Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Konkurs DIYaudio - organizacja, propozycje, nagrody.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Konkurs DIYaudio - organizacja, propozycje, nagrody.

Krótko i na temat - chcę otworzyć (wspólnie z manadżment'em serwisu) konkurs dla osób zainteresowanych elektroakustyką.

Wstępne nagrody , wstępny plan samego konkursu jest.
    Teraz tak - potrzebne są wasze propozycje, spostrzeżenia. Konkurs powinien być osiągalny zarówno dla początkujacych jak i zaawansowanych, powinien łączyć zagadnienia elektroniki / akustyki. Osobiście nie popieram konkursu typu pierwsze trzy miejsca wygrywają. Wygrywa każdy, kto spełni wymagania/założenia oraz zmieści się w puli nagród - jest 30 przetworników - jest 30 potencjalnych zwyciężców (ta kwestia musi być doprecyzowana)
    Rozmawiałem już z Pawłem, ale sam otworzyłem temat.
    Moja propozycja:
    Są rózne projekty (subwoofer, 2 way, 3way), osoba zainteresowana wybiara projekt który ją interesuje. Ma za zadanie wykazać się suchą wiedzą, czyli zaprojektować teoretycznie dany zestaw/urządzenie głośnikowe. Oczywiscie uprzednio dostaje do dyspozycji wymagane parametry liniowe, charakterystyki samych przetworników, ewentualnie dodatkowe wytyczne typu rodzaj obudowy. Projekt zostanie przesłany do rozsądnych/doświadczonych osób oceniających. Dany delikwent ma szansę wygrać przetworniki do projektowanego zestawu. Dodatkowym plusem może być gotowe zrobienie obudowy.
    Cel jest taki aby dana osoba po wygraniu przetworników ukończyła swój projekt montując je w zaprojektowanej obudowie.

Nie ma żadnego celu zarobkowego!

Poszerzamy grono DIYowców? :)
    Czekam na wasze spostrzeżenia i sugestie.
    Last edited by El_liero; 13.12.2014, 00:19.

Fajny pomysł, lista projektów jakie mają być zaprojektowane będzie udostępniona ogólnie czy tylko dla tych, którzy biorą udział?
    Gotowe zwycięskie projekty oczywiście zostaną później udostępnione na forum?

Myślę, że dużo osób na kolumny 2way czy już 3way (bardziej zaawansowane) się nie rzuci bo jednak trzeba mieć wiedzę ale subwoofer to sam bym spróbował :)

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
      Osobiście nie popieram konkursu typu pierwsze trzy miejsca wygrywają.
      Uważam że to zbyt komunistyczne podejście. Mówiąc krótko: brak rywalizacji - brak sedna zabawy ("no risk, no fun")

Dany delikwent ma szansę wygrać przetworniki do projektowanego zestawu...Cel jest taki aby dana osoba po wygraniu przetworników ukończyła swój projekt montując je w zaprojektowanej obudowie.
      To ja robię kolumny na raven'ie, accuton'ie, PHL itd.
      Wstępne nagrody są
      To potrzebne są nazwy tych nagród skoro ktoś ma własnie na nich robić swój projekt....
      jest 30 przetworników - jest 30 potencjalnych zwyciężców
      Więc 30 projektów. Ja z matematyki orłem nie jestem ale to wychodziło by na to że same subwoofery są

Kto jest sponsorem ? (jak ktoś sponsoruje to się z tym nie kryje - wręcz przeciwnie, po to sponsoruje żeby się pokazać....)

Ogólnie idea piękna i osobiście popieram tego typu akcje społeczne, ale ten konkurs wygląda bardziej jak jakaś sonda....

Skomentuj

Co jeśli ktoś sam nie potrafi zrobic zwrotnicy? Mozna z pomocą forum?

Skomentuj

To nie jest konkurs a coś na zasadzie dotacji chcesz poszerzyć wiedzę, zrobić coś dobrego dla społeczeństwa. Zrób projekt, a my wyłożymy na przetworniki. Bardzo fajna idea, oby doszło to do skutku.

Skomentuj

Pomysł super. Tylko jak to bedzie? Nalezy zrobic obudowy i jak sie wygra to dostanie sie w nagrode wybrane glosniki?

