Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Akustyka pomieszczeń

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mógłby ktoś napisać krótki kurs klikologii w REW do pomiaru akustyki pomieszczenia?

Skomentuj

http://zakamarkiaudio.pl/2011/10/jak...eq-wizard.html
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez drugimarcin Zobacz posta
        Petardami w domu bym się nie bawił, lepiej zaopatrzyć się w paczkę balonów i przebijać. Najbardziej pracochłonne jest wykonanie pomiarów dla basu bo najlepiej jest mierzyć w wielu punktach, jest nawet norma ISO na to, żeby uzyskać w miarę użyteczny materiał do analizy.
        Czy ja wiem...
        Biorąc pod uwagę znane mi opracowania i wątłe doświadczenie (utrzymuję się zupełnie z innej branży), zasadniczo jeden pomiar wystarczy do określenia fal stojących w pomieszczeniu. Przy klasycznym sześcianie, to model matematyczny wykazuje się naprawdę dużą przewidywalnością. Pomiar jest uzupełnieniem i upewnieniem się czy tak faktycznie jest. W bardziej "fikuśnych" pomieszczeniach, trzeba już wykonać kilka pomiarów, choć doświadczenie pomoże w ich zmniejszeniu.

Ale biorąc pod uwagę standardowe pomieszczenie przeciętnego kowalskiego, takowa symulacja jest już całkiem pomocna. Mówi ona stosunkowo dużo o rozkładzie gór i dolin naszego pomieszczenia.

Łuki naniesione na pomieszczenie, obrazują fale stojące. Maksima to miejsca największego ciśnienia, zaś minimum to miejsce najwyższej prędkości fali. Widzimy że będąc dokładnym w pomieszczeniu mamy 12 naroży które można zaadaptować (poprzednio przez roztargnienie napisałem 8 ale widzę, że nikt nie poprawiał :)).

Mało kto wie ale osłabiając maksima fali równocześnie minimalizujemy jej minima. Dzięki temu zabiegowi, nie tylko pozbywamy się "buczących" fal stojących, ale poprawiamy równowagę tonalną. Częstym zjawiskiem jest, że na kanapie nie ma basu a w innym miejscu jest. Jest to właśnie praktyczny wymiar tego zjawiska.

Skomentuj

https://www.youtube.com/user/AcousticGeometry

Profil komercyjny ale filmiki proste i zrozumiale. Polecam.

Skomentuj

Zamieszczone przez arczi87 Zobacz posta
            Mało kto wie ale osłabiając maksima fali równocześnie minimalizujemy jej minima.
            Zauważyłeś to? Ja zlikwidowałem maksimum na 46 Hz w jednym narożniku, w pozostałych naprawdę niewiele się zmieniło, o węźle ciśnienia na środku pomieszczenia już nie wspominając. Tylko moje pomieszczenie to prostopadłościan z jedną pochyłą ścianą.

Skomentuj

Pojawiła się rewelacyjna wtyczka dla foobara do pomiaru i korekcji akustyki pomieszczenia. Obsługa jest banalnie prosta!

http://www.foobar2000.org/components/view/foo_room_eq

Skomentuj

Fajne i ciekawe. Jest rowniez program do kalibracji mikrofonu wzgledem referencyjnego mikrofonu.

Skomentuj

W wolnej chwili moglem sie zabrac za moje panele. Jako ramy uzylem tzw podbitki, ktora przycilem pod katem 45 stopni. Wczesniej wyfrezowalem rowek na plyte hdf, ktora wzmacnia caly szkielet i bedzie sluzyla do przymocowania welny. Welna rockwool 100mm z Castoramy bedzie owinieta najciensza folia malarska, plecy z hdf i nastepnie pojdzie na to dekoracyjna surowka z lnu. Bede wrzucal kolejne zdjecia z budowy.

Skomentuj

Tapicer za mnie marny, ale widzialem wiele paneli mniej estetycznych.

Jeden jest, jeszcze trzy...

Skomentuj

A do czego skrzynki za panelem?

Skomentuj

Gdzie planujesz zawiesić te panele? U mnie na razie są dwa na pierwsze boczne odbicia tylko cieńsze 6cm, różnica jest bardzo duża, w zasadzie po zdjęciu trochę odechciewa się słuchać . W planach mam jeszcze 2-4 w rogi za miejscem odsłuchowym bo tam mam akumulację basu, tamte będą grubsze 10-12 cm i wejdą za zasłonki. Nie wiem tylko kiedy będę miał czas się za to zabrać bo ostatnio jest dramat z wolnym czasem.

Skomentuj

W temacie akustyki pomieszczenia bawię się w wycinanie styropianu :) Dziś planuję skończyć cały sufit rozpraszaczami ze styropianu fundamentowego.Dalej absorbery i rezonator...
                          Last edited by KonradRak; 07.06.2015, 12:12.
                          Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Co to za maszynka dokładnie?:)

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                              A do czego skrzynki za panelem?
                              http://diyaudio.pl/showthread.php/38...l=1#post449719

Zamieszczone przez drugimarcin Zobacz posta
                              Gdzie planujesz zawiesić te panele?
                              Myslalem o rogach pokoju, ale jak zrobie kolejne panele (pochlaniajace i rozpraszajace), to trzeba bedzie troche pomierzyc, zeby nie stawiac tego w przypadkowych miejscach. Narazie rogi i polokragle rozpraszacze na scianach bocznych.

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                              W temacie akustyki pomieszczenia bawię się w wycinanie styropianu
                              To jest ciekawy temat! Mysle nad panelami sufitowymi, ale u mnie nie moga one byc zbyt dlugie. Skonczy sie chyba na czyms w formie polwalkow.

Skomentuj

To panele były szybciej zrobione niż skrzynki a na forum później od nich pokazane?:)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                  elna rockwool 100mm z Castoramy bedzie owinieta najciensza folia malarska
                                  Chcesz owijać wełnę w folię ? w jakim celu skoro ma być pochłaniaczem ?

Skomentuj

To panele były szybciej zrobione niż skrzynki a na forum później od nich pokazane?
                                    Skrzynki jeszcze czekaja na olejowanie :) i terminale.

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                                    Chcesz owijać wełnę w folię ?
                                    Owszem.

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                                    w jakim celu skoro ma być pochłaniaczem ?
                                    W celu nie pylenia. Dla niskich czestotliwosci ta folia nie istnieje.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                      Skrzynki jeszcze czekaja na olejowanie i terminale.
                                      Tak, ale są w tym wątku jeszcze bez frezów :P

Skomentuj

Sa frezy, tylko tutaj widac tyl obudowy :) ten okragly otwor jest pod termial, na ktorym beda elementy zwrotnicy. Terminal ze sklejki bedzie lakierowany na czarno. Taki troche inny patent, zobaczymy jak bedzie wygladalo.

Skomentuj

Co to za maszynka dokładnie?:)
                                          Gilotyna firmy Perfekt model "smart".
                                          http://perfekt-system.pl
                                          Pogromco u mnie sufit wysoko (2,78m). Ostrosłup ma wysokość 25cm czyli zostaje jeszcze 253cm nad głową.
                                          Uff. Sufit w jaskini skończony. Idę spać.
                                          Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Czaruję...
                                          X