Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

AWX (mx140) vs. konkurencja

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

AWX (mx140) vs. konkurencja

Stoję przed zamiarem kupna nowych głośników do stereo :) z wyższej półki niż moje ARN188 i SC10N.
    Budżet to 600zł

Czy zakupić AWX ?? Czy konkurencję ??

Trochę o konkurencji...

Alto II - W170 i DT94 - http://diyaudio.pl/showthread.php/15...MDK-W170S-dt94 które osobiście słuchałem i mi się spodobała przestrzeń jaką zaoferowały ;]

Jakie jeszcze głośniki możecie polecić do 600zł

Moze napisz jakiego brzmienia oczekujesz, to bedzie latwiej doradzic :)

Skomentuj

SEAS 27TBFC + GDN-18-140-8-AWX za głośniki wychodzi do 600zł
      marcinsywala.pl
      Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Dodatkowo napisz, czy to maja byc kolumny, czy moga byc np male monitorki ( malo basu ). Czy w tych 600zl ma byc juz zwrotnica. I czy jestes gotow zrobic monitory z firm inne niz visaton, tonsil oraz stx

Skomentuj

Ciężko mi opowiedzieć czego oczekuję. Wiem że przesiadka z ARN na inny głośnik zawsze będzie olbrzymim skokiem jakościowym. Najbardziej chodzi mi o scenę i przestrzeń.. niestety 14SK/PJ zrobiły ją ciut lepszą niż ARNy. Mając pokój wąski a długi nie mam też możliwości konkretnego rozstawienia kolumn.

Oczekiwania w skrócie są takie:
          - bardzo dobra scena
          - przestrzeń
          - by piosenki przyprawiały o dreszcze

Muzyka którą słucham na codzień to TRANCE :P ale to przy kompie na STXach a od święta zapodaję sobie płytki Hiromi Uehara, John Mayer, Dave Matthews, Wictor Wooten, Bliss (chillout) i inne oczywiście albo FLAC albo CDAudio... oraz kilka płytek testowych Dynaudio, Focal, Marantz....

Jeśli chodzi o podłogówka kontra monitor to bardziej obstawiam podłogówkę. Zwrotkę raczej osobno bym robił... chyba że będzie bardzo droga.... to wtedy pułap cenowy by się obniżył nieznacznie....

Zamieszczone przez hermes Zobacz posta
          SEAS 27TBFC + GDN-18-140-8-AWX za głośniki wychodzi do 600zł
          To nadal AWX tylko z inną kopułką... mi chodzi o konkurencję całościową.... czy jest coś innego w tych cenach od AWX, Visaton, SEAS

Skomentuj

Jeżeli budżet ma być napięty niczym sytuacja w Egipcie to mója propozycja : Dyton RS 180S-8 + Dyton DC28F-8 = 598,88 za komplet na dwie kolumny. Kopułki nie znam, więc jeżeli budżet jest elastyczny i podchodzimy bez nutki ryzyka to można wybrać coś popularniejszych i bardziej wypróbowanych głośników wysokotonowych seasa lub vify

Skomentuj

Nie podałeś metrażu więc trochę cieżko. Ze swojej strony mogę polecić mojego ulubionego Tonsila 13/50/9 http://allegro.pl/tonsil-oryginalny-...445724247.html połączyć z seasem 27TBFC- bas twardy, z wykopem, świetna średnica. Też na co dzień słucham trance, czasami rock i jak dla mnie jest miodzio :)

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                Dodatkowo napisz, czy to maja byc kolumny, czy moga byc np male monitorki ( malo basu ). Czy w tych 600zl ma byc juz zwrotnica. I czy jestes gotow zrobic monitory z firm inne niz visaton, tonsil oraz stx
                Już wiem co chcesz zaproponować :) Jeśli mogą być monitorki to midwoofer zapha jak najbardziej polecam !
                Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                Jeżeli budżet ma być napięty niczym sytuacja w Egipcie to mója propozycja : Dyton RS 180S-8 + Dyton DC28F-8 = 598,88 za komplet na dwie kolumny.
                Zanim pokazał się AWX byłem podobnym zestawem zainspirowany. Warto też spojrzeż na DA-175, może starczy na układ MTM:
                http://www.zaphaudio.com/BAMTM.html
                http://www.htguide.com/forum/showthread.php4?t=23231
                Na pewno ma to swoje spore plusy...

