Jakbyś je odpowiednio zamaskował. Tak żeby się nikt nie skapnął, że to made in biedronka, lampka mocniejsze trunku na rozluźnienie i kto wie rezultat mógłby być zaskoczeniem..
A ja tam wiem, że w cenie takich głośników logitecha nie zbuduje się nic lepszego DIY co zagra lepiej - kompletnego czyli wzmaki + glosniki.
Próbowałem nie raz i albo przekraczałem znacznie budżet, albo musiał być jakiś kompromis w stylu brak basu, albo słaba średnica czy coś. Coś co nie miało prawa zadowolić - a taki zestaw owszem.
Zawsze się zastanawiam - po co robicie głośniki diy budżetowe skoro to przeważnie nie gra? Ile było projektów diy nad którymi ludzie się zachwycali ach och - co to nie jest, a jak zbudowałem klona i posłuchałem, to wiedziałem tylko ze straciłem pieniądze bo kolumny z wieży sony grały lepiej... Dlatego jak coś taniego szukam, to tylko kupne bo nie widzę sensu budować. Owszem, w droższych konstrukcjach warto zrobić coś DIY bo idzie zaoszczędzić, ale tanio - tylko kupować, a nie zachwycać się recenzjami na necie w których 95% nie ma pokrycia z rzeczywistością.
Light powiedz mi skoro nie da się zbudować czegoś w tych pieniądzach o podobnym brzmieniu, to jak oni na tym zarabiają ? Produkcja seryjna ? Nie mam pojęcia przecież nie jest to na zasadzie od każdego zestawu 5zł na "+" . Tylko troszeczkę więcej muszą za to zgarniać.
Jimy-Adi - a pomyślałeś ile oni od TB wzięli głośników i w jakich cenach je dostali? Skoro my widzimy je detalicznie w sprzedaży po 40zl/szt to oni mieli je za ok 1/4ceny. Elektronika w takich ilościach to też groszowe sprawy - więc wyprodukowanie takiego zestawu to dla nich max 100zł reszta to podatki, oplata norm, marze sklepów.
Koszt wyprodukowania takich glosniczkow 2.1, ktore wsklepie kosztuja 300zl nie jest wyzszy niz 50zl. Do tego dochodzi marza producenta, hurtownikow, detalistow, podatki, oplaty i tak dalej. Ale jak sie wyprodukuje takich zestawow kilka milionow to zarobek jest...
Jakbyś je odpowiednio zamaskował. Tak żeby się nikt nie skapnął, że to made in biedronka, lampka mocniejsze trunku na rozluźnienie i kto wie rezultat mógłby być zaskoczeniem..
Pacuła i Mokrzycki pewnie by łyknęli bez zająknięcia, doznając przy tym kosmicznego emocjonalnego orgazmu, błądząc otępiałym z podniecenia wzrokiem po pozostałych słuchaczach, spazmując i przekonując ich, że to najlepsze co słyszeli, bez względu na cenę. Tylko jak wiemy z tzw. Reguły Pacuły, rzeczony musiałby to podłączyć kablami dorównującymi ceną wszystkim pozostałym współpracującym elementom razem wziętym, no i oczywiście w pokoju musiałaby się świecić żarówka o mocy 60W.
Kobita woła, muszę iść. Może załapię się na ten w pierwszym zdaniu wspomniany, tyle że nie stricte emocjonalny. Bożek miłości Pacuła.
Dobranoc.
Można było by rzucić po 50zł, wyznaczyć kogoś kto je kupi, przetestuje z paroma wzmacniaczami, pomierzy, porówna z innymi i napisze artykuł o tym co prezentują kolumny za 300zł z Biedronki. Potem mógł by je oddać i każdemu kase zwrócić.
Problem w tym, że trzeba by to było zrobić mega delikatnie, zeby po złozeniu można je było nazwać nadal fabrycznie nowymi kolumnami, i z czystym sumieniem zwrócić. Drugi problem w tym, że cięzko by bylo zabezpieczyć finansowo całe przedsięwzięcie. Chyba, że wystawić jakąś nietypową aukcje na allegro, tam już są zabezpieczenia finansowe.