Skomentuj

Z tego co zrozumiałem trzeba sie zgłosić i dla podanych przetwornikow i typu kolumny zaprojektować TEORETYCZNĄ zwrotnicę, czyli taką na papierze tylko. Wszystko robimy w kompie i wysyłamy do znawców tematu.

Skomentuj

Zamieszczone przez malikowy Zobacz posta
                lista projektów jakie mają być zaprojektowane będzie udostępniona ogólnie czy tylko dla tych, którzy biorą udział?
                Myślę, że ogólnie. Pytanie kto ma pierwszeństwo w wyborze i rezerwacji projektów, co z wielokrotnym dzieleniem projektu na wiecej niż jedną chętną osobę?
                Zamieszczone przez malikowy Zobacz posta
                Gotowe zwycięskie projekty oczywiście zostaną później udostępnione na forum?
                No nie wiem, niby sucha toeria więc na co to, a z drugiej strony dobrze pokazać wypociny, kto zasłużył na przetworniki. W sumie to sam autor będzie mógł potem opublikować projekt w dziale gotowych konstrukcji czy nawet w projaktach (ale tam wymagane są pomiary)
                Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                Uważam że to zbyt komunistyczne podejście. Mówiąc krótko: brak rywalizacji - brak sedna zabawy ("no risk, no fun")
                To ja robię kolumny na raven'ie, accuton'ie, PHL itd.
                A widzisz, nie wspomniałem o samych nagrodach, markach, bo nie ma zadnej oficjalnej decyzji. Nie proponowałem srogiej rywalizacji bo po wstępnym rozeznaniu terenu wiem, że nie będzie do wygrania przetworników o markach z górnej półki, wiec zbytnio nie ma o co "walczyć"...
                Co do liczby 30 oraz sponsorowania, tak miałem w głowie same suby, ode mnie. Tego typu przetwornikami w większości dysponuję a ich marka nic nikomu nie powie. Co nie znaczy, że są lipne i co nie znaczy, że nie powinienem ich "rozdać". :)
                Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
                Co jeśli ktoś sam nie potrafi zrobic zwrotnicy? Mozna z pomocą forum?
                No hmm, raczej nie. Do teoretycznych projektów nie potrzeba tworzyć tematów tylko czytać tematy a raczej artykuły, pdfy, ksiażki.
                Dotacja? :) Myślę, że masz rację DeKeR. To jest bardziej prawidowe okrślenie niż konkurs.
                Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
                Nalezy zrobic obudowy i jak sie wygra to dostanie sie w nagrode wybrane glosniki?
                Dla mnie takie podejście (fizyczny projekt obudowy) od razu wstępnie został by zakwalifikowany do zwycięzców.
                Zamieszczone przez kapelli Zobacz posta
                trzeba sie zgłosić i dla podanych przetwornikow i typu kolumny zaprojektować TEORETYCZNĄ zwrotnicę, czyli taką na papierze tylko.
                Dokładnie, potrzebny by był tylko jakiś "szablon" projektu, bo wiadomo jedni poszli by na łatwiznę, inni bardziej analizowali zagadnienie, a wtedy ciężej oceniać takie projekty. Potrzeba referencja.
                No i to tylko dyskusja, póki co tak. Co będzie to będzie. Sam nie ogarne tego, jest wiele pytań bez odpowiedzi ale wychodzę na czoło z ideą.
                Last edited by El_liero; 13.12.2014, 18:17.

Skomentuj

SketchUpa chyba każdy zainteresowany projektowaniem kolumn i subwooferów zna. Wystarczyło by kompleksowo zaprojektować obudowę i już mamy "prawie" fizyczny model. Najbardziej znający się oceniają czy takie coś ma prawo grać i czy jest warte zainteresowania. I tym sposobem mamy szanse ocenić projekt obudowy, rozwiązań wewnątrz, projekt zwrotnicy oraz koncepcji wizualnej.

Projekty dostają wstępną akceptację, i to jest sygnałem dla projektanta, że może zacząć wykonywać obudowę. Jak już skończy obudowę (np. do stanu surowego MDF/HDF, wiadomo że wykończenie kosztuje sporo) projektant dostaję głośnik żeby mógł go wmontować w obudowę i można wysyłać na odsłuchy. Następnie np. w centrum Polski ogólne spotkanie gdzie można sobie posłuchać każdy z projektów.

Jak ktoś ugrzęźnie na etapie wykonania obudowy daje znać i szukamy kogoś kto zrobi obudowę wg projektu.
                  Last edited by Rhainkraft; 13.12.2014, 19:17.

