Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czas na wybór wakacji!

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ja w tym roku wybieram się nad polskie morze... No szczerze się Wam przyznam, że im bliżej wyjazdu (wyjeżdżam 30 lipca) tym coraz bardziej absurdalny wydaje mi się ten pomysł - chodzi głównie o pogodę, która póki co nie napawa optymizmem :P Z drugiej strony traktuję to jako niezbędną w tym momencie odskocznię od codzienności więc nawet w przypadku "podpsowatej" pogody - zakładam, że powinno być OK. Jakoś nie mam specjalnie ciśnienia na leżenie plackiem na słońcu

Skomentuj

Mnie nad morze zaprasza znajomy (marynarz) na popływanie jakąś żaglówką. Powiedział, że obecna pogoda jest idealna, tyko się weźmie więcej trunków rozgrzewających .

Skomentuj

Hah :) Ja miałem zaplanowany dłuższy weekend w Jaworznie, nad jeziorem Sosina, domki itd zarezerwowane - ale dzwoniłem dziś odwołać, bo pogoda dała popalić, ale za to co weekend zaplanowałem sobie jakieś atrakcje, na przyszły szykuje się park linowy, ścianka wspinaczkowa a w niedziele wypad o ile pogoda pozwoli do Ogrodzieńca lub Ojcowa :)

Skomentuj

Ogrodzieniec - całkiem ciekawy zamek - polecam odwiedzić. Ja byłem w zeszłym roku i odniosłem bardzo pozytywne wrażenie - może dlatego, że akurat jakaś impreza była na zamku (chyba, że tam jest tak co weekend?) i były tam porozkładane stragany z pamiątkami i żarciem z grilla, grała muzyka folkowa i ogólnie fajny klimat się stworzył, który skojarzył mi się z "życiem zamkowym" - choć pewnie te kilkaset lat temu zupełnie inaczej to wyglądało :) W Ogrodzieńcu można też wejść na wieżę, z której rozpościera się widok na okolicę. Jedyne co mi się tam nie podobało to swego rodzaju sterylność miejsca - wolę ruiny "żyjące własnym życiem". Ale generalnie miejsce godne polecenia do odwiedzenia w słoneczną niedzielę

Ojców to już większa wycieczka bo można zarówno pospacerować po okolicy (polecam bo okolica miła dla oka - jak przystało na tereny z dużym nagromadzeniem skały wapiennej ) jak i pozwiedzać kilka ciekawych obiektów architektury zamierzchłej - chodzi tutaj zarówno o zamki i warownie jak i o mniejsze zabudowy typu kościółek, młyn czy stara chałupina, które jednak trzymają klimat na odpowiednim poziomie. Warto wybrać się rankiem uprzednio zaplanowawszy wycieczkę.

W tym co napisałem powyżej może nie być nawet odrobiny obiektywizmu bo jeśli chodzi o ruiny średniowiecznych zamków i stare drewniane kościółki to jest to perełka w moich planowaniach spędzania dni weekendowych. Stare opuszczone fabryki też są niczego sobie :cool:

Skomentuj

Właśnie do Ojcowa się wybiorę chyba na rowerkach - mam 40km w jedną stronę, wcale nie tak daleko, aż wstyd się przyznać, ze byłem tylko na wycieczce ze szkoły jakieś 14lat temu :P

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
              Właśnie do Ojcowa się wybiorę chyba na rowerkach - mam 40km w jedną stronę, wcale nie tak daleko, aż wstyd się przyznać, ze byłem tylko na wycieczce ze szkoły jakieś 14lat temu :P

Ciiiiiiiiiiiiii:):):) Ja to nie wiem jak Wawel od środka wygląda:):):)

Skomentuj

Zamieszczone przez awaria Zobacz posta
                Ciiiiiiiiiiiiii Ja to nie wiem jak Wawel od środka wygląda
                Pocieszę Cię, ja też xD

Skomentuj

No to ładnie...
                  Ojców, Skała i wszystkie dolinki podkrakowskie polecam zwiedzić rowerem, ewentualnie pieszo tyle że nie ma takiej zabawy :)

Skomentuj

Hmm albo żeby się tak nie męczyć, to wrzucę rowery na dach - bo mam relingi dachowe na drabinę przygotowane. Bo po samym ojcowie i skale jest gdzie jeździć :)

Skomentuj

Jadąc do i po ojcowie nie ma się praktycznie gdzie zmęczyć :P w dolinkach prędzej - no i tam to już tylko i wyłącznie rower górski :)

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
                        Ojców to już większa wycieczka bo można zarówno pospacerować po okolicy (polecam bo okolica miła dla oka - jak przystało na tereny z dużym nagromadzeniem skały wapiennej )
                        To ja jeszcze polecę Dolinę Będkowską wraz z okolicą. Zwiedziłem dużą część na moto (po szlakach rowerowych, bo innej drogi nie było )

Poniżej, całkiem fajna mapka:
                        Będkowice.jpg
                        marcinsywala.pl
                        Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Szwecja - rejs promem Stena Line. Zwiedzanie huty szkła i farmy reniferów.

Skomentuj

Nie zakladam nowego tematu ale czy sa tu jacys podroznicy w pelnym tego slowa znaczeniu? Podroze z plecakiem w nieznane?

Skomentuj

Na motocyklu w nieznane jak najbardziej tak
                              marcinsywala.pl
                              Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Chodzi o wieksze egzotyki :P jakby ktos chcial sie zabrac do sawadoru/hondurasu/gwatemali to zapraszam :₩

Skomentuj

Czaruję...
                                X