Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

z tym forum jest tak

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

no tak... zaczęło się w liceum jak kumpel kupił okazyjnie tonsila na allegro... stwierdził, że trzeba do tego policzyć obudowę no i się zaczęło...
    zaglądałem na forum co jakiś czas i skończyłem jako student akustyki i drugi co do aktywności użytkownik... (chyba nałogowiec ze mnie)

Skomentuj

Dawno temu (a moze nie tak dawno) pewien gosciu o inicjalach D.K. znalazlazl w pewnej gazecie (o inicjalach P.E.) artykul o mocach akustycznych. Majac doswiadczenie sprzed kilku lat kiedy to zbudowal swoj pierwszy wzmacniacz 2x1,5W zrozumial na czym polega akustyka. Zbudowal wtedy swoje pierwsze kolumny na 6 glosnikach (2x30cm bas, 2x12cm srednie, 2x90mm kopulki i przypadkowa gotowa zwrotnica od JANBO). Trzeslo chalupa jak trzeba. Potem zaczela sie praca i wyplata poprzewracala w glowie zupelnie. Gosciu zaczal budowac rozne wzmacniacze i nauczyl sie liczyc litraz obodow na podstawie parametrow T-S. Pewnego razu szukajac czegos w necie trafil na strone akustyka.tk. I tak juz zostalo ze polubilem forum i zostalem wiernym jego uczestnikiem.Ta to juz chyba ze dwa lata jak patrze na niektore nicki
      Pozdro
      Dexter

Skomentuj

to nie jest to forum co kiedyś

Skomentuj

Zamieszczone przez Budzik
          to nie jest to forum co kiedyś
          Prawda :(

Skomentuj

no ja nie jestem moze az taki szmat czasu ale jest to 3 odslona forum jaka pamietam..
            pierwsze jakie pamietam nie bylo podzielone na zadne dzialy i pisalo sie tam o wszystkim....pamietam moje pierwsze bezsensowane pytania i niemile odpowiedzi. Teraz jest to prawie jak nalog.....nie da sie od tego uwolnic...

Skomentuj

Taa...mi sie wlasnie to o ktorym Blazej pisze podobalo najbardziej. Przynajmneij jakis poziom byl. A teraz :|

Skomentuj

tam zdobylem wszystkie podstawy w dzinie akustyki i potrochsze elektroniki...

teraz juz coraz trudniej zdobywac wiedze choc jeszcze tyle nie wiem i chcialbym sie dowiedziec

Skomentuj

Zamieszczone przez esh0
                  Taa...mi sie wlasnie to o ktorym Blazej pisze podobalo najbardziej. Przynajmneij jakis poziom byl. A teraz :|
                  Poziom się podniósł, ale artykuły na stropnie zostały te same - ciągle traktują o podstawach akustyki audio. Kiedyś można było wszystkiego, co potrzebne, dowiedzieć z artykułów - starczało jak na wymagania potencjalnego użytkownika, a dla niektórych, takich jak ja, wręcz było to za dużo, a dziś każdy zna na pamięć artykuły i nic więcej nie da się stamtąd wyciągnąć. Więc gdzie szukać głębszej wiedzy jak nie na forum? Większość użytkowników forum jest już o kilka konstrukcji dalej niż na początku, a to oznacza, że coraz większe są wymagania co do ilości wiedzy i doświadczenia - stąd więcej pytań, więcej odpowiedzi, więcej "życia" na forum, więcej popularności, a co za tym idzie - więcej "beginnerów", do których, jak by nie patrzeć, zaliczam się też ja :) Powstają większe różnice poziomów: doświadczony konstruktor musi odpowiedać na pytania w stylu "robię suba - który głośnik będzie lepszy: gdwk 11/100 czy ARN 312?" (trochę ironii nie zaszkodzi :PP). Ale przecież każdy zaczynał od zera. To nie znaczy, że poziom jest niższy - poziom jest właśnie wyższy, bo skoro więcej ludzi pojawia się na forum i zaczyna szukać wiedzy to świadczy to lepiej o poziomie tego forum. Gdybym tu nie trafił to dalej słuchałbym muzyki z beznadziejnego głośnika umieszczonego w plastikowym pudle w magnetofonie Panasonic i nie wiedziałbym, że niewielkim kosztem da się słuchać muzyki o niebo lepszej. Forum rośnie i trzeba się tym cieszyć. A doświadczonym konstruktorom trzeba życzyć cierpliwości dla beginnerów :)
                  PS: to w końcu który głośnik lepszy do tego suba? :)))

Skomentuj

a kto z was pamięta tą wersje stronki ?? chyba to forum najmilej wspominam :) mam zresztą całą baze z tamtego dnia :) robiłem mirror strony naprawde mnustwo ciekawych informacji tam jest.... ale jeszcze pamiętam starsze forum które chyba zgineło bezpowrotnie.....
                    Załączone pliki

Skomentuj

handicap, widzisz, to jest tak ze teraz nastala taka jakby 'fala' nowych osob, chcacych zaczac zabawe w diy audio. Niestety prowadzi to do tego ze forum jest 'przejmowane' przez osoby mlode stazem, nie zawsze posiadajace odpowiednia wiedze. Co z tego wychodzi? No nic innego jak to, ze forum obraca sie ciagle w tych samych tematach...po prostu jest taki natlok nowych osob, taki natlok ciagle powtarzanych tematow, ze nawet jezeli ktos da cos ciekawego, to po prostu ginie to w calej masie innych rzeczy. Nie zastanawialo Was kiedykolwiek, dlaczego 90% komentarzy do konstrukcji to sa opinie/pytania dotyczace wygladu/wykonczenia sprzetu? Dlaczego nikt nie pyta, o szczegoly techniczne (np. kolumny Lukasza, ze zmodyfikowanym chyba GDWK 9/80, nie bylo pytania dlaczego taka modyfikacja, co dala, czy nie mozna by bylo... itd).

