Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wybór Gramofonu!!

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie kupuj takiego badziewia bo kompletnie się nie opłaca.
    Zrób sobie albo daj jakiemuś rozgarniętemu człowiekowi żeby Ci zrobił pre jak na 1 rysunku z noty:
    http://www.ti.com/lit/ds/snas376b/snas376b.pdf

Skomentuj

Raven ma rację, zrób jakieś DIY, albo kup złożony kit, choćby i AVT. Pro-Ject-a pogięło z cenami, trzy scalaki po dolarze/szt. na krzyż i 300zł. Za taką kasę można kupić używany ampli YAMAHA z wbudowanym preampem o klasę przewyższającym większość "pudełkowych" preampów w rozsądnej cenie.
      Last edited by infinity; 17.03.2013, 12:43.

Skomentuj

też racja pogoń swojego ampli dołóż złocisza i kup coś z wbudowanym phono ... taki gramiak sa się prosi sie o coś dobrego

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
          Zrób sobie albo daj jakiemuś rozgarniętemu człowiekowi żeby Ci zrobił pre jak na 1 rysunku z noty:
          W AVT jest płytka do podwójnej wersji tego scalaka: http://sklep.avt.pl/p/pl/6380/przedw...drukowana.html

Skomentuj

Widzę, ze jeszcze konkretne preampy są pod konkretne wkładki ? :)

---------- Post dodany o 16:05 ---------- Poprzedni post o 16:02 ----------

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
            Nie kupuj takiego badziewia bo kompletnie się nie opłaca.
            A co zgłaszasz sie na ochotnika? Zeby mi zrobić?:)

---------- Post dodany o 16:07 ---------- Poprzedni post o 16:05 ----------

Ampli napewno teraz nie sprzedam bo mi szkoda go dopiero co go niedawno kupiłem :)

---------- Post dodany o 21:32 ---------- Poprzedni post o 16:07 ----------

Zamieszczone przez infinity Zobacz posta
            W AVT jest płytka do podwójnej wersji tego scalaka: http://sklep.avt.pl/p/pl/6380/przedw...drukowana.html
            Przejrzałem to i szczerze ktoś musi mi troszeczkę podpowiedzieć- pomóc
            nie jestem biegły w elektronice ale z lutownicą nie mam problemów, więc jak ktoś mi trochę pomoże co z czym zlutować to myślę, że sam mogę takie preamp wykonać

Skomentuj

Zamieszczone przez gr_ekus Zobacz posta
              A co zgłaszasz sie na ochotnika? Zeby mi zrobić?
              Ja ? Nie :)

Skomentuj

Muszę coś wykombinować jeżeli miał by to być DIY to potrzebna mi pomoc ale chciałbym sobie coś takiego sam zrobić - kupić każdy może ot "klik" i już :) hmmmm może ktoś z mógłby coś poradzić

---------- Post dodany o 22:25 ---------- Poprzedni post o 22:22 ----------

ile tak de facto kosztuje zrobienie czegoś takiego:
                http://allegro.pl/przedwzmacniacz-gr...109679114.html

Skomentuj

Mozesz sprobowac wykonac kopie preampu Dual tvv47. Taka klasyka. Czasami mozna dorwac na allegro gotowce, ale znacznie tanie wyjdzie kopia na lepszych elementach.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                    Mozesz sprobowac wykonac kopie preampu Dual tvv47. Taka klasyka. Czasami mozna dorwac na allegro gotowce, ale znacznie tanie wyjdzie kopia na lepszych elementach.
                    A jak się za takie coś zabrać, niestety nie mam doświadczenia w elektronice ? od czego zacząć ? jakiś schemat? jakie są te "lepsze elementy" itd.?
                    Sorry że tak ględzę ale nie znam się za bardzo na tym ale jestem otwarty na propozycję i chętnie się nauczę :)

Skomentuj

W sieci jest pelno schematow, moze ktorych z kolegow elektronikow na forum moglby wykonac dla Ciebie taki uklad. Musisz sie ladnie usmiechnac :P

Skomentuj

Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś taki sie znalazł;-)))))))))))))

---------- Post dodany o 13:12 ---------- Poprzedni post o 00:26 ----------

Do kogo można uderzyć z tym preampem??? Ktoś pomoże??

