Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mikrofon z AudioTransducers

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mikrofon z AudioTransducers

Zamówiłem sobie mikrofon pomiarowy z audiotransducers http://audiotransducers.com/pl/mikro...bracyjnym.html ponieważ chciałem trochę podłubać w domu z kilkoma swoimi projektami a nie lubię robić "fuch" w pracy. Zamówiłem mikrofon w czwartek - paczka przyszła w piątek - super. Oglądam w weekend - mikrofon jest ale gdzie indywidualny plik kalibracyjny?!? Dzisiaj próbowałem się kilka razy skontaktować i obydwa telefony z ich strony są wyłączone. Czy mieliście jakieś problemy i jak ogólnie jest z kontaktem

Spokojnie, dostaniesz go mailem, u mnie bylo tak samo :) Tez mam B5

Skomentuj

Mailem, ja nawet dostałem kalibracje przed wysyłką :P

Skomentuj

Czyli zamówiłeś mikrofon prawie 2x drożej, bo miał mieć pliki kalibracyjne - i nie ma?

Skomentuj

A to jest dobra cena, ile płaciliście?

http://www.musicoutlet.pl/produkt/38...mnosciowy.html

Skomentuj

Ja sobie poradzę - bo mam takie możliwości w pracy... pytanie co zrobi zwykły DIY'owiec. Maili dostałem kilka - w żadnym nie ma załączonej charki - zobaczymy - tak naprawdę wkurzyło mnie to, że nawet telefony mają wyłączone - jeszcze jak by nie odbierali to pół biedy:P

Skomentuj

Zamieszczone przez Sound Wave Zobacz posta
              pytanie co zrobi zwykły DIY'owiec
              Może zamówić kalibrowany mikrofon na usb od minidsp http://www.minidsp.com/products/acou...urement/umik-1

Skomentuj

Ok - tylko płacę 100zł więcej za plik kalibracyjny i go nie dostaję - to mi się średnio podoba.

Skomentuj

Ja jeszcze swój kupiłem za czasów audiodrivers.eu, na mailu dostaniesz protokół kalibracyjny, gwarancje i trzy pliki (.mic, .txt, .dat) kalibracyjne.

Nie panikuj, dostaniesz :)

Skomentuj

Witam,

a czy byłaby możliwość, aby jeden z posiadaczy tego mikrofonu pozyskał pliki kalibracyjne od pozostałych, nałożył je na siebie i przedstawił na forum wyniki porównania ? Ciekawe jak bardzo różnią się od siebie poszczególne egzemplarze...

Pozdrawiam,

Skomentuj

A jakie są zalety tego mikrofonu w porównaniu do ecm8000 w przypadku stosowania do pomiarów?

Skomentuj

Chociażby takie, że jest skalibrowany. ECM8000 normalnie nie jest i nie ma płaskiej charakterystyki, jego parametry są strasznie rozrzutne.

Skomentuj

Ale też jest w opcji plik kalibracyjny

Skomentuj

No tak, uniwersalny plik kalibracyjny stworzony na bazie kilkuset egzemplarzy.

Każdy mikrofon jest inny, każdy powinien mieć osobną kalibrację aby wyrównać jego pasmo - o to właśnie chodzi w tych mikrofonach od audiotransducers, są one indywidualnie kalibrowane.

Skomentuj

Ok, coś mi się pokręciło byłem przekonany że go można też kupić z indywidualnym plikiem. Reczywiście nie warto inwestować w niego rozrzut rzędu samej kapsułki w rurce.. Chyba pomyliło mi się z daytonem.

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
                                Może zamówić kalibrowany mikrofon na usb od minidsp http://www.minidsp.com/products/acou...urement/umik-1

też się zastanawiam nad kupnem Umika jednak znalazłem w sieci informację, która mnie zmartwiła:
                                There is one attention point when measuring with Arta: since the UMIK-1 and the soundcard that generates the measuring signal are 2 distinct sound devices, their sample frequency might not be fully matched. with some types of measuremnt signals, this could lead to a lower quality measurement. I asked Arta, and they advised this:
                                "When you use USB mic, then you must use generator signal from other soundcard which always has some difference in sampling frequency. That is why, you can’t use in ARTA methods that estimate impulse response by cross-correlation with periodic noise and MLS signals, but you may use swept sine IR measurements as it is treated as aperiodic signal."

https://www.minidsp.com/forum/umik-q...-steps-or-arta

wyglada na to, że pomiary MLS odpadają. żeby wszystko bylo ok to trzebaby spiąć zegary obu kart, co nie jest możliwe...

poza tym chyka UMIKa bez kalibracji też wygląda słabo, tu przykładowy plik kalibracyjny:
                                http://www.audiostereo.pl/index.php?...tach_id=265653
                                sporo trzeba prostować:/

Skomentuj

Jeden problem z głowy przysłali plik kalibracyjny....ale co by nie było różowo to albo ktoś opisując zrobił literówkę albo to plik od innego mikrofonu...
                                  na protokole: JI204017224
                                  na mikrofonie: J1004017224

Z rozwiązaniem zagadki jeszcze trochę poczekam.
                                  Puki co mogę wrzucić plik kalibracyjny od najprawdopodobniej mojego mikrofonu

Pogromco dorzucisz swój dla porównania?

jak byś wrzucił TXT to mogę zrobić w Excelu dwa wykresy :)

jak się teraz dodaje zdjęcia :/
                                  Last edited by Sound Wave; 04.03.2014, 22:26.

Skomentuj

marcinsywala.pl
                                    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

załączam plik kalibracyjny

dzięki za info dawno nie wrzucałem zdjęć :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Sound Wave Zobacz posta
                                        Pogromco dorzucisz swój dla porównania?
                                        Moj wyglada tak :

Skomentuj

Czaruję...
                                        X