Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Spam Post :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
    Weź komuś wytłumacz za 30 lat że dokładali blaszki do listów. Ale po co ? no żeby były cięższe
    InPost blaszki w listach.
    Takie rzeczy tylko w Polszcze.
    Ale oczywiscie Korwin który takie absurdy wytyka jest oszołomem.

Skomentuj

http://kontrowersje.net/30_fa_szywyc...owsiaka_i_wo_p
      Dla wielbicieli Owsika i Woodstokowych brudasów.

- - - - - aktualizacja - - - - -

http://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/obrazki-przedwyborcze-cz-ii-cywilizowany-swiat-kukiza/qfgfcm
      Kolejni "idioci" i oszołomy co tylko chca dobra dla tego kraju...

Skomentuj

Tak sobie czytam od kilku dni...
        i co widzę...

- dwa trzy sensowne głosy
        - reszta ludzi obwiniających wszystkich innych za swoją niedolę i oczekujących że Państwo im da prace i duże zarobki.

Więc, kilka punktów:

1. Jak ktoś słusznie napisał. Pańswo jest po to by tworzyć warunki do powstawania miejsc pracy, a nie miejsca pracy jako tako.
        Domaganie się pracy od państwa, tudzież, obietnice o likwidacji bezrobocia itp... obie kwestie do idea socjalizmu, czy przym, akurat tą drugą rzecz można solidnie zmienić -> tworzyć warunki do powstawania miejsc pracy, ale to już nie jest tak bezpośrednie działanie.

Chcecie pracy od państwa, to są kraje które to zapewnią. Korea Północna, Chiny, Uzbekistany i inne takie. Droga wolna :)

2. Starzy młodzi. Problemem, niestety, większości młodych ludzi jest to, że przychodzą, nic nie umieją, żądają stawek z kosmosu, są wymagający, a mało co dają. Najchętniej by byli prezesami zaraz po skończeniu studiów. Nie tędy droga. Ktoś, kto nie pracował nigdy z doświadczonym człowiekiem, który potrafi być mentorem, może mieć ciężko zrozumieć. Ludzie w wieku 40-50 lat mają coś, czemy my 25-30 (poza bardzo nielicznymi wyjątkami nie mamy): duże doświadczenie, z niejednego pieca chleb jedli i wiele widzieli. Często ich śmieszy naiwność młodych ludzi i buńczucne nastawienie. Uczcie się od nich i szanujcie, inaczej wszystko poleci na łeb na szyję, jeżeli chodzi o jakość pracy.

3. Pracodawcy typu "idź jest 5 takich na twoje miejsce" to niedojrzali kretyni z kompleksami, a że im się udało firmę otworzyć to inna sprawa. Myślą że człowiek to automat, wrzucą złotówkę i da kawę. Niestety nie, ale na to już nie wpadną. Nie chodzi o to że nie ma ludzi nie do zastąpienia, ale o koszty szkoleń, doświadczenia, szybkości i jakości pracy itd. Każdy rozsądny pracodawca dba o swojego pracownika, głupi tylko mu każe robić i traktuje jak idiotę. Niestety pomyślenie, że jak jemu da podwyżkę i komfort pracy może wpłynąć na to że on zarobi więcej, przekracza możliwości kogoś takiego. Różni są ludzie, niestety.

4. Narzekanie na niskie zarobki i niską płacę minimalną.
        Jakkolwiek zgadzam się tym że płaca minimalna jest faktycznie niska w Polsce, tak, jest druga strona medalu. Właśnie dzięki temu, że jest jak jest, powstały w naszym kraju dziesiątki tysięcy miejsc pracy w dużych fabrykach. Plus tysiące małych zakładów, firm usługowych itd, które obsługują te duże firmy. Jakby w Polsce pracownicy liniowi zarabiali tyle co w Niemczech, to by fabryki nie powstawały u nas, a na Słowacji, Ukrainie, Białorusi czy Rumunii.
        Wynajem mieszkanie w Niemczech kostuje 500-700 EUR miesięcznie. U nas jest jednak kilka razy taniej.

