Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

LED 40-42 Samsung?Toshiba? Pomoc w wyborze telewizora.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

LED 40-42 Samsung?Toshiba? Pomoc w wyborze telewizora.

Witam
    Chciałem się Was poradzić w sprawie kupna nowego telewizora LED 40-42 cale.

Pokój:
    - dość znacznie nasłoneczniony (choć TV będę oglądał wieczorami + rolety) TV będzie stał tyłem do okien.
    - około 13-14 m2
    - odległość między oglądającym a tv to około 2-2,5m
    - tylko LED, żeby miał podstawowe funkcje USB itp.
    - sygnał głównie kablówka cyfrowa, czasem film z USB
    - i to co najważniejsze cena max 2300 zł

Mam dwóch kandydatów:
    1. SAMSUNG UE40D5500 http://allegro.pl/tv-samsung-led-40d...204316114.html
    tyle że on ma podobno częstotliwość odświeżania 50 Hz, a nie tak jak pisze 100Hz to jest głównym minusem, no
    no i jeszcze błyszcząca matryca.
    Wygląd, funkcje (smart TV) oczywiście na plus.

2. TOSHIBA 40TL838 http://allegro.pl/telewizor-toshiba-...213055239.html
    Mój faworyt, 200Hz, matowa matryca, wszystkie funkcje są, wygląd też ok, funkcje 3D traktuje w nim jako
    dodatek z którego raczej korzystał nie będę.

Co Waszym zdaniem będzie lepsze? Jestem również otwarty na Wasze propozycje do 2300zł.
    Proszę o pomoc w wyborze. Pozdrawiam

Ja mam dokładnie tę Toshibę, jestem bardzo zadowolony :)

Wysłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk

Skomentuj

Wg mnie lepiej brac samsunga, w szczegolnosci modele z ethernetem a tym bardziej smart tv. Wszystkie serie mozna "ztuningowac"- http://forum.samygo.tv, chociaz toshiba sie nie bawilem. Moze lepiej zainwestowac w nowsza serie samsunga albo panasonica?

Skomentuj

Na początku też bardziej przekonany byłem do Samsunga ale wraz z biegiem czasu, czytaniem różnych forów i przeglądaniem testów mój wybór jest 60 do 40% na korzyść Toshiby. Samsung jest bardziej multimedialny, ma np. WiFi co mi nie jest absolutnie potrzebne w telewizorze. Głownie chodzi mi o obraz (wiem, że potrzebna jest kalibracja i ustawienie wszystkiego), płynność. Jutro pojadę do Media i porównam oba telewizory, poproszę o puszczenie jakiegoś innego sygnału albo wezmę swój pendrive z jakimś filmem.

Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
        Moze lepiej zainwestowac w nowsza serie samsunga albo panasonica?
        Budżet mnie ogranicza, nie mogę przeznaczyć więcej niż 2300zł

Skomentuj

Kup pan plazmę http://allegro.pl/tv-plazma-panasoni...211783063.html u ciebie w mieście.
          Miałem parę miesięcy temu dylemat nad kupnem telewizora i przy bezpośrednim porównaniu LCD/LED/Plazma plazma wygrała.

Ma same zalety i trudno kupić coś lepszego od niej za tą kasę.

Jak chcesz wiedzieć czemu plazmy są lepsze to wiesz gdzie szukać :]

Najlepiej podejdź sobie do tego sklepu i tam ci doradzą.

Skomentuj

No właśnie plazma, naczytałem się głupot/nie głupot , że są bardzo prądożerne.

Skomentuj

Dobrze się naczytales. Szukaj tylko ledowego, jedz do sklepu obejrzeć ale nie słuchaj sklepowych doradców. Kolega jak twierdzi ze plama ma same zalety to prośba o ich wymienienie a nie odsylanie do "..wiesz gdzie szukać.."

Skomentuj

To może ja wymienię:
                -nowoczesne plazmy wcale nie zużywają b. dużo prądu. Moja 50" ma pobór maksymalny 190 W, dodatkowo rzadko kiedy tyle zużywa, są czujniki natężenia światła, im jaśniej w pomieszczeniu tym więcej prądu zużywa, im ciemniej tym mniej.
                -kontrast nieporównywalnie lepszy niż w każdym telewizorze lcd
                -czerń jest czarna nie szara
                -nasycenie kolorów zdecydowanie bardziej intensywne
                -wytrzymalszy ekran (nie zniszczy się od dotknięcia palcem przez dziecko, czy za mocne użycie szmatki), jest zwyczajnie z twardego szkła
                -niższa cena zakupu

Skomentuj

A ja polece: Samsung UE40D5500
                  marcinsywala.pl
                  Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

W tej plazmie pisze, że ssie jakieś 120W, a taki led około 70-80. Czy ja wiem, czy różnica 40-50W to tak dużo?
                    dla odniesienia: ja chcę projektor sobie na lato zapodać, a tam nie ma "zmiłuj" z zasilaniem No, ale projektor z ekranem to jakieś 3-4k zinflacjowanych polskich złotych.