Skomentuj

Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta
                  Nie podałeś metrażu więc trochę cieżko.
                  Pokój dokładnie 14,688 m^2, kubatury 37,74816 m^3. wąski ale długi 5,44 x 2,70

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                  Dyton RS 180S-8 + Dyton DC28F-8 = 598,88 za komplet na dwie kolumny. Kopułki nie znam, więc jeżeli budżet jest elastyczny i podchodzimy bez nutki ryzyka to można wybrać coś popularniejszych i bardziej wypróbowanych głośników wysokotonowych seasa lub vify
                  Ciekawa alternatywa... ale czy ktoś taki zestaw słyszał ?? I czy jest do tego zwrotnica ??

Ze swojej strony mogę polecić mojego ulubionego Tonsila 13/50/9 http://allegro.pl/tonsil-oryginalny-...445724247.html połączyć z seasem 27TBFC- bas twardy, z wykopem, świetna średnica.
                  Tylko czy będzie zadowalająca mnie przestrzeń i scena czy to jest uwarunkowane pomieszczeniem.... które wygląda dokładnie tak...

Skomentuj

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
                    Tylko czy będzie zadowalająca mnie przestrzeń i scena czy to jest uwarunkowane pomieszczeniem.... które wygląda dokładnie tak...
                    A w którym miejscu chcesz je ustawić? Jeśli przy kompie, siedząc jednocześnie przy nim to nie będzie OK. Jeśli byś ustawił je zamiast tych dużych kolumn i siedział na łóżku, myślę że wtedy by Cię zadowoliły Warto pokombinować z ustawieniem, dużo to daje w odsłuchu

---------- Post dodany o 16:36 ---------- Poprzedni post o 16:27 ----------

Warto jeszcze byłoby się zastanowić nad tymi daytonami rs180 co proponowali koledzy. Mało kto na tym forum je miał, byłbyś prawie pionierem Na zachodzie chwalone. Jeśli wolisz pewnie to mój typ to Tonsil

Skomentuj

A w którym miejscu chcesz je ustawić? Jeśli przy kompie, siedząc jednocześnie przy nim to nie będzie OK. Jeśli byś ustawił je zamiast tych dużych kolumn i siedział na łóżku, myślę że wtedy by Cię zadowoliły
                      Chyba nie czytałeś pierwszego postu... skoro kolumny zamiast ARN188 to tylko i wyłącznie zamiast tych dużych :) do kompa mam 14SK/PJ i mi wystarcza :)

Warto pokombinować z ustawieniem, dużo to daje w odsłuchu
                      Co masz na myśli...skoro nie mam zbytnio jak ich inaczej rozstawić....

Skomentuj

Chyba nie czytałeś pierwszego postu... skoro kolumny zamiast ARN188 to tylko i wyłącznie zamiast tych dużych
                        Właśnie miałem się zapytać co to za duże kolumny Jeśli tak to śmiało możesz brać się za nie, mam monitorki na nich, stoją ode mnie jakieś 2m i na brak przestrzeni i basu nie narzekam

Skomentuj

Właśnie miałem się zapytać co to za duże kolumny
                          Nie mów że Tesli nie poznajesz w sygnaturce tez mam podpisane jakie posiadam kolumny

Co jeszcze oprócz Tonsila :) polecicie ;]

Nie na temat...
                          Postów: 777 trza coś wypić.... herbatkę bo na antybiotykach jadę....
                          Last edited by ploter; 15.02.2011, 15:59.

Skomentuj

Nie mów że Tesli nie poznajesz w sygnaturce tez mam podpisane jakie posiadam kolumny
                            szczerze to nie poznałem :blushing:
                            Co jeszcze oprócz Tonsila polecicie ;]
                            Musiałbyś zwiększyć budżet, to znalazło by się coś. Nadgiąć budżet to i na daytony co polecał dolphin by starczyło

Skomentuj

ploter a mojego posta z MTM czytałeś...?

Skomentuj

Tak :) i zastanawiam się nad nimi... tyle że nikt ich nie słyszał raczej.. a mnie najbardziej iryrtuje we mnie postrzeganie przestrzeni z głośników...

