Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz do STX 10" na TAS5630 Sure Class D

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz do STX 10" na TAS5630 Sure Class D

Założyłem temat w dziale o elektronice, ale ktoś dla kogo stanowisko admina to za duże wyzwanie i nie wie on jaka jest idea tego forum, przeniósł temat do kosza, więc piszę tutaj.

Chciałbym zbudować subwoofer aktywny z głośnikiem SW.STX.10.2.500.8.F.A.FC.X i wzmacniaczem na podanym w tytule układzie czyli TAS5630 Sure Class D.
    Czy transformator toroidalny 500W 25V będzie do tego wzmacniacza pasować? Jak podłączyć to trafo do płytki? Chciałbym również zastosować w tym wzmacniaczu filtr SUB 4 od Carton Audio i miękki start transformatora A-102 jeśli ktoś miałby pomysł jak to wszystko połaczyć to byłbym wdzięczny za odpowiedź. Przeznaczam na ten subwoofer sporą sumkę i osobie która dobrze doradzi w tej kwestii zapłacę 20zł.

Pozdrawiam

na wstępie, ta płytka nie jest zasilana z toroidy tylko z zasilacza stabilizowanego, jak sam masz napisane "Requires 20 to 50 VDC power supply" i najlepiej 14A żeby dostarczał
    po drugie to jest wzmacniacz stereo, szukaj jakiegoś mono, a w ogóle zamiast się bawić kup gotowy panel wysokiej mocy, ewentualnie poszukaj projektu Irka do wzmacniacza sub'a

zobacz na przykład ten panel http://diyaudio.pl/showthread.php/24...g-3-0-by-Natan Natan chce go sprzedać więc będzie ok do 500W głośnika
    Last edited by malikowy; 14.09.2014, 11:39.

Skomentuj

Zainteresowałem się tym wzmacniaczem ze względu na bardzo dobre opinie o nim na forum audiostereo, a na aukcji z linku który podałem nawet w tytule napisane jest subwoofer mono.

Skończył mi się transfer cholera, ale gdzieś na tej stronie ktoś od parts-express napisał że da się zrobić zasilanie z trafo. Mógłbyś podesłać link do tego wzmacniacza stabilizowanego? Bo jest ich sporo i nie wiem o jaki dokładnie chodzi. Ten by się nadał?
      Last edited by elektrodman; 14.09.2014, 12:10.

Skomentuj

Zamieszczone przez elektrodman Zobacz posta
        ale ktoś dla kogo stanowisko admina to za duże wyzwanie i nie wie on jaka jest idea tego forum, przeniósł temat do kosza
        lepiej uwazaj co piszesz - nic nie wywalalem

wg mnie zdecydowanie za drogo jak na "jedynie" 200w/8r

Skomentuj

Domyślam się że to nie Ty, niestety najwyraźniej ktoś niewłaściwie został adminem, na forum o robieniu własnych głośników temat o elektronice został wyrzucony do kosza xd absurd

Właśnie też się zastanawiałem czy nie będzie za mało mocy, ale gotów jestem zapłacić trochę więcej za świetną jakość, polecam temat na audiostereo o Sure Class D.

Skomentuj

http://www.ebay.co.uk/itm/250W-Pure-...item1c199e38f1
            niewiele drozszy a kompletny i mocniejszy

Skomentuj

niestety najwyraźniej ktoś niewłaściwie został adminem
              ADMIN jest tylko jeden!

Skomentuj

Domyślam się że to nie Ty, niestety najwyraźniej ktoś niewłaściwie został adminem, na forum o robieniu własnych głośników temat o elektronice został wyrzucony do kosza xd absurd

Właśnie też się zastanawiałem czy nie będzie za mało mocy, ale gotów jestem zapłacić trochę więcej za świetną jakość, polecam temat na audiostereo o Sure Class D.
                Po 1. Ledwo sie zarejestrowałeś na forum i masz pretensje do moderatorów /administratorów ( z twoich postów wynika, że nie widzisz różnicy miedzy nimi) za ich niewłaściwe zachowanie... Gdzie reszta użytkowników, do tej pory nie miała takich problemów - ewentualnie mieli podstawy do tego . Przeczytaj regulamin może Ci sie coś rozjaśni.
                Po 2. Twoja znajomość cyferek przekreśla twoją karierę z elektroniką. Wzmacniacz działa w zakresie 20-50V. Zasilacz z napięciem wyjściowym 12V nie mieści sie w tym przedziale. Pomijam fakt rodzaju napięcia DC/AC. Dla własnego dobra posłuchaj tej rady, bo może stać Ci sie krzywda.
                Po 3. Polecam dopłacić do jakiejś książki na początek

PS;
                Nie myśl że odgrywam sie na Tobie za "dyskusje" na PW.
                Last edited by _NATAN_5064; 14.09.2014, 13:27.

