Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dylemat dotyczący budowy głośników.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dylemat dotyczący budowy głośników.

Witam, jestem początkującym "konstruktorem" głośników z zamiłowania. Po prostu lubię posłuchać dobrej muzyki z dobrego sprzętu. (z różnych przyczyn bardzo rzadko mam taką możliwość. aktualnie mój sprzęt to zestaw technics sl-eh750, oraz radmor 5102-T i altusy 75) Dzięki stronie moją pierwszą konstrukcją jest zamknięta skrzynia basowa do samochodu. Może jakoś niedługo zrobię zdjęcie to wrzucę, ale do rzeczy. Chcę zmienić sprzęt na ... i tu jest problem. Wyżej wymienione rzeczy chcę sprzedać dołożyć trochę i zainwestować. i teraz pytanie: Czy jeżeli zrobię kolumny 2 drożne (szykuje się na wydatek 400-450zł) to czy mam jakąś szanse że zwróci mi się poniesiony koszt ? Przykładowo będę chciał je sprzedać, dołożyć pieniądze i zrobić coś lepszego. Oczywiście chcę je wykonać naprawdę porządnie (mam jako taki dostęp do narzędzi oraz pomysł). Projekt i tak będę opierał na informacjach tu dostępnych więc liczę na co najmniej dobre efekty . Co do obudowy to kwestia obliczeń ale głośniki jakie bym chciał wykorzystać : stx: GDN-17-140-8-SK, GDWK-10-250-8-AWX natomiast zwrotnice bym wykorzystał taką jak jest w schemacie do tych głośników : http://www.stx.pl/gdwk-10-250-8-ak-g...k-schemat.html . Co sądzicie o takim początku z DIY? Jestem otwarty na wszelkie propozycje ale wszystko w narzuconym budrzecie.

Muszę Cię zmartwić.. ta zwrotka nie jest do tej wysokotonówki.
    jest zwrotka projektu Yoshiego do tej wysokotonówki i głośnika serii SK ale w rozmiarze 14

Skomentuj

W tej cenie tylko używane kolumny, DIY bedzie nie oplacalne

Skomentuj

Zamieszczone przez sebas19991 Zobacz posta
        Czy jeżeli zrobię kolumny 2 drożne (szykuje się na wydatek 400-450zł) to czy mam jakąś szanse że zwróci mi się poniesiony koszt ? Przykładowo będę chciał je sprzedać, dołożyć pieniądze i zrobić coś lepszego.
        zeby to ci sie zwrocilo to musialbys zrobic naprawde oryginalna obudowe... a takie kosztuja i trudno to sprzedac
        tak wiec raczej zapomnij o pelnym zwrocie poniesionych kosztow

Zamieszczone przez ruperto83 Zobacz posta
        jest zwrotka projektu Yoshiego do tej wysokotonówki i głośnika serii SK ale w rozmiarze 14
        nie yoshiego tylko Sound Wave'a

Skomentuj

Co do obudowy to siedzę już jakiś czas i rysuje sobie różne opcje. Chciałbym wykorzystać okleinę ( nie mam na tyle wiedzy żeby rzucać się na fornir) i wkomponować w to skay-e. Kolory będą dobrane jak już się zdecyduje na jakieś 2- 3 wersje wykończenia obudowy aby to ładnie zgrać. Co do zwrotnicy faktycznie źle spojrzałem. Ale skoro tak to mam pytanie. Czy zwrotnica działa jako całość czy np mając w projekcie zwrotnicy część która dotyczy średnio niskotonowego oraz zmienić to co dotyczy wysoko-tonowego (sredni-niski z projektu wyżej wymienionego a reszta według http://obrazki.elektroda.pl/9046335200_1316242126.jpg) uzyskam w miarę poprawny efekt ? Być może pytanie jest głupie ale dość praktyczne. No i zakładając że stracę. Jakiego rzędu będą straty ? 100zł ? 200 ? Pytam tylko i wyłącznie orientacyjnie.

Porównałem wartości kolejnych "rzeczy" do budowy tej zwrotnicy w jednym i drugim projekcie i się różnią więc chyba nie wypali. no to mam problem .. hmm
          Last edited by sebas19991; 16.01.2012, 14:25.

Skomentuj

Kolego sebas19991 lepiej przeczytaj temat o zwrotnicach z 1 strony tego forum ,bo jak będziesz zadawał takie pytania
            to pewnie temat wyląduje w koszu.
            Okleina to cienka folia z nadrukiem, trzeba ją kłaść na powierzchnię idealnie wyszlifowaną, najmniejszy pyłek będzie
            widoczny po przyklejeniu i nic z tym nie zrobisz ,lubi odłazić krótko mówiąc dziadostwo.
            Kolumny wykończone w taki sposób to ciężko będzie sprzedać ,żeby za głośniki się zwróciło.

Skomentuj

uzyskałem w sumie już potrzebne informacje. teraz będę do sesji myślał o różnych pierdołach związanych z ta przeklętą zwrotnicą a później biorę się za robotę. Póki co zamykam temat.

