Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jak karta graficzna

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Żółwik masz oczywiście racje, zasilacz trzeba mieć dobry ale po prostu nie demonizujmy. Bo wychodzi na to, że majac słabutką kartę pokroju 6670 która potrzebuje 60-70W mocy, nalezy mieć 450-500W zasilacz. To co się dzieje z pozostałymi ok 400W mocy ? .

Moim zdaniem to trochę przesada, obiegowa opinia wyrobiona na forach komputerowych przez "znawców" tematu. Często niepotrzebnie i na wyrost, na bazie doświadczeń, że ktoś miał no name 350W i miał problemy a jak zmienił na firmowy 500W to działa. Wniosek z tego płynacy nie jest taki oczywisty, że komp potrzebował 500W zasilacza ale potrzebował markowy zasilacz który ma fatycznie tką moc jak na nalepce a nie chińska ściemę. Froton jest w miarę solidnym zasilaczem, powinien dać radę :).
    Tu też jest przewaga nowszych kart graficznych bo sa one zwyczajnie mniej prądożerne przy tej samej wydajności :). Kupując takiego 4850 czy 4870 być może byłyby problemy z zasilaniem ale nie z 5770 czy 6670.

Kwersię AMD czy NV pozostawiam upodobaniom. Minie osobiście bardziej od kilku lat bardziej przekonuje oferta AMD bo karty od serii 4000 są naprawdę dopracowane. Tymczasem NV ze swoja serią 400 zaliczyła wpadkę w postaci dość prądożernych układów fermi, sria 500 to porpawiła ale nadal są w tyle za AMD.
    To czy AMD czy NV ma "króla wydajności" jest dla mnie bez znaczenia bo ja nie kupuję królów a co najwyżej parobków za 200-300zł i w tej cenie do wyboru z obu firm a zwykle przy tej samej wydajności AMD zarówno wkartach jak i w procesorach wychodzi trochę taniej od konkurencji, więc po co mam dopłacać, dla wyższych idei?

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
      Żółwik masz oczywiście racje, zasilacz trzeba mieć dobry ale po prostu nie demonizujmy. Bo wychodzi na to, że majac słabutką kartę pokroju 6670 która potrzebuje 60-70W mocy, nalezy mieć 450-500W zasilacz. To co się dzieje z pozostałymi ok 400W mocy ? .
      Chodziło mi o lepszą grafę od 6670.... np 5770, 4850 i 4870 które były wymienione. Przecież zasilacz nie pobiera stale z sieci 450 - 500W. Pobiera tyle ile jest mu potrzebne w danej chwili. Mamy zapas, z którego możemy skorzystać w przyszłości. Może moja reakcja na zasilacz jest taka, ponieważ już 2 lata temu kiedy składałem kompy z zamówień sklepowych na standardzie były 450 - 500W.

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
      Wniosek z tego płynacy nie jest taki oczywisty, że komp potrzebował 500W zasilacza ale potrzebował markowy zasilacz który ma faktycznie taką moc jak na nalepce a nie chińska ściemę.
      Zgadzam się... Dobry producent ma podane realne wartości. I oczywiście preferuje takie 350W "firmowego" od 500W "no name"

Doradzamy i wybieramy karty, poruszyliśmy temat zasilaczy, a tak na prawdę nie wiemy w dalszym ciągu co autor chce "zdziałać" na swojej nowej grafice ??

Skomentuj

co do zasilacza głownie mi chodziło o te prawdziwe 400w czy "400w".

Moj ma dodatkowe gniazdo do zasilania grafiki wiec pociagnie. Układ 6670 wg specyfikacji pobiera max 62w.
        Pplanuje troche pograc , oczywiscie rozumiem ze na max detalach i max rozdzielczosci najnowsze produkcje nie pojda ale nie o to mi chodzi. Musi dac sie grac.
        Te Wasze linki do prownan to nic ciekawego , brak porownan wydajnosci chipsetu z dostepnymi pamieciam,
        Ja juz wybrałem układ 6670 tylko , którą karte wybrac. Opcji jest wiele. od predkosci rdzenia 650/ 750/800/810MHz
        poprzez predkosc pamieci 500/667/800 wg producenta wyglada na to ze jescze i 900 oraz 1000 (tylko czy ten 1000 to jest 2x500?) do pojemnosci pamieci 1gb i 2gb.

Skomentuj

Czaruję...
        X