A co takiego super jest w tym kleju?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jaki klej najlepszy do forniru
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
ale nadal nie rozumiem co w nim takiego specjalnego... no i z tego co rozumiem to chyba wymaga prasy/sciskow?
---------- Post dodany o 22:00 ---------- Poprzedni post o 21:59 ----------
Zamieszczone przez gooralesko Zobacz postaPaweł polecasz tego Bochema czy ejst coś lepszego do forniru?
no i jest tani i "pewny"
bonikolu nie uzywalem bo nie widze takiej potrzeby
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postano i z tego co rozumiem to chyba wymaga prasy/sciskow?
Paweł, gdzie ten Bochem kupujesz, allegro?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Marios Zobacz postaNo wygląda na to że potrzebny ścisk/prasa ;-( poza tym że nie śmierdzi i łatwiej się nakłada niż nasze butaprenowe wynalazki więcej zalet nie ma.
Zamieszczone przez Marios Zobacz postaPaweł, gdzie ten Bochem kupujesz, allegro?
warto zapytac u producenta
ja bym np zamowil odrazu jeszcze tapicerski + wikol
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Marios Zobacz postaOdświerzając temat klejów, polecam TimeBond, rewelka.
http://www.cemplas.pl/produkty.php?nr=19&gr=10
a łączenia wyszły tak:
jest tylko jeden mały problem, który jest też zaletą, klej schnie piekielnie szybko i w zasadzie przy nakładaiu go na bok tej kolumny (115cm x 34cm) jak robiłem to za wolno to klej wysychał już w niektórych miejscach zanim cały bok nim obsmarowałem :P nie stosowałem tu żadnych pras, żelazek itd, kiedyś też bawiłem się na wikol i żelazko bo kleje typu wikol powodują falowanie się foriru (są na bazie wody) stąd bez żelazka będzie ciężko, a taki gęsty kontaktowy jak timebond nie powoduje takiego efektu, wystarczy nałożyć go a całą kolumne, na niego fornir i lecimy od środka forniru aż do boków jakąś deseczką czy coś wyciskamy klej by wszędzie równo dolegało wszystko, 5-10 min i można szlifować krawędzie...Last edited by daniel69; 27.12.2011, 01:12.
Skomentuj
-
Daniel69, polecam do nakładania, ząb 1mm. Nakładanie kleju na deskę 50x50cm kilkanaście sekund, równomierny efekt.
http://www.stanley-sklep.com/1140-13...t-1-28-943.jpg
Skomentuj
-
ja kupiłem Timebond z allegro ale klej ogólnie nie łatwy do dostania, jedynie w jakiś sklepach z elemetami do mebli itd, w żadych liroy czy cactoramach itd tego nie ma, nie jest tani ale jakość pracy z nim jak dla mnie jest warta tej ceny, szczególnie, że jak wspominałem kient płacił za cały materiał sam, 5l tubka kosztuje na allegro ok 150 zł (po pofornirowaniu boków i góry w tych kolumnach (obu) zostało mi ok 4-4,5 litra, ale nakładałem go tylko na kolumne, na fornir nie (stadardowo nakłada się na 2 łączone powierzchnie, ale czas schięcia w tym wypadku mi na to nie pozwalał) :P
Skomentuj
-
Zamieszczone przez daniel69 Zobacz postado timbond w standardzie dodają taki grzebień ale klej schnie na prawdę szybko i zaczyna podsychać w niektórych miejscach już w ok 30 sekund a to mało czasu na nałożenie go na taki duży bok
Skomentuj
-
być może zmatowienie jest wywołane wyparowaniem rozpuszczalików, wiem że ja nakładałem klej i maxymalnie po minucie kładłem fornir, dobrze dociskałem wszędzie i zaraz już było gotowe, 2 kolumy ofornirowałem w 2 godziny z cięciem i szlifowaniem forniru, taka prawda, wiem że kładzie się normalnie po ok 5 minutach i maluje nim obie warstwy klejone ale ja zrobiłem tak jak mówie i wszystko jest idealnie a kleju zeszło 2 razy miej, poprzednim razem w monitorach kładłem i na fornir i na kolumne i sklejałem po ok minucie i też wyszło dobrze, fakt faktem że w instrukcji mówią inaczej, może zmyliło mnie to matowienie kleju ale wszystko wyszło pięknie...
Skomentuj
-
nałożeniu kleju na obie czesci (tak jak w przypadku innych klejów kontaktowych) daje jeszcze lepsza siłę klejenia. Przed świętaki kleiłem obrzeża.. półki, odrazu obcinanię nadmiaru i szlifowanie, wychodzi ok. Co do ceny to chyba taniej się nie kupi 5l niż za 150 zł.
Zamieszczone przez daniel69 Zobacz postado timbond w standardzie dodają taki grzebień ale klej schnie na prawdę szybko
Za jednym pociągnięciem szerokość szpachelki i długość 50cm, w sekundę. To samo po fornirze wzdłuż słojów.
Wadą niestety jest cena, przy cenie 14-15zł po jakiej niektórzy kujują butapren jest to dość drogo.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez daniel69 Zobacz postawiem że kładzie się normalnie po ok 5 minutach i maluje nim obie warstwy klejone ale ja zrobiłem tak jak mówie i wszystko jest idealnie a kleju zeszło 2 razy miej
Skomentuj
-
Zamieszczone przez daniel69 Zobacz postalakierowałem je już tego samego dnia co fornirowałem, na razie mineło ok 5 dni od skończenia lakierowania i nic nie wyskoczyło...
Ja też kładę kontaktowy teoretycznie tylko na jedną stronę, gdyż jeśli rozprowadzę na elemencie klej to następnie przykładam od razu fornir i go odrywam zaraz, w ten sposób dwa elementy klejone posiadają powłokę kleju, wtedy czekam; nie jestem w stanie powiedzieć ile czasu bo to różnie, (zależne od warunków panujących w pomieszczeniu) ja to robię na oko i na dotyk (załóżmy że średnio wychodzi okł. 5min.) Dociskam dużym ciężarem na okł. pół godz. a następnie w ciepłym miejscu zostawiam na, do godz. (żeby odparowało...)
Coś mi się kojarzy ta nazwa Timband chyba kiedyś nim kleiłem i chyba raczej nie miałem powodów do narzekań.
Obecnie nie mam gdzie i warunków... więc jak już coś muszę kleić to w pokoju; polecam MINUTEX Jest ekologiczny, względnie szybko schnie, nanosi i rozprowadza się elegancko (szeroka szpachelka, przed użyciem ogrzać butelkę parę minut na grzejniku ) a przede wszystkim nie śmierdzi, ba, powiedział bym nawet że ma w pewnym sensie w miarę przyjemny zapach (taki słodkawy) i nie intensywny.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez daniel69 Zobacz postaja kupiłem Timebond z allegro ale klej ogólnie nie łatwy do dostania, jedynie w jakiś sklepach z elemetami do mebli itd, w żadych liroy czy cactoramach itd tego nie ma
Skomentuj
Skomentuj