Dla mnie kolumny grają fajnie wtedy gdy kawałek puszczony spowoduje u mnie ciarki na plecach, oraz jeśli się zamknie oczy to można "wymacać" poszczególne instrumenty. Zastanawiam się czy to jest uzależnione od ustawienia, zwrotnicy czy może głośników ....
                                Do tej pory ciarki wywołały TRIANGLE Zays 3way - Średnie tony mnie wbiły w fotel...
                                http://i78.servimg.com/u/f78/11/18/43/84/triang13.jpg
                                Oraz własnie Visatony kolegi MDK... :) przestrzeń.
                                Niestety jestem bardzo ciekawy AWXów... i chyba na nich pozostanę.... tylko czy monitor będzie miał na tyle basu ..... gdzie skłaniam się ku podłogówce (ewentualnie podłogówka z przegrodą jesli MX140 ma na tyle basu - pamietajcie przesiadka z 4 x ARN188...)

Skomentuj

tyle że nikt ich nie słyszał raczej..
                                  Tu nie, ale na diyaudio.com daytony są bardzo cenione w stosunku cena/jakość.

Dla mnie kolumny grają fajnie wtedy gdy kawałek puszczony spowoduje u mnie ciarki na plecach, oraz jeśli się zamknie oczy to można "wymacać" poszczególne instrumenty. Zastanawiam się czy to jest uzależnione od ustawienia, zwrotnicy czy może głośników ....
                                  Ok, ale pytanie czy nie masz na to za mało funduszy... Nie wiadomo jak wysoko sobie postawiłeś poprzeczkę i czy do końca będziesz zadowolony. Wiadomo natomiast, że co byś nie złożył przez nas proponowanego, to i tak będzie duży przeskok z arnów na plus.

Niestety jestem bardzo ciekawy AWXów... i chyba na nich pozostanę.... tylko czy monitor będzie miał na tyle basu ..... gdzie skłaniam się ku podłogówce (ewentualnie podłogówka z przegrodą jesli MX140 ma na tyle basu - pamietajcie przesiadka z 4 x ARN188...)
                                  Nie będzie to miało tyle basu co 4xARN188... Jeśli masz miejsce (bo i tak robiac monitory jakies standy do tego pewnie dojda), to pokusiłbym się o TLkę... Wtedy mógłbyś zadowalającą ilość basu otrzymać.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                    Już wiem co chcesz zaproponować Jeśli mogą być monitorki to midwoofer zapha jak najbardziej polecam !
                                    Z checia bym zapha zaproponowal ale nigdzie w Europie sie go nie dostanie ;p
                                    Jesli maja to byc podlogowki to ja jestem za daytonem rs180 + 27tbfc/g. warto doplacic te 100 zl i miec zestaw na dlugie lata.

Skomentuj

Nie wiadomo jak wysoko sobie postawiłeś poprzeczkę i czy do końca będziesz zadowolony.
                                      Wysokiej poprzeczki sobie nie postawiłem... jeśli AWX zagra podobnie klasowo do W170S i DT94 to poprzeczke osiągnę ;]

Co do
                                      Ok, ale pytanie czy nie masz na to za mało funduszy...
                                      Funduszowa poprzeczka również jest normalna :) dlatego powstał temat

Co do 27tbfc/g boję się jej charakteru (metalowiec ) ponieważ DT94 jako polipropylenowa kopułka jest fajna ale za ostra... to samo z Accutonem... nie pamietam modelu ale to te kolumny również kopułka trochę ostrawa...

Skomentuj

Funduszowa poprzeczka również jest normalna dlatego powstał temat
                                        Zgadza sie, ale tez nie jest ona wygorowana. W170 nie powala jakoscia i przy tym tani nie jest. Duzo lepsze zestawy tu zaproponowanu juz

---------- Post dodany o 18:58 ---------- Poprzedni post o 18:52 ----------

Funduszowa poprzeczka również jest normalna dlatego powstał temat
                                        Zgadza sie, ale tez nie jest ona wygorowana. W170 nie powala jakoscia i przy tym tani nie jest. Duzo lepsze zestawy tu zaproponowanu juz

Skomentuj

Czaruję...
                                        X