Witam ostatnią zobaczyłem że mam wciśnięte wciśnięte kopółki przeciwpyłowe w GDWK-10-250-8-AWX ( FX 200 Diy ) udałą mi się wyciągnąć je za pomoco odkurzacza ale jeszcze minimalne ślady są czy będzie miałą jakieś znaczenie w jakości dzwięku ( czy pogorszy się jakość ) ?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
wciśnięta kopółka przeciwpyłowa w GDWK-10-250-8-AWX
Collapse
X
-
Zamieszczone przez dareks1990 Zobacz postawciśnięta kopółka przeciwpyłowa w GDWK-10-250-8-AWX
Zamieszczone przez dareks1990 Zobacz postazy będzie miałą jakieś znaczenie w jakości dzwięku ( czy pogorszy się jakość ) ?
zaloz maskwonice lub pilnuj maluchow/sprzatajacej mamy :p
-
Największy problem przy takim wciśnięciu to to, że mógł się zmienić minimalnie profil cewki kopułki - wpływa to co prawda na dźwięk ale to można pominąć - problemem jest to że mogło się zmienić położenie cewki w szczelinie i głośnik może mieć potworne zniekształcenia (cewka obcierająca o szczelinę). Jeśli coś takiego się stanie to trzeba wykręcić głośnik podać sygnał około 500Hz (bez zwrotnicy) obluzować śruby na froncie i delikatnie przesuwając cewkę znaleźć punkt w którym nie będzie słychać zniekształceń. Dokręcić front i zamontować głośnik z powrotem.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Sound Wave Zobacz postatrzeba wykręcić głośnik podać sygnał około 500Hz (bez zwrotnicy)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postazaloz maskwonice lub pilnuj maluchow/sprzatajacej mamy
Mam za to siostrzenców którzy w ramach nudy znaleźli sobie zajęcie.
Wczoraj sprawdziłem czy głośniki jeszcze działają jeden wydaje się być ok chociarz przy moim obecnym wzmacniaczu nie grał / i nie gra czysto wiec dlatego kolumny czekały na inny wzmacniacz .
Niestety drugi głośnik nie miał tyle szczęścia słychać i to bardzo wyraźnie charczenie i ocieranie się cewki . . Da się jeszcze coś z tym zrobić czy tylko regeneracja pomoże ?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dareks1990 Zobacz postaMam za to siostrzenców którzy w ramach nudy znaleźli sobie zajęcie.
Zamieszczone przez dareks1990 Zobacz postaDa się jeszcze coś z tym zrobić czy tylko regeneracja pomoże ?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dareks1990 Zobacz postaMoże ktoś zna jakiś firme lub osobę prywatna która zregenerowała by mi głośniki ?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez benek161 Zobacz postaWyślij do STXa
Chyba że regeneracja jest równie łatwa jak w tonsilu GDWT 9/80 bo akurat ten głośnik regenerowałem i gra porównywalnie jak przed naprawą ?
Jeśli regeneracja jest łatwa to czy wystarczy mi cewka czy coś jeszcze ?
http://www.stx.pl/cewka-z-membrana-w...250-8-awx.html
Skomentuj
Skomentuj