Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Acta, co o tym uważacie?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Popełnili duży błąd przygotowując projekt potajemnie. I nie wiem na co liczyli, to przecież od razu wzbudza podejrzenia. Może poszło nie po ich myśli, ale naprawdę myśleli że to przejdzie bez echa? Może nie docenili ludzi, że pod tak denną przykrywką uda im się przejąć kontrolę? Niestety, nie my o tym decydujemy i problem w tym, że może im się udać. Sprawa sięga wydaje mi się bardzo daleko i myślę że to zależy od naszej władzy w bardzo małym stopniu. Może jestem sceptykiem, ale uważam że Polska jest za bardzo zależna od UE.

Skomentuj

ja powiem tak: nie sciagam filmow z sieci bo nie mam czasu na ich ogladanie
      przez ostatnie 4 lata w kinie bylem 2 moze 3 razy
      i traktuje to wyjscie raczej jako element rozrywki a nie mus konieczny
      co do plyt: czasami sciagne jaka muzyke, zeby posluchac jakiejs ciekawej plyty ale w 90% konczy sie to zakupem oryginalu. Chce miec ta plyte w bardzo dobrej jakosc lub miec poprostu oryginal. Bo czesto jest tak, ze nie sa one dostepne we flacku. Tak mialem teraz z plyta Gorana Bregovicia. Plyte sciagam sobie z Anglii bo tam jest jeszcze dostepna- wydawnictwo z 2002r. A tak mi sie spodobala, ze zamowilem sobie z empiku 2 nowsze jego plyty bo licze, ze beda podobnie fajne. Cena plyty to ok 35zl to nie majatek. A zawsze moge miec w domu oryginal a w samochodzie kopie (bo moge). W samochodzie plyty sie szybko niszcza wiec nie bedzie mi jej szkoda.

Ogolnie to nie wiem co o tym wszystkim myslec...
      Ale jak wiadomo, kazdemy nie pasuje ograniczanie swobod obywateli pod jaka kolwiek postacia. Tutaj duzo do powiedzenia mialby Janusz Korwin Mikke
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie wiem co oni myśleli, ale próbowali to chyba po cichu załatwić, bo na początku ACTA był "sukcesem polskiej prezydencji"

Jeśli chodzi o piractwo, to żeby je zwalczyć jest inna droga - urzeczywistnić ceny, niby 35zł to nie dużo ale trzeba na to pracować prawie cały dzień. A osoba za dużo nie zarabiająca nie będzie miała wolnych funduszy, bo przecież trzeba opłacić rachunki i za coś jedzenie kupić. Jak komuś zostaje 100-200zł wolnych środków wątpię żeby za to kupił płyty jak np są większe potrzeby, choćby nawet odłożenie na "czarną godzinę" lub zakup czegokolwiek do mieszkania lub wymiana sprzętu który od czasu do czasu potrafi się zepsuć, nie wspominając o samochodzie.

Myślę że jakby płyty kosztowały tyle co 2 roboczo godziny zakładając 7-8zł na rękę to by więcej było chętnych na nie. Sam na pewno bym miał ich więcej w takim przypadku, bo 35zł to nie mało dla osoby która nie zarabia. W Anglii za godzinę masz 5 funtów, a za 5 funtów kupisz swobodnie płytę.
        Wytwórnie płytowe są zbyt łapczywe na kasę, tak na prawdę okradają kupującego i artystę, bo zgarniają większość pieniędzy, a dla artysty idą, jak to Kukiz powiedział, "ochłapy".

Co do ACTA, nie czytałem tego jeszcze, ale kumpel stwierdził, że nic nowego nie wniesie i że większość tych regulacji jest już wprowadzona. Sam nie wiem...

Treść umowy, jakby ktoś chciał poczytać:
        http://bi.gazeta.pl/im/3/11015/m11015223,ACTA.pdf

Skomentuj

Oczywiście można by tu długo argumentować, powtarzając już napisane słowa, bo także jestem przeciwny temu absurdowi, jakim jest ACTA i to, jaką władzę i wgląd w prywatność internautów ona daje. Ale mi na myśl - biorąc pod uwagę fakt, że ponoć żyjemy w państwie suwerennym, demokratycznym - przychodzi jedno słowo: jaja.

Skomentuj

Yebać acta
            !

