Witam wszystkich,
jestem tu nowy wiec nie wiem czy wrzucam temat w odpowiednim miejscu forum -wybaczcie.
Prosze Was o pomoc w ponizszym temacie.
Szwagier ma kolumny Fonus Classic 200, ktore moge sobie zabrac.
Sa uszkodzone glosniki zewnetrzene, wysoko i srednioniskotonowe Vify w obu kolumnach:
Vifa TC26SF05-06 oraz Vifa Tc18sg49-08.
Wsrodku obudowy jest jeszcze jeden taki basowy, odwrocony tylem do pierwszego (zakladam ze dziala).
Wspolpracuje w komorze wspolnej zamknetej ze srednio-niskotonowym a druga strona membrany zestrojona jest z bass reflexem.
Zwrotnice sa uszkodzone.
Moje Pytanie do Panstwa:
Czy jest ktos w stanie wykonac takie zwrotnice dla mnie? Ile by to kosztowalo - sam je juz zamontuje bo wysylajac takie kolumny to katorga...
Czy polecacie kupic odpowienie Vify czy juz innej marki przetforniki? (te powyzsze sa juz chyba nie produkowane) Czy wowczas trzeba zmieniac zwrotnice?
Jesli tak to jaka proponujecie? Terminal bassreflexu to "prosta" rurka, ktora wyminilbym na termnal o zaoronglonym profilu na koncu - czy bedzie to mialo dobry efekt w temacie basu? co mi to da, lepsza kontrole, szybkosc czy nizsze zejscie? a moze nie jest to potrzebne by wyminiac?
No i ostatnie pytanie: czy wogole oplaca mi sie bawic w "reanimacje" tych kolumn w porownaniu do Cantonow LE109 o ktorych pisze ponizej? co zyskam w brzmeiniu?
(..)
Posiadam Canton LE109. Sam w nich wymienilem tylko wewnetrzne okablowanie na beztlenowego Olehbach'a 4mm.
Wymiana byla od zwrotnicy do glosnikow niskotonowych i wysokotonowego.
Natomiast od terminali i do sredniego - nie.(Wiem ze powinienem, ale nie mialem wtedy czasu.
Sprzet ktory posiadam to Yamaha RX-v1800 i dvd s 1800.
DVD i procesor kina wykleilem w srodku masa bitlumiczna co nadalo sztywnosci i wytlumilo drgania.
Spiete to jest wszystko interkonektami Profigold.
Kolumy podlaczone sa kablami takimi samymi jak wyminilem w kolumnach.
Pokoj odsluchowy to ponad 20m2. Podloga to deska barlinecka, po srdoku jest gruby dywan i przy oknach sa zaslony.
Duza wersalka i troche mebli.
Slucham muzyki roznej, od rokowej, po spokojna. NIE techno.
Dla przykladu: Vangelis, Dire straits, U2, Depeche Mode, Enigma, Pink Floyd, Schiller,
Soul, Miles Davis, Jahn Michael Jarre, Cris Rea, Black Memories Night itd.
Czego mi brak w brzminu?
Mysle ze mozna by dodac wiecej szczegolow, detali, troszke srednice wysunac do przodu.
Lubie jak jest bas niskoschodzacy i ze jest to Bass reflex, do tego sprzodu, nie jest on
przy cichym graniu wystarczajacy na poziomie z srednica i gora.
Dopiero jak podkrece dosc mocno, jest on niski, punktowy i dobrze kontrolowany.
Wiem ze to co teraz napisze, sprawi usmiech u Panstwa na ustach:
Mialem kiedys Stereo Technicsa:
Wzmacniacz dzielony SU A-800, cd SL-ps 770D, Tuner 550, Deck AZ7
i kolumny Technics SB-m500 M2.
Jak na moj gust gralo to bardzo ladnie, gitara basowa byla ladnie oddawana, czytelna - bas byl kontrolowany, nie za szybki ale niski. (obudowa pasmowo przepustowa)
Srednica i gora ladnie zestrojona i detaliczna.
Podobalo mi sie to brzminie, moze dlatego ze wszystko bylo jednej marki.
Co by tu zrobic by to stereo na tem zestawie Yamaha bylo blizsze do idealu?
Pozostac przy Cantonach czy "reanimowac" Fonusy Classic 200?
Z gory dziekuje za pomoc i zycze wszystkiego najlepszego na nowy 2012 rok!
