Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowe auto

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nowe auto

Witajcie

Chciałem zakupić jakieś auto i szukam i szukam na tym necie, żeby coś fajnego znaleźć.

Moje oczekiwania:
    3 drzwi
    ponad 100 KM
    klimatyzacja
    ABS
    poduszki
    elektryczne okna i lusterka z podgrzewaniem
    raczej diesel
    halogeny
    jak będzie ESP to dobrze ale nie jest wymagane

Raczej zależy mi na momencie obrotowym i przyspieszeniu.

Tak do 20 tyś bym chciał się zmieścić z wymianą rozrządu, filtrów i oleju. Rocznik powyżej 2000 rok. Zależy mi na fajnym wyglądzie raczej niż na kredensie w stylu Fabia.

Myślałem nad:

Peugeot 206 1.6 HDI 110 KM
    Audi A3 1.9 TDI 110KM

Podobają mi się jeszcze Honda Civic i Opel Corsa D ale to samo auto 23-25 tyś.

Co jeszcze fajnego można popatrzeć. Odpadają wszystkie 5 drzwiowe i auta poniżej 100KM i silnika 1.6 w benzynie.

Patrzyłem także na Seat Ibiza 130KM ale to pompo-wtryski to odpada. I Alfa romeo 147 ale to wszyscy mówią, że śmieć. Forda raczej nie bo gnije. Fajna jeszcze jest Opel Astra G Coupe ale przeraża mnie spalanie 10L. A mam ciężką nogę. Toyota Celica fajna ale przy mojej nodze to chyba z 13 by paliła.
    Last edited by kondrax; 22.02.2012, 17:18.
    Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
    Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Też mam zamiar kupić teraz autko ale raczej sedanik, myślę nad BMW e46 (2000r+) lub passacik b5 po lifcie.
    Jeżeli chcesz coś sportowego, 3-dzwiowego to popatrz na hyundai coupe/tiburon tylko problem w tym, ze same benzyniaki są.

Skomentuj

Alfa Romeo 147 po Faceliftingu, jak zależy Ci na głównie na wyglądzie :)

Skomentuj

Passat odpada. Do wyrzygu tego jest. Nie ładne to jest zresztą moim zdaniem. Co drugi ma passata. BMW raczej chyba drogie części. Ta alfa super wygląda ale chodzą opinie, że alfa to śmietnik, że się psują i rdzewieją a ile w tym prawdy to nie wiem.

Skomentuj

mercedes clk? albo 124coupe:)

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax Zobacz posta
            Odpadają wszystkie 5 drzwiowe
            A szkoda Peugeot 407 2.0HDi ekonomiczny, zrywny, duży, wygodny:) Mam, chciałem sprzedać ale się rozmyśliłem i będę nim jeszcze trochę śmigał:)

Skomentuj

Tak samo jak csbiczek Peugeot 407 2.0HDi są dobrymi autami:) A przede wszystkim HDi mało pali:)

Skomentuj

a co byś powiedział np na golf mk4 w "trzech" furtkach? wiem że troche dużo tego ale gdybyś np się zainteresował np http://otomoto.pl/volkswagen-golf-ge...C22728216.html (lub jeśli może być sedan i troche ponad budżet http://otomoto.pl/show?id=C22970465 )

aktualnie jazda na gazie jest tańsza nawet od diesli

Skomentuj

Podobają mi się jeszcze Honda Civic
                  JAk Honda Civic to tlyko benzyna.
                  Odpadają wszystkie 5 drzwiowe i auta poniżej 100KM i silnika 1.6 w benzynie.

3-drzwiwoe auta to porazka, strasznie niepraktyczne. Nigdy bym takowego nie kupil, raz miałem i koniec.
                  A 99KM nie moze byc? NIe tlyko moc decyduje w samochodzie o tym jak jezdzi sie nim.

Skomentuj

W124 3.0TD w full wyposażeniu w niemczech takowego znajdziesz auto bezpieczne i bardzo solidne jesli nie bite zero rdzy przez nastepne kilka dekad:)
                    Nie ma w ogóle co interesować sie nowszymi autami które sa projektowane kup a za 5 lat wyrzuć i kup nowe.

