Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projektor i jego rozdzielczosc wyswietlania obrazu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Projektor i jego rozdzielczosc wyswietlania obrazu

Witam wszystkich!
    Planuje zakup projektora. Mam lcd 42" i myslalem ze to mi wystarczy. lecz ostatnio bylem u znajomych i szczena mi opadla ogladajac mecz na ekranie wielkosci sciany 3m x2m. Przegladalem projektory roznych firm i jedna rzecz mnie zastanawia. Otoz w kazdym projektorze (tu konkretnir chodzi mi o Benq ms510) jest cos takiego jak rozdzielczosc podstawowa tu 800*600 i w tej kategori ten projektor jest sklasyfikowany. Ale ten sam projektor ma rozdzielczosci dopuszczale tzn od 600*480 do 1600*1200.
    O co w tym chodzi?
    Zeby sie cos wiecej dowiedziec zadzwonilem do producenta i tam uslyszalem ze ten projektor wyswietla do rozdzielczosci 1600*1200 i ze matryca obsluguje ta rozdzielczosc, pod warunkiem ze zostanie podany sygnal w tej ze rozdzielczosci.
    To skoro tak jest czemu ten projektor zostal sklasyfikowany jako urzadzenie wyswietlajacy obraz w roadzielczosci SVGA a nie cociaz by HD ready.
    Chwyt marketingowy czy co i komu wierzyc? Moze macie jakies doswiadczenia lub wiecie cos wiecej?

Witaj,

Nie spodziewają się że będziesz mógł oglądać filmy w tak dużej rozdzielczości :) Lecz jeżeli chcesz kupić tani projektor do oglądania filmów i grania w gry to jest to dobry wybór. Projektor ten pozwala na oglądanie filmów w jakości DVD. Jeżeli nie miałeś do czynienia z projektorami to będziesz zadowolony z zakupu. Pamiętaj że duża rolę w wielkości obrazu odgrywa odległość projektora od ekranu. Jego współczynnik projekcji wynosi 50"@2m, czyli z odległości 2m uzyskujemy obraz o przekątnej 125 cm. Warto tez zakupić ekran - nawet podstawowy, najtańszy model będzie lepiej wyświetlał obraz niż na ścianie :)

---
    - Sent from my iPad using Tapatalk

Skomentuj

Musisz rozważyć dwie sprawy:

1. Odległość miejsca siedzenia od ekranu. Siedząc blisko, a chcąc uzyskać obraz 2x3m (bardzo duży wg mnie) musisz mieć rozdzielczość min. HD inaczej jakośc będzie mizerna.
      Zobacz ile masz koncertów i filmów nie w HD i zastanów się czy chcesz je obejrzeż w marnej jakość..

2. Ten projektor moim zdaniem nie nadaje się do do mowych warunków ponieważ jest to projektor tzw. biznesowy do prezentacji w salach konferencyjnych itp. Powinienej rozważyć zakup projektora do kina domowego, wtedy będziesz naprawde zadowolony.

Moja rada: Projektor do kina, nim. full HD to jes w miarę przyszłościowy wybór.

Skomentuj

Ale cena projektora do kina domowego nie wynosi ok. 1500 zł. Najrozsądniejszym wyborem, jeżeli mówimy o projektorze do kina domowego byłby projektor Optoma HD67 który kosztuje w granicach 2500 zł. Tutaj już możemy mówić o dobrej jakości obrazie. Ale należy też pamiętać że zakup projektora to nie wszystko, dochodzi do tego ekran i długi kabel HDMI. Nie wiem ile wynosi budżet kolegi, znając go można by było polecić coś wartego zainteresowania. Czy to ma tez być projektor który wyświetla również obraz 3D? W takim przypadku polecam Acera H5360BD, który kosztuje ok. 2 200 zł. Wybór jest duży, trzeba było też wiedzieć czy widzisz tzw. efekt tęczy na wyświetlanym obrazie. Dobrze było by tez wiedzieć czego oczekujesz od obrazu? Na jakim projektorze widziałeś mecz? Wtedy tez będzie można powiedzieć czy będzie gorzej czy lepiej.

---

Skomentuj

Zamieszczone przez Karol82 Zobacz posta
          Ale cena projektora do kina domowego nie wynosi ok. 1500 zł
          No zgodzę się, cena idzie w górę w przypadku sprzętu domowego.
          Jeśli już ma być coś tańszego to proponuje zwrócic uwage równiez na kontrast i poziom hałasu (często nie brany pod uwagę a wg mnie to bardzo ważny parametr w szczególności jeśli ktoś zamierza kupić projektor biznesowy).