PAT
jestem tu nowy wiec nie wiem czy wrzucam temat w odpowiednim miejscu forum -wybaczcie.
Prosze Was o pomoc w ponizszym temacie.
Szwagier ma kolumny Fonus Classic 200, ktore moge sobie zabrac.
Sa uszkodzone glosniki zewnetrzene, wysoko i srednioniskotonowe Vify w obu kolumnach:
Vifa TC26SF05-06 oraz Vifa Tc18sg49-08.
Wsrodku obudowy jest jeszcze jeden taki basowy, odwrocony tylem do pierwszego (zakladam ze dziala).
Wspolpracuje w komorze wspolnej zamknetej ze srednio-niskotonowym a druga strona membrany zestrojona jest z bass reflexem.
Zwrotnice sa uszkodzone.
Moje Pytanie do Panstwa:
Czy jest ktos w stanie wykonac takie zwrotnice dla mnie? Ile by to kosztowalo - sam je juz zamontuje bo wysylajac takie kolumny to katorga...
Czy polecacie kupic odpowienie Vify czy juz innej marki przetforniki? (te powyzsze sa juz chyba nie produkowane) Czy wowczas trzeba zmieniac zwrotnice?
Jesli tak to jaka proponujecie? Terminal bassreflexu to "prosta" rurka, ktora wyminilbym na termnal o zaoronglonym profilu na koncu - czy bedzie to mialo dobry efekt w temacie basu? co mi to da, lepsza kontrole, szybkosc czy nizsze zejscie? a moze nie jest to potrzebne by wyminiac?
No i ostatnie pytanie: czy wogole oplaca mi sie bawic w "reanimacje" tych kolumn w porownaniu do Cantonow LE109 o ktorych pisze ponizej? co zyskam w brzmeiniu?
(..)
Posiadam Canton LE109. Sam w nich wymienilem tylko wewnetrzne okablowanie na beztlenowego Olehbach'a 4mm.
Wymiana byla od zwrotnicy do glosnikow niskotonowych i wysokotonowego.
Natomiast od terminali i do sredniego - nie.(Wiem ze powinienem, ale nie mialem wtedy czasu.
Sprzet ktory posiadam to Yamaha RX-v1800 i dvd s 1800.
DVD i procesor kina wykleilem w srodku masa bitlumiczna co nadalo sztywnosci i wytlumilo drgania.
Spiete to jest wszystko interkonektami Profigold.
Kolumy podlaczone sa kablami takimi samymi jak wyminilem w kolumnach.
Pokoj odsluchowy to ponad 20m2. Podloga to deska barlinecka, po srdoku jest gruby dywan i przy oknach sa zaslony.
Duza wersalka i troche mebli.
Slucham muzyki roznej, od rokowej, po spokojna. NIE techno.
Dla przykladu: Vangelis, Dire straits, U2, Depeche Mode, Enigma, Pink Floyd, Schiller,
Soul, Miles Davis, Jahn Michael Jarre, Cris Rea, Black Memories Night itd.
Czego mi brak w brzminu?
Mysle ze mozna by dodac wiecej szczegolow, detali, troszke srednice wysunac do przodu.
Lubie jak jest bas niskoschodzacy i ze jest to Bass reflex, do tego sprzodu, nie jest on
przy cichym graniu wystarczajacy na poziomie z srednica i gora.
Dopiero jak podkrece dosc mocno, jest on niski, punktowy i dobrze kontrolowany.
Wiem ze to co teraz napisze, sprawi usmiech u Panstwa na ustach:
Mialem kiedys Stereo Technicsa:
Wzmacniacz dzielony SU A-800, cd SL-ps 770D, Tuner 550, Deck AZ7
i kolumny Technics SB-m500 M2.
Jak na moj gust gralo to bardzo ladnie, gitara basowa byla ladnie oddawana, czytelna - bas byl kontrolowany, nie za szybki ale niski. (obudowa pasmowo przepustowa)
Srednica i gora ladnie zestrojona i detaliczna.
Podobalo mi sie to brzminie, moze dlatego ze wszystko bylo jednej marki.
Co by tu zrobic by to stereo na tem zestawie Yamaha bylo blizsze do idealu?
Pozostac przy Cantonach czy "reanimowac" Fonusy Classic 200?
Z gory dziekuje za pomoc i zycze wszystkiego najlepszego na nowy 2012 rok!
PAT
Skomentuj