Podczepie się trochę pod temat żeby nie brudzić na forum nowymi tematami, potrzebuje wzmacniacza 150-200W 8R. Chciałbym zrobić go sam, jednak potrzebny mi projekt do którego byłaby płytka i jakaś wiedza na forum:-) Macie jakieś propozycje? Mam lm'a 4870, ale to będzie za mało około 120W w mostku.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Czas na SUBWOOFER - kila pytań celem nakierowania/
Collapse
X
-
A więc tak:
- obudowa przewidziana na 72L brutto (co powinno dać około 70L netto) strojenie 35Hz BR fi10/19,5
I małe pytanie - bo się już zakręciłem - pojemność brutoo/netto. Jak to rozumieć.?
WinISD wylicza nam obudowę netto czyli prostopadłościan bez niczego. Teraz dochodzi głośnik z koszem - więc należy odjąć objętość kosza.
Potem dochodzi BR i też należy odjąć objętość walca jakim jest BR, no i oczywiście poodejmować objętości wzmocnień. Wynik ten da nam objętość netto obudowy powinien być zbliżony do tego co wyliczył WinISD. Objętość obudowy brutto = to co wyliczył WinISD + dodatkowe elementy które wprowadzają dodatkową objętość.
Rozumiem że projektując obudowę musi ona być większa o te dodatkowe litry z dołożonych elementów od tego co podał WinISD?
Przepraszam że tak zawile, ale sam się już zakręciłem.
Skomentuj
-
Brutto to objetosc gotowego suba, netto to powietrza wewnatrz.
WinISD nie wylicza, nie sugeruj sie tym co wyskakuje od razu po wpisaniu parametrów głośnika, sam musisz dobrać objętosc i strojenie patrzac na przebieg charakterystyki. Podana tam objetosc to netto czyli wlasnie bez niczego, objętość powietrza. Projektując obudowę najpierw myślisz jakie wzmocnienia zrobić, liczysz ich objętosć, dodajesz objętość tunelu BR i kosza glosnika (tu raczej na oko) i dodajesz do objętości netto i masz objętość wewnetrzna prostopadloscianu, obkladasz go plytami (polecam na kartce) i masz obudowę, nie musisz w ogole liczyc objetości ścianek.
PS. plyta 40x40cm o grubości 18mm ma objętość 2,88l a Ty chcialeś przyjąć 2l nacalą obudowe :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Tanner Zobacz postaPS. plyta 40x40cm o grubości 18mm ma objętość 2,88l a Ty chcialeś przyjąć 2l nacalą obudowe
Ale ogólnie o to mi właśnie chodziło, że WinISD pokazuje objętość powietrza netto.
Do tej objętości dodajemy:
- objętość BR - dla fi10cm i dł19,5 to jakieś ok 1,53L
- objętość głośnika - dla 30/120/1 to ok 2,0L - 2,5L
- objętość zastosowanych wzmocnień
Po zsumowaniu tego mamy objętość powietrza netto powiększoną o elementy które tę objętość mogły by zmniejszyć (gdybyśmy ich nie dodali)
I teraz, dodając:
- objętość płyt wykorzystanych do budowy (zależnie od rozmiaru i grubości)
Mamy wynik w postaci objętości obudowy brutto, czyli mierzonej po wymiarach zewnętrznych, ze wszystkim co w środku.
Oczywiście w założeniach moich pomijam wzmacniacz, gdyż planuję dla niego zupełnie osobną komorę.
Relacje z budowy zamieszczę najprawdopodobniej w innym wątku, w odpowiednim dziale. Dziękuję za wszystkie wskazówki.
Skomentuj
-
Zgadza sie wszystko :)
Z ta plyta 40x40 chodzilo mi o to, że we wcześniejszym poście napisałeś, że 70 netto to jakies 72 brutto czyli dodałeś 2 litry na obudowe i wzmocniania. Niby scianki nie grube bo co to jest 18mm itd ale jak juz sam widzisz, taki sub ma objetosc brutto wiekszą o jakies 15 litrow niz netto
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kristover Zobacz postaTeraz dochodzi głośnik z koszem - więc należy odjąć objętość kosza.
duzo wiecej zajmuje magnes oraz stozek membrany
Zamieszczone przez kristover Zobacz postaPotem dochodzi BR i też należy odjąć objętość walca jakim jest BR
Skomentuj
Skomentuj