Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory studyjne a DIY

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

dociśnięte śruby i zagięte kosze na zdjęciu.. :-( mogliby dać inne ujęcie za ta kasę..

Skomentuj

Zamieszczone przez Marcin V Zobacz posta
      Ja robię według projektu monitory studyjne i około 800zł to same głośniki, bez zwrotnic, obudowy, frezów, szpachli, lakiernika, wyciszenia, kosztowały.

W porównaniu z Esi Near 05, Yamaha HS50M, czy Genelec 8020, grają lepiej.
      Jeszcze nie mierzone, ale na pewno wolę siedzieć przed nimi niż tymi które wymieniłem.
      Koszt pary to pewnie około 1200, bez malowania.

http://members.home.nl/edgar.beers/2...kers/7888.html
      http://diyaudio.pl/showthread.php/24...w-2-1-Marcin-V
      Napewno przy genelec graja lepiej kolumny jakiegos zioma z Holandii...
      Zbudowane inaczej niż chciał projektant...

Ale gratuluje samozachwytu :)

Skomentuj

szkoda, ze nie pokazal impedancji tego czegos
        http://members.home.nl/edgar.beers/2...kers/7888.html

to jest jakas masakra, tam impedancja schodzi do wartosci 1ohma ten koles nie ma pojecia o zwrotkowaniu szeregowym

Skomentuj

Daj pan spokoj panie eryk, naganiaczu esteiksowy.

Skomentuj

Prawdę powiedzą pomiary, jedna kolumna pojechała na pomiary do zapów.
            Jak wyjdzie tak wyjdzie, mi pasuje bardziej niż wymienione (zresztą nie buduję z oszczędności tylko dla zabawy, jak bym chciał gotowe to bym kupił, dźwiękówka która je napędza kosztuje ponad 2tys.).

Swoją opinię bazuje na tym że mam dostęp do genelców codziennie, a na yamahach przesiedziałem 2 lata, a na esi 3 miesiące i dalej je mam.

Druga sprawa, dlaczego nikt nie udzielał żadnych konstruktywnych komentarzy jak temat wisi na forum od ponad 2 miesięcy.
            Last edited by Marcin V; 24.02.2015, 21:07.

Skomentuj

Nie na temat...
              Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
              Daj pan spokoj panie eryk, naganiaczu esteiksowy.
              Hmm, Panie Pogromco mój biznes jest na innym kontynencie:)

Chyba nie sądzi Pan Panie Pogromco, że namówiłem Pana Russella K. notabene jednego z najlepszych konstruktorów w Morell oraz B&W żeby zrobił swój produkt na głośniakch STX?
              Czy sądzi Pan również, że wywierałem presję na recenzentów najbardziej uznanych magazynów audio w Wielkiej Brytanii żeby dali najlepszy noty dla głośników STX?
              Panie Pogromco ja tylko dałem punkt odniesienia podając link do recenzji. Koniec tematu.

UWAGI PANA ADMINISTRATORA
              no wlasnie - koniec!
              wystarczy burdel w jednym temacie!
              Last edited by Kowalski Eryk 1; 24.02.2015, 21:17.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                dociśnięte śruby i zagięte kosze na zdjęciu.. :-( mogliby dać inne ujęcie za ta kasę..
                i czarne srobki!

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow
                  Nikogo tutaj nie interesuja jakies glosniki, na jakis esteiksach, za jakas tam cene, z jakas tam recenzja
                  Pogromco mitów - dość ograniczonym jest myślenie za innych co chcą czytać a czego nie czytać, te czasy już minęły! Mnie ten wątek interesuje... chłopcze i nigdy wiedzy za dużo :-)

Skomentuj

Zamieszczone przez djramoss Zobacz posta
                    Mnie ten wątek interesuje... chłopcze i nigdy wiedzy za dużo :-)
                    to moze w sumie nawet dobrze - dowiesz sie jakis madrych rzeczy :) tylko czytaj miedzy wierszami!

Skomentuj

Zamieszczone przez waloos
                      Nie dziwię się, wystarczy spojrzeć na to że przez 5 lat uzbierałeś max 20 postów i dziwnym trafem wszystkie są o STXie.
                      My favorite waloooosie :-) ... ale nie przejmuj się, Pogromca ma prawie tysiąc o STX , tak chłopiec nie chce zajmować się tą firmą, że napstrykał 50x więcej niż ja :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow
                        Nikogo tutaj nie interesuja jakies glosniki, na jakis esteiksach,
                        Pogromco mitów co za prostackie pojmowanie środowiska, w którym żyjesz. Jestem użytkownikiem tego publicznego forum tak jak Ty ale to nie Ty będziesz mi nakazywał czym mam się interesować !!! Nigdy nie wypowiadaj się w moim imieniu. Aż dziw bierze, że nigdy nie powiedzieli ci o tym rodzice. Mam zamiar czytać o różnych alternatywnych pomysłach głośnikowych i wara od tego! Jak masz uczulenie to pogadaj sobie z kolegami na priv przez MSN lub przez Skype.
                        Last edited by Sapere; 25.02.2015, 22:42.

