Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wspólne zamówienie? PCB zasilacz symetryczny z dwoma transf.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wspólne zamówienie? PCB zasilacz symetryczny z dwoma transf.

Płytka zasilacza do połączenia dwóch transformatorów równolegle. Niedługo będę zamawiał dla siebie więc jak są chętni to mogę wziąć więcej.

wersja 1: (4x kondensator o średnicy 22,5mm)

wersja 2: (4x kondensator o średnicy 22,5mm lub 2x 30mm) - opcjonalnie bo będą trochę wystawać :)

Wymiary płytki 84x30mm, złącza ark300. Zamawiać będę z soldermaską niebieską, pocynowane, bez opisu.
    Według cennika z prototypy.com.pl
    - przy 10 sztukach - 13,50zł/sztuka
    - przy 20 sztukach - 12,30zł/sztuka
    - przy 30 sztukach - 11,70zł/sztuka

Jak ktoś zna firmę gdzie zrobią to taniej/lepiej to proszę o info :)

chcesz to dać do płytkarni? ja bym się wstydził, bardzo źle zaprojektowana płytka

Skomentuj

A co jest w niej złego? Możesz rozszerzyć myśl?

Skomentuj

Faktycznie fatalnie zaprojektowana, ja był bym chętny na 2-4sztuki... ale nie tak wyglądającej PCB.
        Od każdego mostka puść + i - na jeden szereg kondensatorów i wyjście na ARK z każdego mostka osobno.
        Na wyjściu (za kondziorami) najwyżej daj zworki ale na grubsze przewody ~1,5-2mm.

---------- Post dodany o 21:22 ---------- Poprzedni post o 21:19 ----------

Jeszcze jedno dla połączenia równoległego przydały by się jakieś rezy wyrównawcze. 0,1R 3-5W, chyba że masz idealnie parowane trafa :]

---------- Post dodany o 21:48 ---------- Poprzedni post o 21:22 ----------

Masę lejesz po wewnętrznych nóżkach kondziorów i łączysz na końcu przy ark (4złącza +/0/0-) oraz z środkowymi na wejściu.
        Dzięki temu można będzie użyć zasilacz jako zwyczajny na podwójnym mostku.

Po co jest R2 ?... dioda nie potrzebna, foliowe owszem.

Skomentuj

Jak by miały być rozdzielone to na wyjściu by musiało być +/0/- i +/0/- czyli 6 złącz. R2 po to żeby niepodłączony zasilacz tez się rozładował. Całość sporo powiększy płytkę, czy aby na pewno warto?

Skomentuj

Będzie więcej chętnych jak płytka zrobi się uniwersalna.
            Mozesz też zrobić np po dwa pady na jedną nóżkę kondensatora - dla najczęściej stosowanych rastrów.

Skomentuj

okropnie krzywa, mógłbyś chociaż uwzględnić prądy; ich kierunki i wartości,

tutaj dodatkowo z uwzględnieniem impedancji ścieżek, zasilacz trochę inny ale o ideę chodzi

płytkę robiłem bardzo dawno temu i też posiada swoje wady ale różnicę widać gołym okiem
              Last edited by flodins; 21.02.2011, 21:27.

Skomentuj

Pasuje? :)
                Last edited by damiani; 21.02.2011, 23:33.

Skomentuj

niezbyt, zdecydowanie za dużo zworek i ciągle krzywo

Skomentuj

Moja kobieta w marudzeniu to jest pikuś przy Was ;-)

Last edited by damiani; 22.02.2011, 00:31.

Skomentuj

też lipa, radzę trochę książek poczytać, poćwiczyć a nie tak na pałę brać się za "produkcję" no chyba ze nie masz co z kasa robić to ok

Skomentuj

może zamiast gadania pomógłbyś z projektem? Twój post nic nowego do tematu nie wniósł..

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                          może zamiast gadania pomógłbyś z projektem?
                          A co ma za ręke go złapać i myszka na ekranie w Eaglu prowadzic?
                          Troche samodzielnosci i myslenia nie zaszkodzi. Inaczej sie nie nauczy.