Skomentuj

A ja bym wciagnal pezota 406 coupe :) Taki piekny, klasyczny ksztalt nigdy nie wyjdzie z mody, a silnikow do wyboru jest sporo.

Skomentuj

A ja mam civic'a 3d z 2001r oczywiście będzyniak: 1,6L VTEC 110KM.
                        3drzwi dlatego że moja rodzina składa się z 2 osób i raczej (planując) prędko się nie powiększy.

Co do autka - wadą jest jak dla mnie sztywne zawieszenie co skutkowało wybiciem gum w wahaczach.

Mam go ponad rok, jak narazie usterki to:
                        - wspomniane gumy (koszt 40zł na przód)
                        - poluzował się wodzik z centralnego zamka drzwi kierowcy, trzeba było dokręcić - koszt 0zł
                        - była uszkodzona uszczelka okna drzwi co skutkowało przy podnoszeniu szyby wyskakiwaniem jej z jednej strony, wymiana - 4browary, uszczelka 50zł

Spalanie 6,5 - 7L + 0,5l oleju na jakieś 2000km.
                        Wg. instrukcji silniki te zużywają olej do 1l na 1000km więc nie jest źle.

Klimatyzacja jak na razie oprócz odgrzybienia bezobsługowa, działa bez zarzutu.

Raz wyskoczył Check Engine... przy 185km/h :] ale znikł następnego dnia... przynajmniej wiem że działa... kolega jeździł z zapaloną kontrolką 2lata a kapnął się dopiero jak się przyjrzał i się okazało że jest zaklejona

Jak chcesz coś wiedzieć to pytaj, jestem osoba obiektywną i nie będę tego modelu zachwalał bo super aut nie ma.. przynajmniej na nasze kieszenie.

Skomentuj

MG ZR160 1.8 tyle ze benzyna
                          czemu akurat diesel? co skłania do takich wyborów?

Skomentuj

Według mnie nie praktycznie jest się nastawiać na konkretny model auta, tym bardziej kolor czy wyposażenie np.halogeny(:, lepiej kupić autko które się zna lub zna ktoś z otoczenia ,zna osobę użytkującą ,będziesz miał możliwość dokładnego sprawdzenia,dobrze żeby było przez dłuższy czas użytkowane przez 1 osobę,jeśli nie jesteś mocno obcykany w autkach to odradzam zakup od osób zajmujących się tym zawodowo,no i odradzam wycieczki przez pół Polski bo jest "igiełka"za okazyjną cenę.Oczywiście nie namawiam abyś kupił autko które ci się nie podoba ale jak powiększysz ilość modeli ,a zmniejszysz ilość punktów które musi bezwzględnie spełniać to jest większa szansa ,że znajdziesz coś na miejscu i będziesz zadowolony z zakupu i eksploatacji.Jeśli będziesz kupował dizla koniecznie sprawdź jak pali i pracuje na zimnym silniku.Pozdrawiam.

Skomentuj

Witam,
                              Weż sobie "do serca" rady krzychu73 bo dobrze pisze

Pzodrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser Zobacz posta
                                3-drzwiwoe auta to porazka, strasznie niepraktyczne.
                                Z wyglądu fajne ale strasznie niepraktyczne, korciło mnie żeby takie kupić ale wizja wysiadania i wpuszczania osób do tyłu jakoś mnie mocno zniechęciła...

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                                Nie ma w ogóle co interesować sie nowszymi autami które sa projektowane kup a za 5 lat wyrzuć i kup nowe.
                                Moje ma ponad 5 lat i nie odbiega w niczym od nowego na dobrą sprawę...

Zamieszczone przez malutkiz Zobacz posta
                                (lub jeśli może być sedan i troche ponad budżet http://otomoto.pl/show?id=C22970465 )
                                Obora też fajne auto, swojego czasu sporo myślałem nad nim bo jednak dużo mniej tego jeździ niż golfów i passatów.

