Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Domowe centrum rozrywki - odtwarzacze multimedialne

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ja też kombinuję, waham się między wstawieniem stacjonarki do salonu, a wzięciem w projektor Android pc.
    Gdybym nie miał limitu kasy, złożył bym sobie nano-itx. Jakby ktoś chciał, to buduję takie kompiki za jakiś grosik nieduży.

Skomentuj

Wiecie co, teraz PS3 nowe kosztuje 599zł A w grudniu pewnie jeszcze troszkę stanieje jak z koncem listopada wyjdzie PS4...
      To odtwarzacz B-Ray kosztuje okł. 400zł a tu za 200zł więcej (teraz) mamy jeszcze konsole do grania. Starsze tytuły gier jak np. GTA IV albo COD: MW3 można kupić do 40zł (używki) na allegro a później nawet jeszcze odsprzedać dalej...
      Nie wiem nigdy nie miałem do czynienia z konsolami, ale....

Skomentuj

Ja właśnie PS3 używam jako odtwarzacz CD,MP3, BR, DVD i sporo filmów na dysku - fajnie bo konsola zapamiętuje każdy film gdzie przerwaliśmy oglądanie. No o grach nie wspomne. Przy PS Plus można wyrwać powiedzmy Far Cry 3 i Uncharted 3 za 30pln. Moja siedzi w szafce ukryta bo pilot bluetooth (wentylacja jest).

Skomentuj

A jak jest z tym MOVE i kamerką w strzelankach? Zastanawia mnie czy można by go wykorzystać (w BF, CoD, KillZone itd.) na zasadzie celowania tak płynnego jak myszką przy pc. (analogiem na joy`u to jest hardcore, moim zdaniem)

Skomentuj

Szczerze powiem że w strzelanki na movie nie grałem a jest ich kilka, poprostu brak karabinu/przystawki na analogu racja brak tej dokładności choć konsola troche pomaga. Teraz męcze z kumplem Diablo 3.

Skomentuj

A ja wyrwałem obudowę taką:

używaną za 150zł. Wyglądem pasuje obok srebrnego amplitunera.
              Wyposażona w pilot którym można nawet włączyć komputer (obudowa wyposażona w kawałek modułu z obiornikiem do pilota zasilany CR2032)
              Wsadziłem do tego jakiś stary komp na dwurdzeniowym AMD i płycie mATX ze zintegrowaną grafiką amd (jakiś radeon 3200, czy coś... nie pamiętam)

Będa pytania o wydajność przy filmach: Grafika spięła się z telewizorem po HDMI 1080p 60Hz. Filmy z przepływnością bluray odtwarzają się płynnie, ale uwaga: nie z każdym kodekiem. Na ffdshow bez problemów.

Zrobiłem drobny mod w postaci wymiany wiatraka zasilacza 12cm, bo zasilacz ma kształt dedykowany i nie da się wsadzić zwykłego ATX, a oryginalny wiatrak 60 czy 80mm hałasował. I działa i jest fajnie.

Jeden minus jest taki, że słychać kręcacy się dysk. Mam pomysł na wyjęcie dysku z obudowy i włożenie do szafy (mam plan na dłuższe kable SATA). Od razu mówię, że słychać głównie dysk, wiatraki sa prawie niesłyszalne (oczywiście przy założeniu kontroli prędkości wiatraków - przy czym tutaj spostrzeżenie: lepiej włożyć więcej wiatraków przy mniejszych prędkościach, niż mniejszą liczbę z większymi obrotami)

Jeśli ktoś ma kasę do wydania moż włożyć jakiś SSD, może jakies większe pasywne chłodzenie procesora, nowoczesny procesor (z małym poborem prądu), albo zrobić downclocking do rozsadnej wartości i będzie cisza. Pozostanie najwyżej wiatrak zasilacza, ale tu może pomóc jakieś mikro psu, dla diyowców nic trudnego.

Podsumowując, kasa poszła minimalna, założenia w pełni spełnione.

Skomentuj

To jest modecom. Kiedyś robili solidne obudowy. Teraz jednak wszystko z blaszki 0.6mm. Z podobnych obudów slim do pełnego ATX tylko jeszcze Logic b502s tego samego producenta.

Hałasujący dysk należy wstawić do aluminiowego pudełka z radiatorem. Czasami wystarczy powiesić dysk na gumach a jeszcze lepiej kiedy HDD jest cichy.

Skomentuj

http://www.tvworld.pl/philips-hmp-5000/ polecam mam od 3lat te maszynke i nigdy się nie zawiadlem czyta wszystko nawet bd wazace 30gb

Skomentuj

Co do odtwarzania filmów, to rozkminiam właśnie, jak zgrać cały system A/V i zrobić coś sensownego za niedużą kasę.
                    Z odtwarzaczem, konsolą i HTPC sobie poradzę, ale mam problem z jednym urządzeniem:
                    Przełącznik HDMI i dekoder cyfrowych formatów (DTS, Dolby) w jednej puszce.
                    Nie chcę amplitunera, bo będę miał tylko 2.0, ew. 2.1. Bez sensu płacić za milion końcówek, których nigdy nie użyję.
                    Kojarzyć takie urządzenie, żeby nie kosztowało 3tys. PLN?