5. Posiadanie przez państwo przedsiębiortw. To jest tylko utopia skrajnie liberalna, że państwo nie powinno posiadać niczego. W Życiu się mniej sprawdza. państwo powinno być właścicielem przedsiębiorstw strategicznych w skali utrzymania kraju, szczególnie w obliczu zagrożenia. Najważniejszym ogniwem są tutaj przedsiębiorstwa dostarczające media. Oraz przemysł zbrojeniowy, on nie musi być państwowy, ale wystarczy że właściciel będzie polski a nie zagraniczny.

6. Podatki. Dwie kwestie.

- Fakt faktem, że polski system podatkowy, zamiast pomagać, utrudnia ludziom życie. I nie chodzi o ustawy i obowiązki, a o konstrukcję i stawki. Kwota wolna od podatku itp. Niestety, tutaj jesteśmy ogonem Europy, ale w rządzie od wielu lat ciągle króluje tzw. krzywa Rostowskiego = im wyższe podatki tym większe wpływy do budżetu, a linia się pnie prosto w górę aż po sam kosmos. Istotnie, jest to hamulec dla przedsiębiorczości, niestety, dość spory.

- Niepłacenie podatków przez duże firmy. To należy podzielić na dwie rzeczy. Raz celowe unikanie przez spółki zależne w rajach podatkowych. To oczywiście powinno być kontrolowane i ścigane. Dwa, legalne niepłacenie podatków przez działalność w strefach ekonomicznych i wieloletnie zwolnienia podatkowe. Ale niestety, jakby tych instrumentów nie było, to by u nas dalej była Ukraina. Ów zwolnienia i strefy to jest właśnie działanie z pkt1 a efekt jest taki jak opisałem w pkt4. Ktoś nie płaci, za to powstało bardzo dużo różnych firm, bez których te zagraniczne firmy nie mogą egzystować.

Jak więc widzicie, nie wszystko jest takie proste jak się wydaje. Pomijając faktycznie problemy, i fakt że rządy (na szczęscie, nie tylko naszego kraju) skupiają się na prowadzeniu takiej polityki, która da im głosy i poparcie, zamiast poprawianiu życia ludzi (chociaż aż nader zdumiewające jest to, że jakby się wzięli i posprzątali wiele spraw, zmienili podatki, to nie musieliby prowadzić polityki "sondażowej", tylko ludzie by sami chcieli żeby rządzili przez następną kadencję), jest jeszcze wiele innych kwestii.

Konkurencji międzynarodowej w kwestii kosztów płac, podatków, bezpieczeństwa prowadzenia biznesu, kosztów itp. Pracodawcy i korporacje są różne, niestety. Nic na to nie poradzimy. Chcecie lepiej zarabiać, inwestujcie w siebie i wiedzę. Praktyczną i teoretyczną.
        I co najważniejsze.

STAŃCIE NA CHWILĘ. Idźcie na polanę, popatrzcie w gwiazdy, i pomyślcie nad tym wszystkim. Dlaczego jest tak a nie inaczej. Gdzie ja jestem w wszystkim. Jak człowiek zapieprza, praca, dom, dzieci, sklepy to nie ma czasu zazwyczaj. To wiele zmieni w waszym życiu., prywatnym i zawodowym.

I napiszcie to sobie wielkimi literami nad łóżkiem:
        MOJE ŻYCIE ZALEŻY TYLKO ODE MNIE.

To gdzie pracujecie, ile zarabiacie, jakich macie znajomych itd. Oczywiście, są i zawsze będą mniejsze lub większe bariery. Ale to jest wasz wybór czy wolicie mieszkać w wiosce na zadupiu i pracować i cwaniaka co was traktuje jak głąbów za najniższą krajową, czy wyjechać gdzieś i zacząć zarabiać jak człowiek albo założyć własną firmę.
        Na koniec zostaje jedna sprawa, mniej miła, ale trzeba mieć jej świadomość. Każdy z nas jest inny. MA inne spojrzenie, zdolności umysłowe, jest mądrzejszy, lub kompletnym głupkiem. Czasem mamy na to wpływ, czasem nie.

