Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

LED 40-42 Samsung?Toshiba? Pomoc w wyborze telewizora.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Witam
    Panowie kupiłem Samsunga UE40D5000 (bez internetu), podłączony pod kablówkę UPC obraz wg mnie dość dobry. Z USB testowałem plik mp4, działa.
    Muszę na spokojnie wszystko poustawiać itd. Ogólnie rzecz biorąc telewizor na duży +
    Pozdrawiam.

Skomentuj

Będzie Pan zadowolony
      marcinsywala.pl
      Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
        1080p nie, ale 1080i jak najbardziej tak.
        Obraz z przeplotem nie jest prawdziwa rozdzielczoscia FullHD. Czyli zadna platforma cyfrowa nie nadaje obrazu FullHD.

Skomentuj

Dokładnie tak.

Skomentuj

Panowie a jaki model polecicie w rozmiarze 32 cale? Z tego co wiem, plazm o takich rozmiarach wybór jest mały (chyba teraz już głównie używki) w porównaniu z LCD, stąd woląc plazmę, nie wzbraniam się przed LCD-LED. Wspomniany w tym temacie Samsung UE32D5500 to dobry wybór, czy może szukać czegoś najnowszego, bądź jednak plazmy? Jeśli chodzi o funkcje użytkowe to nie mają dla mnie większego znaczenia multimedia, wifi itp. Ważne żeby dekodery miał i dobry obraz. A i jeszcze jedna ważna rzecz, wyjście słuchawkowe:).

............
            Last edited by Racjonalny; 31.03.2012, 14:31.

Skomentuj

Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz posta
              Wspomniany w tym temacie Samsung UE32D5500
              Będzie Pan zadowolony
              Jak byłem u rodzinki przez ferie miałem okazje "korzystać" z niego. Jak dla mnie bomba!
              marcinsywala.pl
              Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Chyba Samsung ma najbardziej zbajerzone LCD, no i matryce tez topowe. Cena rowniez atrakcyjna. Ciezko cos lepszego znalesc.

Skomentuj

Ok, dzięki. Jak nie dorwę plazmy w tym rozmiarze, to łykam tego Samsunga.
                  Hermes powiedz mi jeszcze jak obraz wypada w porównaniu z plazmą albo CRT, jeśli masz takie porównanie. Czy widać jakieś artefakty, szarawe smugi, nierównomiernie rozłożoną czerń, smużenie przy dynamicznych scenach? W sieci wszyscy tak jojcą na te LCD w tym też LED-LCD, że właśnie te aspekty to daleko lepsze ma każda plazma.
                  Last edited by Racjonalny; 01.04.2012, 10:07.

Skomentuj

Ja mam plazme Panasonic TX-P46U20E i drugi raz tego telewizora bym nie kupil. Fakt, to starszy model ale mimo wielkich slow i zapewnien producenta obraz wcale nie jest swietny. To co mnie najbardziej wkurza to duzy gradient widoczny na twarzach osob, szczegolnie przy szybszych ruchach kamery. Telewizor ma wejscie na karte pamieci, ale nie odczyta bezposrednio filmow AVI czy MKV. Trzeba konwertowac na kompie do innego formatu i dopiero zgrywac na karte. Upierdliwa sprawa. Dopiero od niedawna Panasonic wprowadza bajery takie, ktore LG czy Samsung juz dawno instalowal w swoich plazmach.
                    Telewizor byl kupiony dla rodzicow, zrodlem sygnalu jest Polsat Cyfrowy. Niestety niewiele kanalow HD z tej platformy oferuje faktycznie dobra jakosc obrazu. Prawde mowiac to jakbym mial ogladac tylko Polsat, to bym wolal kupic plazme HD ready.