Skomentuj

Dokładnie chodzi mi o ten projektor benQ ms510
            jak jest napisane kontrast 4000:1 a jasność to 2700 lumenów Chałas na poziomie 27 db czyli ok. Obraz jaki chce uzyskać to mniej więcej 200x150 cm czyli jakieś około 105 cali.
            Obraz będzie uzyskany z odległości około 3,6m. Da się taki obraz uzyskać bo jest wbudwany zoom ręczny. Ale jak jest z tymi rozdzielczościami?
            Wyraźnie jest napisane rożdzielczość podstawowa i rozdzielczość dopuszczlna. O co w tym chodzi?
            Jutro jeszce raz zadzwonie gdzieś w polskę może się czegoś dowiem....

Skomentuj

Za dobrze się nie znam na projektorach, ale z tego co mi wiadomo w kwestii rozdziałki to po prostu wyższe rozdzielczości niż natywna są kompensowane do niej, czyli projektor może przyjąć sygnał w roz. max. np. 1600x1200 ale i tak prze konwertuje ją na swoją WYŚWIETLANĄ, czyli dalej masz obraz 800x600.

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
              Jeśli już ma być coś tańszego to proponuje zwrócic uwage równiez na kontrast i poziom hałasu (często nie brany pod uwagę a wg mnie to bardzo ważny parametr
              Ja uważam że najważniejszy parametr to chyba jednak żywotność samej żarówy (bo te później kosztują, o cho cho...)

PS taka rada ode mnie, jeśli masz taką możliwość to sprawdź sobie najpierw jak się gra w gry na projektorze, bo moim zdaniem to nie jest aż taka rewelacja; jako monitor (np. surfowanie po necie) tez mi się znudziło, znacznie lepiej się robi to na monitorze przy biurku; filmy - o no i tu wszystko się odwraca, gdyż ogladanie filmów na projektorze (ponad 100") to już jest "total wypas" i przede wszystkim mega klimat (zaciemniony pokój i do tego super dźwięk) a 3D (zwykłe anaglify) to... brak słów po prostu - siadasz 2-3metry przed 120" obrazem (zakres pola widzenia) zakładasz okulary i niemal że dosłownie - "jesteś tam"!
              Ale ja mam tylko (albo aż ) projektor DIY więc nie za bardzo ma się to do tych sklepowych za 2"koła".

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                żywotność samej żarówy
                Dlatego się kupuje projektory ledowe za 2 tysie, żywotność diod - 20 tyś godzin.

Skomentuj

Nie na temat...
                  Ale ja mam tylko (albo aż ) projektor DIY więc nie za bardzo ma się to do tych sklepowych za 2"koła".
                  no to teraz czekam na temat w "gotowych..."
                  i nie zapomne, ze miales go zalozyc
                  Last edited by lklukasz; 19.08.2011, 07:10.
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Testowalem u siebie niedawno taki projektor http://www.projectorcentral.com/Acer-PD112.htm Poniewaz sam rozwazalem zakup taniego projektora to trzeba bylo cos przetestowac. Jest to juz nie produkowany model i jego parametry nieco odstaja od tych obecnie najtanszych projektorow. Wiec jak wyglada obraz z projektora o podanych parametrach? Wiec moim zdaniem wyglada slabo. Rozdzielczosc jest tak mizerna, ze z odleglosci 2-3 metrow widac wielkie piksele. Probowalem ogladac na tym film fullHD i efekt byl marny, nie bylo widac roznicy miedzy HD, a DVD. Kontrast jako tako jeszcze mozna bylo zaakceptowac, czern slabiutka, ale na upartego znosne. Najbardziej dokuczliwy byl halas tego projektora. Po prostu nie wyobrazam sobie ogladania filmu z takim szumem za glowa.
                    Ta krotka przygoda poki co ostudzila moj zapal do zakupu taniego projektora. W tym temacie trzeba jednak troszke zainwestowac aby cieszyc sie dobrym obrazem.

Moze jeszcze dodam, ze projektor byl prawie nowy i mial jedynie okolo 40 godzin pracy.

Skomentuj

Pewnie typu matryca + rzutnik :P Fajna sprawa i na pewno tanio, ale nigdy tego nie robiłem więc nie wiem jaka jakość.