Skomentuj

Chciałbym wykorzystać okleinę ( nie mam na tyle wiedzy żeby rzucać się na fornir)
                to napewno nie uda sie tego sprzedac :lol:

Czy zwrotnica działa jako całość czy np mając w projekcie zwrotnicy część która dotyczy średnio niskotonowego oraz zmienić to co dotyczy wysoko-tonowego (sredni-niski z projektu wyżej wymienionego a reszta według http://obrazki.elektroda.pl/9046335200_1316242126.jpg) uzyskam w miarę poprawny efekt ?
                niestety tak sie nie da
                zwrotnica kreuje tutaj brzmienie calej kolumny... niestety takie kombinowanie nie jest dobrym pomyslem

Skomentuj

A więc sesja za plecami czyli czas na głośniki. Siedziałem ostatnio trochę i : 1) głośniki jakie bym chciał zastosować po zastanowieniu się to wspomniany GDWK-10-250-8-AWX oraz GDN-22-140-8-SCX. 2) 3) Litraż obudowy przy maksymalnych wymiarach jakie bym zastosował to maksymalnie 26-27 litrów (dopuszczam oczywiście do siebie mniejszy litraż ). 4) Zwrotnicę będę projektował i robił sam (z pewną pomocą oczywiście) więc brak gotowej nie uważam póki co za problem. 5) Bass reflex zdecydowanie z przodu gdyż ciężko mi ustawić kolumny technics-a żeby jakoś to grało a więc chciałbym pozbyć się tego problemu (głośniki raczej na biurko pod ściane/ okno) I teraz kilka pytań: Czy te głośniki uda mi się zgrać jeżeli chodzi o ich charakterystykę. Ja mogę się domyślać odpowiedzi jednak osoba obeznana stwierdzi to natychmiast. Czy zostać przy tym stx-ie czy może zastanowić się nad tonsilem GDN 20/80. wymiary podobne, niższa moc, niższa efektywność, ale jednak tonsil.. hmm ? Czy uda mi się spełnić oczekiwania (zakładając że zwrotnica będzie poprawna) aby grały lepiej jakościowo od altusów 75 oraz od tego technics-a sl eh750 przy czym nie chciałbym żeby były przesadnie ciche. Chce zachować kompromis jakości do efektywności. Zakładany budżet na: skrzynie (bez wykończenia), zwrotke, głosniki to maks 800zł. Jestem gotów na krytykę oraz ewentualne propozycje. Pozdrawiam

A no i dziękuje za wyjaśnienie sprawy z okleiną. Zastanowię się nad fornirem ale to będzie już przyszłość .. teraz bym chciał żeby coś grało

Skomentuj

Czy te głośniki uda mi się zgrać jeżeli chodzi o ich charakterystykę.
                    NIE
                    bedziesz mial bega dziure w pasmie srednich tonow!

Czy zostać przy tym stx-ie czy może zastanowić się nad tonsilem GDN 20/80.
                    nie polaczysz tego typu 8" woofera z klasyczna 1" kopulka!

opcja 1

http://stx.pl/fx-200-diy.html

opcja 2

twoja koncepcja, ale na innych glosnikach (trzeba by poszukac czegos w tym budzecie)

Skomentuj

ubię posłuchać dobrej muzyki z dobrego sprzętu.
                      http://www.troelsgravesen.dk/SP200.htm

Skomentuj

No rozumiem, skoro to do siebie nie będzie pasowało to czym powinienem się z grubsza kierować przy dobraniu głośników do siebie ? Bo szczerze mówiąc nie rozumiem na czym polega to że "nie polaczysz tego typu 8" woofera z klasyczna 1" kopulka!'

Skomentuj

No rozumiem, skoro to do siebie nie będzie pasowało to czym powinienem się z grubsza kierować przy dobraniu głośników do siebie ?
                          Doświadczeniem w zestawianiu przetworników,ty nie masz na ten temat zielonego pojecia wiec musisz sie zabrac za sprawdzony projekt.
                          Bo szczerze mówiąc nie rozumiem na czym polega to że "nie polaczysz tego typu 8" woofera z klasyczna 1" kopulka!'
                          A co tu do rozumienia?
                          Wyżej masz podany projekt możesz go wykonać bez teweera,i zrobić najprostrza na swiecie zwrotnice,a nawet i nie bo po co zmieci w torze.

Skomentuj

Bo szczerze mówiąc nie rozumiem na czym polega to że "nie polaczysz tego typu 8" woofera z klasyczna 1" kopulka!'
                            duzy glosnik zostal specjalnie zaprojketowany do odtwarzania niskich tonow
                            i mimo ze na wykresie "gra srednimi tonami" to w praktyce nie da sie tego sluchac...
                            i tak samo z glosnikiem wysokotonowym - teoretycznie da sie go ciac bardzo nisko zeby uzupelnic srednie pasmo, ale w praktyce zaczyna zle grac i jego zywot bedzie krotki...

do 2 drog z 8" wooferem potrzeba albo wybitnej wysokotonowki, ktora da mozliwosc niskiego podzialu, albo woofera ktory zagra lepiej na srednicy (niestety kosztem basu)

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                            http://www.troelsgravesen.dk/SP200.htm
                            projekt ciekawy - ale raczej nie dla ciebie

http://audiohobby.pl/topic/1/5185/1 tu jest cos dla ciebie

Skomentuj

Dziękuje Paweł S. Za wyjaśnienie tego formalnie. Zastanawiało mnie to właśnie że na wykresie ze średnimi tonami nie powinno być źle. Hmm niestety braki w wiedzy zmuszają mnie do "nie kombinowania" na pierwszy raz. Jak tylko dojdzie przelew zamawiam przetworniki stx-a i robię 3-way z Pj-ką. Troche męczy mnie ilość projektów na tych głośnikach jednak od czegoś trzeba zacząć a w trakcie jak one będą grały będę się dokształcał żeby w końcu coś zrobić samemu a nie kopiować używany już setki razy pomysł na znanej ale podobno dobrej zwrotnicy Irka. Może uda mi się zrobić coś ciekawego z obudową. . będę myślał. Dzięki za poświęconą chwile w tym temacie. Pozdrawiam.

Skomentuj

Czaruję...
                              X