Skomentuj

Dla tych co sa za ACTA:
              Wyobraźcie sobie, że w lutym wchodzicie na wp, onet, o2 itp. Wszędzie SAME superlatywy o rządzie. Same podobno "obniżki cen", "podwyżka emerytury" itp. Niestety ani jednego minusa - nie piszą o podwyżkach żywności, wprowadzeniu wyższego VATu, osiągnięciach partii opozycyjnych. Za to same minusy na partię - wpadka (nazwisko jakiegoś polityka), tamta partia za aborcją, tamta za oddzieleniem kościoła od państwa itp. Co z tego może być? Może być tak jak w Rosji - promowanie tylko jedynej słusznej partii, bo o innych nie będziemy nic wiedzieć. Kolejny minus to rozprzestrzenianie się informacji. Jak będą tworzone manifestacje o prawa do wolności, obniżkę cen, poprawę bytu to ludzie już nie zwołają się na FB w ciągu trzech dni. Będzie to kwestia tygodni, a nawet miesięcy, bo jedyną słuszną drogą będzie dowiadywanie się od przyjaciół.

Co do samych piratów - róbta co chceta, ale chyba im więzień w Polsce zabraknie.

Skomentuj

Raf,masz bujną wyobraznie.Panowie proszę nie róbmy syfu z tego tematu tak jak ma to miejsce w "znanym"temacie na forum.Wymieniajmy się wartościowymi informacjami znalezionymi w sieci.Siedziałem do 6 rano wałkując temat i siedzę dalej bo temat naprawdę ciekawy i chciałbym poznać za i przeciw.
                Popatrzcie panowie jak można "ufać" politykom.Wklejam głosowanie w PE dotyczące ACTA.Raf zwróć uwagę jak głosował PIS partia która podobno walczy o naszą suwerenność-pije do Ciebie bo to ty roztoczyłeś tu wizję kontrolowania wszystkiego przez rząd.

24 listopada 2010 roku w Parlamencie Europejskim odbyło się głosowanie nad rezolucją krytykującą typ prac nad porozumieniem ACTA. Rezolucja zawierała propozycje poprawek, które miały sprawić, że ACTA byłoby do zaakceptowania z punktu widzenia ochrony praw i wolności człowieka.

Za, przeciw, wcale

Z zestawienia opublikowanego na votewatch.eu wynika, że polscy europosłowie głosowali różnie, ale tylko ci z SLD i UP byli przeciw ACTA, czyli za rezolucją PE. Oto oni: Lidia Joanna Geringer de Oedenberg, Bogusław Liberadzki, Wojciech Michał Olejniczak, Joanna Senyszyn, Marek Siwiec, Janusz Władysław Zemke, Adam Gierek. Kilku - posłów PO - wstrzymało się od głosu: Rafał Trzaskowski, Lena Kolarska-Bobińska, Róża Thun.

Za ACTA, czyli przeciwko rezolucji potępiającej tryb pracy nad ACTA głosowali: PO - Małgorzata Handzlik, Jolanta Emilia Hibner, Danuta Maria Huebner, Danuta Jazłowiecka, Sidonia Elżbieta Jędrzejewska, Filip Kaczmarek, Jan Kozłowski, Krzysztof Lisek, Bogdan Kazimierz Marcinkiewicz, Jan Olbrycht, Jacek Saryusz-Wolski, Joanna Katarzyna Skrzydlewska, Bogusław Sonik, Jarosław Leszek Wałęsa, Paweł Zalewski, Artur Zasada, Tadeusz Zwiefka.

PiS - Tadeusz Cymański, Marek Józef Gróbarczyk, Michał Tomasz Kamiński, Ryszard Antoni Legutko, Marek Henryk Migalski, Jacek Olgierd Kurski, Mirosław Piotrowski, Tomasz Piotr Poręba, Konrad Szymański, Zbigniew Ziobro.

PSL - Andrzej Grzyb, Jarosław Kalinowski, Czesław Adam Siekierski.

Kilku posłów nie głosowało wcale (niektórzy byli nieobecni): PiS - Adam Bielan, Paweł Robert Kowal, Ryszard Czarnecki, Janusz Wojciechowski, Jacek Wołosowicz; PO - Sławomir Witold Nitras, Elzbieta Katarzyna Łukacijewska, Piotr Borys, Jacek Protasiewicz, Jerzy Buzek.

Finlandia i Francja

Z listy głosowań wynika też, że najwięcej głosów przeciwko oddali Fińscy europosłowie bo aż 69 proc. Natomiast 53 proc. francuskich europosłów głosowało przeciw, w Niemczech 52 proc., a Polsce tylko 14 proc.

Daje to Wam do myślenia?Moje zdanie jest takie że politycy to najgorsza rasa na tym świecie i to bez względu jaką opcje polityczną reprezentują.

Skomentuj

opinie ekspertów o acta mówią same za siebie.. Jest zbyt wiele obaw, Tusk to [ocenzurowane przez ACTA:-)], takie jest moje zdanie, nie ma demokracji, bo ludzie mówią NIE, a on daje upoważnienie do podpisania tego porozumienia.. śmiech na sali.. demokracja jak widać to pojęcie obce dla naszego premiera.
                  Last edited by Adam_85; 25.01.2012, 15:42.

Skomentuj

Jak bym nie miał wyobraźni to w wrześniu poszedłbym pewnie do ZSZ. Tak mogę liczyć na liceum.