Teraz tez smieszna sytuacja z STX'em. Wszyscy czekali na to jakby to mial byc jakis cud :| a teraz rzucili sie z zamowieniami jak hieny na padline (sorki ze tak mocno to ujalem :) ). Rozumiem kupic jeden, sprawdzic, ocenic. Ale ja tu slysze ze niektorzy chca od razu po 4 brac. Gdzie tu logika? Przeciez juz chocby Tesla bedzie ghrac lepiej od tych STX'owm a jest drozsza o raptem 15zl. Nie lepiej zrezygnowac z jednej imprezy i miec jakies w miare normalne grajki? No ale tak, jest tanio to trzeba brac...i cofac sie w diy-rozwoju.

Jak to powiedzial Budzik "To nie jest to forum co kiedys...".

Dobra rozpisalem sie troche (nie pierwszy raz :P ), jezeli komus chcialo sie to przeczytac to fajnie. Jezeli ktos nie zgadza sie z moim zdaniem - tym lepiej, kazdy ma prawo do wlasnego, ale tez do jego wyrazenia

Sound Wave, ile zajmuje cala zgrana stronka? :) Bo bym sobie poprzegladal raz jeszcze... :)

Skomentuj

Pamietam forum ktore pokazal Sound Wave. Wtedy wlasnie trafilem na ta strone, nie bylem jeszcze zarejestrowany (chyba), wchodzilem tylko zeby poczytac, dowiedziec sie czegos

Skomentuj

szczerze to strona z poziomem wypowiedzi i tematow stoi w miejscu... jak na glownej stronie sa artykuly z podstawami tak jest z wszystkim i na forum tez, coraz wiecej poczatkujacych a jeszcze wiecej laikow ktorzy chcieli by miec odrazu wszystko na tacy, nie ma zadnych interesujacych tematow o konkretnej wiedzy bardziej juz zaawansowanej z tematyki akustyki i elektroniki, i wychodzi na to ze trzeba sie albo samemu doksztalcac albo czytac inne fora, wszystkie tematy sa ciagle w kolko powtarzane... i chyba nic na to nie poradzimy... mam tylko nadzieje ze strona audiomanii bedzie sie lepiej rozwijała

ps. soundwave.. ile MB zajmuje cała baza starego forum?

heh esh0, widze ze masz takie same zdanie jak ja :|

Skomentuj

Sound Wave, wcześniej jeszcze nie było działu "opinie..."
                            Pamietam Yoshi przewidywał kiedyś moje niepowodzenie z tda 7250 HEHE,tam wreszcie poraz pierwszy<chyba> doszliśmy bez pomocy expertów tzn. drogą prób i błędów (sam zjarałem 3szt :) ), dlaczego tda 7294S wybucha w aplikacji avt 2153.
                            wiem ze pierwzse swoje pytanie zadałem na forum które było juz wówczas nieaktywne,na starej stronce,takie niebieskie tabele bodajrze.
                            Relacje na forum chyba się troszke pogorszyły,widocznie sa odwrotnieproporcjonalne do popularności!

Pamiętam pierwzsze pytanie:Czy przy dwuch głośnikach nalezy zwiększyc objetość obudowy dwa razy?? HiHi Zonk

A teraz Wy sie przyznajcie do pierwszego pytanka now

Skomentuj

ja juz nie pamietam mojego pierwszego pytania ale pamietam ze mnie ostro zbluzgali :) i od tego czasu sie zmobilizowalem i wiecej czytalem i czasami odpowiadalem na rozne tematy

to jeszcze byla stara wersja stronki ta szara na netlab chyba, gdzie po prawej stronie byly 3 suby igoda

Skomentuj

to forum jest jak narkotyk...

pierwsze co kupilem to arn150, a ostatnio rxv440 i za kazdym razem mowie sobie ze to juz ostatnia konstrukcja, nigdy nie dotrzymuje slowa :)

Skomentuj

co jak co ale jest kilka konstrukcji na forum ktore naprawde moga sie rownac ze sprzetem z wyzszej polki :]

Skomentuj

Pamietam forum ktore pokazal Sound Wave i zgadzam sie z nim ze tam bylo najlepiej, najlepszy klimat. Pierwszego swojego pytania nie pamietam ale pewnie bylo zenujace ;] no coz bylo to jakies dwa lata temu, milo wspominam tamte forum.
                                    Pozdrawiam

Skomentuj

może to niektórym wydawać się nieco radykalny pomysł, ale ja proponuje aby konstrukcje mogli oceniać tylko ludzie którzy już zgłosili swoje konstrukcje do oceny. zmniejszyłoby to liczbę postów, które zaśmiecją forum i wprowadziłby pewien ład i porządek. co wy na to?

Skomentuj

Ludzie!!! Teraz może być tylko lepiej ;-)

Skomentuj

js, moze forum potrzebuje pewnych zmian na niektorych stanowiskach? :) Powiem wprost, z moderatorow ostatnio udziela sie tylko Yoshi i bardzo zadko Dexter. Moze jakby dac paru osobom 'prawa' to doprowadzili by conieco do porzadku ;p

Skomentuj

Czaruję...
                                          X