A jak chcecie zmienić spojrzenie na świat, pracę i pieniądze, to polecam to forum.
        http://www.thefastlaneforum.com/community/

U mnie akurat wiele nie zmieniło w podejściu do świata, ile pokazało na czym można kasę zrobić. Ale jest tam masa zagubionych ludzi z elementarnymi pytaniami życiowymi, błędnie rozumianymi zdaniami i hasłami z książek / poradników panów co zbili pieniądze opowiadając o tym jak zostać bogatym... i trzeba im pomagać.

I najważniejsze.
        Musicie mieć zajebiście dużo samokrytycyzmu. Każdego dnia myśleć co możecie zrobić lepiej, czego wam brakuje, i jak być lepszym. To wszystko jest cholernie trudne, ale tak już w życiu jest, albo się zapierdala i ostro pracuje nad sobą i żyje życiem ze swoich marzeń, albo pracuje za 1300 netto narzekając jak w tej Polsce źle.

W większości przypadków, fajne życie zaczyna się tam, gdzie kończy się strefa komfortu. Najciężej ją minąć, im bliżej granicy tym gorzej. ale jak ją raz przekroczycie, nie będziecie chcieli wracać.
        I naprawdę, mało kto ma w życiu tak, że ma dobre zarobki, kochaną rodzinę i jest szczęśliwy tym jak żyje i nic mu więcej nie potrzeba i na nic nie narzeka a wręcz przeciwnie. Znam takich ludzi, ale to ekstremalnie rzadkie przypadki.

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
          Na Kubie mają komunę i chyba mają lepiej niż najbiedniejsi w Polsce.
          Co wy zaczynacie już pieprzyć to głowa mała.

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
          Jak byłem w Danii to pracowaliśmy u tamtejszego Polaka. Robiliśmy za poł euro to co Duńczyk za 2 z łaską. W pewnym momencie była taka sytuacja że warunki nie pozwalały na zarobienie nawet tych 50centów. "Szef" przyjeżdża i mówi tak jak się nam kur... nie podoba to wypier... na wasze miejsce jadą Rumuni co będą robić za 0,3Euro.
          Typowy Polak dorobkiewicz "na zachodzie", zniszczy drugiego Polaka.

No ująłeś to wszystko jak trzeba Kapelli :-)

Skomentuj

Zamieszczone przez waloos Zobacz posta
            To ja mam wyższe wykształcenie techniczne, kilka certyfikatów i moje wymaganie płacowe na ten moment jest poniżej 2 tysięcy, bo wiem że nikt mi więcej nie da.
            Stawka na dzień dobry w jakiejkolwiek sensowej firmie to 3-4 tysiące brutto, dla osoby zaraz po studiach, z raczej nikłym doświadczeniem, w warunkach które opisałeś. 3k daje mniej więcej 1750 netto. Jeżeli to jest to poniżej 2k, a nigdzie nie pracowałeś, i nie masz doświadczenia, to masz rację.
            Jeżeli masz kilka lat doświadczenia na rynku pracy, to albo:

- masz umiejętności do d. skoro nikt Ci nie chce więcej zapłacić
            - żyjesz w dziwnym przekonaniu że nikt więcej nie da
            - umiejętności które posiadasz, są na tyle rzadkie / mało przydatne, że zwyczajnie nikt tego nie potrzebuje, stąd niska wycena na rynku
            - Twoje certyfikaty są kompletnie niepoparte praktyką, masz za wąską wiedzę w temacie, wymagasz solidnego doinwestowania itp. Niestety, wiedza praktyczna i doświadczenie bardziej liczy od jakichś dziwnych papierów, chyba żeś np. energytyk i masz jakieś kosmicznie wysokie uprawnienia, w sensie, pracujesz w branży, gdzie certyfikat jest w ogóle wymogiem dopuszczenia do uprawiania zawodu.