Skomentuj

kondrax
                                  Jestem handlowcem w Toyocie. Sprzedaję i odkupuję też używane samochody. Zerknij na moją ofertę poniżej, może coś Cię zainteresuje.
                                  Z ciekawostek to będę miał wkrótce Mondeo 2.5 V6 A/T, 2005r, 153kkm, pierwszy właściciel. Z roczną gwarancją powinien kosztować 19000 zł. Mamy też Megane CC 1.9 Pełna opcja, 2005r, tylko 55kkm ! pierwszy właściciel. Cena 29900 zł
                                  http://www.toyota.pewneauto.pl/mapa/...33&wyk=1#wynik
                                  http://www.toyota-lexus.otomoto.pl/
                                  P.S. Przepraszam za reklamę.
                                  Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Witajcie

Dziękuje za liczne odpowiedzi.

Już tłumaczę parę rzeczy. Kwestia 3D, 5D. Każdy robi jak uważa ale moim zdaniem 3 drzwiowe auto jest dobrym wyborem dla mnie już mówię dlaczego.
                                    - miałem takie jestem przyzwyczajony
                                    - 3 drzwi mają moim zdaniem ładniejszy wygląd bardziej sportowy
                                    - nie mam dzieci, będę jeździł ja + dziewczyna, a w większości sam ja
                                    - nie potrzebuje 5 dziw bo nie będę ich używał i nie potrzebuję combi bo nie będę woził pralek, wózków itp jak rodzina się powiększy pomyślę nad 5 drzwiami lub combi

Dlaczego chce np. halogeny itp a po to żeby się nie zatrzymywać w miejscu ani nie uwsteczniać. Jeżeli moje auto ma np. elektryczne okna to nie wyobrażam sobie żeby nowe tego nie miało, a nie dopuszczam już żebym kupił nowe auto a miało okna na korbkę, drugi przykład nie mam halogenów a chce je mieć bo wiem jak działają chociażby u mojego ojca. Nowe auto musi być lepsze od starego tzn bogatsze. Bo jeżeli nie będzie to nie ma sensu zmieniać na coś podobnego tylko z tego względu, że np jest innej marki lub jest trochę młodsze. Stare moje auto sprawuje się dobrze większość rzeczy ma powymieniane i nie sprzedam go tylko dam dziewczynie mojej.

Co do diesel benzyna kwestia zastanowienia, przeliczenia, mam diesla pali mi max 6 litrów nawet jak cisnę go bo auto jest lekkie, ale koszt eksploatacji duży w porównaniu z benzyną, rozrząd itp dlatego nie wykluczam benzyny ale takiej w miarę ekonomicznej.

Kwestia mocy 100 czy 99 koni. Mam obecnie 67KM, nie kupię auta co ma np. 75 koni czy 80 parę bo nie odczuję różnicy a dwa nowe auto będzie pewnie cięższe od mojego starego a co w efekcie da to że przyspieszenie będzie takie same. Dlatego żeby poczuł różnicę musi być te powiedzmy minimum 100 KM. A realnie skłaniał bym się na 110 - 120. Na grzyb mi auto tak samo przyspieszające jak obecne, jak zmieniać to na mocniejsze a nie takie same, bo jak takie same ma być to po co zmieniać starym można jeździć.

Nie proponujcie mi golfów, fabi, passatów, itp bo patrzeć na to nie mogę, raz że paskudne a dwa, że co 4 osoba to ma.

Moje stare auto to OPEL Corsa B z 2000 roku z Włoch, 3D, wersja sport.
                                    elektryczne okna
                                    alarm
                                    2 poduszki powietrzne
                                    sportowe fotele
                                    diesel 1.5 TD 67 KM

najbardziej boli mnie brak klimatyzacji i elektrycznych lusterek z podgrzewaniem oraz przydało by się mocy

Za resztę propozycji dziękuje zaraz obczaję na aukcjach.

Skomentuj

dlatego nie wykluczam benzyny ale takiej w miarę ekonomicznej.
                                      Kup w gazie. Będzie pan zadowolony :)

W kwestii mocy to przy przeliczniku stosunku moc/masa 1:10 auto dopiero zaczyna żwawo jeździć, poniżej to zwykle są okropne muły (nie licząc kilku przypadków, głównie japońców).

Skomentuj

Jak chcesz sportowo, ladnie, szybko i w miare ekonomicznie to Toyota MR-2.
                                        A jak 3D to moze ibiza w wersji sportowej CUPRA, kiedys widzialem 1,9TDI 130 lub 150KM
                                        Fajne autko wg mnie jak ma byc male
                                        Last edited by DeKeR; 23.02.2012, 10:37.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X