C5%BC&a_enum

Skomentuj

mam Aquosa 40le820, ogladam z okolo 1.9m do 2,1m i jest OK, nie meczy, nie trzeba szukac wzrokiem obiektow na ekranie

/edit/
                                      co za obciach, stary topic - jak juz napisalem to niech jest ;] lol....

Skomentuj

ja zakupilem LG 42pj250
                                        wg mnie nardzo fajna opcja ze wzgledu na stosunek cena, jakosc. Jedyne co mnie denerwuje to jego buczenie i strasznie mala ilosc wejsc/wyjsc(pj350 juz ma wiecej). A co do obrazu to biel jest strasznie jasna, nie moge tego skorygowac, poza tym jestem bardzo zadowolony.

Skomentuj

Zamieszczone przez tom3kk Zobacz posta
                                          stary topic
                                          Odświeżyłem go, bo myślę o zakupie czegoś większego a z kasą nie do końca jakbym chciał. Nie wiem po prostu czy jest sens kupowania czegoś takiego stąd pytanie do tych co podobne rzeczy mają.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X