I żebyś mnie dobrze zrozumiał. Nie jest moim celem Cię w jakikolwiek sposób obrażać, ale jeżeli mieszkasz gdzie mieszkasz, i piszesz takie rzeczy jak piszesz, a jesteś chociaż 2-3 lata po studiach, to piszesz jakieś nieprawdopodobne rzeczy i włos mi się jeży na głowie jak to czytam. Coś tu jest zajebiście mocno nie tak po prostu, i staram się zrozumieć co.

Jakbyś miał jakieś konkretniejsze pytania, dlaczego napisałem to co napisałem, to wal na priv.

Poza tym rynek pracy jest mocno niesprawiedliwy. I brutalny. Często szefami zostają ludzie kompletnie bez kompetencji i wiedzy, a najlepsi ludzi pracują za połowę tego a wiedzą i robią dwa razy więcej. Tutaj też się trzeba umieć sprzedać.
            Last edited by kapelli; 20.03.2015, 23:01.

Skomentuj

Kapeli wraca mi wiara w ludzi :)
              Dzieki za post
              Zgadzam sie w 100%

A punkt 1 pisałem ja tylko nie wszyscy zrozumieli
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dzięki lklukasz :)

Czytałem wczoraj, i nie chciało mi się dzisiaj znowu szukać przez kilka stron kto napisał

Skomentuj

Zamieszczone przez kapelli Zobacz posta
                  Tak sobie czytam od kilku dni...
                  i co widzę...

5. Posiadanie przez państwo przedsiębiortsw. To jest tylko utopia skrajnie liberalna, że państwo nie powinno posiadać niczego. W Życiu się mniej sprawdza. państwo powinno być właścicielem przedsiębiorstw strategicznych w skali utrzymania kraju, szczególnie w obliczu zagrożenia. Najważniejszym ogniwem są tutaj przedsiębiorstwa dostarczające media. Oraz przemysł zbrojeniowy, on nie musi być państwowy, ale wystarczy że właściciel będzie polski a nie zagraniczny.

Oj nie wystarczy, w dzisiejszych czasach nawet właściciel państwowy większościowy może być problemem, gdy obcy kraj będzie chciał przejąć cichą inicjatywę nad danym przedsiębiorstwem.
                  Ale to jest tylko moje osobiste zdanie, chociaż łatwo odszukać informacje o takich zagrywkach obcych mocarstw, gdy własność Państwa oscylowała ~50+1%.
                  A prywatny byle polski właściciel to niestety nieporozumienie nie rozpisuję się w tym przypadku, dam przykład: pewien jegomość startujący na prezia Polski, będący również przedsiębiorcą wyznaje taką strategię: "jak rosja wypowie nam wojnę to ja się poddaję"

ale generalnie popieram:)

Skomentuj

Nie mieszaj spraw wypowiedzenie wojny i innych tematów politycznych. To o czym pisał
                    kapelli dotyczy każdego miejsca na świecie, no może prawie każdego.jest to kwestia pomiędzy oczekiwaniami i kompetencjami, nie wspomnę już o chęciach i poświeceniu się robienia czegoś, reszta przychodzi sama. Polecam:

https://m.youtube.com/watch?v=hQqBsvIB40E

O jedny proponuję pamiętać, studia nie gwarantują super pracy i zarobków, mogą jedynie w tym pomóc. Bez pewnych cech miękkich, przyzwyczajeń i ogólnego pozytywnego podejścia do życia nie osiągniesz nic nawet jak zrobisz doktorat.
                    Czasy komuny i zaszeregowania wg szkoły się skończyły i weryfikowane są umiejętności i kompetencję, te które realnie wpływają na ostateczny efekt.