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                          To takie trochę audio-voodoo (czytając np. AS :)) Krążą opinie, że to to samo, co Monacor SPR-6, ale to nieprawda. Natomiast net pełen jest zachwytu nad SPR-6, że wprawdzie szumi jak cholera (50dB S/N! - to jak ma nie szumieć) , ale za to jak gra! No ja tam nic wielkiego poza szumem nie słyszę, ale ja głuchy technokrata jestem, żaden audiofil

Złożenie preampa jest banalne, mniej banalna jest sprawa ekranowania i prowadzenia mas, zwłaszcza łączenia mas gramofon-preamp-amplituner. Źle podłączony gramofon potrafi porządnie "zabrzęczeć"

Jak chcesz, mogę Ci podesłać do testów SPR-6, który zalega mi w "magazynie"

---------- Post dodany o 14:02 ---------- Poprzedni post o 13:15 ----------

Zamieszczone przez gr_ekus Zobacz posta
                          Do kogo można uderzyć z tym preampem??? Ktoś pomoże??
                          Jakby co pisz na PW - pomożemy :)

Skomentuj

dzisiaj znalazłem jeszcze takie coś :
                            http://allegro.pl/thorens-td-180-i3111333335.html

---------- Post dodany o 14:13 ---------- Poprzedni post o 14:11 ----------

może na początek taki starczy, ten Thorens Td 280 MKII jest ok ale ta cena nie powala :P

---------- Post dodany o 20:21 ---------- Poprzedni post o 14:13 ----------

dobra przeczytałem kilka wypowiedzi na AS i innych forach i ten 180 odpada na pewno, zostaje 280 i już mi się więcej nie chce szukać innego rozwiązania :P

Skomentuj

Zwroc uwage czy gramofon ma stroboskop do ustawienia obrotow. Jesli nie ma, to bedziesz musial wydrukowac taki wzor dla dwoch predkosci i dosztukowac swiatelko. Moze byc jakas dioda albo swietlowka.

Skomentuj

No właśnie trochę juz o tym poczytalem:) na AS Thorensa TD 280 MkIII tez średnio polecają za te cenę cieżko ocenić co i za ile kupić:((( wiecznie coś z tymi gramofonami nie tak :-( kanał na maxa :(((

Skomentuj

A kiedy chcesz kupic gramofon? juz teraz sie napaliles?
                                  Jak Ci sie nie spieszy, to wstrzymaj sie, za pare dni jade do niemiec i wroce po weekendzie, moze cos przywioze ale to nic pewnego :)

Skomentuj

Napaliłem się, ale szczerze to chętnie poczekam:-) Podoba mi się wygląd tych Thorensów, Duali ogólnie nieźle się prezentują, wiem że to mało ważne ale jakoś tak estetyka też jest dla mnie ważna:) Szczerze to chętnie poczekam:) Jak Ci się coś uda kupić za rozsądne pieniążki to dawaj od razu znać:) na allegro te gramofony są generalnie przewartościowane, Ci handlarze chcą nie wiadomo ile kasy:(( no nic nie ma co się użalać:) poczekam jeszcze z tydzień nic się nie stanie. Z góry wielkie dzięki za chęci i pomoc!! Teraz wszyscy by chcieli zarobić na czymś z trzy razy!!

Skomentuj

Ostatnio przywiazlem fajnego philipsa, taki model na poczatek, ale poszedl za 70zl z wkladka i dobra igla, wiec to nie majatek :)

Skomentuj

hhehe no ja ma ok 600 zł na wydanie więc można coś poszperać a jak będzie trzeba to może te 700 da się załatwić, nie chce za bardzo przepłacać bo będę słuchał winyli czasami w wolnych chwilach ale zależy mi też żeby dźwięk wydobywający się z kolumny nie przypominał charkotu starej pilarki :)

---------- Post dodany o 22:49 ---------- Poprzedni post o 22:45 ----------

chociaż powiem Ci szczerze, że nauczyłem się jednego czytając te wszystkie inf. o gramofonach, że jak będzie solidnie zrobiony to na pewno dobrze zagra a wkładkę z igłą zawsze można wymienić na lepszą, nie koniecznie trzeba wydawać nie wiadomo ile kasy żeby kupić coś fajnie grającego:)

Skomentuj

Za wczasu odloz sobie kase na myjke do plackow i pare nowych kopert. Przynajmniej na te plyty, ktorych bedziesz najwiecej sluchal :)

Skomentuj

Czaruję...