Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w doborze karty dźwiękowej

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Z tych wymienionych przez Ciebie tylko Maya U5 jest w moim zasięgu cenowym.
    Jednak po wcześniejszych opiniach w tym temacie bardziej skłaniam się do EMU 0202.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
      Ja po obejrzeniu sinusow ponizej 100Hz z karty w moim laptopie szybko podlaczylem zewnetrzna karte.
      Integrę używam (w stacjonarnym) tylko dlatego, że ma wyjście optyczne

Skomentuj

zasilacz jest jeszcze lepiej.
        Nie usłyszałem . W pomiarach też nic nie widać :P

Skomentuj

U mnie potrzebny jest zasilacz zewnętrzny głównie dlatego, że moje usb strasznie syfi i zasilanie na nim nie jest stabilne..

Skomentuj

Podepnę się pod wątek. Lepiej kartę na USB czy na PCI-E ?? Bo do tej pory grałem albo na zitegrowanej AC97 potem przesiadka na SB AUDIGY2 ZS notebook 24bit/96kHz teraz w nowym kompie Realtek HD niby 24bit/192kHz ale słyszę że czasem jakieś trzaski lecą....

Czy warto szukać karty która pociagnie cały czas 24bit/192kHz ?? Naprzykład ASUS Xonar http://www.komputronik.pl/product/57...r_DX-XD-A.html

specyfikacja dźwiękówki mojej integry...

http://www.realtek.com.tw/products/p...n=4&ProdID=173

Skomentuj

Nie wiem czy jest sens naciskać na 192kHz jak i tak muzyka ma 44.1kHz. Ja osobiście nie posiadam żadnego utworu powyżej 48kHz.

Co do kart dźwiękowych. Może ten Audinst był ciut lepszy ale te ciut było ledwie zauważalne. Miałem jeszcze SB X-Fi Surround (zewnetrzna) i też dużej różnicy nie odczułem. Słychać było to, że X-Fi miała ciut podbity bas. Na plus dla Extigy było wyjście słuchawkowe na którym była różnica. Bo przy odsłuchu na wzmacniaczu nie zauważałem jej zbytnio. Może po prostu jestem głuchy ;D
              A X-Fi na Extigy zamieniłem się z bratem bo pod Extigy nie ma sterowników na Win 7, a on chciał korzystać z pilota do sterowania komputerem. Ja używam SPDIF'a z Realtec ALC888 (bo to mam zintegrowane).

Skomentuj

Ale czy czasem karta nie resampluje z 44.1 na 192 ?? jak się tak ustawi ?? Bo skoro realtek na analogu wysiada to zakladam przejsciowke z PCIMCIA na PCI i wsadzam moją audigy 2 zs notebook 24b/96kHz albo zakupic trza asusa

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                  Nie wiem czy jest sens naciskać na 192kHz jak i tak muzyka ma 44.1kHz.
                  Bardziej chodzi o stromość filtrów antyaliasingowych na wyjściu.

Skomentuj

Zamieszczone przez harash Zobacz posta
                    Z tych wymienionych przez Ciebie tylko Maya U5 jest w moim zasięgu cenowym.
                    Jednak po wcześniejszych opiniach w tym temacie bardziej skłaniam się do EMU 0202.
                    Oczywiście kolego, że EMU 0202 to lepszy wybór ale źle na to patrzysz - niecałe 200 PLN kosztuje nowa Maya U5, za takie pieniądze kupisz co najwyżej używaną EMU 0202 która normalnie kosztuje nowa w okolicy 400 PLN.

Przy okazji - próbkowanie 192 kHz przy USB to duży problem, raczej mało kart będzie to potrafiło ale jak i karta dobra to i z SPDIF przyjmie sygnał :)

Skomentuj

Jeśli tylko do słuchania, IMO dużo lepiej w DAC'a zainwestować.
                      marcinsywala.pl
                      Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

A to w kartach nie ma DACów? E-MU 0202 trzaska przez USB 192/24 :)
                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

A kto powiedział że nie ma :)
                          marcinsywala.pl
                          Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zintegrowana to ALC887, więc też raczej rewelacji nie ma.
                            Mam to samo - nie jest zła karta, jak na zintegrowaną.