Skomentuj

Przepraszam, że przerwę temat, ale nie chcę zaśmiecać forum, dlatego wstawiam tutaj.
                      Wykonałem w ramach ćwiczeń symulacje zwrotnicy do zestawu 17scx+ pcx.
                      Bardzo proszę o uwagi i wskazówki. W linku plik do Speaker Workshop.

http://speedy.sh/RrFUH/cwiczenia1.swd

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                        Kapeli wraca mi wiara w ludzi
                        mi tez jak widze tysiacy ludzi na marszu niepodleglosci, na przemowieniach Korwina, Gadowskiego, Konrada Daniela, prof. Rybinskiego, gdy czytam blog Matka Kurka, gdy widze jak ludzie wyłaczaja TV i wywalaja gazeta wyborcza.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                          Kupowałem w tej firmie która ma siedzibę w Bydgoszczy: http://archiwum.allegro.pl/oferta/fi...454807077.html ( Filc czarny 700g/m2 polski PREMIUM SUPER CENA !!! - 4454807077 - oficjalne archiwum allegro )
                          Dzięki Marian.
                          Panowie a gdzie podział się przycisk podziękowania?

Skomentuj

Zamieszczone przez jacky72 Zobacz posta
                            Panowie a gdzie podział się przycisk podziękowania?
                            Nie ma i na razie się nie zapowiada aby było. W wątku o mechanizmie forum jest to wytłumaczone.

Skomentuj

Dla mnie byl to najglupszy przycisk na tym portalu

Skomentuj

Zamieszczone przez David853 Zobacz posta
                                Przepraszam, że przerwę temat, ale nie chcę zaśmiecać forum, dlatego wstawiam tutaj.
                                Wykonałem w ramach ćwiczeń symulacje zwrotnicy do zestawu 17scx+ pcx.
                                Bardzo proszę o uwagi i wskazówki. W linku plik do Speaker Workshop.

http://speedy.sh/RrFUH/cwiczenia1.swd
                                Na szybko coś takiego
                                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Bardzo proszę o wyjaśnienie co wnoszą te zmiany i jakie popełniłem błędy

Skomentuj

Miałeś drugi rząd na wysokotonówce i nie miałeś zgrania fazowego. Ja wrzuciłem trzeci rząd i pojawiło się zgranie. Pułapka była za mocna (za mały rezystor) i nie trafiała w brake-up. No wydaje się, że miałeś za małą kompensację BS (cewka 1,3mH), ja wrzuciłem trochę większą cewkę.
                                    W zasadzie to takie gdybanie, teraz wypadałoby posłuchać i posprawdzać czy cewki nie trzeba zwiększyć, czy czasem nie trzeba zmienić równowagi tonalnej, itp :)
                                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Teraz mam pytanie po czym rozpoznać brak zgrania fazowego ? Nigdzie wykres sumy nie wchodził mi poniżej wykresu samego głośnika a jak zmieniałem polaryzacje tweetera to robiła się duża dziura w miejscu podziału na sumie. Na jakiej podstawie ustala się owy rezystor w pułapce i na jaką częstotliwość trzeba tym mierzyć ? Jest jakiś wzór opisujący działanie ? Choćby uproszczony. Kwestię cewki rozumiem.

Skomentuj

Możesz włączyć sobie przebieg fazowy na wykresie i zobaczyć czy fazy się zgadzają czy nie.
                                        Co do pułapki to na wykresie midwoofera miałeś dużą dziurę ok 5kHz, a nie powinno jej być, powinno równo opadać.
                                        Ja elementy pułapki dobieram już automatycznie, patrz na wykres i oglądaj co się zmienia i gdzie, wtedy będziesz wiedział, czy musisz przesunąć działanie pułapki czy nie.

Skomentuj

Kondensatorem ustalasz czestotliwosc na jaka ma dzialac pułapka
                                          Cewka zakres/szerokość działania pułapki
                                          Rezystorem jej moc
                                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X