Nie wymieniałem jakie partie co robią. W ACTA jest nie tylko zapis przeciw piractwu. Pisze tam także o bezpieczeństwu w internecie. Zauważ, że to pierwsze to tylko mała część całości. Rząd może uznawać to za zagrożenie bezpieczeństwa państwa, że ludzie mogą być przeciwko władzy. Jedyna wymówka będzie znana jako "w imię bezpieczeństwa".

Jestem też za, ponieważ uważam, że niektóre wpisy są wulgarne, ordynarne i obrażają inne osoby. Takie coś mogą cenzurować. Dobrze wiemy, że przez to popełniają samobójstwa osoby, które nie umieją sobie z tym poradzić.

Premier zapowiedział, że ministrowie mają kilka tygodni na opracowanie dodatku, który zapewni ochronę i bezpieczeństwo internautów. Oczywiście ja w to nie wierzę, jak w resztę jego zapewnień.

Obiecywali Irlandie, mamy zieloną wyspę z 23% VATem oraz płacę 1400/miesiąc. Tam maja pewnie tyle samo, ale w ich walucie.

No offence

Skomentuj

Adam_85 ja sam nie wiem co mam o tym myśleć.Czym więcej czytam tym mam coraz więcej wątpliwości.Bardzo dużo zastrzeżeń jest co do ochrony danych osobowych.A co do demokracji mamy ją jaką mamy,jakby nie było to my wybieramy tych ludzi.Piszesz że ludzie mówią nie,a jak myślisz ilu z nich się zapoznało z treścią porozumienia,czy choćby z opiniami ekspertów.Większość z nich czerpie swoją wiedzę z komentarzy jakiś portali,a co tam się wypisuje i jaki jest tam poziom to sam wiesz.Widzisz teraz człowiek nie może spokojnie przeczytać wiadomości sportowych,bo zawsze się znajdą idioci dodający swoje idiotyczne komentarze że Tusk czy Kaczyński to ......
                      Żebyśmy się dobrze zrozumieli,nie jestem za ACTA,ale chcę zapoznać się z tematem by wyrobić sobie swoją opinie.

---------- Post dodany o 18:36 ---------- Poprzedni post o 17:44 ----------

Panowie cenzurę to mamy już dawno!!! Myślę że każdy z nas się spotkał z moderacją nie poprawnych wpisów na różnych portalach,choćby były prawdziwe,wyważone i nie obrażające nikogo.Ja wolność słowa rozumie inaczej,każdy z nas powinien odpowiadać za swoje słowa,jeżeli nazywam kogoś złodziejem,zdrajcą,oszustem, nie mając na to dowodów, powinienem odpowiadać za swoje słowa.Jakby jeden czy drugi zapłacił okrągłą sumkę kary to pozbylibyśmy się tego chamstwa w internecie.A tak to od moderatora zależy i od jego sympatii politycznej co przechodzi a co nie.
                      Pozdrawiam.Muszę odpocząć,bo już w oczach mi się mieni od tego czytania.

Skomentuj

Znalezione na wykop.pl - nie wiem czy prawdziwe, ale jeśli tak to tylko przyklasnąć wypada
                        http://www.wykop.pl/ramka/1016143/ac...j-prezydencji/

---------- Post dodany o 19:10 ---------- Poprzedni post o 19:03 ----------

Również na wykopie - odnośnie tej samej sprawy
                        http://diffchecker.com/b17418T

(swoją drogą ciekawa porównywarka...)

Skomentuj

Oczywiście nie mam nic przeciwko zwalczaniu podróbek, bo to należy "tępić", albo chociaż oznakować (lepiej, bo producenci oryginałów wiedzą, że ktoś może zrobić podobną rzecz za ułamek ceny).

Skomentuj

żeby była jasność, ustawę antypiracką przełknę, ale totalną inwigilację wszystkich potencjalnych użytkowników internetu już nie..

Skomentuj

No to akta podpisana, teraz tylko czekać na ratyfikacje i panów w mundurach pukających do drzwi :)

Skomentuj

Spoko, spoko. Cyfryzator-administrator-masturbator Boni powiedział na konferencji, że "dostał burę w ostatnich dniach" więc to łagodzi sytuację. Wszystko jak zwykle dobrze się skończyło...

Skomentuj

Dostaną w następnych wyborach takiego kopa, że wylądują na Białorusi (celowe odniesienie). To moje życzenia noworoczne dla nich. Niestety jesteśmy w związku z tym w sytuacji niejako bez wyjścia, bo na polskiej scenie politycznej liczy się tylko PO i PIS. Jeśli więc nie PO, to nie np. SLD, PSL, Palikot czy jeszcze ktoś inny, ale właśnie Paranoja i Schizofrenia. Mamy więc wizję ponownego rządzenia Kwaczyńskiego i jego sekty z Macierewiczem, Płaszczakiem, Hoffmanem i innymi umysłowo chorymi na czele, którzy jeszcze nie zostali przez Kaczora wyrzuceni, albo sami nie odeszli. A to jest chyba jednak gorsze niż ACTA i wszystkie inne bolączki, jakie można sobie wyobrazić.
                                  Last edited by Racjonalny; 26.01.2012, 11:18.