Nie projektory ledowy a raczej taka hybryda czerwony led + niebieska dioda laserowa, jak np. casio a130, a140, a150 ale cena też ogromna nawet : /

Skomentuj

Niestety, taka prawda im drożej tym lepiej. Granicą cenową za którą można kupić już dosyć dobry projektor to ok. 2.500 zł. Z racji mojej pracy, miałem okazję testować naprawdę sporą ilość projektorów. Moim zdaniem nawet największy TV nie dorówna dobremu projektorowi. O grach nie wspominając. Ludzie nie są przyzwyczajeni do takich rozwiązań w domu. Mają w pamięci bardzo drogie i marnej jakości projektory sprzed paru lat lub złe doświadczenia z bardzo tanimi projektorami.

Ta technologia dopiero się rozwija. We wrześniu jadę na targi IFA w Berlinie. Tam dopiero można zobaczyć najnowsze cuda techniki.

Z zakupem projektora jest jak z zakupem kolumn. Trzeba samemu sprawdzić czy taki obraz komuś odpowiada.

---

Skomentuj

ale z tego co mi wiadomo w kwestii rozdziałki to po prostu wyższe rozdzielczości niż natywna są kompensowane do niej, czyli projektor może przyjąć sygnał w roz. max. np. 1600x1200 ale i tak prze konwertuje ją na swoją WYŚWIETLANĄ, czyli dalej masz obraz 800x600.
                          dokładnie tak

---------- Post dodany o 08:25 ---------- Poprzedni post o 08:16 ----------

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                          Rozdzielczosc jest tak mizerna, ze z odleglosci 2-3 metrow widac wielkie piksele.
                          Dokładnie tak, rozciąganie przekątnej tylko pogarsza jakość obrazu, stąd pisałem żę jeśli kolega chce mieć 3 metry w podstawie to sprzęt minimum Full HD.

Najbardziej dokuczliwy byl halas tego projektora
                          Napisałem o tym wcześniej też, to jeden z podstawowych prarametrów który musimy rozważyć przy zakupie sprzętu do domu, w szczególności do filmów, koncerty ujdą w tłoku. Przy wieczornym oglądaniu, hałas jest nie do zniesienia. Moim zdaniem max to 26db.

czern slabiutka,
                          Dlatego kontrast jest bardzo ważny.

Słaby projektor (a w szczególności biznesowy) odradzam do domu poza dużym ekranem żadnych korzyści..

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                            no to teraz czekam na temat w "gotowych..." i nie zapomne, ze miales go zalozyc
                            Po pierwsze to nie ma takiego działu na DIY żeby umieścić owy temat :razz:
                            A po drugie to w sumie go jeszcze nie skończyłem choć można już oglądać na nim to nie znaczy że nadaję się do "gotowych" (ciągle daje jakieś przeróbki a i nastąpiły pewne komplikacje...)
                            Można by rzec że troszkę już się ogarnąłem z tematem Projektora DIY, więc mogę posłużyć radami

Jeśli Łukaszu chcesz/cie to mogę założyć temat "w trakcie budowy" ?

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                            Pewnie typu matryca + rzutnik :P Fajna sprawa i na pewno tanio, ale nigdy tego nie robiłem więc nie wiem jaka jakość.
                            No w pewnym sensie można tak to nazwać. Jakość min. WIĘCEJ niż zadowalająca, biorąc pod uwagę koszta

Zamieszczone przez wojak737 Zobacz posta
                            Dlatego się kupuje projektory ledowe za 2 tysie, żywotność diod - 20 tyś godzin.
                            No tak tylko to też trzeba wiedzieć jaki, bo takiego Acera K11 bym chyba jednak nie kupił (za mały obraz rzuca....)

alexrac

Kiedyś miałem chęć wziąć takiego jakże taniego Acera...:
                            http://www.arest.pl/produkt/Projekto...-30-dB-2-2-kg/
                            http://www.youtube.com/watch?v=EmaST9c9B6c
                            Ale niech obeznani w projektorach koledzy się wypowiedzą na ten temat...
                            (parametry wydaje się mieć dość dobre)

---------- Post dodany o 11:27 ---------- Poprzedni post o 11:02 ----------

Aha i tu jeszcze może wrzucę kalkulator Acera (można sobie sprawdzić jak daleko musi znajdować się projektor by osiągnąć upragnionej wielkości obraz, oraz jak "dużo" daje wbudowany zoom.
                            http://www.acer-euro.com/pjcalculator/
                            Last edited by ir0nhide; 19.08.2011, 10:36.