Skomentuj

Wiadomo że nikt nie oczekuje Revelatorow, ale jakies tanie SB, hi-ci czy founteki by były fajne :)

Co do sketch-up, nie każdy potrafi to obsługiwać, i to nie jest konkurs urody tylko rozwiązań technicznych.

Skomentuj

konkurs urody tylko rozwiązań technicznych.
                      Właśnie dlatego wyraźnie napisałem że wykonujemy do poziomu "surowego" żeby nie oceniać wyglądu bo każdemu co innego się podoba.

Co do sketch-up, nie każdy potrafi to obsługiwać
                      Na pewno więcej ludzi niż AutoCada, a Ci co potrafią obsługiwać AutoCada na pewno potrafią obsługiwać narzędzie łatwiejsze w obsłudze.
                      Last edited by Rhainkraft; 13.12.2014, 19:35.

Skomentuj

Zamieszczone przez Rhainkraft Zobacz posta
                        Na pewno więcej ludzi niż AutoCada, a Ci co potrafią obsługiwać AutoCada na pewno potrafią obsługiwać narzędzie łatwiejsze w obsłudze.
                        No nie wiem czy tak skoro AutoCAD'a uczą w szkole a nie GS-Up...
                        Ja na przykład i tak wolę ręcznie na desce...

Co do liczby 30 oraz sponsorowania, tak miałem w głowie same suby, ode mnie.
                        Moja propozycja:
                        Są rózne projekty (subwoofer, 2 way, 3way), osoba zainteresowana wybiara projekt który ją interesuje. Ma za zadanie wykazać się suchą wiedzą, czyli zaprojektować teoretycznie dany zestaw/urządzenie głośnikowe. Oczywiscie uprzednio dostaje do dyspozycji wymagane parametry liniowe, charakterystyki samych przetworników, ewentualnie dodatkowe wytyczne typu rodzaj obudowy.
                        Dany delikwent ma szansę wygrać przetworniki do projektowanego zestawu. Dodatkowym plusem może być gotowe zrobienie obudowy.
                        Sorry ale nic już nie rozumiem :???: To suby są do wygrania czy przetworniki na np. 3W Jakiś zakręcony ten "konkurs" :razz:

Cel jest taki aby dana osoba po wygraniu przetworników ukończyła swój projekt montując je w zaprojektowanej obudowie.
                        Poszerzamy grono DIYowców?
                        Zupełnie nie rozumiem tej akcji społecznej...
                        1. Jak ktoś ma zrobić projekt kolumn na głośnikach których nie ma ?
                        2. Jak dostanie głośniki ale nie skończy projektu to głośniki ma zwrócić ? Czy oddać pieniądze za nie ? Ile one kosztują ?(oficjalnie link do sklepu)
                        3. Czy te przetworniki mają chociaż jakieś standardowe rozmiary, jak ktoś nie wygra ich a zrobi obudowę to żeby nie musiał jej później wyrzucić...
                        4. Co jeśli ktoś robi obudowę powiedzmy bardzo trudną do powtórzenia, czy taka jest z góry dyskwalifikowana gdyż mało przydatna będzie na tym forum ?
                        5. Robienie zwrotnic 3W w naszych domowych warunkach jest takie jakie jest;, wiadomo że ktoś inny dysponujący lepszymi warunkami mógł by zrobić to lepiej itd. Co wtedy ? (komisja musi zrozumieć że tak wykonana przez autora zwrotnica jest "grająca" / odpowiednia/ poprawna ? )
                        Last edited by ir0nhide; 14.12.2014, 10:20.

Skomentuj

No nie wiem czy tak skoro AutoCAD'a uczą w szkole a nie GS-Up...
                          Mnie np nie uczyli aczkolwiek mam nadzieje ze sie to zmieni

1. Jak ktoś ma zrobić projekt kolumn na głośnikach których nie ma ?
                          Oczywiscie uprzednio dostaje do dyspozycji wymagane parametry liniowe, charakterystyki samych przetworników, ewentualnie dodatkowe wytyczne typu rodzaj obudowy.
                          Czy te przetworniki mają chociaż jakieś standardowe rozmiary, jak ktoś nie wygra ich a zrobi obudowę to żeby nie musiał jej później wyrzucić...
                          Wymiary pewnie beda podane.