Skomentuj

Racjonalny :thumbsup:

Prawdę mówiąc nigdy nie rozumiałem histerycznego najeżdżania na PIS. Nawet na nich kiedyś głosowałem i nie uważam, żeby to był głos zmarnowany. Przez dwa lata rządów PIS jakoś nie czułem, żeby mi się gorzej żyło niż teraz, wręcz przeciwnie, wtedy było lepiej (abstrachujac od kryzysów itp, mówię to jako obywatel majacy głęboko w .. poważaniu te wszystkie bajki o kryzysach, chcę żyć dobrze i wygodnie i to mnie tylko interesuje i nie mam zamiaru dopłacać do jakis kryzysów).

Nie twierdzę, że Lech Kaczyński był prezydentem idealnym ale nie był tragicznym. Ale czy w gruncie rzeczy prostacki Wałęsa, pijany Kwaśniewski lub wpadkowy Komorowski są tak bardzo lepsi od Kaczyńskiego?
                                    Miał swoje wady i zalety, miał swoje priorytety które chciał przeforsować a dała mu do tego mandat ponad połowa społeczeństwa. Czy chęć przywrócenia mocarstwowej pozycji Polski, jakkolwiek śmiesznie to brzmi, jest taka zła. Przecież jesteśmy jednym z większych krajów w unii i w europie, pewne rzeczy nam się należą i trzeba po nie sięgać a nie chować głowę w piasek.
                                    Ktoś powie, że za rządów Kaczyńskich niepotrzebnie zadzieraliśmy z Rosją. A czy prorosyjska polityka Tuska przyniosła jakieś rezultaty? Mamy z tego jakieś profity poza ładymi uśmiechami? Czy władze Rosji traktuja nasz poważniej, jako partnerów? Mamy lepsze umowy gazowe, gospodacze, mamy jakis swój udział w gazociagu północnym? Czy śledztwo Smoleńskie zostało przeprowadzone w należycie staranny sposób, czy olano sprawę a na koniec 100% winy zwalono na poslkich pilotów?Taka polityka przynosi i będzie przynosić fiasko.

Fakt Jarusiowi juz zupełnie odbiło, PIS stacza się na psy. Szkoda, bo PIS obenie już jest cieniem samego siebie, odzeszło z tej partii wielu znakomitych polityków i terazo zostają same popłuczyny i faktycznie obecnie ok 30% poparcie dla tej partii jest głosem zmarnowanym. Szkoda bo byłaby to dobra alternatywa dla nieudaczników Tuska. A tak przy kolejnych wyborach faktycznie teraz na prawdę nie będziemy mieli na kogo oddać głosu. Tak, jedno co się Tuskowi rzeczywiście udało, to zniszczenie PISu bo pozostał im ten najtwardszy elektorat a to za mało by byli groźni, bo już nikt z niezdecydowanych nie odda na nich głosu. Brawo.

Sorki za przydługą dygresję polityczną

Skomentuj

Ale zostaliśmy pięknie olani... pomimo wszystkich protestów ; <

w rządzie potrzebni są nowi i uczciwi ludzie, na razie nie widać nic dobrego

Skomentuj

Uwaga, cenzura juz działa ! http://www.rmf24.pl/raport-koniec-wo...cta,nId,431086

Skomentuj

To że podpiszą ACTA było więcej niż pewne,choćby dlatego żeby pokazać że się nie ugną przed hakerami.Ale, myślę że przepadnie to u nas w parlamencie.Popatrzcie co się dzieje, PIS głosował za a teraz organizuje referendum przeciw.Dzisiaj słuchałem wypowiedzi posła Godsona z PO który powiedział że na dzień dzisiejszy zagłosuje przeciw bo ma sporo wątpliwości, zresztą kilku posłów z PO już głosowało inaczej w PE.Pewnie się znajdzie jeszcze kilku choćby z PSL bo wiecie jak z nimi jest,gdzie powieje tam polecą.SLD i Palikot na pewno będą przeciw.
                                          Martwi mnie natomiast inna informacja na którą się dzisiaj natknąłem, a nie mogę jej teraz namierzyć,że wystarczy podpis sześciu krajów z eu i nie będzie miało znaczenia jak zagłosują nasi posłowie,ustawa i tak będzie nas obowiązywała.Tylko tu zastrzegam, że nie wiem czy ta informacja jest pewna.Może ktoś z was się natknął na to info?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X