W takim razie jak już wcześniej pisałem, nescafe dolce gustu, dużu wybór kaw, naprawdę nienajgorsze w smaku jak na tiki sprzęt. Kawa będzie cię kosztować 1,1 do 1,3 zł w zależnošci gdzie ją kupisz. Jak masz dobrą wodę zero czyszczenia, kawa w 20 sekund, odstawiasz kubet i pijesz :)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Ekspres do kawy na kapsułki
Collapse
X
-
Witam
Ja polecę ekspres na kapsułki Nespresso Delonghi.
Można kupić zapasowe jednorazowe jak i wielokrotnego (coffeeduck) użytku kapsułki.
Napełniasz kawą jaką lubisz ale warto poeksperymentować.
Zapewne wiesz, że do ciśnieniowych potrzeba odpowiedniego zmielenia kawy,
chodzi o odpowiednią szybkość przelewu przez zmielone ziarna a od tego też zależy jakość i smak kawy.
Plus jak dla mnie ten, że gabarytowo mieści się w każdej blokowej kuchni.
Ogólnie wychodzi naprawdę dobra kawa a z dodatkowym spieniaczem do mleka (np EN520) zadowoli nie jedno kobiece podniebienie. Piana na 2 piwne palce :)
Bez problemu też można zrobić warstwową "kawę" jak na reklamach czy dobrej kawiarni.
PozdrLast edited by wieniu26; 04.05.2014, 19:25.
Skomentuj
-
Mogę się wypowiedzieć w kwestii kapsułek Tassimo. Kapsułki to koszt 18zł/16 kapsułek (16 kaw), gdy kupujemy kawy w stylu latte machiato to robi się koszt 18zł/8 kaw. Ekspress do kawy firmy bosch, woda jest filtrowana fitrem brita, zaryzykuję stwierdzeniem, że po wlaniu zimnej wody po minucie od włączenia maszyny mamy gotową kawę. Wybór kapsułek nie jest wielki: jacobs, milka, carte noire, hag, twinings, suchard. Nie jestem koneserem kawy, więc nie wypowiem się w kwestii smaków, mogę powiedzieć natomiast że kawy jacobs są kawami mielonymi a nie rozpuszczalnymi. W porównaniu do innych rozwiązań nie ma problemu czyszczenia urządzenia po każdym parzeniu, oszczędzamy dużo czasu, nerwów, fusów.
Skomentuj
-
Ja bym już wolał rozpuszczalną pić, niż z kapsułki...
Jak się lubi dobrą kawę, a kasy mało, to proponuję zakup drIpa (koniecznie ceramiczny lub szklany, koniecznie Hario), najtańszy przyzwoity młynek (może być ręczny) i ew. jeszcze dzbanek z długą wylewką.
Termometr i wagę zakładam, że większość w domu ma.
Do tego oczywiście odpowiednio wypalona (świeża!) kawa: znam i polecam Java Coffee Company, Kofi Brand i Coffee Profficiency.
Jeśli espresso, to niestety nie mam dobrych wieści: tylko ekspresy gastronomiczne dają naprawdę dobrą powtarzalność, a taki ekspres w domu to utrapienie: rozgrzewa się pół godziny, trzeba go co wieczór myć (przy odrobinie wprawy pół godziny), wymaga trzeciej fazy i nie w każdej kuchni się zmieści.
Cenowo nie odbiegają od ekspresów domowych, chyba, że wejdziemy na półkę maszyn wysokiej klasy (La Marzocco Strada, Simonelli Slayer).
Dodatkowo, Nexpresso jest wrażliwe na taką ilość trudnych kontrolowania czynników, że zrobienie pijalnego bez treningu jest równie prawdopodobne to, że schudnę 20kg i sam zaprojektuję podłogówki 3-way.
Reasumując, espresso u dobrego baristy! (W Warszawie znam kilka miejsc, mogę podpowiedzieć).
Pisze to jako miłośnik kawy i partner jednej z lepszych baristek (kawy w domu nie pijemy w ogóle, przymierzamy się do alternatyw, ale raczej do treningu przed zawodami).Last edited by ov_Darkness; 05.05.2014, 07:45.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaJak ktoś chcę napój kawowy to kupuje kapsułki.Zamieszczone przez ov_Darkness Zobacz postaJa bym już wolał rozpuszczalną pić, niż z kapsułki...
Skomentuj
-
@Marios, ale nie jest to jasno wypalona arabika klasy specialty singiel z ustalonym profilem smakowym itp pierdołami, na które każdy, kto ceni dobrą kawę z pewnością zwróci uwagę.
Pominę fakt, że kawę się mieli bezpośrednio przed zaparzeniem, a kawa starsza niż 2-3 miesiące (w praktyce jest to miesiąc), nadaje się głównie do śmieci.
Z tego powodu nigdy nie kupisz dobrej kawy w sklepie.Tyko i wyłącznie palarnie, kawiarnie i ew. sklepy internetowe. Kwestia długości łańcucha dostaw.
Porównanie kapsułek do prawdziwej kawy, to jak porównywać głośnik Alpierda do np. Seasa.
Ktoś, kto się choć trochę zna na rzeczy, nawet na nie nie spojrzy.Last edited by ov_Darkness; 05.05.2014, 09:30.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ov_Darkness Zobacz postaPorównanie kapsułek do prawdziwej kawy, to jak porównywać głośnik Alpierda do np. Seasa.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz postaJak ktoś chcę napój kawowy to kupuje kapsułki. Jak ktoś pije kawę, to ma dobrą kawiarkę lub porządny ekspres... I przede wszystkim porządną kawę świeżo zmieloną.. :)kawiarki uzywam od lat a wczoraj wrocilem z majowki we wloszech i zaopatrzylem sie w nowy filtr i uszczelki w firmowym sklepie bialetti
kawiarka to podstawowe ''naczynie'' kazdego wlochawole z kawiarki kawe niz z ekspressu, ekspress stoi i sie kurzy :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez konradzik88 Zobacz postaekspress stoi i sie kurzy :)
Dzisiaj pilem z zarąbistej maszyny do kawy mojego szefa ( oczywiscie czarna jak ropa i mocna jak ropa:)) ale urządzonko pierwsza klasa. Chyba sam sie skuszę na kupno podobnej jesli beda takie co robia inne kawy np. z pianką. Jutro zerknę jakiej marki jest ten sprzęt/ plusem jest to ze jest prawie bezobslugowa.Last edited by ruffpl; 06.05.2014, 17:28.
Skomentuj
-
Ja mam w pracy takiego/ chociaz cena troche mnie zszokowala, ale szefowa ma sklep z kawami i herbatami wiec pewno dlatego taki sprzet. http://www.ceneo.pl/14330303
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mIKI Zobacz postaA jaka kawiarke, moke, polecacie? Z regoly robie dwie biale kawy jednoczesnie??
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mIKI Zobacz postaCzytałam o tej z funkcja spieniania i chyba nie przekonuje mnie. Co myslicie o elektrycznych kawiarkach? Wydaje sie ze moga byc praktyczne
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mIKI Zobacz postaCzytałam o tej z funkcja spieniania i chyba nie przekonuje mnie. Co myslicie o elektrycznych kawiarkach? Wydaje sie ze moga byc praktyczne
Skomentuj
Skomentuj