Ale zeby nie marudzic musze napisac, ze kiedy udalo mi sie skonwertowac film MKV FullHD na format AVCHD i ogladalem film z karty to obraz byl juz naprawde dobrej jakosci. Mysle, ze ten telewizor podobnie jak LCD potrzebuje sygnalu naprawde wysokiej jakosci, oczywiscie FullHD. Dopiero wtedy pokaze pelnie swoich mozliwosci. Jakby tak podlaczyc konsole do gier czy blureja to dopiero wykorzysta sie potencjal telewizora.
                    Moj dobry kolega ma LCD Samsunga z internetem bezprzewodowym, 42 cale, rozne bajery co tylko jest, ale powiem szczerze, ze nawet filmy HD z karty pamieci nie rzucily mnie na kolana. Ogladajac LCD zawsze mam wrazenie, ze obraz jest rozmyty, malo kontrastowy, wyjatkiem sa prezentacje LED z blurejow ale to tez roznie bywa.
                    Gdybym mial kupowac nastepny telewizor to napewno bylaby to plazma, jaka? Nie wiem, cos by sie wybralo.

Ps. Ciotka kupila niedawno 42 cale LG plazme i na kanalach jakosci SD czy HD ready obraz jest swietny, duzo lepszy od mojego panasa.

Skomentuj

Kupiłem TV Samsung UE32D500, no i powiem tak: nie przypuszczałem, że porównanie pod względem jakości obrazu pomiędzy starym, 10 letnim kineskopowcem, a najnowocześniejszym LCD-LED może wyjść na tak dużą niekorzyść...dla LCD-LED. Nie chcąc się zbytnio rozpisywać, nie wiem jak plazma, ale LCD-LED a tym samym LCD pod względem jakości obrazu nie mają nawet startu do CRT.

Skomentuj

To chyba się musisz Panie chyba rozpisać.. albo kupić okularu ;-)

Acha, sorry. A jaki sygnał podajesz?

Skomentuj

Kupiłem TV Samsung UE32D500, no i powiem tak: nie przypuszczałem, że porównanie pod względem jakości obrazu pomiędzy starym, 10 letnim kineskopowcem, a najnowocześniejszym LCD-LED może wyjść na tak dużą niekorzyść...dla LCD-LED. Nie chcąc się zbytnio rozpisywać, nie wiem jak plazma, ale LCD-LED a tym samym LCD pod względem jakości obrazu nie mają nawet startu do CRT.
                          To zapewne wynika ze źródła sygnału. Jeśli oglądasz zwykłą telewizję, której ramka ma coś w okolicach 720x525 (nie pamiętam dokładnie) to co byś nie zrobił i jaki dobry by nie był upsampler to puszczone to na rozdzielczości 1920x1200 zawsze będzie kiepsko wyglądać. Rzuć na ten telewizor coś w jego natywnej rozdzielczości, z jakiego Blueraya czy nawet z dysku USB (jeśli ma taką opcję) a zobaczysz co to znaczy dobry obraz. Dla mnie akurat za dobry i taki trochę sztuczny...nie lubię oglądać filmów full hd na dużych telewizorach.
                          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                            Ogladajac LCD zawsze mam wrazenie, ze obraz jest rozmyty, malo kontrastowy,
                            Ja mam dokładnie takie same uwagi.
                            Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                            To zapewne wynika ze źródła sygnału. Jeśli oglądasz zwykłą telewizję, której ramka ma coś w okolicach 720x525 (nie pamiętam dokładnie) to co byś nie zrobił i jaki dobry by nie był upsampler to puszczone to na rozdzielczości 1920x1200 zawsze będzie kiepsko wyglądać. Rzuć na ten telewizor coś w jego natywnej rozdzielczości, z jakiego Blueraya czy nawet z dysku USB (jeśli ma taką opcję) a zobaczysz co to znaczy dobry obraz. Dla mnie akurat za dobry i taki trochę sztuczny...nie lubię oglądać filmów full hd na dużych telewizorach.
                            Ale telewizji z dysku USB czy Blueraya nie oglądam. A mając podłączone pod ten sam kabel antenowy CRT i LCD-LED widzę, że efekt końcowy - a ten w końcu się tu liczy - jest dla obecnie mi dostarczanego przez operatora sygnału lepszy na CRT. No i trochę to niedźwiedzia przysługa. Odbiorniki rozdzielczością strzelają, a podawany sygnał z zeszłej epoki.
                            Last edited by Racjonalny; 13.04.2012, 08:57.