Skomentuj

Nie napisałeś nic wiecej niż "się mówi", co do poboru energii to bym polemizować, ale...chyba zapomniałeś o jasności a kolega ma dobrze doswietlony pokój, są to główne minusy plazmy. Oczywiście nie są to tez bardzo dobre telewizory ale myśle jednak ze w tym przypadku led się lepiej sprawdził. Wracając do poboru energi są rożne normy.

---------- Post dodany o 21:33 ---------- Poprzedni post o 21:31 ----------

Poza tym led tez ma całkiem przyjemna
                      czerń..

Skomentuj

Na wstępie wszystkim bardzo dziękuje ze odpowiedzi i za rady.

Właśnie tego poboru się troszkę obawiam w plazmach, ale nie mówię nie. Jak rozumiem im jaśniejszy obraz plazma wyświetla tym zużywa więcej prądu, tak?
                        Jutro pojadę i przyjże się w/w LED i plazmom, jeśli ich obraz mnie powali w porównaniu z LED to może zdecyduje się kupić plazmowy.
                        Swoją drogą nie przypuszczałem że kupno tv przysporzy mi tyle problemów i pytań, ale dzięki temu nauczyłem się czegoś więcej. Pozdrawiam.

Skomentuj

Zadna telewizja cyfrowa nie nadaje sygnalu FullHD, wiec jesli bedziesz ogladal duzo TV, to raczej plazma. Te telewizory zdecydowanie lepiej pracuja na rodzielczosciach nienatywnych dla rozdzielczosci matrycy. Pradozernosc to mit sprzed 10 lat, dzisiejsze plazmy to zupelnie inna technologia. LCD to dobry wybor jak wiekszosc uzycia to sygnal z Blureja lub inny FullHD jak konsole do grania czy komputer.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                            Zadna telewizja cyfrowa nie nadaje sygnalu FullHD
                            1080p nie, ale 1080i jak najbardziej tak.

Skomentuj

Wg mnie w duzych lcd za bardzo widac piksele ( oczywiscie w hd). Mialem lcd sony i jakbym mial kupowac to bylbym za ledem( najlepiej nowszym modelem) lub plazma ( mam samsunga ale uwazam ze plazmy panasonica maja obraz czysty i ostry jak ledy samsunga).
                              Jesli chcesz porownac tv w sklepie to zpisz z neta gotowe ustawienia na forach danych modeli popros sprzedawce o pilota i wtedy porownuj. Jak sprzedawca w sklepie bedzie malo obeznany wlaczy ci pewnie ustawienia typu" zywy obraz" tobie sie spodoba a w domu uznasz ze obraz wyglada zupelnie inaczej niz na tych samych ustawieniach wlaczonych przez sprzedawce.

Skomentuj

Marios kolega banangti wyjaśnił ci sprawę.
                                Ja pisząc "to wiesz gdzie szukać :]" miałem na myśli tzw. sieć internet a dokładnie google.pl.

Żywotność... każdy kto sie kiedyś interesował słyszał ze plazmy się wypalają:
                                A jak wypada porównanie LCD z plazmą? Obie technologie mają podobną trwałość. Dla plazm 80 tysięcy godzin to dziś także norma. Trzeba jednak zaznaczyć, że technologia PDP, w której wykonane są plazmy, ma jedną przewagę nad LCD. W plazmie każdy piksel jest osobną lampką. W całym wyświetlaczu są ich więc setki tysięcy. Nawet wypalenie się pojedynczych pikseli (co w nowoczesnych plazmach praktycznie się nie zdarza) nie wpływa na możliwości wyświetlania obrazu. Awaria lampy w LCD oznacza, że obrazu już nie zobaczymy.

Zużycie prądu to kolejny zabobon, mój panasonic 46cali bierze średnio 140W (w zakresie 120-160W).... ktoś powie że ma LCD/LED 46cali co mu bierze 110W no i co z tego ?
                                Dla 30W powiedzmy 2-4godzin dziennie jestem w stanie poświęcić się dla plazmy bo nie jest to argument przeważający.

To daje średnio 3h dziennie x 30dni = 90h x 0,03kW = 2,7kWh x0,45gr = 1,2zł miesięcznie. Przy 5h dziennie mamy na miesiąc 2zł.

Skomentuj

Zamieszczone przez hermes Zobacz posta
                                  A ja polece: Samsung UE40D5500
                                  Mam dokładnie taki sam tylko 32" i również polecam co się mu da na USB tyle wczyta :) płynnie chodzi ładnie odwzorowuje kolory i jest git

Skomentuj

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
                                    Mam dokładnie taki sam tylko 32" i również polecam co się mu da na USB tyle wczyta :) płynnie chodzi ładnie odwzorowuje kolory i jest git
                                    W górach też mamy 32"
                                    marcinsywala.pl
                                    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez hermes Zobacz posta
                                      W górach też mamy 32"
                                      Nie na temat...
                                      w jakich górach

Skomentuj

Nie na temat...
                                        Załóżmy, że u babci :P
                                        Chodziło mi, że tam tez mamy Samsung UE32D5500
                                        marcinsywala.pl

Skomentuj

Czaruję...
                                        X