Skomentuj

Z tego co wyczytałem to ten panel kosztuje 600zł z wysyłką tak? xd Za ok 400zł mogę złożyć sobie kompletny wzmacniacz na lepszych podzespołach. Znalazłem wypowiedź na stronie parts-express nt trafo:

"can this be used for subwoofer plate amp? Is the fan smart control?

I have a blown subwoofer amp with good torroidal power supply 42.5 volts. Would I need a power regulator board or is the transformer enough?
                  3 answers

Hooking up this amp to the toroidal power supply should work just fine. It won't quite be able to deliver 600W (you'd need a 50V supply to do that; the lower the supply voltage, the lower the power output), but it'll be pretty close. So no, you wouldn't need a regulator. Just make sure the transformer is powerful enough to handle this 600W amp, which I'm guessing it would be if it was already powering a plate amp(...)"

Mogę w miarę tanio dostać trafo 50v tylko jak to połączyć.

- - - - - aktualizacja - - - - -

@Natan zapewne dalej próbujesz wciskać mi stare rzeczy które Ci zalegają, widzę że sposobów na to masz na pęczki ale od razu cię uprzedzę - nie jestem zainteresowany.
                  A forum nie ma na celu udowadniania kto więcej czasu spędził przy elektronice tylko udzielania odpowiedzi na pytania osób zainteresowanych tymi sprawami, więc jeśli masz zamiar prowadzić takie dywagacje to załóż nowy temat.
                  Last edited by elektrodman; 14.09.2014, 13:35.

Skomentuj

Nie na temat...
                    @Natan zapewne dalej próbujesz wciskać mi stare rzeczy które Ci zalegają, widzę że sposobów na to masz na pęczki ale od razu cię uprzedzę - nie jestem zainteresowany.
                    A forum nie ma na celu udowadniania kto więcej czasu spędził przy elektronice tylko udzielania odpowiedzi na pytania osób zainteresowanych tymi sprawami, więc jeśli masz zamiar prowadzić takie dywagacje to załóż nowy temat.
                    Nic Ci nie chce wciskać... Nie jesteś zainteresowany to nie- trudno.. patrze obiektywnie na ten temat, a jak będę miał "stare rzeczy które mi zalegają" to je wyrzucę i kłopot z bani

BTW: Spodziewałeś sie że będę miał akurat te rzeczy które ty sobie wymyśliłeś?? Gro ludzi składa właśnie z używanych elementów wzmacniacze, jakiś cudem nawet nie wybrzydzają . A co ciekawsze jakiś cudem nawet są zadowoleni!

Skomentuj

Naprawdę nikt nie chce zarobić 20zł od tak? Zgadzam się nawet na transakcję przez allegro, dosyć mam czekania na odpowiedzi, na elektrodzie prawie 2 miliony użytkowników, tutaj forum poświęcone budowie głośników i nikt nic nie pisze, absurd.

Osoby ze sporym stażem w budowie elektroniki, wzmacniaczów pisać na PM.

Skomentuj

za 20zł to takie osoby nie chcą nawet tracić czasu

a Natan ma całkiem spoko sprzęt no ale Ty się uparłeś bo ma być klasy D

napisz czemu chcesz ten a nie inny wzmacniacz?
                        Last edited by malikowy; 15.09.2014, 14:25.

Skomentuj

1. filtr 40zł, trafo hmm 200zl zasilacz min. 60-70 zł (Dla 50V trzeba już dać kondy 63V, powiedzmy 4 po 10000uF pewnie najtańsze kilkanaście złoty sztuka - to zasilacz normalny bez stabilizacji. Jeśli tu potrzeba stabilizowanego to nie wiem) Sam wzmacniacz 50 funtów. To wychodzi na razie jakieś 700zł. Przydałoby się jakieś APO, też ze 40zł, . Do tego wzmacniacza jeszcze każą opóźnione załączanie sygnału (pewnie można by w tej roli zastosować jakieś opóźnione załączanie głośników), a jeszcze zdało by się na wszelki słuczaj samo zabezpieczenie głośnika. O czymś zapomniałem? Acha. Panel, gniazda wyłączniki, bezpieczniki itp.
                          2. Pojęcia zielonego nie masz jak to spiąć i uruchomić. A jeszcze ci wyjdzie zakup sprzętu do składania i podręcznych pierdułek.

Więc może jednak rozważysz propozycję Pawła? Osobiście bym się zdecydował na tę od Natana, ale widzę że tu jakiś problem, nie namawiam.