(chyba, że ja dobrze tych kx'ów ustawić nie potrafię).
                            Tego nie twiedzę, ale trzeba się w DSP namęczyć i powywalać sporo, i asio właczyć, daje zmianę dźwięku zauważalną na plus.
                            Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                            U mnie potrzebny jest zasilacz zewnętrzny głównie dlatego, że moje usb strasznie syfi i zasilanie na nim nie jest stabilne..
                            Tu jest prawda, zasilacz od kompa to szumofon, i najlepiej nie wiązać sprzętu audio z PC.

Ja zainstalowałęm na win 7 64bit na próbę KXy na próbę i działało od pierwszego kopa.
                            Posłucham lampucery u Hermesa to bd wiedział czy opłaca się zmieniać i rezygnować z DSP w Audigy 2ZS, bo bogate ma DSP, ale działa jak chce. To DSP tylko mnie trzymie przy Audigy 2ZS i Audigy 0090 do pomiarów.

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh
                              To w koncu posluchales, czy bedzie sluchal ?
                              Nie do dopiero szykuje się spotkanie - a pisałem gdzieś że słuchałem? :)

Skomentuj

E-MU 0202 trzaska przez USB 192/24 :)
                                To bardzo ładnie :)

Ja akurat mam zamiar przesyłać sygnał z komputera przez SPDIF tylko niestety nie jestem pewien jak to będzie wyglądać ponieważ moja zintegrowana karta dźwiękowa jest uszkodzona (mam nadzieję, że tylko sam przetwornik) i czy tutaj SPDIF będzie działał - oczywiście mówię o przesyłaniu cyfrowym kablem optycznym.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                                  Ja akurat mam zamiar przesyłać sygnał z komputera przez SPDIF tylko niestety nie jestem pewien jak to będzie wyglądać ponieważ moja zintegrowana karta dźwiękowa jest uszkodzona (mam nadzieję, że tylko sam przetwornik) i czy tutaj SPDIF będzie działał - oczywiście mówię o przesyłaniu cyfrowym kablem optycznym.
                                  To masz dość prosto - albo będzie działać - 1 albo nie, 0.

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                                    To masz dość prosto - albo będzie działać - 1 albo nie, 0.
                                    Nie możliwe, że to takie proste :)

Na razie karty nie mam z wejściem SPDIF więc mogę tylko gdybać.

Skomentuj

Nie możliwe, że to takie proste
                                      Typy rypy, widzimy się na dniach mam nadzieje, bo BGA czeka, a jeszcze bardziej kumpel co się przez święta do kompa nie dopchał, bo szachy i karty :P hehe
                                      BTW, kiedy wracasz do KRK, bo jutro mam kurs na Kraków, ew. środa? :)

A chcesz kartę z tym wyjściem? :)

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                                        Typy rypy, widzimy się na dniach mam nadzieje, bo BGA czeka, a jeszcze bardziej kumpel co się przez święta do kompa nie dopchał, bo szachy i karty :P hehe
                                        BTW, kiedy wracasz do KRK, bo jutro mam kurs na Kraków, ew. środa? :)

A chcesz kartę z tym wyjściem? :)
                                        W środę niestety dopiero wieczorem - zależnie kiedy wyjadę, ale pewnie gdzieś po 21 :P

A co do karty to dopiero kupiłem takową i ogólnie wolałbym ją podłączyć do komputera przez złącze optyczne niż USB.

Skomentuj

i ogólnie wolałbym ją podłączyć do komputera przez złącze optyczne niż USB.
                                          Czemu
                                          marcinsywala.pl

Skomentuj

Czaruję...
                                          X