Skomentuj

Nie na temat...
                            Zamieszczone przez brencik Zobacz posta
                            Zamiast tylko mówić, że jest źle mógłby podpowiedzieć co jest źle i jak to zmienić...nikt nie mówi o tym, żeby zrobił za niego. No ale pewnie wg Ciebie projektowania płytek (jak i wszystkiego) można się nauczyć z książek...praktyka i doświadczenie nie mają tu znaczenia.
                            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Potrzebuję na PCB miejsce na kondensatory o śr. 35 mm. Mam duży zapas tego: http://allegro.pl/10000uf-40v-85-c-3...423147502.html

---------- Post dodany o 08:42 ---------- Poprzedni post o 08:37 ----------

A tak poza tym to ostatnia wersja to dramat, skierowanie kondensatorów polaryzacją w jedną stronę jest dużym ułatwieniem, bo trudniej wtedy o błąd. Tak jak jest teraz, na pewno komuś się pomyli i będzie JEB.

Proponuję się wzorować na tym
                              Wada tej płytki jak dla mnie to max średnica kondensatorów, która ma 30 mm.
                              Te właśnie płytki mam i działają dobrze (to te przy rafo ).
                              Last edited by mbar; 22.02.2011, 07:48.

Skomentuj

Ehh może to ci pomoże, ja zrobiłem to tak :

Skomentuj

Yoshi, mógłbyś mi odsprzedać 1 taką płytkę? Wejdą tam kondensatory 35 mm?
                                  Tam wchodzi taki mostek, czy mniejszy?

Skomentuj

Zamieszczone przez brencik Zobacz posta
                                    Skoro wg znających się w temacie autor źle zaprojektował pcb, może warto go chociaż nakierować ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                      Ehh może to ci pomoże, ja zrobiłem to tak :
                                      Yoshi_80 pytanie za 100 punktów co dają te 2 mostki ?

Jak macie 2 pary kondów to dajcie między nimi rezystory 0.22-0.33om a najlepiej cewki 0.5-1mH (sporo miejsca zajmują )
                                      Po co ?
                                      - po pierwsze będzie filtr, na tętnienie sieci oczywiście nie wiele poradzi ale skutecznie stłumi wszystkie śmieci o wyższych częstotliwościach. Dodatkowa rezystancja to i tak ułamek impedancji zasilacza która jest na poziomie kilku om.
                                      - po drugie jak odpowiednio połączycie masy kondensatorów to pozbędziecie się jednego ze źródeł zniekształceń :)

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
                                        Yoshi, mógłbyś mi odsprzedać 1 taką płytkę? Wejdą tam kondensatory 35 mm? Tam wchodzi taki mostek, czy mniejszy?

Mostek jest ciut inny, o równych odstępach miedzy nóżkami a ten ma jedną bardziej z boku. Kondensatory są max 30mm, ostatnio kupiłem przez pomyłkę 35mm i z wieelkim trudem ale wciśnałem takie byki , tylko że juz przerabiałem płytkę co nie było łatwe i fajne bo weszły naprawdę na styk :( .
                                        Jak będe w domu to zobaczę co mi zostało z tych płytek. Miałem ich więcej ale też już sporo wykorzystałem a też parę było niestety źle zrobionych co zauwazyłem dość późno po fakcie, tak to bym od razu reklamował.

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                        Yoshi_80 pytanie za 100 punktów co dają te 2 mostki ?

A skąd ja mam to wiedzieć :lol: . Rozwiazanie na dwóch mostkach wydaje mi się po prostu bardziej optymalne.

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                        Jak macie 2 pary kondów to dajcie między nimi rezystory 0.22-0.33om a najlepiej cewki 0.5-1mH (sporo miejsca zajmują ) Po co ? - po pierwsze będzie filtr, na tętnienie sieci oczywiście nie wiele poradzi ale skutecznie stłumi wszystkie śmieci o wyższych częstotliwościach. Dodatkowa rezystancja to i tak ułamek impedancji zasilacza która jest na poziomie kilku om.

Piszesz o fitlrze typu pi , fakt jest on sporo skuteczniejszy od typowego wyłącznie pojemnościowego ale jeżeli chodzi o audio poza wzmacniaczami lampowymi nigdzie nie widziałem takiego rozwiązania. Nie wiem czy cewka parę mH coś da, w lampiakach dają ogromne dławiki ale tam są małe prądy. Za to do tranzystorowych wielkie cewki odpadają bo rezystancja będzie za duża. Co do dodawania rezystorów to efekt będzie podoby, filtracja lepsza ale odbije się na wydolności prądowej.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X