Skomentuj

Czasami wystarczy powiesić dysk na gumach
                      Ten patent już robiłem. Załatwia sprawę rezonansów obudowy, ale sam dysk i tak szumi. A na to pomaga tylko schowanie go. W tym modecomie nie ma miejsca na dodatkowe puszki, więc muszę go wyjąć z obudowy i postawić oddzielnie. HDD też testowałem różne, wszystkie szumią mniej lub bardziej, ale słyszalnie. Więc zostaje albo SSD (więc mała pojemność), albo włożyć do szafki :)
                      Włożenie do szafki można wykonac w różnych kombinacjach, czy to serwer plików, czy po prostu dysk na dłuższym kablu, pod kątem wygłuszenia sprowadza się w sumie to do tego samego, czyli dysk gdzie indziej niż ucho :)

Kiedyś robili solidne obudowy.
                      Tą obudowę jeszcze widać u nich na stronie, więc chyba jest w sprzedaży. A inne obudowy z panelem alu to już jakas paranoja cenowa. 500PLN w górę. A mnie dodatkowo ograniczała głębokość szafki w której to stoi.

Skomentuj

Dziś zainstalowałem na raspie najnowszego RaspBMC.
                        Ku mojemu zdziwieniu, w porównaniu do poprzednich wersji, jest duża poprawa jeśli chodzi o wydajność systemu.
                        Udostępniam multimedia na stacjonarce, po LAN'ie rasp ładnie wszystko "widzi".
                        Filmy FullHD z DTS bez żadnych problemów są odtwarzane.
                        Jestem pozytywnie zaskoczony!!
                        marcinsywala.pl
                        Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Dziś doszło do mnie to https://www.youtube.com/watch?v=Kh6S9qJUgmM
                          Jutro biorę sie za rootowanie i wgrywanie wszystkich apek

Skomentuj

wystarczy zainstalować Wildmediaserver na kompie i podłączyć do sieci razem z telewizorem lub blurayem obsługującym DLNA . tv lub bd podłączyć coaxem lub optykiem do amplitunera. i w ten sposób mamy sterowanie udostepnianymi mediami za pomoca pilota, obraz do 1080p, dzwiek DD i DTS ,ba, nawet flac wav odtwarza.

Skomentuj

Nie na temat...
                              Kiedyś tak robiłem jak przechowywałem wszystko na kompie/teraz wole mieć serwer 24h włączony niż kompa co pobiera pół kilowata w spoczynku. Najbardziej zależy mi na xbmc bo dlna mam w tv.
                              Dzisiaj zaktualizowałem rom i wgrałem potrzebne apki na odtwarzacz. Jutro biorę się za resztę/ jak na razie to wszystko ok

Skomentuj

Czekam cierpliwie na opinie ponieważ sam powoli zaczynam szukać przystawki do TV która obsłuży filmy w full HD z DTS i DLNA bo wszystko trzymam na kompie a wtedy może zdecyduje się na jakiś dysk sieciowy :)

Skomentuj

Ja zainstalowałem na mojej stacjonarce z intel i3 na pendrive openelec i śmiga bardzo fajnie.Uruchamia się jakieś 25 sekund (na ssd pewnie dużo szybciej) Youtube spoko,płynnie bez problemu.Podłączona karta zewnętrzna sweex zainstalowała sie sama bezproblemowo.Wykrywa wszystkie multimedia podłączone na dyskach.Jako pilot używałem smartfona z androidem po wi fi.Do neta użyłem wi fi Tp linka.Tylko nie opanowałem jeszcze przeglądarki żeby wgać ,coś w stylu mozilli może ktoś zna taką apkę do openelec?

Zastanawiam się nad taką płytą,na innym forum xbmc polecają ją

http://www.morele.net/plyta-glowna-a...e350m1-364399/

Do tego zasilacz http://allegro.pl/zasilacz-do-zestaw...101174837.html

W tym wątku kekon fajne cacko zrobił

http://diyaudio.pl/showthread.php/23...ików-DAC/page2
                                  Last edited by lukiel84; 06.04.2014, 10:39.

Skomentuj

Ja teraz się wstrzymałem niby już prawie byłem przekonany na minix neo x7 ale wyszło Amazon Fire TV i czekam na recenzje i możliwości bo sprzętowo lepszy od minixa.

Skomentuj

Słuchajcie, a taki: http://allegro.pl/gigabyte-ga-c1037u...121496555.html ? jakieś 2-3x mocnieszy, pobór mocy procka 17W. Ciekaw jestem czy z zasilaczem który podałeś da radę z normalnym dyskiem. Ma ktoś doświadczenia?

Skomentuj

Bardzo ciekawa płyta, ciekawe jakiej jakości dźwięk. Szkoda że nie ma na tylnym panelu wyjścia S/PDIF do opcjonalnego zewnętrznego DAC, choć może jest na pinach na płycie.

Skomentuj

z integry to bym się szaleństwa nie spodziewał. Z instrukcji wynika, że to tylko analog. Ale czasem można któreś gniazdo "przerobić" w sterowniku na spdif. Nie udało mi się doczytać czy też w tym wypadku, a zależy mi na nim właśnie do dac-a. Jak nie, to zostaje jakaś karta na pci albo amplituner z hdmi.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X