Skomentuj

Nie na temat...
                          to jak nic nie wnosicie do tematu to jest funkcja offtopic.. Swoją drogą to kto dla ciebie jest dziadek a kto łepek bo nie wiem do której grupy się zaliczam :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Sapere Zobacz posta
                            Pogromco mitów co za prostackie pojmowanie środowiska, w którym żyjesz. Jestem użytkownikiem tego publicznego forum tak jak Ty ale to nie Ty będziesz mi nakazywał czym mam się interesować !!! Nigdy nie wypowiadaj się w moim imieniu. Aż dziw bierze, że nigdy nie powiedzieli ci o tym rodzice. Mam zamiar czytać o różnych alternatywnych pomysłach głośnikowych i wara od tego! Jak masz uczulenie to pogadaj sobie z kolegami na priv przez MSN lub przez Skype.
                            Wybacz, ale do poziomu blota sie nie znizam, na takim poziomie dyskusji, to rozmawiaj ze swoimi kolegami. Jak nie potrafisz czytac, ze zrozumieniem, to moze powinienes wrocic do szkoly i nauczyc sie tez troche kultury.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez djramoss Zobacz posta
                            Pogromca ma prawie tysiąc o STX , tak chłopiec nie chce zajmować się tą firmą, że napstrykał 50x więcej niż ja
                            Kiedy trzeba chwalic, to chwale, kiedy trzeba wylac kubel zimnej wody to wylewam, ale jak widze wielu piewcow STX strasznie to przeszkadza. Ale spoko, mozecie mnie wyzywa za to, ze potrafie byc bezstronny i bezinteresowny. To tylko dziala na moja korzysc :)

Skomentuj

Tłum tępi wybitne jednostki, przynajmniej ja tak sobie to tłumaczę
                              Last edited by _NATAN_5064; 26.02.2015, 09:02.

Skomentuj

wiedziałem że są tutaj wybitne jednostki

i genelec jest słaby , niesamowite :o

stare zestawienie , ale warto przeczytać co do czego.

http://www.eis.com.pl/pl/modules.php...icle&artid=662

http://www.e-muzyk.pl/testy-sprzetu-...ne-mainmenu-35

poczytaj i bierz używane
                                Last edited by bolonietoperz; 26.02.2015, 10:28.
                                audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
                                http://www.rane.com/note160.html
                                Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Zamieszczone przez pixa97 Zobacz posta
                                  Witam, z okazji że jakiś czas uczę się obsługi DAWów do produkcji muzyki, chciałbym ruszyć z tym szerzej, więc potrzebuje odsłuchów. Budżet niewielki, myślę że ok 700-800 zł jestem maksymalnie w stanie na to przeznaczyć (nie mam zamiaru rzucać się od razu na drogie odsłuchy, choćby dlatego że nie jestem pewien czy będę się na tyle rozwijać) i teraz pytanie, czy w tej cenie kupić monitory używane, nowe, oraz najważniejsze pytanie, czy można zrobić kolumny DIY które będą w stanie tak poprawnie przenosić pasmo jak monitory takie jak np. Alesis MK2? Jaki byłby koszt wykonania takich kolumn?

Jeżeli to zły dział to przepraszam, ale wydaje mi się że nigdzie indziej nie pasowałby taki temat.
                                  na początek kup sobie te alesisy mk2. uważam że 800 zł za aktywne monitory to nie jest duża kasa. stosunek jakości do ceny mają dobry. mierzyłem je dawni temu w komorze bezechowej, pasmo jak pamiętam mają bardzo płaskie. jednym słowem, - jak na początek w sam raz, a i odsprzedać nie będzie ciężko,

Skomentuj

Zamieszczone przez Kowalski Eryk 1 Zobacz posta
                                    STX z serią SCX na testach w Wielkiej Brytanii wypadają znakomicie. Ten tweeter w testach też jest z STX. A wszystko jedynie za 10 000 zł za parę więc 3xwięcej niż za monitoryAPS
                                    Poczytajcie opinie w renomowanych pismach w UK.

http://www.russellk.co.uk/index.php#
                                    Ciekawe dlaczego russell nie wybrał moreli?
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Co to russell? Ten co zaprojektował hajendowego potworka dla tonsila?

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                        Ciekawe dlaczego russell nie wybrał moreli?
                                        bo by tyle nie przycial na gluchych frajerach.

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
                                        Co to russell? Ten co zaprojektował hajendowego potworka dla tonsila?
                                        ta jest

Skomentuj

I jeszcze te filtry I rzedu... tez ciekawe
                                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X