Skomentuj

Ale telewizji z dysku USB czy Blueraya nie oglądam. A mając podłączone pod ten sam kabel antenowy CRT i LCD-LED widzę, że efekt końcowy - a ten w końcu się tu liczy - jest dla obecnie mi dostarczanego przez operatora sygnału lepszy na CRT. No i tak trochę to niewygodne. Możliwości odbiornika są, a podawany sygnał z zeszłej epoki.
                              Racjonalny, cenię Cię, piszesz mądrze i ciekawie, masz swoją moralność, która jest bliska mojej...ale tutaj marudzisz jak stara baba. Kupiłem super telewizor i jest lipa. No pewnie, że jest bo cały tor jest tak dobry jak jego najsłabsze ogniwo. Czy na swoich wypasionych kolumnach na dwóch TIW 200 i dwóch Wavercorach plus jakiejś kopułce na stronę słuchasz mp3 128kb/s? Pewnie nie. Nie posądzałem Cię o takie podejście. Przecież to jest techniczne zagadnienie. Czas zmienić operatora na takiego, który udostępni Ci kanały w full hd. Czas przejść na cyfrową telewizję. Czas pójść do przodu a nie marudzić, że taki dobry telewizor ma słaby obraz. Obraz ma dobry, tylko Ty go nie wykorzystuje w pełni.

Normalnie jakbym pojechał do Ciebie, puścił mp3 128kb/s na Twoich kolumnach i powiedział - Ale to słabo gra!!
                              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

No pewnie, że jest bo cały tor jest tak dobry jak jego najsłabsze ogniwo.
                                I o to właśnie chodzi. Sam kupując Bravie 46" od razu wiedziałem, że będę musiał zaopatrzyć się w dekoder z sygnałem cyfrowym w hd.
                                Czy na swoich wypasionych kolumnach na dwóch TIW 200 i dwóch Wavercorach plus jakiejś kopułce na stronę słuchasz mp3 128kb/s?
                                Lepiej tego diymaniakowi nie można wytłumaczyć

Skomentuj

plus jakiejś kopułce na stronę
                                  Jakiejś? Masz pan coś do Seasa?.

Racjonalny, cenię Cię, piszesz mądrze i ciekawie, masz swoją moralność, która jest bliska mojej...ale tutaj marudzisz jak stara baba. Nie posądzałem Cię o takie podejście.Czas przejść na cyfrową telewizję. Czas pójść do przodu a nie marudzić, że taki dobry telewizor ma słaby obraz
                                  No to teraz będziesz musiał zmienić zdanie, bo będziesz musiał pisać nie o moim marudzeniu, czy narzekaniu, tylko o niewiedzy. Dlaczego? Zdziwisz się zapewne, ale nigdy nie interesowałem się techniką nadawania sygnału TV i dopiero teraz ty mnie uświadomiłeś, że mój operator nie podaje dobrej jakości tegoż:). Czyli rozumiem, że muszę zażyczyć sobie zmianę pakietu.
                                  I LuSzTi, bez przesady. Uniosłeś się tak, jakby ktoś cię obrażał.

