Instalacja Windows bez cd-romu
Potrzebny adapter-przejściówka hdd 2,5 na 3,5 cala (ewentualnie kieszeń pod usb)
1) Wyciągamy dyska z komputera podłączamy go pod wyłączony komputer z Zainstalowanym:
95, 98, ME, 2K, XP, 2K3
2) Odpalamy kompa i upewniamy się, że nasz BIOS go zobaczył (odpowiednio ustaiwamy zworki)
3) Jeżeli po uruchomieniu XP znalazł on nasz poprawnie podłączony Dysk,
to sprawdzamy na której Partycji chcemy zainstalować nasz Nowy System
(i zapamiętujemy Litertkę Partycji np: G)
4) Odpalamy "cmd" lub "cmd.exe" w uruchom, jak Kto woli
5) w "czarnym okienku" wpisujemy:
X: (gdzie X: to literka CD/DVD z Instaką XP) -> [ENTER]
cd i386 -> [ENTER]
(dla Zaawansowanych: cd /d X:\i386)
winnt32.exe /tempdrive:G /makelocalsource /dudisable /noreboot /syspart:G -> [ENTER]
(gdzie G to litera naszej Partycji na Której chcemy zaisntalować Nowy System -
wcześniej zapamiętanej)
6) Z instalatora Wybieramy: Nowa Instalacja
7) Podajemy "Numerek Seryjny" i czekamy aż Instalator skończy kopiować pliki na Naszą
Partycję
8) Wyłączamy komputer, odłączamy Dysk...
9) Ustawiamy poprzednią Konfigurację Dysku, jeżeli ją zmienialiśmy i INSTALUJEMY XP
NA KOMPIE BEZ DYSKIETKI I PŁYTY
ale jak na zlosc w mojej przejsciowce brak kabla :[ (komu ja to ostatnio pozyczyalem?)
chyba nie zostalo mi nic innego jak pozyczenie napedu do lapka (bratu nie chce sie dupy ruszyc)
lub instalka przez siec
---------- Post dodany o 14:53 ---------- Poprzedni post o 14:49 ----------
tak, jest XP. ale tak zasmiecony ze dziala bardzo wolno
też kiedyś miałem problem w tym temacie.
Realne rozwiązanie to zewnętrzny CDrom
lub wyciąganie HDD i instalacja Windowsa na nim przy uzyciu innego kompa.
Paweł, to mam inny pomysł. CDrom w lapku jest na złącze ATA tak? To może podłącz w to miejsce cd-rom z kompa stacjonarnego? Tylko na czas instalacji.. Nie wiem czy się będzie dało, ale może jakoś się uda.
Zewnętrzny napęd na usb nie podejdzie jeśli pendrive nie podchodzi.
To już lepiej zrób tak, że dysk z lapka podłącz pod komp stacjonarny, rozpocznij instalacje ale tylko do momentu aż instalator skończy kopiować pliki. Potem przełóż dysk do lapka i dokończ instalację. Zainstalować się zainstaluje ale nie wiem jak będzie chodził.
[tak, jest XP. ale tak zasmiecony ze dziala bardzo wolno
to spróbuj moim sposobem z wirtualnym dyskiem, wgrac z systemu windows xp nowy system na drugą partycję wg. postu #12. Bedziesz mial 2 systemy operacyjne na kompie, jakby co to mozesz jeden usunac.
Proponuje jak cudny90 podłączyć dysk pod PC instalka do momentu chyba 1 restaru jak dobrze pamietam. Pózniej do laptopa, bootowanie z tego dysku, dokończenie instalacji. Powinno działać bez problemu bo sam tak robiłem.
to spróbuj moim sposobem z wirtualnym dyskiem, wgrac z systemu windows xp nowy system na drugą partycję wg. postu #12.
troche bez sensu. chce format zrobic zeby pozbyc sie wirusow. jak bede instalowal system na obu partycjach to nigdy sie ich nie pozbede. a kopiowanie calej partycji na inny komp troche mi sie nie usmiecha
Paweł, no to się zdecyduj chłopie bo albo czegoś nie masz, albo NA coś nie masz, albo Ci się nie chce.
Wiem, że chciałbyś radę polegającą na dwóch kliknięciach myszką, ale tak się nie da To są komputery, głupie maszyny.
troche bez sensu. chce format zrobic zeby pozbyc sie wirusow. jak bede instalowal system na obu partycjach to nigdy sie ich nie pozbede. a kopiowanie calej partycji na inny komp troche mi sie nie usmiecha
hehe.. nie zrozumiałes o co mi chodzi. wytłumaczę przykładem:
1. Masz już windowsa xp na laptopie z jedną partycją np 80gb.
2. dzielisz tą partycję na 2 za pomocą np. portable mini tool partition wizard/ masz wtedy drugą 40 gb- pustą
3. na swoim kompie z płyty instalającej windowsa robisz obraz iso
4. kopiujesz obraz na laptopa tam gdzie masz zainstalowanego xp(partycja nr 1) , instalujesz daemon tools i włączasz wirtualny napęd dvd ( chyba rozumiesz o co chodzi)
5. montujesz w wirtualnym napędzie obraz iso instalki windows i instalujesz windowsa na pustej partycji ( nr 2)
potem robisz co chcesz - najprościej: za pomocą portable mini tool partition wizard formatujesz partycje nr 1 i klonujesz partycję nr 2 na pustą partycję nr 1
gotowe/ masz dwa te same windowsy ( mozesz usunąc drugi jak chcesz)
Paweł, no to się zdecyduj chłopie bo albo czegoś nie masz, albo NA coś nie masz, albo Ci się nie chce.
jak juz pisalem komp nie jest moj. dlaczego ja mam inwestowac w nie moj sprzet? szczegolnie ze od ponad miesiaca nic nie zarabiam...
a co do braku czegos - co ja poradze na to ze pozyczam sprzet a koledzy nie oddaja kompletnego?
czekam na brata z lapkiem - ma starszego wiec naped powinien pasowac. tylko znowu jestem skazany na czekanie ;]
hehe.. nie zrozumiałes o co mi chodzi. wytłumaczę przykładem:
ja to dobrze rozumiem. ale wymieniajac pliki miedzy partycjami znowu infekuje je tymi wirusami!
a ja chcialbym uniknac ruszania drugiej partycji do czasu az nie zainstaluje nowszego antyvira
Skomentuj