Skomentuj

ile glupot tu w temacie czytam to mnie glowa boli i w polowie przestalem
                              posiadam od ponad roku ACER X110. Nie wiem jaki obraz dla was jesy idealny ale chyba slepy jestem. Ogladam obraz na scianie bialej o wielkosci 163'' (projektor okolo 4m od projektowanego obrazu) mierzone miarka. ZADNEGO piksela nie widze stojac na 10cm od sciany, wiec nie wiem o co wam chodzi? Czern jest bardzo soczysta kontrast 4000:1. Do filmow, ps3 i 3D movie poprostu idelany. Co wam z full hd jesli nie podacie sygnalu? roznica w warunkach domowych pratycznie niezauwazalna a przynajmniej nie w salach projekcyjnych marketow. Filmy mecze itp itd naprawde swietnej jakosci, halas? kazdy halasuje ale nie sam projektor a jego chlodzenie wiec jak u kogos jest bardzo glosny polecam konserwacje wentylatora badz chlodzaca podkladke pod lapa bo jak wiadomo lampa sie grzeje do ogromnych temp. Polecam kupowac i nie sluchac ''znawcow'' ktorzy uwazaja ze sprzet do domu ma kosztowac 3-4k

---------- Post dodany o 16:38 ---------- Poprzedni post o 16:30 ----------

dopiero ir0nhide przeczytalem twoj post. wyzej opisalem ci projektor i widze ze o tym samym myslales. smialo bierz mam go i jestem mega zadowolony mam podpiete lapa ps3 i dekoder. jakosc na pewno duuuuzo lepsze niz w barach ja tv nie wlaczam w ogole. kuppowalem go w granicach 1300-1400zl w ubiegle wakacje. teraz jest duzo filmow 3d ktore przyjemnie sie na nim oglada. Urzadzonko Nvidi do 3d 650zl jesli chcesz miec caly obraz z kompa konwertowany do 3d. ogladalem na tym film i to nie to samo, poprostu obraz jest w 3d ale prawdziwy film 3d jest nagrywany z kilku kamer i to zupelnie inaczej wyglada ale ilosc filmow sie zwieksza wiec polecam

Skomentuj

Fajnie że Światło, kolor i dzwięk to subiektywne wrażenie, stąd tak bardzo się różnimy i mamy o czym pogadać.
                                Ja poddaję się w temacie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Karol82 Zobacz posta
                                  Mają w pamięci bardzo drogie i marnej jakości projektory sprzed paru lat
                                  Pamietam jak mialem Toshibe za 30tys zł i mi padłą, ale najosc obrau była naprawde swietna. Teraz kupowanie projektora innego niz Full HD to nieporozumienie. Projektor za 2000zł moze i jest dobry ale do wyswietlania tabelek w Excelu na wykładzie.

Skomentuj

zgadzam sie
                                    a ten acer nawet hdmi nie ma
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

kazdy kupuje co chce ja mowie ze ten projektor wg mnie swietnie wypada, na pewno lepszy obraz niz u mnie w kinie mam tv 37'' full hd i nawet nie ma podlotu ale co kto lubi, jak ktos lubi marnowac kase na cos co jest nie potrzebne prosze bardzo kto jest z podlasia zapraszam na projekcje lepszego obrazu w zyciu nie widzialem niz z projektora, no ale malo widzialem tylko barowe i uczelniane ale wg mnie do domowego kina wystarcza

---------- Post dodany o 21:12 ---------- Poprzedni post o 20:59 ----------

a no i tak tu kazdy pisze o full hd hdmi i innych bajerach z ktorych wiekszosci obok siebie normalny czlowiek nie rozrozni a doplaca sie 2-3tys czyli 2 normalne rzutniki a klocicie sie o koszulki za 30 zl i szukacie gdzie taniej o 2zl wiec nie widze zadnych konsekwencji w dzialaniu albo pozerstwo czego tu sie nie kupuje albo nie wiem kompletny bezsens tu jest przyklad x110 na grze i troche sredniej jakosci sprzetem ale ciezko jakikolwiek filmik znalezc w sieci nagrany poprawnie i przy zgaszonym swietle
                                      http://www.youtube.com/watch?v=w93N1UPdq3w

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser Zobacz posta
                                        Teraz kupowanie projektora innego niz Full HD to nieporozumienie. Projektor za 2000zł moze i jest dobry ale do wyswietlania tabelek w Excelu na wykładzie.
                                        No to chyba raczej na odwrót, gdyż do dwóch tyś. można kupić projektor o rozdziałce nie większej jak 1024x768....

Skomentuj

Czaruję...
                                        X