Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wspólne zamówienie? PCB zasilacz symetryczny z dwoma transf.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
    Cytat Napisał raven1985 Zobacz post
    Yoshi_80 pytanie za 100 punktów co dają te 2 mostki ?

A skąd ja mam to wiedzieć . Rozwiazanie na dwóch mostkach wydaje mi się po prostu bardziej optymalne.
    Przecież to proste, przy dwóch mostkach nie płynie prąd stały przez uzwojenia w przypadku, gdy obciążenia gałęzi V+ i V- są różne.
    Np. audiofilski gramofon ze skrzywioną igłą daje takie przesunięcie DC

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
      Przecież to proste, przy dwóch mostkach nie płynie prąd stały przez uzwojenia w przypadku, gdy obciążenia gałęzi V+ i V- są różne.
      Odp za 100 punktów :) Niewielka różnica w obciążeniu dc uzwojeń, rdzeń trafa się nasyca i buczy przy 2 mostkach można się tego pozbyć. Ale nic więcej to nie daje :)

---------- Post dodany o 14:43 ---------- Poprzedni post o 13:54 ----------

Piszesz o fitlrze typu pi , fakt jest on sporo skuteczniejszy od typowego wyłącznie pojemnościowego ale jeżeli chodzi o audio poza wzmacniaczami lampowymi nigdzie nie widziałem takiego rozwiązania. Nie wiem czy cewka parę mH coś da, w lampiakach dają ogromne dławiki ale tam są małe prądy. Za to do tranzystorowych wielkie cewki odpadają bo rezystancja będzie za duża. Co do dodawania rezystorów to efekt będzie podoby, filtracja lepsza ale odbije się na wydolności prądowej.
      Filtr to przy okazji. Dzięki tym rezystorom można oddzielić prądy zasilania od prądów płynących do głośnika i zapobiec powstawaniu zniekształceń inter modulacyjnym. Rezystancja 0.22 przy całkowitej impedancji zasilacza 2-3om jest bez znaczenia.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
        Ale nic więcej to nie daje
        no i większy spadek napięcia bo przewodzą 4 a nie 2 diody na raz a to już zaliczane na minus

bardzo mi się podoba płytka którą przedstawił yoshi (:

Skomentuj

Yoshi jak ma się Twoja płytka do łączenia równoległego transformatorów? Nie powinno się ich łączyć za mostkami prostowniczymi? Bo na Twojej płytce widzę tylko wejście na dwa uzwojenia pojedyncze.

Skomentuj

Zamieszczone przez flodins Zobacz posta
            no i większy spadek napięcia bo przewodzą 4 a nie 2 diody na raz a to już zaliczane na minus
            No właśnie na tym mi zależy w kolejnym projekcie -- zbić nieco napięcia, więc dla mnie to plus :)

Zamieszczone przez damiani Zobacz posta
            Yoshi jak ma się Twoja płytka do łączenia równoległego transformatorów? Nie powinno się ich łączyć za mostkami prostowniczymi? Bo na Twojej płytce widzę tylko wejście na dwa uzwojenia pojedyncze.
            I tak ma być, dwa uzwojenia -- skąd nagle pomysł na łączenie równoległe traf?

---------- Post dodany o 20:28 ---------- Poprzedni post o 20:27 ----------

Mostek jest ciut inny, o równych odstępach miedzy nóżkami a ten ma jedną bardziej z boku.
            To mu się naprostuje tę nóżkę bardziej

Skomentuj

Tytuł tematu:
              Wspólne zamówienie? PCB zasilacz symetryczny z dwoma transf.
              Dwa transformatory połączone równolegle

Skomentuj

mbar przejrzałem zapasy i znajdzie się płytka nawet z tych ładnie wykonanych. W kilku niestety kopnięte mam albo solder maskę (pół biedy) albo otwory (to już gorzej). Ale tak jak pisałem, kondensatory 35 mm nie były do niej przewidziane.

damiani nie widzę sensu łączenia traf równolegle. Jedno 2x mocniejsze wyjdzie taniej. Nawet jak ktoś by się uparł na dwa trafa to lepiej zrobić układ dual mono niż układ wspólnego zasilacza z połączonymi równolegle trafami. Moją płytkę wrzuciłem dla przykładu jak powinno się w prosty sposób robić takie płytki. Twoje mają jakiś galimatias ścieżek.

Jakbym chciał zrobić koniecznie połączenie równoległe to bym wziął dwie moje płytki i zrobił kanapkę zwracając je spodami do siebie. Na śrubach łączących PCB poprzez metalowe dystanse można przeprowadzić połączenie galwaniczne płytek, tylko trzeba by zaprojektować uprzednio na nie miejsce. Jedyna sprawa to pamiętać, żeby jedną płytkę zmontować w lustrzanym odbiciu czyli zamienić plusy z minusami na mostkach i kondensatorach. Jeżeli wyobraźnia nie płata mi figli to taki układ powinien się sprawdzić .

Skomentuj

Mimo wszystko poproszę sztukę, najlepiej z tych lepszych, ewentualnie z kopniętą soldermaską :)
                  Daj mi na PW dane do wpłaty.

Skomentuj

Se dziurki nawierciłem i jest git :)

Skomentuj

Fatalnie to wygląda...

Skomentuj

Kogo to obchodzi, skoro będzie w obudowie?
                        Wygląda lepiej, niż na pająka :)

Skomentuj

Trzeba było się zaopatrzyć w takie kody i by płytka była nie potrzebna :)
                          http://allegro.pl/4700uf-100v-222210...2.html#gallery
                          w sumie okazja :)

Skomentuj

E tam, e tam :)

Skomentuj

csbiczek, ta ładniejsza?

Skomentuj

csbiczek, ta ładniejsza?
                                tak, tylko gdzie tam miejsce na małe pojemności rzędu 100nF i mostek lub diody? Lekki absurd robić pcb pod zasilacz a nie umieścić na nim połowy elementów

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek Zobacz posta
                                  gdzie tam miejsce na małe pojemności rzędu 100nF
                                  Od spodu.
                                  Zresztą 100nF w tym miejscu są do niczego nie potrzebne.

pcb pod zasilacz a nie umieścić na nim połowy elementów
                                  Fakt, mostek by się przydał. Ale zawsze można uznać, że trzeba go wsadzić na radiator :)

Skomentuj

Taka plytke to kazdy moze zrobic "na kolanie", nie tzreba zbiorowych zamowien, zreszta kazdy robi pod swoj potzreby, wymiary elemntów, oreintacja przestzrenna płytki, wymiary, dopasowania do obudowy i masy wielu innych czynnikow.

Skomentuj

Fakt, mostek by się przydał. Ale zawsze można uznać, że trzeba go wsadzić na radiator
                                      Nie wiem co Ty chcesz pod to podłączyć żeby mostek musiał być na wielkim radiatorze:)
                                      Od spodu.
                                      To po co pcb skoro elementy są lutowane gdzie popadnie Gdzieś prędzej Yoshi pokazywał swoje pcb, tam było wszystko cacy i tak powinny wyglądać pcb zasilacza...

Skomentuj

Przecież mam to PCB od niego
                                        tak powinny wyglądać pcb zasilacza
                                        Yep.

Skomentuj

Przecież mam to PCB od niego
                                          Chodziło mi o to wyżek, a nie zauważyłem bo Twoje wielkie nichicony zakryły pół pcb:P

Skomentuj

Czaruję...
                                          X