No chyba że jesteś gotów na mało ekonomiczną inwestycję żeby zrobić coś diy.

I odłożyłbym na bok roszczeniową pozycję, bo 20zł nikogo nie skusisz. Sporo tu fajnych pomocnych ludzi, ale po to żeby się kłócić, to strzępić sobie klawiatury nikomu się chciało nie będzie.
                          Last edited by Micwoj; 15.09.2014, 14:27.

Skomentuj

Znaj łaskę Pana
                            Potrzeba ;
                            http://www.parts-express.com/1x600w-...board--320-311
                            http://allegro.pl/zasilacz-przemyslo...589220995.html
                            http://www.advanceelectronic.pl/pl/p...subwoofera./40
                            http://www.advanceelectronic.pl/pl/p...subwoofera./37
                            http://allegro.pl/organic-audio-kabe...582255646.html -yy taki żarcik

i pierwszorzędny schemat w 1min 05s ( chyba bez błędów ale niech ktoś zerknie )

Bym zapomniał...a za moje 20zł kup jakieś ładne kwiatki matce albo żonie

Skomentuj

No nie, bez tego kabla to nie zagra
                              Nie wiem czy nie można by jeszcze zejść z ceny zasilacza na ten: http://allegro.pl/zasilacz-przemyslo...577502779.html, bo ten wzmacniacz naprawdę ma 200W x 1 (8 ohms, THD 0.4. Te gigawaty to przy THD 10%...

Skomentuj

Micwoj ten zasilacz nie będzie za słaby? na bank go zjara jak dowali do pieca, pamiętaj o kablu zasilającym minimum AWG16 i jak najkrótszy żeby był bo zwiększy tylko zakłócenia, a przecież tego nie chcesz

280zł wzmacniacz, 290zł zasilacz, 75zł dodatkowe układy = 645zł do każdego doliczyć koszty wysyłki, do tego jeszcze pierdółki jak złącza, kabelki, gniazdka i obudowa, zamkniesz się w 750zł może
                                http://www.subwoofery.pl/page17.php - 470zł
                                Last edited by malikowy; 15.09.2014, 16:26.

Skomentuj

Nie na temat...
                                  W tym miesiącu zacznę 2 suby na nich :) / jak znajdę czas... ach te dzieci....:sleep:)

Skomentuj

Wg zauważyliscie ze w opisie jest 600w a na panelu 500 ? Ciekawe :p

Skomentuj

Z tego co wyczytałem to ten panel kosztuje 600zł z wysyłką tak? xd Za ok 400zł mogę złożyć sobie kompletny wzmacniacz na lepszych podzespołach.
                                      to siadaj do stołu i składaj.

Mogę w miarę tanio dostać trafo 50v tylko jak to połączyć.
                                      ale nie przewiduje sukcesu skoro nie wiesz jak podłącza się takie rzeczy.

Nie wiem jak ten wzmacniacz ma mieć 600W przy 50VDC. Z resztą wystarczy popatrzeć na specyfikacje, 600W to on ma ale na 2ohm i 10%THD...
                                      Do tego zaproponowany zasilacz to nie pewna konstrukcja, tych i podobnych bliżej nie znanych producentów wymieniałem ostatnio w firmie sporo bo padały jak muchy. Jak chcesz kupować zasilacz impulsowy w obudowie modułowej to polecam oferte od Mean Well. W tych wszystkich tanich zasilaczach o mocach powyżej 200W są montowane wiatraki do chłodzenia które będą głośniej wyć od tego stx'a. Do tego kiepsko nawijane trafa które piszczą jak cholera przy małych prądach.

Sugeruje zainteresować się solidnymi analogami na 2/3 parach tranzystorów i do tego stx'a to wystarczy.

Co do tekstu o 20zł... poważnie mówię, to było nie na miejscu.

Skomentuj

Zamieszczone przez malikowy Zobacz posta
                                        Micwoj ten zasilacz nie będzie za słaby? na bank go zjara jak dowali do pieca,
                                        Wzmacniacz ma realne 200W, zasilacz oddaje 5,8A/48V w trybie ciągłym (czyli ok. 280W) to powinien dać radę, chyba, że faktycznie dowali, ale pytanie ile wytrzyma realnie głośnik w obudowie?
                                        Zniszczyć można wszystko.
                                        Ale lepiej niech się jakiś elektronik wypowie, ja się nie znam, patrzę tylko na numerki.
                                        Swoją drogą gdzieś się pytający ulotnił.
                                        Last edited by Micwoj; 17.09.2014, 11:45.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X