Skomentuj

Jakiejś? Masz pan coś do Seasa?
                                    Nie, po prostu nie pamiętałem co tam górze siedzi, wiec napisałem o "jakiejś" kopułce. Nie mylić z "byle jaką" :)

Zdziwisz się zapewne, ale nigdy nie interesowałem się techniką nadawania sygnału TV i dopiero teraz ty mnie uświadomiłeś, że mój operator nie podaje dobrej jakości tegoż. Czyli rozumiem, że muszę zażyczyć sobie zmianę pakietu.
                                    Nie ukrywam, zdziwiłem się. Bo jeśli potrafisz przy kupowaniu gryfu do sztangi przeliczyć jej wymiar na wagę i opieprzyć o to producenta, że podaje złą wagę to nie spodziewałem się, że tak mizernie się przygotujesz do kupna telewizora za 15-krotność ceny tej sztangi. Operator daje Ci taki sygnał analogowy jaki jest uwarunkowany pewnymi standardami, które były jeszcze przed full-hd. Wszystko było nadawane analogowo, radiowo. Pasmo przypadające na kanał miało 6,5MHz. W tym paśmie trzeba było zmieścić obraz i dźwięk. Z tego powodu w klasycznych telewizorach rozdzielczość była jaka była, czy to była 14 cali czy 29 cali zawsze było tak samo. I nagle weszła rewolucja na telewizory HD (HD ready i full HD) gdzie rozdzielczość mocno się poprawiła, ale niestety źródło sygnału już nie bardzo. Oczywiście w lepiej rozwiniętych krajach przejście na nową technologię było znacznie szybsze. Ale w Polsce to trwa i zdecydowana większość odbiera sygnał analogowy.
                                    Jeśli chcesz coś polepszyć to musisz się dowiedzieć czy Twój operator udostępnia kanały HD za pomocą przekazu cyfrowego. Jeśli nie to zostają Polsaty Cyfrowe, platforma N, jakieś Netie itp.

I LuSzTi,bez przesady. Uniosłeś się tak, jakby ktoś cię obrażał.
                                    Fakt, uniosłem się trochę. Bo wkurza mnie takie szufladkowanie - LCD czy plazma są gorsze bo źle wyświetlają obraz analogowy. Później ktoś pisze, że w ogóle po co LCD, lepiej CRT zostawić. A to jest głupota. Warto czasem wiedzieć o czym się pisze i z czego to wszystko wynika.

Wyżaliłem się :P Peace!!

Skomentuj

No, już wiem więcej. Fakt, do kupna telewizora to się przygotowałem pod kątem rozmiarów (nawet przeliczałem jaka musi być minimalna przekątna telewizora 16:9, żeby oraz nadawany w formacie 4:3 był na telewizorze 16:9 nie mniejszy niż na telewizorze 4:3), wyjść/wejść, ale w ogóle nie pomyślałem o sygnale, bo nawet mi przez myśl nie przeszło, że nasz zbiorczy (w bloku) operator podaje jakąś kichę. Powiedz mi więc, którego z wymienionych przez ciebie byś polecił?

Skomentuj

Sory, nie wczytałem się we wszystko na tej stronie ale: Naziemna cyfrowa chodzi u Ciebie? Jeśli tak to powinna być różnica na korzyść lcd po podaniu takiego sygnału...

Skomentuj

operator podaje jakąś kichę
                                          Operator nie podaje kichy. Podaje po analogu to co było i jeszcze (już nie długo) jest standardem. Niestety jest to standard nie dopasowany do nowych telewizorów.

Powiedz mi więc, którego z wymienionych przez ciebie byś polecił?
                                          Najpierw sprawdź ofertę swojego operatora. Zwykle takie kablówki (tak zakładam, że to tzw kablówka) mają już w ofercie telewizję cyfrową z kanałami HD. Poczytaj o czymś takim jak Multiroom (chodzi o to, że do cyfrówki jest dekoder, zwykle na jeden telewizor, a co jak będą dwa?). Jak już się dowiesz więcej o kanałach, typach dekoderów i ich funkcjach (nagrywanie itp) to sam musisz przejrzeć ofertę i zobaczyć co Ci pasuje, także finansowo.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X