2. Jak dostanie głośniki ale nie skończy projektu to głośniki ma zwrócić ? Czy oddać pieniądze za nie ? Ile one kosztują ?(oficjalnie link do sklepu)
                          Po co w takim wypadku zglaszac sie do konkursu jak ktos nie bedzie chcial ukonczyc projektu. Wedlug mnie mija sie to z celem, ktorym to wlasnie jest ukonczenie projektu.

Sam pomysl bardzo mi sie podoba. Bardzo fajnie ze soba osoby, ktore wychodza z taka iniciatywa. Z niecierpliwoscia czekam na wiecej szczegolow.

Skomentuj

To najprosciej bedzie zrobic suba :) a w nagrode ( jesli sie wygra) dostanie sie glosnik i panel. Jesli sie nie wygra to zostanie sie z obudowa ktora mozna sprzedac albo dokupic brakujace elementy samemu.

Skomentuj

Konkurs jest dobrą ideą, ale trzeba krótko i rzeczowo przedstawić warunki. Na razie jest dużo zapytań co do jasności zasad.

Skomentuj

El_liero jeszcze się nie pojawił więc się nie wypowie, ale uważam że moja koncepcja konkursu rozwiązuje Wasze wątpliwości. Jest dobry projekt, jest możliwość posłuchania, kto wykonał w całości ten ma kompletny zestaw.

1. Wykonanie kompletnego projektu obudowy oraz zwrotnicy (na czymkolwiek)
                                2. Ocena projektu od strony technicznej
                                3. Po wybraniu konkretnego projektu, projektant dostaję info że może wykonywać obudowę do stanu surowego
                                4. Po wykonaniu obudowy projektant dostaje głośniki (o panelach chyba nic nie było mowy).
                                5. Zbieramy gdzieś w Polsce zestawy i mamy możliwość posłuchania jak to brzmi.
                                6. Kto się pojawi ocenia, Ci co wykonali obudowy według projektu, dostają głośniki na własność.

Przy takim planie i wilk syty i owca cała. Założyciel konkursu nie rozdaje bez sensu głośników, projektant ma pewność czy będzie miał co wsadzić w obudowę.
                                Last edited by Rhainkraft; 14.12.2014, 12:48.

Skomentuj

Jest tylko jeden problem jeśli chodzi o subwoofer i jego wykonanie. Obudowa, kable, czy jakieś br to mały koszt. Natomiast panel to już często przekracza koszt samych głośników. Czy będą chętni których stać wydać na panel więcej niż wart jest głośnik który może wygrać?

Skomentuj

TDA7294 w mostku + trafo jak do uniampa

Skomentuj

1. Wykonanie kompletnego projektu obudowy oraz zwrotnicy (na czymkolwiek)
                                      3. Po wybraniu konkretnego projektu, projektant dostaję info że może wykonywać obudowę do stanu surowego
                                      5. Zbieramy gdzieś w Polsce zestawy i mamy możliwość posłuchania jak to brzmi.
                                      O.o tyle zachodu dla głośników które mogą być na poziomie STX, TVM lub może i nawet gorszym ?

Pierwsza podstawowa cecha konkursu to informacja co jest do wygrania ! Potencjalny uczestnik musi wiedzieć co może wygrać, tym bardziej jeśli musi zainwestować w to stosunkowo nie mało...., to nie sms za 2.44
                                      Jakaś dziwna aura tajemniczości przylega do tego przedsięwzięcia...

Skomentuj

ir0nhide nie jestem organizatorem, to tylko moja koncepcja jak mogło by to wyglądać i według mnie było by to sprawiedliwe. Sądzę że i nawet dobrze że iluminatorami El_liero nie rzucił bo przecież byłby spęd jak przy otwarciu biedronki. A tak kto się będzie chciał pobawić z korzyścią dla forum może będzie miał taką możliwość.

Wstępne nagrody są, wstępny plan samego konkursu jest.
                                        Teraz tak - potrzebne są wasze propozycje, spostrzeżenia.
                                        Myślę, że z tego powodu El_liero nie przedstawił gotowego konkursu.
                                        Zresztą nic nikomu nikt nie karze.

Co do subwoofera, może będą też głośniki samochodowe, co za problem zrobić subwoofer do auta, cena wzmacniacza odpada... :)
                                        Last edited by Rhainkraft; 14.12.2014, 14:39.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X