Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dekoder DVB-T + stary telewizor = problem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
    JI to ma niby działać tak? Śmiech, weź sprawdź zanim coś podasz.
    No właśnie też sie śmieje, ale takie coś właśnie działa z dodatkowym softem... http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1724507.html
    Pod komponentowym to by śmigało elegancko, ale mamy tutaj tylko scarta, i chinche...
    A co do dekodera to dobrze mówisz, ferguson jest wiadomo lepszy, ale powiedzmy sobie szczerze kto rozmawia przez telefon przy dekoderze?

Zamieszczone przez awaria Zobacz posta
    Karta zintegrowana ???
    I chciałbym aby obraz był na monitorze i w tv.
    Pewnie nic z tego nie bedzie .
    Nie rozumiem o co Ci chodzi. Rozwiń swoją myśl...

Skomentuj

Zamieszczone przez awaria Zobacz posta
      Karta zintegrowana ???
      http://www.asrock.com/mb/AMD/M3A785GM-LE128M/
      I chciałbym aby obraz był na monitorze i w tv.
      Pewnie nic z tego nie bedzie .
      Jakby się postarać to by było :P Hmm monitor masz na VGA czy DVI wejście? Nie masz ani Tv-outu, ani s-vhs.

Więc jedyne co zostaje to spróbować dorobić przejściówkę z VGA na Scart, gdzie faktycznie idzie podać obraz rozdzielając do odpowiednio.

Tak by to wyglądało jak w tym kabelku co podał womperm, ale niestety ten kabelek się do tego nie nadaje. Trzeba kupić wtyk VGA/DVI oraz scart i ręcznie lutować cały kabel. Schemat kabla dostaniesz jak podasz jakie wejście ma monitor.

Skomentuj

Przy okazji można zerknąć na "gotowca" będzie działał jeżeli w monitorze masz wejście D-Sub http://allegro.pl/bk46c-konwerter-vg...119322252.html
        Jeżeli masz DVI to stosujesz przejściówkę.

Skomentuj

W monitorze mam VGA a wiec konwerter z aukcji co podał womperm bedzie ok??

A jak z dźwiekiem???

Skomentuj

Będzie ok. Z dźwiękiem to pisałem w poprzednich postach, jack 3.5m > 2x chinch http://allegro.pl/af8-kabel-stereo-m...070313868.html

Skomentuj

Uważaj na te konwertery z allegro. Pełno jest tanich podróbek, w których nie ma żadnej regulacji, przyciski menu itd służą... do niczego nie służą i nic nie można ustawić. Konwerter od biedy jakoś tam działa, ale np. rozdzielczości i żadnych innych parametrów nie ustawisz i obraz wprawdzie jest, ale nędznej jakości. Film jeszcze można od biedy obejrzeć, ale już netu nie da się oglądać. Warto więc może zadać pytanie sprzedającemu, żeby uniknąć rozczarowań i nerwów.

Z tą wtyczką VGA->cinch to działa - jak ktoś ma kartę wspierającą konwersję VGA/VIDEO w kompie to i wtyczka będzie działać, a jak nie ma to marne szanse na działanie (dla ciekawskich w środku albo nie ma NIC albo są dwa czy trzy rezystory)

Można tanim kosztem zrobić przelotkę VGA-EURO, pod warunkiem, że TV ma pełne EURO (wraz z sygnałami synchronizacji), bo często EURO (czy SCART - jak zwał, tak zwał - o to samo chodzi) ma aktywne tylko piny video i audio czyli 20, 2, 6, a RGB i synchro wiszą w powietrzu.

Skomentuj

Miałem kiedyś taki kabelek VGA-Scart. Było to za czasów 486 i działało pod DOS. Bez odpowiedniego programu sterującego to nie chodziło. Kabel pobierał zasilanie z wtyczki klawiatury.

Skomentuj

Witam.
                  Podpiąłem dekoder przez antenę siatkową, z tym ze zamiast wzmacniacza dałem symetryzator. Niestety dekoder w dalszym ciągu nie nic nie wyszukuje. Dekoder to viva hd 90, jest sprawny bo testowałem go u znajomego. Czy jest sens inwestować w antenę kierunkową? Mam 2 nadajniki od których mogę odbierać telewizje cyfrową. Jeden w Gorlicach a drugi w Tarnowie. Do Gorlic jest 30km lecz są duże góry. Z Tarnowa 60 km. Na obecnej antenie analogowa telewizja odbierała w bardzo niskiej jakości.

Skomentuj

Czaruję...
                  X