Ech pany... dywagujecie na temat konstrukcji, która niczym nie odbiega od bazarowych leżaków typu voice kraft bo tylko te można nabyć w tak atrakcyjnej cenie. Firma "Clarus" bo taki widnieje napis na opakowaniu nie wróży niczemu dobremu - miałem okazję słuchać "wyrobu" tej firmy u znajomych. Kilkanaście miesięcy temu była podobna oferta w biedronce za bodaj niecałe 200 zł z różnicą, że w obudowie zawierał się czytnik SD radio i mini korektor barwy na scalaku - znam osobę która pokusiła się na ten zakup i po kilku dniach żałowała, bo dźwiękiem nie można było tego nazwać, ale jak się tłumaczyła "za te pieniadze ujdzie..." Nie rozumiem takiej postawy i nie rozumiem Was, ceniących dobry dźwięk, Was którzy jak nikt wie ile trzeba wydać $ na coś co "zagra".
Żaden z was nie chce do końca zrzutki a tymbardziej położyć 3 stówek na śmieć. Nie dziwię się, bo lepiej zapolować na komplet mivoców za 200 zł i mieć pewność że coś sobą reprezentują (przynajmniej sub).
Aplhard, hansen, vk - wszyscy wiemy ile te głośniki kosztują na szt. w hurcie z połowę albo mniej i niech ktoś mnie poprawi że nieda się takiej konstrukcji zbudować i zarobić na niej jeśli wiór 8 czy zaszalejmy 12mm kosztuje 17 zł z metra^2 i to w kastoramie czyli w tym droższym jak nie patrzeć sklepie - pod warunkiem że są z płyty wiórowej a nie grubo prasowanej tektury!!!
Proszę Was, skończcie ten bezsensowny temat nim promocja w bierdonce dobiegnie końca
Aplhard, hansen, vk - wszyscy wiemy ile te głośniki kosztują na szt. w hurcie z połowę albo mniej i niech ktoś mnie poprawi że nieda się takiej konstrukcji zbudować i zarobić na niej jeśli wiór 8 czy zaszalejmy 12mm kosztuje 17 zł z metra^2 i to w kastoramie czyli w tym droższym jak nie patrzeć sklepie - pod warunkiem że są z płyty wiórowej a nie grubo prasowanej tektury!!!
Kiedyś sprzedawali w polskiej hurtowni 15' niskotonowiec identyczny z Alpard EW1500, z odpustowym kolorem za 37zł... Ciekawe ile kosztuje sztuka przy kupnie kontenera. Jeszcze ciekawsze jaki jest koszt produkcji od podstaw w chińskiej fabryce, gdzie za dzień sie zarabia tyle, ile w polsce za godzine.
a przez ile magazynów to sie przewinie zanim trafi do klienta ostatecznego? no chyba że firma trudzi się sprowadzaniem takich produktów wtedy jest bardziej opłacalne - nalepki udające okleinę to groszowe sprawy również a opakowanie z polskimi znakami można wydrukować i skleić nawet w słonecznym Peru
dostałem do testów za grosze (dokładnie 20 zł) jakiś czas temu satelity AmTech'a (te same które dawali do ampli ONKYO) i powiem że zabić ich denonem pma-860 nie mogłem... lepiej sprawdzał się centralny którego testowałem mostkiem tda Irka. Nie dziwię się, bo skuteczności to prawie nie miało membrana wychylała się może na milimetr, zawieszenie gumowe twarde jak cholerka i jedynie stałe mogło by im coś zrobić pewnie. Co do jakości może nie ta półka cenowa co M-audio ale jak może zagrać piezak ze średniakiem z butylowym zawieszeniem ? bas.. - jaki bas??
Last edited by leowhy; 04.10.2011, 20:03.
Powód: dodano
Witam.
Odważyłem się kupić te kolumienki... no i czas na moja ocenę chodź nie posiadam za dużego doświadczenia..
Po pierwsze nie posiadają one zwrotnic ;/ tylko kondensator na wysokie tony...
z brzmienia nie jestem zadowolony chociaż po zastosowaniu kilku poprawek nie powinno być źle głośniki wysoko tonowe nie nadają się do niczego.
Przy kupnie ich zależało mi na wyglądzie i wygladaja fajnie tylko gdyby nie ten napis z przodu clarus ;/
Skomentuj